Om te printen druk op Ctrl-P of Cmd-P.  
 

Onder de loep: Blaren

Bij sporten en langdurig bewegen is de kans op blaren vrij groot. Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse weten daar alles van! Een blaar is in medische zin een vrij onschuldige blessure, maar kan wel voor veel hinder zorgen. Afhankelijk van de sportieve activiteit kun je blaren verwachten op je hielen, tenen, de bal van je voet of je handpalmen en vingers.

Ontstaan
Een branderige rode huid is het voorteken van een blaar. Blaren ontstaan door overmatige wrijving en druk. De oppervlakkige huid verschuift ten opzichte van de huidlaag eronder. Hierdoor vormt zich vocht tussen de beide huidlagen. Ook door wrijving tussen huid en sportmateriaal kunnen blaren ontstaan. Denk aan blaren op handen door een verkeerde grip van een tennisracket of roeispaan. Of aan een blaar bij de hak door de hielkap van een sportschoen.

Doorprikken: alleen als het niet anders kan
Een blaar mag je alleen (laten) doorprikken als je er hinder van ondervindt of als je verwacht dat de blaar zal barsten. Zorg bij de behandeling van een blaar altijd voor schone, gewassen handen. Pas de behandeling vervolgens als volgt toe:

  • Breng jodium aan op de blaar en de huid er omheen.
  • Steriliseer een naald of blaarprikker, bijvoorbeeld door deze in een vlam te houden. Je kunt ook een vaccino-style gebruiken. Dit is een steriele blaarprikker die bij de apotheek of drogisterij te koop is.
  • Prik de blaar door aan de rand, op twee tegenover elkaar gelegen plaatsen.
  • Druk met een steriel gaasje of wattenstokje het vocht vanuit het midden van de blaar naar buiten.
  • Heb je een pipetje, druppel dan wat jodium door de openingen in de blaar.
  • Druk de blaar vervolgens weer leeg.
  • Breng nogmaals jodium aan op de blaar en de huid er omheen.
  • Dek de blaar af door een steriel gaasje of een pleister.
  • Zo nodig kun je een laagje 'second skin' (Duoderm) aanbrengen. Deze zijn te koop bij apotheek of drogisterij.

    Indrogen: de voorkeur
    Als een met vocht gevulde blaar voor een wedstrijd of training geen hinder geeft, is het beter de blaar niet door te prikken. Het beste kan je de blaar dan met strookjes pleister dakpansgewijs afplakken. Na een aantal uren of dagen droogt de blaar dan meestal vanzelf in en geeft ze geen problemen meer.

    Voetblaren
    Voetblaren zitten soms onder een dikke eeltlaag. Als dit klachten geeft, kun je het beste een arts of pedicure raadplegen. Blaren aan je voet kun je voorkomen door voor goed passend schoeisel te zorgen. Loop nieuwe schoenen goed in voor je er een volledige training of wedstrijd op gaat afwerken. Het hakgedeelte van een schoen kun je aan de binnenzijde met zeep of vaseline invetten. Daarmee verminder je de wrijving. Draag geen sokken met gaten of gestopte sokken. En tot slot: zorg voor droge voeten, bijvoorbeeld door ze te poederen.