Cursus
HTML!


Door Michael Doel


INTRODUCTIE
Hallo. Ik ben Michael en ik ga je in een paar simpele minicursussen leren hoe je een eigen homepage moet maken. Om een homepage te kunnen maken heb je kennis nodig van HTML. Dit is de "programmeertaal" voor Internet documenten. Ik heb een paar cursusjes in elkaar gezet die je onafhankelijk van elkaar kunt volgen, afhankelijk van hoe bedreven je al bent in het gebruik van HTML.
Ik gebruik het woord "programmeertaal" maar dat is een erg groot woord voor wat wij gaan doen. "Opmaaktaal" zou een betere benaming zijn: de pagina's die je maakt voeren geen instructies uit, zoals een programmeertaal zou doen. Je geeft alleen op hoe de pagina er uit gaat zien.

Ten eerste is er een cursus voor beginners.
In de beginnerscursus worden de elementaire funkties van HTML uitgelegd en aan de hand van voorbeelden kun je meteen aan de slag. De basis is al na vijf minuten gelegd en als je de cursus doorlopen hebt ben je al een heel eind op weg om een goed uitziende homepage te maken. Let wel, het is gemaakt voor volslagen leken, dus als je al enige ervaring hebt in het maken van een homepage zul je de eerste lessen van deze cursus misschien een lachertje vinden. Toch zal het vervolg als opfrissertje en als naslagwerk zijn nut wel bewijzen. Ook de wat meer gevorderde homepagedesigners kunnen dus gerust bij het begin beginnen. De enige voorkennis die je voor deze cursus nodig hebt is het basisgebruik van Windows. Je moet o.a. weten hoe je een bestand opent en opslaat en hoe de mappenstructuur van Windows in elkaar zit. Verder moet je weten hoe je een browser gebruikt om je bestanden in te bekijken. Niet echt veel voorkennis dus.


Als je de beginnerscursus gevolgd hebt en je denkt dat je nu voldoende kennis van HTML hebt kun je de gevorderde cursussen gaan volgen. Met de eerste van deze cursussen, die overigens net zo gemakkelijk is als de beginnerscursus, kun je je pagina opleuken met frames. Met frames kun je je homepage in verschillende delen splitsen die allemaal tegelijk op het scherm komen. In die cursus ga ik er van uit dat je al een goede basiskennis van HTML hebt.
Je zult leren hoe je frames moet maken, hoe je er mee om moet gaan en vooral ook hoe je er niet mee om moet gaan.





De "finishing touch" op je pagina's kun je maken met tabellen. Bij tabellen moet je niet alleen denken aan een opsomming van gegevens met een kadertje eromheen. De funktie heeft veel meer mogelijkheden en in de loop van de cursus zul je zien dat het een uiterst nuttige funktie is. Op de pagina's die je nu leest heb ik er veelvuldig gebruik van gemaakt, al zul je dat op het eerste gezicht misschien niet zeggen. Overal waar dingen naast elkaar staan, of het nu gaat om plaatjes, tekst, buttons of een combinatie daarvan, heb ik de tabelfunktie gebruikt. Voor het werken met tabellen heb je een gedegen basiskennis van HTML nodig, dus zorg ervoor dat je eerst de basiscursus begrijpt.


Tenslotte heb ik nog een overzichtje gemaakt van tags (wat dat zijn, zul je later ontdekken) en opties die in geen van de cursussen besproken zijn. Je leert bijvoorbeeld hoe je geluiden op je homepage kunt zetten en hoe je een imagemap maakt. Verder staan er nog wat nuttige en ook een paar overbodige tekstopties in.


Wanneer je je site klaar hebt, wil je deze natuurlijk met de wereld delen. Dat gaat niet zolang de site op je eigen PC staat. Je moet al je bestanden dus kopiëren naar een computer die openstaat voor surfers op Internet. Die computer of server staat bij je internetprovider, die aan abonnees een bepaalde hoeveelheid opslagruimte beschikbaar stelt voor je homepage. Dat kopiëren van bestanden naar de server noemen we uploaden.


Genoeg gepraat nu, het wordt hoog tijd dat we eens wat nuttigs gaan doen. Die inleidingen maken ze ook altijd veel te lang, vindt je niet?
Een paar huishoudelijke mededelingen nog. In deze pagina's heb ik een paar funkties gebruikt die niet door oudere browsers begrepen worden, zoals javascript en imagemaps. Deze pagina's kun je het beste bekijken bij een resolutie van 1024 x 768 pixels. Aangezien de 17" monitoren gemeengoed zijn geworden, moet dat niet al te veel problemen opleveren. Heb je een kleinere monitor, gebruik dan gerust 800 x 600. Het zou overal goed moeten gaan.


Klik op één van de logo's op het plaatje hieronder om de cursus te selecteren die je wilt gaan volgen.

Imagemap



Home >> Computer