SKYLAND  

1995 -2006


Prachtige driestemmige zang, een vleugje old-time, een tikje folk, een handvol singer-songwriter stuff en een bluegrass bodem: Skyland was een trio dat dit alles in elkaar wist te weven tot een sfeervol en aangenaam in het gehoor liggend geheel. Een Nederlandse top-band met een herkenbaar eigen geluid, dat wellicht nog het best te omschrijven is met de termen ‘acoustisch’, handgemaakt’ en ‘diervriendelijk’. Of, zoals meer dan één toehoorder al eens heeft verzucht: “Deze muziek is voedsel voor de ziel.”

Wie waren Skyland?

Elly Beurskens en Bruno van Hoek hebben hun sporen in de Nederlandse bluegrass- en country-scene al ruimschoots verdiend in de jaren dat ze met het trio Reckless Fingers de vaderlandse podia bespeelden, en de harten van velen raakten met hun fraaie harmony-zang en de opmerkelijke mix van uiteenlopende muziekstijlen. Daarnaast treden ze al sinds de aanvang van hun huishoudelijke verbintenis samen op als het duo Heartstrings dat opereert in de stijl van de oude Amerikaanse ‘brother-duo’s’ en vooral bekendheid geniet in de Britse folk- en bluegrasswereld.

In 1995 vormden ze met Theo Lissenberg, die ook in 'Four Wheel Drive' speelde, het trio ‘Skyland’, een samenwerking die helaas eindigde door diens voortijdig overlijden in maart 2003. Op de valreep namen ze Theo’s laatste CD “Moon over the Water” op, die een prachtige en ontroerende nalatenschap vormt van deze begenadigde zanger en muzikant, wellicht de grootste die Europa ooit in dit genre heeft gehad.

In mei 2003 trad een nieuw gezicht tot het trio toe, Theo’s vriend en ex-Jerrycan-medespeler Jerry Gout. Mede door hem werd de CD presentatie toch een succes en hij heeft daarna tot het eind -door logistieke problemen- deel uitgemaakt van Skyland. Zijn muzikale staat van dienst is lang en indrukwekkend: hij speelde, behalve in het naar hem genoemde Jerrycan, in formaties als de Bluegrass Clodhoppers en het Nederlandstalige Tijdverdrijf, en trad als professioneel muzikant op met Harry Sacksioni. Ook is hij een veelgevraagd studiomuzikant. Met zijn authentieke banjo- en stemgeluid, waarin vooral de folk- en oldtime-invloeden te horen zijn, was hij een perfecte aanvulling op Bruno’s onconventionele bluegrassbenadering en Elly’s warme zangstem.