De historie van Groessen
Groessen is al een vrij oud dorp, zoals uit de diverse bronnen bleek.
Als we over Groessen schrijven, hebben we uiteraard te maken met de geschiedenis van streek: de Liemers, compact beschreven op de web site van kloek-genealogie. Er is nog meer over Groessen onderzocht door de Historische kring Duiven-Groessen-Loo.
Helaas geeft hun website erg weinig informatie. Een enkele directe link
http://www.historische-kring-duiven-groessen-loo.nl/fotogroessen.html
De website van de Graafschap in de middeleeuwen is iets meer gericht op de Graafschap maar Groessen wordt toch meerdere keren genoemd. Vooral dat het lang geduurd heeft voordat de Liemers meer bevolkt raakte: het was immers erg moerassig en bewoning was alleen op de hogere gelegen gedeeltes mogelijk, o.a in Groessen. Waarschijnlijk werd er pas in de 9e eeuw voor een definiteve bewoning gekozen. De eerste kerk in Groessen zou ook uit die tijd stammen en op een terp gestaan hebben aan de huidige Weemstraat, bij het huis van Smits , een paar honderd meter verwijderd van het spoor. De bovengenoemde Graafschap-website is zeer de moeite van een bezoek en het lezen waard.
(later meer).
Als u de website van de Graafschap in de middeleeuwen gelezen heeft: er was heel wat leven voor 1840, het jaar dat de Roelofs familie van de Betuwe naar Groessen verhuisde. Maar hoe zag Groessen er toen uit? Enkele jaren daarvoor, ~ 1830, werden de kadastrale registers voor het eerst goed gemaakt. Een uitgelezen moment om terug te blikken en te vergelijken met wat het nu (2007) is.
De familie Roelofs kwam in 1840 naar Groessen, hun huis is er dus nog niet op te zien, maar de contouren van de kavels zijn wel grotendeels herkenbaar. De kaarten uit 1830 zijn voor het overzicht te houden op een parte pagina geplaatst, aangevuld met een kleine toelichting
Wikipedia schrijft over Groessen
Groessen is een Liemers dorp in de gemeente Duiven, in de Nederlandse provincie Gelderland. De plaats heeft 1.984 inwoners (1 jan 2007). Door de plaats loopt de Betuweroute, voor deze aangelegd was is er fel geprotesteerd door de inwoners van dit dorp. Opnieuw dreigt Groessen opengereten te worden, ditmaal door het doortrekken van de A15 van het knooppunt Ressen naar de A12. Het dorp heeft ook een eigen politieke partij voor deelname in de gemeenteraad van Duiven, Lijst Groessen. Deze partij is sinds de verkiezingen van maart 2006 met 2 raadsleden vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Duiven. Groessen staat bekend om haar "dorpsgevoel" en heeft een zeer actief verenigingsleven, waaronder Carnavalsvereniging "De Deurdreiers", muziekverenigingen KDO en St Andries, Schutterij EMM en een actieve Scoutinggroep met een regio functie. Groessen heeft een katholieke kerk welke gewijd is aan de heilige Andreas. Het gebouw heeft een 12e-eeuwse Romaanse toren en een gotisch schip en werd in 1932-1933 ingrijpend vergroot door de toevoeging van een transept
en koor naar ontwerp van Hendrik Willem Valk. Naast de kerk zijn ook de middeleeuwse huizen "Beerenklauw" en "Rijswijk" zeker de moeite van bezichtigen waard. :
Gebruikte bronnen:
: