Zoek ook eens naar de Reuzenbovist ......

De Reuzenbovist (Langermannia gigantea) kunnen we vanaf mei tot oktober vinden in bemeste weilanden, stikstofrijke bosjes en wegbermen. Deze paddestoel is makkelijk te herkennen: een grote ronde bal met een doorsnede van 10 tot 30 cm, maar soms wel tot 80 cm.

Als hij jong is, ziet hij eruit als een witte, enigszins afgeplatte voetbal. Hij zit met een myceliumstreng (een soort wortel bestaande uit zeer vele dunne schimmeldraden) in de bodem. Het is een saprofyt, dat wil zeggen, dat zijn schimmeldraden in de grond de dode plantenresten verteren.


foto: Grieta Fransen

Reuzenbovist (Langermannia gigantea)

De sporen worden binnen in het vruchtlichaam gevormd en als ze rijp zijn verbrokkelt de buitenkant en ontstaan er scheuren, waardoor de olijfkleurige sporen naar buiten gaan. De paddestoel raakt los van de grond en het geheel bestaat dan uit een sponsachtige massa, die zijn sporen loslaat als je er een trap(je) tegen geeft. Vaak vind je het volgende voorjaar nog de restanten.

foto: Grieta Fransen foto: Grieta Fransen

In het jonge stadium (als hij ook van binnen nog wit is) is deze paddestoel eetbaar, maar let wel op waar je hem plukt: Reuzenbovisten slaan zware metalen en radioactieve stoffen op!


Meldingen van vindplaatsen van deze en andere paddestoelen zijn van harte welkom. Indien mogelijk ook de boom of de plant opgeven waarbij of waarop deze paddestoel is aangetroffen. Per e-mail via de knop Melding in het linker deel van het scherm en telefonisch bij het Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt 0186-621888