home introduktie het verlies bemanning herdenking erkenning zoektocht historie startpagina (language)

DE ONDERZEEBOOT Hr.Ms. O13Zoektochten naar de O13:

Op diverse websites staat vermeld dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in totaal zes Nederlandse onderzeeboten op zee gezonken zijn; vier boten zijn in de loop der jaren terug gevonden. Twee onderzeeboten, Hr. Ms. O13 en Hr. Ms K16 zijn nog niet gelokaliseerd. De O13 is op de Noordzee gezonken en de K16 werd door een Japanse onderzeeboot tot zinken gebracht.


Op een site van de "Stichting Comité nabestaanden onderzeeboten 1940-1945" staat bij ´expedities´ al sinds 2004 het bericht dat de stichting druk bezig is met de voorbereidingen voor de zoektocht naar de Onderzeeboot Hr. Ms. O13. Het streven is om in de loop van 2004 een zoektocht te organiseren. De stichting organiseert zowel de financien als de zoektochten naar de vergane onderzeeboten.


Op de Pools Forum vond ik een bericht van 26 juli 2005 dat er hoogst waarschijnlijk binnen een paar weken naar de O13 gezocht zou gaan worden. Op dezelfde site is een artikel uit 2005 gepubliceerd waarin de Polen aandringen op het combineren van de zoektochten naar de poolse onderzeeboot Orzel en de O13.


Op het 'Verenigd Marine & Koopvaardij Forum' heb ik zelf een Forum 'Opsporing Hr.Ms O13' geopend. Daar zijn o.a. berichten gepost door de Chef der Equipage M. Harskamp dat
"Hr.Ms. Luymes maandag 12 sept 2005 onderweg gaat naar de gezonken O13", en later
"Hebben precies 1 dag kunnen zoeken in onze beschikbare tijd die we gekregen hadden. Maar door het slechte weer daar (teveel wind 9/10) moesten we afhaken, hebben 3 dagen liggen steken. Helaas dus niks verder gekomen."


Van iemand ontving ik 14 september 2005 een mail met "Ik hoorde dat er inderdaad een zoektocht is geweest naar de O13 een paar weken geleden met een Pools onderzoeksschip. De KM doet aan de zoektocht mee. De bedoeling was 14 dagen zoeken maar wegens technische problemen en slecht weer is voortijdig afgebroken. Er is 4 volle dagen gezocht maar niets gevonden."


Ik heb begrepen dat de dit jaar opgeheven OZD (onderzeebootdienst) volgend jaar 100 jaar zou hebben bestaan en dat men om die reden nog voor die tijd de onderzeeboten opgespoord zou willen hebben.

Informatie genoeg te vinden op internet, maar hoe betrouwbaar .................

VOLGENDE PAGINA


opmerkingen of suggesties?
OVERZICHT: Site map | English version |

(Deze site is het laatst op 11 november 2005 aangepast).