Hoe maak je een PowerPoint presentatie?

 

Wat is een PowerPoint presentatie?

 

-                     In een PowerPoint presentatie staan kort en bondig punten omschreven die je wilt vertellen of wilt laten zien.

-                     Je hebt hiervoor het computerprogramma PowerPoint nodig.

-                     Je maakt een serie van verschillende dia’s (zo heten de vakjes die je te zien krijgt).

-                     In die dia’s maak je een logisch verhaal wat duidelijk is voor iedereen die naar je presentatie gaat kijken.

 

Hoe ga je aan het werk?

 

-                     Open het programma PowerPoint door op het pictogram op de computer te klikken. Meestal is dit een oranje vierkantje in je werkbalk.

-                     Klik met de muis op de menubalk bovenin je scherm op bestand. Dan op nieuw. En dan op vanuit ontwerpsjabloon. ( dit staat in de rechterkolom op je scherm. Je kunt nu een achtergrond kiezen voor je presentatie.)

-                     Maak dan de eerste dia. Hierop zet je de titel en de ondertitel van je presentatie.

-                     Klik op het bovenste vak voor de titel en op het onderste vak voor de ondertitel. Als je in dat vak staat, kun je schrijven.

-                     Klik dan op invoegen en dan op nieuwe dia, om een tweede dia te maken. Je kunt in de rechterkolom kiezen hoe de dia eruit moet komen te zien. Daar vind je allerlei dia’s. Klik er een aan die je goed vindt. Die verschijnt dan in het midden en als je daar klikt, kun je de tekst invullen.

-                     Zet op de dia niet meer dan zes regels. Zorg dat er niet te veel tekst op staat, dit is lastig voor degene die er naar moeten kijken. Je kunt bij de dia’s altijd extra informatie vertellen.

-                     Om een plaatje in te voegen klik je op invoegen. Dan ga je naar afbeelding. Kijk welk plaatje je wilt invoegen. Het moet natuurlijk wel een plaatje zijn dat bij je verhaal past! Als je een goed plaatje gevonden hebt, klik je weer op invoegen. Doe niet te veel plaatjes, want dat leidt af van de tekst en je verhaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-                     Om te kijken of je presentatie er goed uitziet, klik je op beeld.

-                     Kies normaal om je dia te bewerken.

-                     Kies dia soorteerder als je de volgorde van de dia’s wil veranderen.

-                     Kies dia voorstelling als je alles dia’s die je hebt gemaakt wilt bekijken

-                     Kies notitiepagina als je onder een dia voor jezelf nog wat steekwoorden wilt noteren. Deze steekwoorden zijn tijdens je presentatie niet te zien.

-                     Als je voorstelling goed is, sla je hem op in je eigen mapje!

-                     Controleer van te voren of je de presentatie kan laten zien op de plek waar je de presentatie moet houden.

-                     Maak een afdruk van je presentatie, dat is fijn voor de mensen waar je de presentatie aan gaat laten zien.

-                     Sluit de presentatie af door het publiek te bedanken en geef de gelegenheid tot het stellen van vragen. Zo kun je de dingen die onduidelijk zijn nog even uitleggen.

 

Evaluatie/reflectie:

 

-                     Vul in:

 

Het onderwerp van mijn PowerPoint presentatie is….

De informatie die ik heb gebruikt heb ik gevonden…....

Mijn PowerPoint presentatie heeft ……….dia’s.

Ik heb …. tijd aan de PowerPoint presentatie gewerkt.

Dit vond ik moeilijk…..

Dit vond ik makkelijk…

Dit heb ik geleerd…

Dit zou ik de volgende keer anders doen…

Heb ik de PowerPoint presentatie op tijd afgerond?