Aankondiging


Arnhemse Schoolschaak-kampioenschappen BO 2015: op zaterdag 31 januari 2015
Schoolschaak-teamfinales BO: woensdagmiddag 11 februari 2015

De toernooien worden georganiseerd door de SV de Toren Arnhem en de Arnhemsche Schaak Vereeniging (ASV)
met steun van de gemeente Arnhem (Sportbedrijf) en van het Olympus College

Klik op wat je wilt weten:

PLAATS, DATUM EN TIJD: Olympus college, 31 januari om 12.00 uur zaal open

De wedstrijden worden dit jaar gehouden in de zogenaamde Olympic Oval van het Olympus College, ingang Zeegsingel nabij de wegversmalling, met dank aan het Olympus College voor deze fraaie lokatie.
Het toernooi vindt plaats op zaterdag 31 januari 2015 van 12.30 uur tot ± 17.30 uur. We starten weer iets later om de vele voetballers etc. ook een betere kans te bieden om mee te doen.
Zorg dat je er ruim op tijd bent om de drukte bij de inschrijving te ontlopen.
De plaats van de teamfinales op 11 februari is nog niet bekend. terug

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt € 2,00 per deelnemer. Dit dient contant aan de zaal op 31 januari voldaan te worden.
Voor de kinderen uit groep 3,4,5 geldt dat ook, maar daarbij geldt ook de verplichting het schoolschaaklidmaatschap van de KNSB aan te gaan, waarvoor naast de € 2,00 inschrijfgeld ook de gegevens daarvoor ingevuld moeten worden.
Wie inschrijft voor groep 345 krijgt de vraag om die gegegevens ook in te sturen of op de dag zelf mee te nemen..
Dit zijnde door de KNSB voor de inschrijving gevraagde gegevens:
Voornaam /achternaam kind/geslacht/geboortedatum/emailadres ouders of school/chess tutor keuze (stap 1 of 2)/naam school/postadres/postcode/plaats/bezoekadres/contactpersoon/adres contactpersoon/emailadres contactpersoon

terug

INSCHRIJVEN:

De school kan je aanmelden op de sportbedrijf Arnhem-site uiterlijk vrijdag 31 januari via de pagina van het schoolschaaktoernooi, maar als dat niet lukt dan mogen ouders/kinderen het ook zelf doen.Wel ook de schoolgegevens invullen dan.
Het digitale inschrijfformulier vind je op die site. De school kan je daar opgeven met een willekeurig aantal kinderen, maar als je school het niet kan regelen kun je je ook individueel opgeven.
Digitaal inschrijformulier voor de school om een willekeurig aantal kinderen op te geven.
Digitaal inschrijfformulier om je individueel op te geven als deelnemer (wel ook je school opgeven) .

Alleen als het op de bovenstaande wijze niet lukt kan er ook telefonisch inschreven worden bij Peter Lincewicz (026-3812505 of 06-53361011), of mail me op w.lincewicz@upcmail.nl (de aanmelding is pas geldig als deze per retour-mail is bevestigd)

Ouders/leraren van kinderen uit groep 3,4,5 kunnen via Peter Lincewicz ook nadere informatie krijgen over met name het schoolschaaklidmaatschap, of hem vooraf de gegevens toesturen voor de inschrijving als schoolschaaklid bij de KNSB.

terug

Hoe zijn de kampioenschappen 2015 georganiseerd?

We spelen in een individueel toernooi om zoveel mogelijk Arnhemse basisscholieren de kans te geven om mee te doen. Je kunt dus ook als enige van je school meedoen, maar ook met bijv. 5, 9 of 10 kinderen, kies zelf maar hoeveel.
Dit is al jaren zo en is ook de opzet van het nieuwe NK voor kinderen uit groep 3,4,5. (dat weer in navolging van het Zweedse schoolschaak waar zo jaarlijks 20.000 kinderen (leren) schaken.)
Aan het NK voor groep 3,4,5 mag een school met maximaal 15 kinderen meedoen. Zo heb je meer kans om Nederlands Kampioen te worden, maar er zijn daar ook aparte prijzen voor de scholen met minder deelnemers
Zo valt er in ieder geval niemand buiten de boot, zoals wanneer er perse een team van 4 spelers gevormd moet worden. Om echter een succesvol schoolteam (viertal, dat geldt voor het kampioenschap voor groep 6,7,8, nog steeds als vanouds) te kunnen vormen, is het natuurlijk wel handig minstens vier jongens en/of meisjes van één school mee te laten doen. Soms is het overigens ook een drietal wel eens gelukt om hun school te plaatsen voor de team-finales.
    1. Op zaterdag 31 januari wordt er een individueel toernooi afgewerkt met individuele prijswinnaars. Voor groep 6,7,8 wordt 1 speelgroep gevormd met aparte prijzen daarbinnen.
      De kinderen uit groep 3, groep 4 en groep 5 spelen in aparte toernooigroepen tegen elkaar met ook in elke groep individuel prijzen..
    2. Op basis van de vier beste individuele resultaten in dat individuele toernooi voor groep 6,7,8 worden van acht scholen viertallen uitgenodigd voor de schoolteamfinale op woensdagmiddag 11 februari. Na afloop van het toernooi op 31 januari volgt de bekendmaking van de 8 scholen, die zich met een viertal voor de teamfinale hebben geplaatst. Kijk links in het menu maar eens voor de eindstand van het klassement van 2014. Je zult zien dat als er meer dan 4 kinderen van een school meedoen, de computer ook een 2e team berekent voor de scholenstand.
      Voor groep 3, 4 en 5 wordt ook zo'n scholenklassement gemaakt (een iets andere door de KNSB bepaalde berekening, waarbij de punten van alle kinderen meetelen, net zoals op het NK ) Voor groep 345 plaatst de winnende school zich direct voor het NK met maximaal 15 kinderen., minder mag ook!!
      Ons Arnhemse 345-toernooi is alleen daarvoor geldig als er minimnaal 25 kinderen aan meedoen en kinderen van minimaal 5 scholen.
    3. De beste 4 schoolteams voor groep 678 krijgen een uitnodiging voor deelname aan de Gelderse Schoolschaakkampioenschappen.
    4. De beste Gelderse teams voor 678 krijgen een uitnodiging voor deelname aan het Nederlandse kampioenschap.
    terug

    Puntentelling en wedstrijdindeling:

    Voor elke gewonnen partij in groep 6,7,8 krijg je 1 punt, voor een gelijkspel (remise) krijg je een halve punt.
    Voor de scholenstand in groep 3,4,5 krijg je (net zoals op het NK straks) al 1 punt als je verliest, 2 als je remise speelt en 3 punten bij winst. Al die scores worden bij elkaar geteld om te bepalen welke school naar het NK mag.
    Dus.... de school met veel mee spelende kinderen heeft een voordeel. Wel na elke partij eerst de uitslag melden bij de wedstrijdleiders van jouw tafel.

    Na elke ronde berekent de computer wie er tegen elkaar moet spelen.
    Je kunt dat zien op een lijst, waarop ook staat aan welk bordnummer je moet spelen. De eerstgenoemde speler in een partij speelt altijd met wit, de 2e dus met zwart.
    De computer zorgt er voor dat je ongeveer evenveel partijen met wit en met zwart speelt.
    De computer zorgt er ook voor dat je altijd speelt tegen kinderen met evenveel (soms bijna evenveel) punten als jij. Dus als je de eerste 2 rondes verliest tegen misschien voor jou nog te sterke spelers, dan komt daarna jouw kans!, want daarna krijg je in ieder geval de allersterksten van de groep niet meer als tegenstander, want je speelt dan in de 3e ronde tegen iemand die ook nog geen punten heeft gehaald.
    Bij gelijk eindigen is voor de stand beslissend hoeveel punten al jouw tegenstanders bij elkaar hebben gescoord. Dat noemen we je weerstandspunten. Hebben jouw tegenstanders namelijk veel punten gehaald dan heb je het zwaar gehad en heb je een streepje voor in de eindstand. terug

    Iets over de spelregels

    Natuurlijk geldt dat sportiviteit het belangrijkste is van het hele toernooi. Dus zoals alle goede schakers doen, geef je voor de partij elkaar een hand en als je verloren hebt feliciteer je de tegenstander. Hij of zij schudt natuurlijk jouw hand dan ook om je te bedanken voor een mooie partij. Zonder verliezers kun je nooit winnen en …….Jouw kans komt natuurlijk ook nog , geef nooit op, maar houdt vol!
    Na afloop van de partij geef je samen de uitslag van de partij door en zet je samen de stukken weer in de beginstand op het schaakbord.

    Zijn er problemen over de spelregels? Roep dan de wedstrijdleider er bij, ga het niet zelf uitvechten. Gelukkig komt dat ook bijna nooit voor.
    Niemand (behalve de wedstrijdleiders) mag zich natuurlijk met een partij bemoeien als die bezig is. Ook niet zeggen “je staat mat” of zo, dat moeten de spelers zelf maar zien. Anders leren ze het per slot nooit.

    De schaakregels kent iedereen natuurlijk, als je het er niet over eens bent (bijv. als iemand denkt dat slaan verplicht is, dat is dus een dammer :-) vraag dan aan de wedstrijdleiders, wat de echte regels zijn.
    Een belangrijke regel is wel: Raak je een stuk aan dan moet je het ook zetten als het kan. Raak je (ook) een stuk van de tegenstander aan dan moet je dat stuk slaan als het kan.
    Dus ........eerst goed nadenken en dan pas stukken gaan aanraken is erg handig.
    terug


    PRIJZEN:

    Voor iedere deelnemer is er een herinneringsprijsje.
    In elke groep (8,7,6,5,4,3) ontvangen de beste drie spelers een persoonlijke prijs. Ook zijn er op de teammiddag (11 februari) nog prijzen te winnen voor de vier teamleden (groep 6,7,8) en hun school.
    Voor de beste 3 scholen in groep 3,4,5 is er op 31 januari al direct een schoolprijs.

    In elke groep zijn er prijzen te winnen voor de nrs 1 t/m 3. Daarnaast is er een prijs voor het beste meisje..
    Meisjes kunnen evt. dus zowel een algemene als de meisjesprijs winnen. Omdat er helaas minder meisjes schaken is er een grotere kans dat het beste meisje van 100 meisjes minder sterk is dan de beste jongen van 500 jongens....
    Zolang dat zo is zijn er jongens en meisjes-prijzen, maar ook nu al is soms is het beste meisje toch net zo goed en soms beter als de beste jongen. Dan haalt ze de "algemene" prijs en de meisjesprijs binnen!
    Ook op de individuele Nederlandse Kampioenschappen zie je dit fenomeen.
    Overigens de Toren Arnhem is de jeugdschaakclub, die de meeste schakende meisjes van Nederland heeft ! En ook nog eens heel veel Nederlandse kampioenes. Dus goed schakende meisjes....het kan best.
    Verder zijn er in groep 6,7,8 nog drie aparte (beginners)prijzen voor de beste kinderen die nog geen schoolschaakrating hebben (en ook geen andere prijs wonnen) of een rating van 250 of lager, dat is ook de startwaarde van de rating van een beginner.
    Zo hebben ook kinderen, die meestal (nog) niet op een schaakclub zitten een kans op een prijs !

    terug

    Nog meer vragen ?

    Dan kun je Peter Lincewicz ook bellen 026-3812505 of 06-53361011 of mailen: w.lincewicz@upcmail.nl
    terug