Inleiding

U heeft geklikt op corona voor dummies, dus u moet niet beledigd zijn als U in het volgende als dummie behandeld wordt. De RIVM pagina over corona is duidelijk, maar misschien niet duidelijk genoeg voor U als dummie, of het veronderstelt iets wat U niet weet. Dit is geschreven voor 4 mei 2020. Als de RIVM standpunten gedateerd overeenkomen, dan is dat voor RIVM's rekening. In ieder geval komt wat ik schrijf niet gedateerd over, maar het is een reactie op begin 2020.

Wat is een epidemie?

Een epidemie resulteert wanneer een besmettelijk ziekte uitbreekt in een bevolking, waar men bevattelijk voor is, dit is niet immuun. Het belangrijkste om te weten is hoeveel personen gemiddeld besmet worden door een besmet persoon. In het volgende voorbeeld is dat 2. Uitgaande van 'e'en besmet person we krijgen dan het volgende verloop van telkens nieuwe besmettingen:
1
2  (total 3)
4  (totaal 7)
8
16
32
64
128
256
512
1024 zeg duizend
1000
2000 (totaal 3000)
4000 (totaal 7000)
8000
16000
32000
64000
128000
256000
512000
1024000  zeg millioen , besmet totaal 2 millioen
1 millioen
2 millioen
4 millioen
8 milloen
Als we nu alles optellen 8+4+2+2 millioen zien we dat inmiddels heel Nederland besmet is. En dan stopt het natuurlijk. Aangenomen dat iedereen maar een keer besmet raakt en dan beter wordt (en immuun) of in uitzonderingsgevallen overlijdt, zijn er op het laatst geen personen meer die besmet kunnen worden. Dit effect treedt al eerder op. Bij de 4 millioen zal een op de 4 candidaten die besmet zouden worden al besmet zijn. Dan komen we op 6 millioen nieuwe gevallen in plaats van 8. Het idee blijft hetzelfde.
Deze situatie waar de wal het schip heeft gekeerd, noemt men groeps-immuniteit (herd immunity in het Engels.) In deze situatie kan de ziekte dus niet opnieuw uitbreken. (Ik kan dit best uitrekenen met differentiaal vergelijkingen, maar dat geeft een vals gevoel van precisie. Het getal van 2 besmettingen is een natte vinger schatting.)
We kunnen een epidemie bestrijden door maatregelen. Door maatregelen als isolatie, geen handen schudden, geen bijeenkomsten kan dat getal van nieuwe besmettingen omlaag gaan van 2 of een getal van boven de een naar bijvoorbeeld 0,5 of in ieder geval een getal onder de een. Aannemende een besmettingsgraad van 0,5 beginnend met 1,000 gevallen gaat het nu de andere kant uit.
512  totaal 1500
256
128
64
32
16
8
4
2
1
. Dus er komen in totaal iets van 1000 gevallen bij. Een algemeen principe is dat maatregelen genomen in een vroeg stadium het meest effektief zijn. Als we iets later instappen, bijv bij 32,000 gevallen, dan komen er 32,000 gevallen bij in plaats van 1,000 en moeten we 5 beurten langer wachten tot de epidemie wegebt.

Hoe gaat een besmetting

Een besmetting gaat als volgt
Het kan ook allemaal in een keer, als Bob niest, hoest of met consumptie praat als Alie erg dichtbij is.
Tenslotte loopt men in veel landen met mondkapjes rond. Dat is vanuit de gedachte dat na het niezen e.d. kleine druppeltje of mogelijk losse virussen in de lucht zweven. Het officiele Nederlandse standpunt / RIVM standpunt is dat die mondkapjes niet veel uithalen. Het geeft te denken dat het land dat het meest sukses heeft in deze epidemie, Taiwan, de fabrieken van mondkapjes in Taiwan onder militair commando heeft geplaatst. De mondkapjes zijn daar op de bon, een kapje per persoon per dag.

Hoe besmetting tegengaan

Verreweg de beste manier om besmetting tegen te gaan is de besmette personen uit de samenleving te verwijderen. Dit is het idee van een melaatsenkolonie. Als we wisten wie precies besmet is, en die personen naar een onbewoond wadden eiland zouden verhuizen, kan er niemand meer besmet worden. Dit is de eerste en belangrijkste maatregel, namelijk besmette en mogelijk besmette personen blijven thuis en vermijden alle kontakt.
Verder staan er bij RIVM de beroemde vijf regels die iedereen inmiddels uit het hoofd kent. (handen wassen, afstand, elleboog, wegwerpzakdoek, geen handdrukken). In het begin waren deze regels niet duidelijk genoeg voor dummies, er stond bijvoorbeeld papieren zakdoeken en niets over weggooien na gebruik. Ook is tegenwoordig het handen wassen tot een ritueel geworden, en dient U als dummie de verwijzing van RIVM goed door te lezen om te weten hoe het echt moet. (Helaas zou men daar kunnen denken dat de goede ouderwetse toiletzeep dat millioenen mensenlevens gered heeft niet bruikbaar is "omdat er bacterien op achter kunnen blijven". Dat geldt zeker niet voor het knopje op de pomp? Als bacterie zit ik liever op een plastic knopje, dan op een nat stuk zeep. Maar U als dummie gebruikt waarschijnlijk gewoon de pompjes.)
Door te begrijpen hoe besmetting werkt, kunt U natuurlijk zelf de maatregelen aanvullen.
Dit is een belangrijke regel voor ontsmetting: tijdsduur is van belang. Zo zal een voorschrift met alcohol bijvoorbeeld zijn, een onderdompeling van minimaal 5 minuten. Het is lastig om de handen voldoende intensief te reinigen, wegens ongeduld. Een ezelsbruggetje is het tellen van de virussen. We beginnen met een millioen virussen, waarbij elke seconde 90% verwijderd wordt. Tijdens het handenwassen, tel ik hardop: "millioen, honderduizend, tienduizend, duizend, honderd, tien, een" Nu is er nog steeds een virus over, dat is nog steeds besmetting. Maar als we doorgaan wordt de kans steeds kleiner. Dus ik tel hardop: "een op tien, een op honderd, een op duizend, een op tienduizend, een op de honderdduizend, een op millioen". Ondertussen natuurlijk druk doorgaan met wassen.
Gebruik altijd dezelfde handdoek voor hand afdrogen en gebruikt die nergens anders voor. Gooi hem regelmatig in de was. Of doe als met tandenborstels, iedereen zijn eigen handdoek.
Als je perse in je neus wil peuteren, of in je ogen wil wrijven, was dan je handen ook voor dat je dat doet, niet alleen daarna.
Niezen in een papieren zakdoek die daarna weggegooid wordt, is natuurlijk beter dan de elleboog. Daarna is natuurlijk een goed moment om weer eens je handen te wassen.
Het snuiten van de neus is een walgelijke gewoonte, en onnatuurlijk. Zolang men niet een zware loopneus heeft, is het devies neus ophalen en slikken. Alles komt in de maag terecht en wordt gerecycled.

Hygiene voor dummies

Aangespoord door reclame kan de indruk ontstaan dat we hygiene is gebaseerd op high-tech middelen. ("wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond..."). Wat is er allemaal niet, anti-bacteriele zeep, antibiotica, resistentie, vaccinatie, UV lampen etc. Dat soort dingen kan U als dummie beter aan deskundigen overlaten. Een UV lamp bijvoorbeeld is heel effectief, maar het moet wel een kwiklamp zijn en 250 nanometer UV. Misschien weet U niet eens wat een nanometer is, en dat UV straling tot blindheid kan leiden. Misschien weet U niet eens dat antibiotica niet helpt bij virussen.
Gelukkig bevat het huishouden een heel arsenaal van dingen die allemaal door een dummie met sukses gebruikt kunnen worden. Meestal hoeft U ze alleen te gebruiken zoals U gewend was, of wat intenser. Ik vergelijk het met een muizenplaag. U kunt een deskundige inhuren die vergif plaatst, een vergif waarvan de muizen niets in de gaten hebben omdat ze dood gaan lang na het eten. Als U een muis te pakken heeft, kan U het diertje ook de kop af snijden. Ik garandeer U dat muizen daar niet resistent tegen worden. Dat is niet gegarandeerd bij vergif.
Het goede nieuws is dat alles op het gebied van zeep werkt, op de botte manier zoals met de muis. Zeep en wasmiddelen hebben de eigenschap dat ze vet aanpakken en omgeven met een laag die het oplosbaar maakt ( emulgeren). Het corona virus is in wezen een bolletje vet althans aan de buitenkant. Zeep scheurt het virus in tweeen, en verandert het in twee of meer vetbolletjes, m.a.w. kop eraf, geen resistentie mogelijk. De volgende lijst uit het huishoud arsenaal helpen allemaal: Het grote voordeel is dat dit aanduidingen zijn van chemische stoffen. Het gebruik hangt niet af van een fabrikant of fabrieksgeheimen. Het is misschien onduidelijk, wat er precies in een wasmiddel of afwasmiddel zit, maar het gebruik in een wasmachine of afwasmachine staat vast en werkt.
Dan is daar chloor. Dat is een hoofdstuk apart, want dat is een echt vergif en moet met wat zorg omgeven worden.
De volgende lijst uit het huishoud arsenaal is te agressief of mogelijk niet effektief. Maak niet de fout dat een stof met een vreeswekkende reputatie zoals accuzuur daarom bruikbaar is tegen virussen. Ga gerust door met schuurmiddelen en schoonmaakazijn, maar volg het met normale schoonmaakmiddelen.

Brandspiritus

In de medische wereld wordt alcohol gebruikt voor ontsmetting. Brandspiritus mits onverdund gebruikt doet daar nauwelijks voor onder. Brandspiritus is niet alleen ontvettend, maar onttrekt ook nog eens water. Even wat spiritus op een doekje en de deurklink afvegen, het kost weinig moeite. Belangrijk! Volgens informatie op de website van Prusa is de waterontrekkende eigenschap slecht en is 100% alcohol minder ontsmettend. Dus zou de brandspiritis beter worden van 1/10 deel water.
Iso propyl alcohol hebben mensen vaak in huis om computerschermen schoon te maken of bijvoorbeeld ten behoeve van 3-D printen. Gebruik het ook voor toetsenborden, aanraakschermen , telefoonhoorns en de TomTom. Ook dit heeft standaard een concentratie van ca 75% en is geschikt.
Aceton heeft vergelijkbare eigenschappen, maar is zelfs nog meer wateronttrekkend. Het kan zonder problemen gebruikt worden voor metalen of glazen oppervlakten, maar kan kunststof en verf aantasten. Er is officieel niet veel over bekend, maar na toevoegen van 1/4 deel water is het zeer vergelijkbaar met alcohol.
In tegenstelling tot chloor zijn deze stoffen onschadelijk voor de gezondheid, maar ze zijn wel brandgevaarlijk.
De goedkoopste nagellak remover is voornamelijk aceton. Iso propyl alcohol is soms geen 100%. Er is een bouwmarkt die nep-aceton verkoopt, dus pas op. Een goede test is om wat op een schoteltje te doen in de gootsteen met een stukje wc papier. Als het wil branden, is het voldoende geconcentreerd en bruikbaar. Water zit er altijd wat in. Brandspiritus is overal te koop per liter, en het is niet duur.

Chloor

Chloor is gebruikt als oorlogsgas. Het wordt ook gebruikt in drinkwater in miniscule hoeveelheden, je proeft het niet, maar geen enkele tbc bacterie overleeft het. In het huishouden wordt een oplossing in loog ("chloorbleekloog") gebruikt, en chloor komt vrij bij gebruik in combinatie met bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Dat is slecht voor de gezondheid.
De werking is als gif, maar dan zonder mogelijkheid van resistentie. Alle cellen die in aanraking komen met chloor, in de longen en in de huid gaan dood. Wij overleven dat omdat bijvoorbeeld onze huidcellen bestemd zijn om zich op te offeren. Een bacterie of virus heeft die luxe niet.
Het normale gebruik in het huishouden helpt zeker om virussen te bestrijden.
Ik heb geen adviezen voor abnormaal gebruikt. Een fanaticus zou kunnen proberen alle in plastic verpakte levensmiddelen met dunne chloor te besproeien en daarna met water. Gebruik daarvoor dan liever brandspiritus.

Soda

In het huishouden worden voorwerpen zoals kammen soms schoongemaakt met een hete soda-oplossing. Dat werkt, ook tegen virussen.

Mondkapjes van krantenpapier

Stel U heeft een lichtgelovig iemand, een mormoon. Mormonen zijn volgelingen van Joseph Smith, die bekend stond als een fantast en veroordeeld was voor oplichting, voordat hij zijn eigen geloof oprichtte dat hem toestond meer dan een vrouw te hebben. Dit zijn christenen, maar ze geloven dat Jezus een Apache was of een Cherokee, in ieder geval een Noord Amerikaan. Zo iemand wil bijvoorbeeld ook niet inzien dat er wat gedaan moet worden aan de klimaatverandering, (omdat hem dat geld kost of zo) en misschien denkt hij dat je niet dood kan gaan van roken. Misschien stelt hij zelfs voor om AIDS "weg te bidden". Zo iemand zou je wijs kunnen maken dat een mondkapje van krantenpapier alle corona virussen tegen kan houden.
U bent een dummie (anders hoeft U dit niet te lezen), maar zo lichtgelovig bent U vast niet. Laten we nu eens de voordelen bekijken van een mondkapje dat U zelf gevouwen heeft van krantenpapier: Alle bovenstaande punten behalve het laatste helpen om verspreiding te verminderen. Het laatste punt werd in een eerste versie van RIVM vermeld voor echte mondkapjes en er werd gesuggereerd dat het een nadeel is. Natuurlijk is het een voordeel. Een vals gevoel van veiligheid is immers beter dan geen gevoel van veiligheid. Trouwens, als het krantenpapier de besmettingskans met 7,3% verminderd, is het wel helemaal vals?

You can comment via email
Go to the home page of Albert van der Horst

N.B. Here and on this whole site, trade marks -- being proper names -- are acknowledged by capitalizing the first character. Geen copyright, copieer naar believen.