Voor het laatst bijgewerkt op: 15 april 2003
Telkens als ik Mexico bezoek probeer ik plekken te bezoeken waar ik nooit eerder ben geweest zoals bijvoorbeeld het noorden. Dat had echter weinig te bieden. Totdat ik in een goede Amerikaanse reisgids (Let's go...) een tip vond over the copper canyon: las Barrancas del Cobre. Een natuurgebied maar niet zomaar eentje want de kloven hier zijn breder en dieper dan die van de Grand Canyon.
( tshie-wau-wa )
In Creel maakt de trein een korte stop zodat men aan de rand van de afgrond kan staan om de omgeving op te nemen (en foto's te maken). Hier leven nog enkele indianenstam-men op een redelijk authenthieke manier maar om dat te ervaren moet je wel langer blijven. Let op! hotels schijnen hier behoorlijk duur te zijn. De mooiste tijd om hier te komen is in de lente wanneer de woestijn in bloei staat. Of zoals op de foto in de winter als het gesneeuwd heeft. Hier in het noorden begon ook de Mexicaanse revolutie onder leiding van Francisco 'Pancho' Villa. Een foto van hem achter deze link. Pancho is een soort bijnaam die gebruikt wordt in heel Mexico. Jesus wordt bv ook wel met Chucho aangesproken en Eduardo met Lalo.
Een spoorlijn doorkruist dit gebied, van Chihuahua via Creel naar Los Mochis aan de westkust. Het is een adembene-mende tocht. Onderweg komt men wel 200 bruggen en tunnels tegen terwijl men bergen beklimt en afdaalt met een vaartje van 40 á 50 km/uur. Niet voor mensen met hoogtevrees. Op het balkon kan men soms 100 meter de diepte in kijken wanneer men over een brug tuft... en er zijn geen hekjes. De trein doet er 15 uurtjes over om de ongeveer 600 km af te leggen. Goedkoop is
het niet, reken op € 70,- p.p. enkele reis.
uitvoeder: Eduardo van Beelen, oplevering 11 Juni 2000
start- en indexpagina
natuurpark Barrancas del Cobre