Uitgever: Ravensburger
Auteurs: Andrew en Jack Lawson
Aantal spelers:2 tot 4
Vanaf 8 jaar
Duur: 30 minuten

Review door Frank

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Make 'n Break


De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoring:
Handleiding/materialen:
Beginners:
Gevorderden:
Korte termijn:
Lange termijn:
Strategie/geluk:
TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Op de kaarten zijn bouwwerken afgebeeld die de spelers onder tijdsdruk moeten nabouwen. Hoe succesvoller ze daarbij zijn, des te meer punten verdienen ze.

De inleiding, die uit de handleiding gehaald is, dekt al heel erg de totale uitleg van dit spel. Er zijn tien langwerpige, rechthoekige bouwstenen in het spel in de kleuren lichtblauw, donkerblauw, lichtgroen, donkergroen, wit, oranje, rood, geel grijs en bruin. Voorts is er een wekkertje met de standen 1, 2 of 3, waarbij de 1 staat voor een tijd van 30 seconden, de 2 voor 45 seconden en de 3 voor 60 seconden. Verder zijn er nog overwinningspunten in de vorm van fiches in de waarden 1 en 10, en zijn er natuurlijk de opdrachtskaartjes. Op deze opdrachtskaartjes staan een aantal (soms alle) bouwtegels afgebeeld in een driedimensionale, na te bouwen, positie. De opdrachten gaan van simpel (waarde 1) naar ingewikkeld (waarde 3).

De spelers komen ieder vier maal aan de beurt volgens de wijzers van de klok. Wie aan de beurt is gooit de dobbelsteen, waarop de waarden 1, 2 en 3 staan. Na de worp wordt de wekker op de gegooide waarde ingesteld. De wekker wordt aangezet, en de speler aan beurt probeert nu, binnen de gegeven tijd, zoveel mogelijk opdrachten te volbrengen. Als de wekker afgaat dan leveren de volbrachte opdrachtskaartjes ieder 1, 2 of 3 punten op, waarna de volgende speler aan beurt is.

Na vier ronden eindigt het spel, winnaar is degene met de meeste overwinningspunten.

Mijn worp =
-----------------------------
Eindworp =

Make 'n Break is een lollig en hektisch tussendoortje, uitermate geschikt om het ijs te breken. Het spel zit op het eerste gezicht in een overdreven grote doos, maar bij het spelen is het snel duidelijk dat de grote, en dus ruimte innemende, bouwblokken lekker in de hand liggen en bovendien, wanneer je een bouwwerk met één hand van de tafel veegt om aan het volgende bouwwerk te beginnen, een grote bijdrage leveren aan de hektiek. Verwacht in dit spel geen strategie, maar wel snel abstrakt denkwerk en vingervlugheid, en dat kan ook wel eens leuk zijn.
Leuk is dat dit spel zeer geschikt is voor kinderen: bij een spel tussen volwassenen en kinderen kunnen de opdrachtskaartjes verdeeld worden in een stapel met rode getallen (ingewikkeld) en blauwe getallen (eenvoudig)!