Zoek ook eens naar de Gewone boomwrat......

Slijmzwammen (Myxomyceten) worden vaak in paddestoelengidsen afgebeeld, maar behoren eigenlijk niet tot de schimmels, omdat hun voortplantingsgedrag duidelijk anders is. Uit de sporen ontstaan amoeben, die samenvloeien tot een zogenaamd plasmodium, een dunne slijmerige massa. Het plasmodium kruipt over het substraat (boomstronken, bladeren e.d.) en voedt zich met o.a. bacteriën, sporen en schimmeldraden. Als de omstandigheden gunstig zijn, trekt het plasmodium zich samen en vormt een of meerdere vruchtlichamen met daarin de sporen.

De Gewone boomwrat (Lycogala epidendrum) is een algemeen voorkomende slijmzwam op vochtig, deels vergaan hout. Het vruchtlichaam bestaat uit ongesteelde bolletjes met een doorsnee tot 15 mm. De kleur varieert met de leeftijd, jong zijn ze roze en worden dan 'blote billetjes' genoemd, bij doorrijpen worden ze beige tot donkergrijs.



foto: Ad van den Berg

met rijpe sporen

Gewone boomwrat (Lycogala epidendrum)

blote billetjes

foto: Ad van den Berg


Meldingen van vindplaatsen zijn van harte welkom. Indien mogelijk ook de boom of de plant opgeven waarbij of waarop deze paddestoel is aangetroffen. Per e-mail via de knop Melding in het linker deel van het scherm en telefonisch bij het Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt 0186-621888