maandag, december 05, 2005

Resultaten Huygens op Titan bekend


Op 30 november 2005 werden in Nature, het bekende wetenschappelijke tijdschrift, de resultaten bekend gemaakt van de landing van het ruimtevaartuig Huygens op Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. Deze landing vond plaats op 14 januari 2005. Als bestuurslid van de sterrenkundevereniging Christiaan Huygens mocht ik die dag in Noordwijk, waar de europese ruimtevaartorganisatie Estec een centrum heeft, de landing van Huygens live meemaken. Het hele bestuur was uitgenodigd door professor Olthof van Estec, omdat wij als naamgenoten van de Huygenssonde iets gemeenschappelijk hadden. Een hele eer natuurlijk. Noordwijk stond direct in verbinding met Darmstadt, waar het 'vluchtleidingscentrum' van de gehele operatie zich bevond en op een groot scherm konden we zien hoe de beelden van Huygens, meer dan een miljard kilometer verderop, langzaam binnendruppelden. De beelden zijn daarna door de media verspreid en over de gehele wereld bekend geworden.
Conclusie van de recent verschenen resultaten is in ieder geval dat Titan, de enige maan in het zonnestelsel met een dampkring, heel veel lijkt op de vroege Aarde, met als verschil dat Titan geen water heeft maar methaan en dat er geen steenrotsen zijn maar bevroren water. De oppervlakte is met kleine ijsklompjes bezaaid, met een grootte tussen 3 mm en 15 cm. Stromend methaan en ethanol zouden verantwoordelijk zijn voor deze bezaaid liggende 'stenen'. Op de foto een beeld van het landingsgebied van Huygens vanaf een hoogte van 1,2 km.

2 Comments:

Hennes said...

Dag Adrianus,

Blijkbaar is het gelukt met bloggen, want je site is online.
Mijn instelling op de publish site van blogger.com zijn het volgende :
FTP server:home.hccnet.nl
BLOG URL:http://home.hccnet.nl/hennes.schreurs/index.html
FTP PATH: leeg
Blog filename: index.html
Ftp username: je hccnet userid
met het wachtwoord

Succes.
Je site ziet er goed uit

december 06, 2005 9:17 AM  
adrianus V said...

Hoi Hennes,

Ja, op de een of andere manier lukte het opeens wel. FTP path ook leeg gelaten, maar eerst ging het uploaden niet en toen plotseling weer wel. Geen idee wat nou het verschil uitmaakt. Bedankt in ieder geval voor je reactie.

Groetjzz,

Arie

december 07, 2005 5:30 PM  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home