KLIK voor een verklaring

 KNOPGROENGLAS.gif (873 bytes)Verklaring van de bovenstaande grafiek

 • Op deze Luchtdruk-verwachting-grafiek is te af te lezen of  het weer langs de Noord-Hollandse kust en over het algemeen in Nederland zich de komende dagen in positieve of negatieve zin zal gaan ontwikkelen.*

De hoofdregels: (bij een windrichting tussen noord-west en zuid-west)

Indien de luchtdruk BOVEN DE GRENS (1013 hPa) (Hoge druk): Is de kans op veel neerslag klein.

 • STIJGEND = KANS OP ZON. Hoe steiler de lijn en hoger de luchtdruk, des te groter is de kans op zonnig weer. (Stijgend boven 1023 hPa geeft grote kans op mooi weer).
 • DALEND = BEWOLKT of TOENEMENDE BEWOLKING. Hoe steiler de lijn en lager de luchtdruk, des te groter is de kans op bewolking. (Dalend onder 1023 hPa geeft grote kans op bewolking en soms ook neerslag bij veelal een zuid-westen wind).
 • VLAK = RUSTIG WEER. Hoe hoger de luchtdruk, des te meer kans op zon. (Boven 1023 hPa geeft grote kans op zon).

Indien de luchtdruk ONDER DE GRENS (1013 hPa) (Lage druk): Is de kans op bewolking en neerslag groot.

 • STIJGEND = OPKLAREND. Hoe steiler de lijn en hoger de luchtdruk, des te groter is de kans op opklaringen. (Boven 1003 hPa geeft een grote kans op opklaringen).
 • DALEND = KANS OP NEERSLAG. Hoe steiler de lijn en lager de luchtdruk, des te groter is de kans op neerslag en wind.
 • VLAK = BEWOLKT WEER. Hoe lager de luchtdruk, des te meer kans op neerslag. (Onder 1003 hPa geeft grote kans op bewolking met neerslag).

Terug naar de weergrafiek Terug naar de luchtdrukgrafiek Terug naar de weergrafiek

Klik voor het weerbericht, het actuele weer en de weersverwachting voor de regio Haarlem, Bloemendaal, Zandvoort, IJmuiden en Noordwijk.


Nader:

 • Deze methode voor het maken van een weersverwachting voor de regio Zuid-Kennemerland is voor ca. 95% betrouwbaar indien het luchtdruk-verloop gelijk is aan de verwachting, bij een windrichting tussen noord-west en zuid-west in Haarlem en omgeving. 
 • Bij een luchtstroming uit oostelijke richtingen zal meest droge lucht worden aangevoerd waardoor de eventuele bewolking- en neerslagkans aanzienlijk kleiner zal zijn dan bij een wind uit het westen.
 • Vooral in het voorjaar en het begin van de zomer is bij een stijgende luchtdruk en een wind uit westelijke richtingen de zonkans langs de westkust aanzienlijk groter dan landinwaarts.
 • Over het algemeen is langs de westkust de bewolking- en neerslag-kans groter dan landinwaarts indien de zeewatertemperatuur hoger of gelijk is aan de maximale dagtemperatuur aan de kust.
 • De verschillen t.o.v. eerdere luchtdruk-verwachtingen zijn veelal duidelijk zichtbaar op de bovenstaande barogram. Hoe groter deze onderlinge verschillen, hoe minder betrouwbaar de verwachtingen zullen zijn. Hiermee zijn de "missers" van mij en/of andere weermannen/vouwen achteraf te verklaren.

Terug naar de weergrafiek Terug naar de luchtdrukgrafiek Terug naar de weergrafiek
     Andere links over luchtdruk   

(*)Deze methode voor een bepaling van het toekomstige weerbeeld in Zuid-Kennemerland is voor ca. 95% betrouwbaar indien het luchtdruk-verloop gelijk is aan de verwachting, bij een windrichting tussen noord-west en zuid-west in Haarlem en omgeving. Deze methode is ontwikkeld d.m.v. dagelijkse metingen van de luchtdruk, het luchtdruk-verloop en de waarneming van het daarbij behorende weerbeeld vanaf 1992.


Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. © Copyright Link naar De MeteoPagina
 


ALLES OVER LUCHTDRUK EN HET ACTUELE WEER 

Het actuele weer  en webcam's in Haarlem en Zandvoort en IJmuiden.  Het actuele weer  en webcam's in Haarlem en Zandvoort en IJmuiden.

Weergrafieken Haarlem Weergrafieken Haarlem

Nadere verklaring luchtdruk Nadere verklaring luchtdruk

Weergrafieken voor De Bilt | 1 | 2 | Verwachting voor 6 dagen. Model GFS Weergrafieken voor De Bilt | 1 | 2 | Verwachting voor 6 dagen. Model GFS

Meteogram voor veel steden in Nederland en Europa (interactief)  Meteogram voor veel steden in Nederland en Europa (interactief) 

De actuele luchtdruk te Bloemendaal aan zee De actuele luchtdruk te Wijk aan zee

Meetnetten Rijkswaterstaat Meetnetten Rijkswaterstaat

Het verband tussen luchtdruk en regen / neerslag Het verband tussen luchtdruk en regen / neerslag

De lange termijn weerprognose De lange termijn weerprognose

Luchtdrukgrafiek en verklaring voor Haarlem/Zandvoort Luchtdruk-grafiek en verklaring voor De Bilt


    

De luchtdruk in Europa 

Klik voor meteotest.ch

Bron: meteotest.ch

   De MeteoPagina met satellietfotos, actuele weersvoorspelling voor Europa, Nederland, Belgie en Noord-holland. Weerbericht en weersverwachting voor het strand en de actuele zeewatertemperatuur. Weerkaarten, regenradar, neerslagverwachting en veel meer over het weer.
Home
  Home

Terug naar de weergrafiek Terug naar de weergrafiek Terug naar de weergrafiek

Laatste update 25/04/10

De MeteoPagina heeft op dit moment

 © Copyright  De MeteoPagina  1997-2010