KERKEN, LET OP UW MARKT


€ 198,98 of een relipakket ...
                   

Interessant kerknieuws uit Brabant. Vooral voor kerken met een afbrokkelend marktaandeel. De rooms-katholieke parochie Brouwhuis-Rijpelberg in Helmond doet het kerkelijk huwelijk in de aanbieding. Normaliter moet een bruidspaar daar maar liefst 300 euro voor dokken. Maar nu kun je er al terecht voor de actieprijs van € 198,98. Da's echt een koopje. Ga eens na wat je daar allemaal voor krijgt. Lekker verwarmde kerk, echte priester in z'n mooiste kazuifel, de organist natuurlijk maar daarbij ook nog het dameskoor. Hoef je zelf niet eens te zingen. En dat alles voor een prijs van een béétje stofzuiger. Of acht pakken pampers. Misschien geven ze d'r ook nog wel zegeltjes of airmiles bij.
Brouwhuis-Rijpelberg? Was diezelfde parochie een jaar of wat geleden ook al niet in het nieuws? Iets met kindertjes die er de voorbereidings- catechese voor hun eerste communie volgden? Och ja, die werden 's nachts gillend wakker. Nachtmerries. Ze hadden daar toen zo'n piepjong priestertje-met-boord. Kon buitengewoon spannend vertellen. Stookte daarbij de vuren van de hel flink op. Helaas, zijn middeleeuwse truc werkte averechts. Hoe heter het hellevuur, des te leger zijn kerk. Zou die trouwactie misschien weer wat vertrouwen moeten wekken?

Toch benieuwd wat andere parochies nu gaan doen. Als Albert Heijn met de prijzen gaat stunten, kunnen ze bij Super de Boer niet achterblijven. Krijgen we nu de prijzenoorlog in de kerk? Het fenomeen van shoppende bruidsparen kenden we al langer. Op zoek naar het schattigste kerkje, de soepelste priester of de meest fotogenieke dominee. Maar nu gaat de portemonnee ook een woordje meespreken. Ook het bruidspaar moet op de kleintjes letten. Receptie en feest na de mis kosten immers ook een paar centen.

Met spanning wacht ik op de volgende stap. Want klanten die eenmaal binnen zijn moet je vasthouden. Bijvoorbeeld met een doopje voor € 29,95, bij meerlingen korting. Grootouders, zoekt u een passend cadeau voor uw kleinkind? Boek dan een levenslang relipakket. Rituelen bij abonnement. Doop, huwelijk en uitvaart, alles in één koop. En regel en passant uw eigen uitvaart-mis. Voor vroegboekers ook slechts € 198,98. Liever niet in de kerk? Wat dacht u van een passend woordje in de aula? Slechts € 49,95, inclusief BTW.
Ik wil maar zeggen: kerken, let op uw markt. Overal duiken leveranciers van rituelen op, freelance funeraire sprekers en ongecertificeerde life event begeleiders.
Brouwhuis-Rijpelberg wijst ons de weg. Laat je als kerk de kaas niet van het brood eten, maar wees al die vrijgevestigden een slag voor.

Henk Veltkamp, redacteur van het ambtsdragersblad 'Woord & Dienst' febr 2004