Pieterpad

3e etappe   Vorden - Venray

12e dag   maandag 20 april 1992   Vorden - Doetinchem 24 km

Slecht geslapen. Vroeg op. De winst van de langste nacht is weer opgesoupeerd (14 uur slapen) De reis gaat volgens planning. Met bus 115  uit Vianen om   7.50 uur vertrokken. Dus veel te vroeg in Utrecht. Wel een heerlijk sfeertje van een station waar de dag op gang komt. Gesluierde bewolking. We jagen door de Gelderse Vallei richting Apeldoorn de Veluwe over. De speling van 3 minuten is verspeeld door een vertraging van tien minuten. Ik moet dus een uur wachten.

  De wandeling begint nu om 11.17 uur . Wel erg laat voor de geplande 35 km. Met de bus naar Vorden levert een winst van 5 min. op. Die heeft me de hele uitbreiding van Zutphen laten zien.

 Bij kasteel Vorden staat een mooie LAW wijzer Pieterburen 220 km en St. Pietersberg 244 km. Ook het Gelrepad 121 km en Buurse 50 km, Bennekom 71 km. Mogelijk een leuk tussendoortje (121 km).Boterhammetje. Nestelend Kauwtje, Eekhoorn en bosanemoon. Lekker weertje. Jas in de rug. Eerste "tegenwandelaars" ontmoet. Een grove roze Anjerachtige- postelein. "die zoeken we op" Dit blijkt later thuis de Roze Winterpostelein te zijn. Biotoop en atlas kloppen. Heerlijk rustig kronkelend door het bos. Dalkruid, Salomonszegel veel vogelgeluiden. Ook de Amerikaanse Vogelkers bloeit optimaal.

Huize Zelle 12.50 uur. Landschappelijk afwisselend. De boerderijen zijn karakteristiek. Hoge bolle essen, bossen ,bosjes, colissenlandschap.  't Is prima wandelweer. Nu de trui uit!

 13.30 uur Even een sinaasappel. 't Is echt  doodstil in het bos; alleen de vogels maken balsgeluiden. Een  paar medewandelaars passeren mijn rustpunt. Die zal ik nog wel vaker zien. Verschillende Citroentjes al. Hier een bos op rabatten. De lagere delen lijken interessant voor mossen. Ik neem er te weinig tijd voor, omdat ik vandaag ondanks de late start de 30 km (35 km eigenlijk) wil halen. Anders komt het er morgen bij. 15.30 -15.45 uur pauze. 

Voor Zelhem heb ik mijn medereisgenoten ingehaald. Samen een stukje opgelopen. Ze kwamen uit Nijmegen en liepen voor het eerst een stuk van het Pieterpad. Ik begin blaren te lopen. Mijn rechterschoen is toch te klein. Ook de sokjes moeten helpen. Nu pijnlijke voeten en ik "moet" nog zo'n 10 tot 15 km. "We zien het wel" Mooi landschap. Door "het Zand" een geaccidenteerd terrein, stuifduinen?? In het boerenland is volop bedrijvigheid. Pinksterbloemen bloeien aan de slootkanten.

16.30 uur Doetinchem door. Langs de V.V.V. molen en verder rechtdoor .1700 uur  Aan een tuinierende vrouw gevraagd naar de vervoersmogelijkheden. Maar die zijn er niet. Dus teruggewandeld naar Doetinchem en met de bus  om 1732 uur naar Doesburg. Daar  werd ik gastvrij ontvangen door Corrie en de kinderen.

13e dag            dinsdag 21 april 1992     Doetinchem - Leuth 35 km

Lekker geslapen. Voeten pijnlijk. Het nageltje onder mijn kleine teen drijft op een blaar en ook onder mijn voeten zitten enorme blaren. Maar we troosten ons met de gedachte dat het 's morgens het ergste is. Braamt, het dorp uit naar Montferland. De heuvel ligt landschappelijk erg mooi. Omliggende landerijen met bloeiende kersen, peren, enz. De voeten doen zeer. Om 9.20 uur een boterhammetje.

10.55 uur Een korte pauze bij het terrein van Natuurmonumenten : Peeske. Daarvoor liep ik steeds door het Bergherbos van N.M. Een pad met hoogteverschillen. Mooi ontlokend groen van berken en lariks. Constant vogelgeluiden. Het is bewolkt heiig. Dit stuk komt me bekend voor. Mogelijk met Hanny en Mischa en Jacco gewandeld. Ik nader de grens. De autoweg is hoorbaar.  Even een langere pauze voor een boterhammetje en een sinaasappel.

12.00 uur Hoch Elten. Op de omslag van de wandelgids staat een foto van deze kerk. Een helling naar beneden met Voorjaarhelmbloem, Aronskelk, Bos-aardbei, Salomonszegel, Thijmereprijs (?)

12.45 uur Voor me bij Spijk de Boven Rijn. Een knappe stroming. Het is een heel verschil of je met of tegen de stroom in vaart.  12.55 uur Drie Aalscholvers 13.35 uur Tolkamer 4,5 km asfaltdijk met verkeer. Toch is de rivier altijd boeiend. Veel Pijlkruidkers en iets onbekends. Mogelijk iets als Kompassla Rivierdouane, rivierpolitie, rijnexpediteur, Tolkamer . Nico gebeld, maar hij nam niet op.

Bijland. Voetveer over de Rijn "Heen en weer" f 1,20  Hij haalde ons, zes man, op. Een heer uit Nijmegen liep vandaag ook zijn stukje Pieterpad. Hij was vorig jaar in Pieterburen begonnen. Zijn vrouw liep voor de lol mee.

15.00 uur Millingen Broodje, bankje. Nico gebeld, maar de telefoon deed niet wat ik wilde dus maar weer verder. Het stel uit Nijmegen passeerde. Nu maar even voor laten, mogelijk haal ik ze strakjes nog wel in.

Daarna via de Zeelandweg naar Leuth. De blaren maakte dat ik op wilskracht bij Nico aankwam. Daar werd ik hartelijk ontvangen. Lies en Nico begrepen niet dat het telefoontje mislukt was, want ze waren de hele middag thuis geweest. Na de warme maaltijd heerlijk wat oude koeien uit de sloot gehaald. De volgende dag kon ik met ze mee naar Vianen rijden.

14e dag            zaterdag 27 juni 1992     Leuth - Gennep  27 km

Met Eduard en Harry, die avond ervoor naar Leuth, waar we die nacht bij Nico en Lies sliepen. De volgende morgen vertrokken we om 7.30 uur. Nico liep het eerste stuk van deze dag met ons mee op. Langs de Zijliels met leuke stroomdalplanten. Brunel, Echt Walstro, Windhalm, Bolderik (aangelegd??). Mooie kleiputten en wielen. Langs het Wijlermeer. Daarna omhoog.

Bij het pannenkoekenhuis op de Duivelsberg kwamen we om 9.10 uur. Mooie steile holle wegen met Heksenkruid. Verder gewandeld richting Groesbeek. Mooie heuvelende omgeving met kersen. In Groesbeek uitgebreid genoten van een pilsje/koffie. Om 12 uur verder richting Gennep, door het gebied van de St.Jansberg en de Plasmolen.Twee meertjes en een bronbeek.

Bij het eindpunt  bij de Diepen een spekpannekoek genoten en afscheid van Nico genomen, die nu met de bus terugging. Daar op het terras zat ome Piet . Harry had met hem gesproken en  hij had een suggestie  waar we die nacht het beste zouden kunnen slapen. Die naam Ome Piet zouden we nog vele keren horen op het volgende stuk. Het lijkt wel of ome Piet  zich eigendom van deze route gemaakt heeft.

Wegwijzer Pieterburen 322 km - Maastricht 162 km, totaal 484 km. Het laatste stuk was een minder leuk fietspad en een lange rechte weg. In Gennep was ik eerder geweest met een Floronkamp. We hebben hier toen een paar kilometerhokken ge´nventariseerd. Grijskruid was ook nu nog volop aanwezig. We waren te laat bij de slijter. Het borrelglaasje is voor niets meegenomen.

De camping heeft een heel groot meer (een zandgat?) Het water is prachtig blauw en heel helder. Lekker genoten van een welverdiend pilsje. Daarna de tent opgezet en in m'n nakie gezwommen met Harry. De Cup a Soup met Champignons ging er twee keer in. De rijstbuiltjes zijn heel handig en het blikje kerriesaus was lekker, maar wel weinig. Toen maakte een lekkere bak koffie alles af. Om half tien gaat de kantine open.('t is nu half negen) Gezellig genoten van een borreltje. Om 11.30 uur plat

15e dag       zondag 28 juni 1992      Gennep - Venray    20 km

Om 7 uur op.  Weer heerlijk gezwommen in de plas. Nu helemaal alleen. Koffie en yoghurt met muesli. Om 8.45 uur vertrokken. Het eerste aanloopstuk door het bos langs Sporthuiscentrum. Bij de bocht op de route. Helder zonnig, het wordt een warme dag. Bij het Quin even een pauze gemaakt. Heide, heuvels, vennen. Nu aanlopen op de Maas. 10.15 uur Pontje over de Maas. Daarna door het Maasheggenlandschap aan op Vierlingsbeek, waar we om 12.00 uur binnen liepen. Heerlijke koffie! 12.40 uur weer verder. Door een bos langs het spoor: Boshuizerbergen van het Limburgs Landschap.

We horen weer een trein die richting Venray gaat. We maken een eetstop en maken een plan de campagne. De uursdienst naar Venlo trekt . We besluiten richting Venray te gaan. We volgen een weggetje door het bos evenwijdig aan het spoor.

In Venray ons verfrist op het N.S. toilet. Mijn kortingskaart had ook voor Eduard voordeel. Trein naar Nijmegen 15.55 uur Nijmegen 16.35 uur. Nico 17.22/ 1800 uur Vertrek Leuth 19.30 uur Vianen 20.30 uur.

vervolg pieterpad    terug naar wandelinken