UItgever: Ravensburger
Auteurs: Kramer en Kiesling
Aantal spelers: 2tot 4
Vanaf 10 jaar
Speelduur circa 60 minuten

Review door Frank

Pueblo

De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoringsfaktor
Handleiding/materialen
Beginners?
Gevorderden?
Spelplezier Korte Termijn
Spelplezier Lange Termijn
Strategie/Geluk
TOTAAL


Ga naar dit spel op Spellink.nl

Pueblo is een bouwspel met een flinterdun thematisch laagje: de spelers zijn bouwmeesters die allen meewerken aan één groot bouwwerk, de Pueblo (een Indiaans dorp). Het opperhoofd loopt tijdens de bouw konstant om de Pueblo heen en controleert of de bouwmeesters geen stenen van eigen makelij gebruiken; als dit ontdekt wordt dan krijgt de betreffende overtreder strafpunten.

Het veld bestaat uit 8 bij 8 vakjes, waarop elke speler, wanneer hij aan de beurt is, afwisselend of één neutrale steen of één steen van de eigen kleur plaatst (maar altijd beginnend met een steen van de eigen kleur). Alle stenen zijn gelijk van vorm, bestaan uit vier kleine kubusjes en zijn driedimensionaal van ontwerp.


Nadat een speler een steen heeft verplaatst mag hij het opperhoofd 1, 2, 3 of 4 vakjes verzetten, waarna het opperhoofd vanaf zijn plaats recht op het bouwwerk kijkt en beoordeelt of hij niet-neutrale kleuren ziet. Elk zichtbaar gekleurd vierkantje krijgt strafpunten, en wel zoveel als de hoogte waarop dit vierkantje staat. Als het opperhoofd op een hoekveld eindigt dan kijkt niet naar het bouwwerk maar op het bouwwerk, en wel naar dat kwartdeel van het veld waar het opperhoofd staat. Alle zichtbare vierkantjes in de kleuren van de deelnemende spelers krijgen strafpunten, en wel 1 strafpunt per vierkantje.
Zo plaatsen de spelers beurtelings hun stenen en laten hierna steeds het opperhoofd op het bouwwerk kijken, waarna eventuele strafpunten worden uitgedeeld. Wanneer de laatste steen is geplaatst wordt gekeken wie de minste strafpunten heeft: deze speler mag zich de gelukkige winnaar noemen.

Bekoringsfaktor:
Pueblo, pakkende naam ? Tja, wel een korte en krachtige naam, maar wel een beetje suf en niet helemaal catchy. De tekening op de voorzijde is evenmin pakkend, en komt gedateerd over. De achterzijde van de doos geeft een goede indruk van de het spel weer.

SPELMATERIAAL:
Het gebruikte kleurpalet, voor zowel handleiding als materialen, is prachtig te noemen. De uitleg in de handleiding is helder en staat in vijf talen gedrukt (D, F, GB, I, NL). Leuk is dat de handleiding nog twee belangrijke varianten vermeld: de afbreekvariant, waarbij het bouwwerk ook nog eens afgebroken moet worden, en een gevorderden-variant, waarbij de spelervolgorde in een veiling bepaald wordt en op enkele plekken op het speelveld, de offerplaatsen, niet gebouwd mag worden. De kwaliteit van speelbord en materialen zijn overigens prima in orde.

BEGINNERS?:
Het spel laat zich snel en duidelijk uitleggen en, belangrijker, het laat zich makkelijk spelen.

GEVORDERDEN?:
Gevorderden kijken niet naar eenvoudige regels, maar meer naar taktische uitdaging (onder andere). Welnu, taktische uitdaging is er in ruime mate: het beperken van de eigen strafpunten en het geven van strafpunten aan andere(n) gaan in aantrekkelijke mate gelijk op.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
Als u het bovenstaande kritisch heeft gelezen dan weet u al wat ik hier ga schrijven: het spel bekoort in eerst instantie goed.

SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
Pueblo zal op langere termijn geregeld ter tafel komen: het heeft betrekkelijk eenvoudige regels en de allures van een groot bordspel. De enige beperking is een kwestie die vaker bij Kramer en Kiesling-spellen voorkomt: lange denktijden van sommige spelers.

STRATEGIE/GELUK:
In de basisversie kun je het spel verwijten dat de startspeler enige voorsprong op de anderen heeft door een overmaat aan gunstige plaatsingsmogelijkheden. Gelukkig voorziet de gevorderden-versie in dit manko.

Mijn cijfer =
-----------------------------
Eindcijfer =

Ik vind Pueblo een prima spel. Dit spel zal een breed publiek aanspreken door flinke taktische uitdaging, korte spelregels en mooie materialen. Alleen spelers die een hekel hebben aan lange wachttijden of houden van spellen met een stevig thema zullen Pueblo minder leuk vinden.
Smaakt het na Pueblo naar meer, probeer dan het Duitse Rumis eens!