Hoe reflecteer je?

 

Wat is reflecteren?

 

-                     Bij reflecteren ga je terug kijken op iets wat je gedaan hebt. Dat kan een proefwerk zijn, een opdracht of een ruzie met vrienden.

 

Hoe ga je aan het werk?

 

-                     Je gaat kijken naar iets wat je gedaan hebt.

-                     Dat doe je door antwoord te geven op de volgende vragen:

-                     Wat gebeurde er precies? Wat heb je gedaan of gezegd? Wat waren de gevolgen, dus welke dingen gebeurde er daarna? Wees eerlijk, ook als je nu denkt dat het niet helemaal goed gegaan is. Eerlijk zijn is het belangrijkste bij reflecteren!

-                     Waar voelde jij je niet goed bij? Misschien heb je iets gezegd waar een ander boos om werd. Of misschien heb je niet genoeg tijd besteed aan je huiswerk. Als jij je daar niet goed bij voelt, doe het dan een volgende keer op een andere manier.

-                     Hoe kan het beter? Denk na over de gevolgen van jouw gedrag. Wat had ik beter anders kunnen zeggen of doen? Overleg daarvoor bijvoorbeeld met een docent of met de persoon waar je ruzie mee hebt gehad.

-                     Voor de volgende keer: bekijk de dingen die je nu hebt opgeschreven en gebruik die voor de volgende keer dat je bijvoorbeeld een toets moet leren.

 

Evaluatie/reflectie:

 

-                     Ik heb serieus en eerlijk antwoord gegeven op de vragen.

-                     Ik heb hier aantekeningen van gemaakt.

-                     Ik heb punten opgeschreven die ik de volgende keer anders ga aanpakken.