Uitgegever:
Hodin
Auteur: Bernard Tavitian
Aantal spelers: 2
Vanaf 5 jaar
Speelduur 15 minuten
Review door Frank (januari 2006)

De Spellenhoek bedankt Hodin voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Blokus duo


Kijk ook eens op BLOKUS.COM

De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoring:
Handleiding/materialen:
Beginners:
Gevorderden:
Korte termijn:
Lange termijn:
Strategie/geluk:

TOTAAL

 

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Net als in grote broer Blokus is het de bedoeling in Blokus duo zoveel mogelijk van je 21 Tetris-achtige speelstukken kwijt te raken op het speelbord. De speelstukken mogen alleen zo neergelegd worden dat zij elkaar slechts raken met de hoeken (een speelstuk van een andere kleur mag wel met de rechte zijde(n) geraakt worden). Op een gegeven moment vloeien de neergelegde stukken van de spelers door elkaar heen en wordt het steeds moeijlijker om nog stukken neer te leggen. Wanneer er helemaal geen stukken meer neergelegd kunnen worden vindt de telling plaats: -1 punt voor elk speelstukdeeltje wat je over hebt, +15 als je al je stukken hebt weten neer te leggen en +5 voor het als laatste neerleggen voor het kleinste speelstukje, het 1x1 vierkantje.

Als u de naam van dit spel hoort, dan zult u het al begrijpen: Blokus duo is een spel voor twee, dit in tegenstelling tot het spel waarvan het afgeleid is, Blokus, dat voor twee tot vier personen geschikt is. Blokus duo zit in een aangenaam klein doosje, en de speelstukken hebben nu eens geen primaire kleuren, maar de zachte kleuren oranje en paars. Speeltechnisch gezien is de duo-versie niet anders dan zijn grote broer, behalve dan dat er twee startvelden in het middengedeelte van het speelveld aanwezig zijn (in het originele spel begint men met leggen vanuit de hoeken van het speelveld).

Mijn worp =
-----------------------------
Eindworp =

De kritische lezer zal weten dat ik het originele Blokus hoog gewaardeerd heb. En hoewel ik nog steeds uitermate gecharmeerd ben van het Blokus-concept ben ik genoodzaakt om Blokus duo toch wat lager te waarderen dan zijn grote broer. Ik zal u uitleggen waarom. Allereerst was Blokus ook al zeer goed speelbaar met twee spelers, alhoewel men dan wel om en om met twee kleuren moest spelen, maar desalniettemin is om deze reden een duo-versie lichtelijk overbodig. Ten tweede is deze duo-versie gericht op twee spelers, en vaak zal een dergelijk spel door stellen, of in ieder geval door familieleden, gespeeld worden. De vakantie-tijd is voor deze spelers een perfect moment om dit spel met elkaar te spelen, maar men is dan wel vaak weg van huis. Het is dus een gemiste kans dat men van dit spel geen goed afsluitbare reisversie heeft gemaakt. De bakjes voor de speelstukken zijn -erg origineel- uit elkaar te klikken, en het speelbord dient als deksel voor deze bakjes, maar dan houdt het op: er is geen goede afsluiting aanwezig, het geheel wordt bij elkaar gehouden door een dun kartonnen doosje. Jammer.
Ten derde is er een taktisch bezwaar. De start in het midden doet direct een ingewikkelde spelsituatie ontstaan, er is dus geen sprake van enige opbouw. Het was juist deze opbouw, soms behoudend, soms aanvallend, die van Blokus zo iets bijzonder maakte.
Blokus is gewoon een volmaakt abstrakt vierspelerspel. Blokus duo is geen volmaakt tweespelerspel, maar desalniettemin nog steeds best leuk.

De kritisch lezer zal ook weten dat ik geen nieuwsrubriek hanteer -hiervoor refereer ik naar de uitstekende nieuwsrubriek van bordspel.com- , maar ik wilde toch even aangeven dat Hodin eindelijk zijn kop uit het zand heeft gekregen en dus nu een website heeft.