Het laatst bijgewerkt op: 2 mei 2004
Criminaliteit in Mexico
Overvallen (zakkenrollers) komen vooral in de ochtend- en avondschemering te voorschijn tijdens de spits. Alhoewel je zeker niet continue over je schouder hoeft te kijken want ook al komt het vaker voor dan in Nederland, Mexico is een grote stad (en een groot land). Bij de meeste metro-ingangen, busstations etc vindt men politie-agenten. Evenals op belangrijkste straten in de commerciële zone (zona rosa) waar veel banken en hotels zitten. Taxi-chauffeurs zijn eigenlijk de grootste dieven.
Bij de metro heeft men maatregelen genomen vooral ter bescherming van vrouwen. Die in de spits apart worden vervoerd in de voorste metro-stellen (politie scheidt de massa: zie hiervoor ook metro). Ik heb nergens problemen ondervonden misschien omdat ik buiten de spits probeer te blijven en voor 23:00 op mijn bestemming probeer te zijn.
Als men een vakantie voorbereidt dan is criminaliteit niet het eerste waar men aan denkt. Men wil weg men wil ontspannen en genieten. Tobben over diefstal en geweld wil men niet en dat hoeft ook niet. Ik ben het nauwelijks tegengekomen in de ruim 1 jaar dat ik daar verbleef. Mijn Mexicaanse uiterlijk helpt natuurlijk wel en met mijn 1,79 meter lengte ben ik langer dan de gemiddelde Mexicaan. Echter de nieuwe generaties worden ook langer. Het zinnigste advies is om je niet te veel als een toerist te gedragen. Bezoek geen plekken waar zelfs de lokale bevolking het niet pluis vindt. Want ik ken mensen die wel elke vakantie beroofd worden waarschijnlijk om deze reden. Neem voorzorgsmaatregelen. Bewaar b.v. je geld op meerdere plekken op je persoon.
Chihuahua: barancas del cobre (coppercanyon) Noord-Mexico
start- en indexpagina