Van de Buurtbrigadier

 
 

Het onderstaande artikel is door mij als buurtbrigadier in Best geschreven teneinde bewoners te informeren. Deze tekst is geplaatst in een niet officiële politiesite. Aan de inhoud kunnen derhalve geen rechten ontleend worden.

Buurtbrigadier Ruud Verstegen. (Onze huidige Buurtbrigadier in Kantonnier is Hans Giroldi)

Bel ik nu 0900-8844 of toch 112?

 

De vraag is makkelijker dan het antwoord. Begrijpelijk dat de burger af en toe twijfelt over de keuze.

 

De politie heeft met de moderne communicatie mee moeten gaan en landelijk deze nummers ingevoerd. Een keuze waar ze zelf niet blij mee was, maar ook niet anders kon.

Momenteel is bij de politie de ervaring dat deze nummers vrij goed gebruikt worden. Helemaal foutloos loopt het niet. Iedere burger wil graag na een telefoontje de politie binnen enkele minuten aanwezig hebben. Een ideaal dat niet gehaald kan worden.

Het kan voorkomen dat mensen langer dan noodzakelijk op de komst van de politie moeten wachten doordat er een verkeerde keus is gemaakt tussen de beide telefoonnummers. Daarom wil ik een korte uitleg geven over het telefonisch bereiken van de politie.

 

Geen spoed, wel politie” is de bekende kreet om aan te geven dat u in die gevallen  0900-8844 moet gebruiken om met de politie in contact te komen. We zullen dan ook een korte uitleg moeten geven wat de politie met “spoed” bedoeld.

 

Moord en doodslag zijn duidelijk “spoed”. U belt direct 112. Maar ook de winkeldief (al aangehouden of niet) of een man die kennelijk op de uitkijk staat bij een inbraak is “spoed”. Die dader moet immers zo snel mogelijk gepakt worden.

“Spoed” bij de politie heeft ook te maken met veiligheid zoals een aanrijding die gevaarlijk op een kruising staat. U moet u afvragen of er levens bedreigende situaties zijn, hulpeloosheid, escalatiegevaar of daders die gepakt moeten worden.

Wees niet bang om bij twijfel het 112 nummer te kiezen.

 

Weet ook dat het 112 nummer een Europees alarmnummer is.

 

Het 0900-8844 nummer is een algemeen nummer om met de politie in contact te komen. Dat kan zijn voor een vraag die de politie aangaat of om iets door te geven waar de politie wat aan moet doen. Ook de hulpvraag bij een eenvoudige aanrijding of bij overlast  horen hierbij.

 

Adviezen:

Wees duidelijk en zo compleet mogelijk in het doorgeven van de melding. 

  • Wat is er aan de hand. 

  • Wat heeft u gezien. 

  • Wie bent u

  • Wat is uw telefoonnummer (de politie zou later eventueel extra informatie willen hebben).

Wilt u tijdens kantoortijden een politieman of vrouw bereiken in de afdeling Best, Oirschot of Son en Breugel en u belt daarvoor 0900-8844, vraag dan eerst om doorverbonden te worden met het politiebureau te Best. U hoeft dan een verhaal niet 2 keer te doen en de persoon die u aan de lijn heeft weet vaak direct of die politieman of vrouw op dat moment aanwezig is.

 

Politiebureau te Best
Werkdagen van 9-18 uur
Zaterdag en zondag van 10-16 uur

Tevens zijn open:
Politiebureau te Son
Werkdagen van 10-12 uur

Politiebureau te Oirschot
Werkdagen van 13:30-15:30 uur


De burger is de oren en ogen van de politie. Van uw melding zijn we afhankelijk. Voorkom dat u te snel denkt dat er niets aan de hand is. Denk logisch na en meld ook die zaken waarvan u denkt dat ze niet kloppen.

Het is helaas niet mogelijk dat de politie achteraf het resultaat van uw melding kan doorgeven. Ook kan het zijn dat er op dat moment andere prioriteiten zijn en er niet direct politie komt.

Als er buurtpreventie in uw buurt is, dan kunt u ook dingen die u in uw buurt gezien heeft kwijt bij uw buurtcoördinator. Deze zal die informatie bij de politie neerleggen. Hier is het wel mogelijk dat u via uw buurtcoördinator te horen krijgt of er iets met uw informatie gedaan is.

 

Buurtbrigadier Ruud Verstegen

 

naar index         terug

Copyright © 2002                             Website Design By: Tom Lassing