GEMEENTEREISJE  NAAR  KALENBERG

op 20 juli 2002
 
Op die stralende zaterdag vertrokken wij precies op tijd met twee busjes en een auto naar Kalenberg. De reis verliep voorspoedig en we arriveerden zoals gepland, om 11 uur bij het Hotel-Restaurant "De Rietlanden".
We werden hartelijk ontvangen door Margreet van Dijk en later ook Hannah Schipper (er werd wat afgezoend). Gretig vielen wij op de koffie met koek aan, wat best smaakte na de lange rit.
Daarna werd de omgeving van het hotel wat verkend. Het hotel ligt daar heel mooi aan het water "De Wieden" - waarin vele luxe jachten voorbij gleden. Kalenberg is een oase van rust en stilte: een gebied om tot rust te komen.

Na een prima lunch stapten wij in de rondvaartboot, die ons door een gedeelte van de weerribben voerden. De gids vertelde ons wat bijzonderheden over het natuurgebied: de weerribben zijn een van de belangrijkste laagveengebieden van West-Europa. Kalenberg is het centrum van de rietvorming en gewinning. Het riet wordt jaarlijks gemaaid, ‘s winters snijden de rietboeren het riet af om te verkopen aan de dakbedekkers. Het Kalenberger riet is welbekend. Vooral de tocht door de smalle ribben met aan weers zijden het riet, varens en allerlei waterplanten was heel bij zonder, gaf een bepaalde ‘mystieke sfeer.' Ook vele mooie ‘stulpjes', langs het water gelegen, waren te bewonderen.

Na de boottocht heerlijk onder de bomen van een hapje en een drankje genoten. Zo langzamerhand was het moment daar om naar huis terug te keren. Wij werden nagewuifd door de ‘twee gastvrouwen', en vertrokken naar Dordrecht, waar we allen weer behouden (in een plensbui) thuis kwamen.

Al met al een geslaagde dag! Tot slot, wil ik namens de kerkenraad dhr Slinger hartelijk danken voor de zorg voor de busjes, ook mevr. Van Veen en dhr Van der Beek voor het besturen van de busjes, want we zijn veilig uit en thuis gekomen.

G.A. van Vliet