Terug

Verslag van studiedag ¨Vrouwen in Detentie¨

voor protestantse geestelijk verzorgers in Inrichtingen van Justitie voor Vrouwen.
Gehouden op dinsdag 16 september 2003 te Breukelen.

door Hanneke van der Korst1

 

Zoals op dit soort dagen meestal het geval is beginnen we met een kennismakingsronde. Tijdens de kennismaking worden op een flap-over de volgende aandachtspunten genoteerd:

Na deze introductie kijken we naar twee fragmenten van een film van de Stichting Transact2. Deze film laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe in het werken met mensen in instituten rekening kan worden gehouden met sekse en gender3 van de cliënten.
We kijken (1) naar de belevenissen van een meidengroep en haar begeleidster op een school voor praktijkopleiding en (2) naar momenten uit het verblijf van een vrouw in een centrum voor psychosociale hulpverlening aan vrouwen.
Van te voren spreken we af dat we vooral kijken naar:

Na het bekijken van de filmfragmenten gaan we in twee groepjes uiteen: 4 mannen en 4 vrouwen.
Na de lunch bepreken we onze bevindingen met elkaar. Een kleine bloemlezing uit de opmerkingen die uit de beide groepen kwamen:
n.a.v. fragment 1:

n.a.v. fragment 2:

Wanneer we tenslotte kijken naar de verschillen in reacties op de filmfragmenten tussen onze eigen twee groepen dan constateren we dat de mannengroep vooral heeft gediscussieerd over de (on)mogelijkheden van een vertrouwensrelatie van een mannelijke pastor met een vrouwelijke pastorant. Waar loop je binnen je professionaliteit tegen grenzen aan? Waar ligt de grens wat aanraken betreft?
De vrouwengroep heeft vooral gepraat over het probleem van de herkenning van vrouw-tot- vrouw, wat een tekort aan distantie kan betekenen.
Onze gemeenschappelijke conclusie is, dat we het voor het werken met vrouwen niet zonder meer als ¨winst¨ beschouwen wanneer je als geestelijk verzorger zelf vrouw bent.

Terug naar begin

1Hanneke van der Korst is protestants geestelijk verzorger in de Penitentiaire Inrichting voor Vrouwen Amerswiel te Heerhugowaard.
2De Stichting Transact is een landelijk expertisecentrum t.a.v. seksespecifieke zorg en seksueel geweld.
3Dit begrip, waarvoor geen adequate Nederlandse vertaling bestaat, duidt het geheel van sekse, identiteit, gedrag, positie en sociaal/cultureel bepaalde normen en waarden aan. Het is dus breder dan sekse (in biologische zin) alleen.