home introduktie het verlies bemanning herdenking erkenning zoektocht historie startpagina (language)

DE ONDERZEEBOOT Hr.Ms. O13


Facebook Twitter RSS-Feed

Zoektochten naar de O13: (newsblog)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in totaal zes Nederlandse onderzeeboten op zee verdwenen; vijf boten zijn in de loop der jaren terug gevonden. Alleen onderzeeboot Hr. Ms. O13 is, ondanks vergeefse zoektochten in 2004-2005 en 2012, nog steeds niet gelokaliseerd.

(N.b.: Klik hier voor informatie over andere onderzeeboten die mogelijk vergaan zijn in hetzelfde gebied.)


Oktober 2014: "Wist marine in 1942 al dat O13 op mijn was gelopen?"


Het vinden van een agenda met aantekeningen uit 1942 geeft
aanleiding tot deze (speculatieve?) vraag.

Lees hier het hele bericht .......
Juli-3-2013: Nabestaanden herdenken vermisten onderzeeboot O13

Nabestaanden werpen een krans in het water "Ruim 200 nabestaanden herdachten vandaag met een officiŽle kranslegging de slachtoffers van de Nederlandse onderzeeboot O13. Zij deden vanaf Zr. Ms. De Zeven ProvinciŽn. O(nderzeeboot) 13 wordt sinds de Tweede Wereldoorlog vermist en is nog altijd niet teruggevonden.
Behalve familieleden, waren ook oud-premier en -minister van Defensie Piet de Jong en Commandant Zeestrijdkrachten ............ " , aldus een bericht van de KM.

De NOS-radio nam 's morgens in alle vroegte overste Spoelstra al een interview af. Zie hier
De regionale TV Noord Holland (RTV N-H) heeft een opname gemaakt van de herdenking. Zie hier
Lees hier het volledige bericht door de Koninklijke Marine.
Februari 2013: Laatste brief commandant O13.

Het lot van de bemanning van de O13 lag voor een deel in de handen van de commandant. Wat was hij voor een man? In het volgende bericht bemerken we een man die weet wie zijn vijand is.

Luitenant ter Zee 1ste klasse Edward Herbert Vorster Wijlen Lt. ter Zee 1e kl., E.H. Vorster

Luitenant ter Zee 1ste klasse Edward Herbert Vorster was de zoon van een kapitein van de Gouvernement Marine in voormalig Nederlands IndiŽ.
Hij werd geboren op 21 September 1905 te Ambon. Opgroeiend in Nederlands IndiŽ in een marine gezin slaagde hij mei 1918 voor het toelatingsexamen tot de eerste klas van de H.B.S.-en in Nederlands IndiŽ, dat hem werd afgenomen in Medan. Na de H.B.S. in Soerabaja te hebben bezocht, ging hij in het jaar 1924 naar Willemsoord en werd in 1927 als officier beŽdigd.

Dit verhaal gaat verder over de geboorte van een zoon, een bezoek aan het Vaticaan, de publicatie van een lijst met gevallenen van de marine en fragmenten uit een laatste brief uit mei 1940 aan zijn moeder in IndiŽ.

Lees hier het volledige artikel.
December 2012: Vermiste O13: veel Helderse slachtoffers

In het blad "Levend Verleden" van de Helderse Historische Vereniging van december 2012 is een ontroerend artikel opgenomen van Wout Smit dat het drama van de vermissing van de O13 en z'n bemanning beschrijft aan de hand van verhalen van nabestaanden. "Het merendeel van de bemanning woonde in Den Helder, was getrouwd en/of had kinderen ...", aldus de schrijver Wout Smit.

Lees hier het volledige artikel over de vermiste O13 uit het blad Levend Verleden van de Helderse Historische Vereniging.

het volledige artikel over de vermiste O13 
uit het blad Levend Verleden van 
de Helderse Historische Vereniging
In het Helders weekblad van 20 december heeft Wout Smit nog een aanvullend verhaal gepubliceerd met de titel "Vermisten O13 krijgen een gezicht", waarin hij nu ook de commandant van de O13, ňdward Herbert Vorster, een gezicht heeft kunnen geven.

Lees hier het volledige artikel uit het Helders weekblad.
9 october, 2012. Dagblad Trouw: Waar is onderzeeŽr O-13 verloren gegaan?

Het is juli 1937 als in de Amsterdamse Kinkerbuurt een fotokaart wordt bezorgd aan Sjoerdtje van Elswijk-Deen. Op de voorzijde staat haar man, korporaal-monteur Antoon van Elswijk, afgebeeld. ..........
in de vroege ochtend van 10 mei koos de Hr. Ms. O-13 het ruime sop, met Antoon van Elswijk aan boord - hij was op het laatste moment ingevallen voor iemand met een gebroken been. ...........

Lees het volledige artikel uit dagblad Trouw hier ....
27 augustus, 2012. Interview Radio Gelderland over onderzeeboot O13.

Omroep Gelderland was al een tijdje op zoek naar Gelderse aanknopingspunten met de expeditie naar onderzeeboot O-13, en kwamen via mijn site ook bij mij terecht.
Vandaag heeft Radio Gelderland mij een interview afgenomen waarin ik wat over de achtergrond van deze website mocht vertellen en in het tweede deel de op handen zijnde zoektocht naar de onderzeeboot Hr.Ms. O13 kon toelichten.

Rectificatie vooraf: mijn vader is niet zes maar zestien jaar geleden overleden (1996) en vanaf die tijd ben ik al op zoek geweest naar informatie over de O13 op internet!

21 augustus, 2012. Bedrijven helpen in zoektocht naar gezonken onderzeeŽr O13

Kort bericht in HDC van 3 augustus. Tranship uit Den Helder en Fugro uit Leidschendam gaan de marine helpen bij de zoektocht naar de O13.
Overste Jouke Spoelstra, die bij de Onderzeedienst belast is met het speuren naar de 72 jaar geleden verdwenen onderzeeŽr, is erg blij met de steun van de bedrijven: "Voor een zoektocht als deze heb je mensen en materiaal nodig. Een schaars goed tegenwoordig. Deze bedrijven hebben hun hulp toegezegd .... lees verder ....
5 augustus, 2012. Interessante film gaat langzaam over in dieptragische film

Deep Wreck Mysteries - 1 - U-Boat Death Trap (1-4):

De film die ik 27 juli 2012 nog interresant noemde ontvouwt zich naar een tragisch einde waarin de ondergang van drie onderzeeboten langzaam aan de kijker onthuld wordt.
Het laat zien hoe en waar diepzee mijnen werden gelegd door de engelsen, hoe ze eruit zagen en wat het verwoestende effect van het raken van zo'n mijn precies inhield. Hoe er binnen een paar seconden een gigantisch gat geslagen wordt ergens in de stalen romp van de boot waarin de zee de open ruimten onmiddelijk opeist.
En dan ga je onwillekeurig denken aan de O13 die hoogstwaarschijnlijk ook zo'n soort mijn geraakt heeft en waar binnen een aantal minuten alleen nog maar stilte heerste. Nabestaanden van de bemanning van de drie U-boats kregen voor de eerste keer Ťcht te horen wat er met hun dierbaren was gebeurd en konden daarmee eindelijk de laatste eer bewijzen.
Klik hier voor de complete playlist van deze episode.
29 Juli, 2012. Foto reportage in Helderse Courant

'O13 opeens in het nieuws'
kopt de Helderse Courant op de voorpagina van zaterdag 28 juli 2012. Lees verder ...

íOok laatste onderzeeboot wordt gevondení gaat de Helderse Courant verder in een schitterend vormgegeven pagina-grote foto reportage over de O13. De zoektocht naar de boot en nabestaanden en alle informatie op internet waaronder deze site, krijgen de nodige aandacht. "Het terugvinden van een onderzeeŽr is belangrijk voor het thuisfront", legt overste Jaap Hubbelmeijer uit. "Aan de hand van sporen en de toestand van het wrak komen we hopelijk meer te weten over de oorzaak van het zinken." Lees verder ...
27 Juli, 2012. Interessante film over opsporing en identificatie van onderzeeboten

Deep Wreck Mysteries - 1 - U-Boat Death Trap (1/4):

De film ďDeep Wreck MysteriesĒ geeft in deel 1 van episode 1 een goed beeld van de manier waarop experts te werk gaan bij het (onder)zoeken van onderzeeboot wrakken. Het vertelt in deze serie hoe ze een onderzeeboot opsporen, herkennen, onderzoeken, en identificeren.

Enkele noemenswaardige citaten uit deel 1 van de film:

  1. Onze jongens weten uit ervaring dat onderzeeboten interessante wrakken opleveren omdat ze gewoonlijk grotendeels intact zijn. Door de manier waarop ze ontworpen zijn liggen ze meestal net zo op de zeebodem als op het water oppervlak wanneer ze varen. Bovendien zijn ze klein, waardoor je gemakkelijk het hele wrak kan overzien ...
  2. Veel van de uiterlijke kenmerken hebben de neiging van de cunning tower af te vallen naarmate deze corrodeert en kunnen dan ook als een grote stapel in het zand onder de toren worden teruggevonden. Juist daarin moeten we zoeken naar interessante elementen voor identificatie van de onderzeeŽr.
  3. De meeste onderzeeboot wrakken zijn een mysterie, ook om op te lossen, omdat de rol die ze speelden in de oorlog een interessant, maar vooral ook zeer menselijk verhaal vormt ...

Ik kan deze film serie van harte aanbevelen aan iedereen die geÔnteresseerd is in opsporing van Hr.Ms. O13. De film is gemaakt voor BBC Canada en heeft enkele prestigieuze prijzen gewonnen. Onder de makers zijn technisch duiker Dan Stevenson en de consultant Innes McCartney, internationaal expert als het om de geschiedenis en het identificeren van onderzeeboten gaat, sleutel figuur bij het maken van veel tv documentaires, en ervaren duiker. Klik hier voor de complete playlist van deze episode.
24 Juli, 2012. Publiciteit O13 zoektocht:

"Laatste gezonken onderzeeboot WO II in vizier" kopt dagblad trouw hier.

Naar aanleiding hiervan wordt overste Spoelstra geÔnterviewd op de radio in het programma "het nieuws van alle kanten". (Schuif op 12:53 uur zetten)

Aanwijzingen over de mogelijke locatie van een sinds 1940 vermiste Nederlandse onderzeeŽr, de O13, lopen binnen bij de Koninklijke Marine en het Comitť Nabestaanden Onderzeeboten. Er zijn er al een stuk of 50. Dat bevestigde dinsdag een woordvoerder van het ministerie van Defensie naar aanleiding van het bericht in dagblad Trouw. (o.a. volgens het parool , de telegraaf en het Nederlands dagblad.

De oproep voor informatie die tot de O13 plaats kan leiden wordt in steed meer organisaties verspreid, zoals b.v. hier onder de visserij en kotterorganisaties.
Ook KLAAR VOOR ONDERWATER heeft recent weer aandacht aan de O13 besteed (zie hier), terwijl het nieuws inmiddels zelfs Dundee bereikt heeft (zie The Courier).
Juli, 2012. Trailer O13 documentaire van Wilco Pleging on Vimeo:

Trailer O13 documentaire from Wilco Pleging on Vimeo.
Juli, 2012. Oproep van het Comitť Nabestaanden Onderzeeboten 1940 Ė 1945 (CNO), de Koninklijke Marine en Chartworx:

" .... Om de zoektocht tot een goed einde te brengen kunnen we niet zonder de hulp van u, die al vaak jarenlang uw werkterrein hebt op de Noordzee. U beschikt wellicht over bruikbare informatie over wrakken en heften en mogelijk hebt u in de loop der jaren al onderdelen van de O-13 of van andere onderzeeboten boven water gebracht, maar liggen zij vergeten of in ieder geval voor de Werkgroep Onderzeeboten onbekend, ergens opgeslagen. Wij willen u dan ook vragen om al uw informatie over wrakken in dit gebied, die mogelijk op onderzeeboten lijken en boven water gebrachte onderdelen van onderzeeboten of andere gegevens van mogelijke onderzeebootwrakken met ons te delen. Al uw informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld ..... "

Zie Chartworx of facebook KM voor het complete verhaal met alle oproep en meld informatie.
Vond op internet een verhaal dat botsing met Wilk niet meer vreemd doet lijken.

28 mei 2012:
Dat het verhaal van de Wilk die de O13 geramd zou hebben waar zou kunnen zijn blijkt wel uit het verhaal van HMS Tritan en HMS Oxley uit 1939 .... De Britse onderzeeŽr HMS Triton voer in zijn patroulle gebied ten zuid westen van Noorwegen tot de commandant door de brug gewaarschuwd werd voor een andere onderzeeŽr in de nabijheid. De Tritan kwam onmiddelijk naar boven en begon seinen te geven. De commandant dacht nog .....
Zie hier voor het complete verhaal.
4 mei 2012: ComiteNabestaanden heeft interessante video ge-upload.

Het Commite Nabestaanden heeft een eigen site op YouTube waar diverse interesante video's te bewonderen zijn. Een paar dagen terug is op de site de video "Waar ligt de gezonken onderzeeboot O-13 ?" geplaatst. Voor iedereen die in de op stapel staande zoektocht geÔnterreseerd is een "moet je zien" video !!!
Klik hier voor de video "Waar ligt de gezonken onderzeeboot O-13 ?" Mocht je meer willen weten over mogelijke lokaties van het zinken van de O13 kijk dan ook eens hier en/of hier.

Voor de YouTube site van het ComiteNabestaanden, klik hier, en voor de site Den Helder Actueel van 1 mei, klik hier.
TV-uitzending O13, Nederland 2 | 19-04-2012 | 17:35 - 18:25.

Op 19 april 2012 is de zoektocht naar de O13 weer op de televisie aan bod gekomen. Deze keer in een uitzending van Omroep Max in hun programma "Tijd voor Max". Naast overste Spoelstra en Katja Boonstra-Blom was ook de heer Schaatsbergen, wiens oom Dirk Schaatsbergen ook op de O13 diende, aanwezig. "Het zoekgebied is naar verwachting ongeveer 30 bij 30 mijl" aldus de overste. En nu maar hopen dat ze niet weer wegens slechte weersomstandigheden een tijd liggen steken zoals Hr Ms. Luymes bij de zoektocht in 2005.

De aflevering is hier terug te zien (het interview over de onderzeeboten begint ongeveer na 25 minuten).
Oproep van de maker van de documentaire over de O13


De filmmakers komen graag in contact met familie, nabestaanden, of anderen die informatie kunnen geven over:

F.A. van den Hilst, matroos der 1e klasse/†J.A. Buijs, officier marinestoomvaartdienst der 2e klasse/†J.J.A. Cadot, korporaal torpedomaker/†Th. Dam, korporaal konstabel,J. Drijver, stoker-olieman ZM/†C.L. Gend, matroos der 1e klasse/†G.J. Heikamp, korporaal machinist/†J.A. Sillevis, luitenant ter zee der 3e klasse/†W.J. Snijder, luitenant ter zee der 2e klasse KMR OV/†J.A. Vliet, korporaal monteur/†E.H. Vorster, luitenant ter zee der 1e klasse, commandant.

Voor meer gegevens kunt u de site O13, Still On Patrol van de documentaire maker raadplegen.

Zie hier voor een lijst met de namen van alle opvarenden van de O13.
Diving team ready for search O13.


The last missing Dutch submarine in the North Sea is the O13. A team wants to collect all data related to O13 and, as they write, have a team ready who wants to search the O13. We planned diving depth up to 90 meter. The team consist of a group of experienced closed circuit rebreather divers.

See HERE for more information.
TV-uitzending "Vermiste onderzeeboten".


Zoals u weet hebben ze vandaag in het educatieve NTR programma Ď5OP2í donderdag 22 maart 2012 het onderwerp ĎVermiste onderzeebotení gebracht.

Daarin word gesproken met o.a overste Jouke Spoelstra (zie kader Expeditie marine) die zich bij de Onderzeedienst al jaren bezig houdt met de opsporing van Nederlandse onderzeeboten uit WOII, en mevrouw Katja Boonstra-Blom (zie haar verhaal in het laatste kader) die een actieve rol heeft gehad in de opsporing van de O20 en de K XVI, en die nog steeds actief is.

De aflevering is terug te zien (zie Uitzending gemist), vanaf vrijdag is de uitzending online.
Novus Media Producties maakt documentaire over verdwenen onderzeeboot O13.


Novus Media Producties gaat in samenwerking met Wing TV Media, Your Media en de Marine een documentaire maken over de O13.

Tijdens de tweede wereldoorlog verloor de Nederlandse Marine 7 onderzeeboten. 1 daarvan is nog steeds niet gevonden. Dit jaar start de marine een missie naar de vermoedelijke plek waar de onderzeeboot, samen met haar 34 koppige bemanning, is vergaan.

Een missie die duidelijkheid kan geven op het onopgeloste mysterie van de O13 en het moment kan zijn waarop nabestaanden deze tragedie kunnen afsluiten.

Bron: Novus Media Producties
Expeditie marine naar laatste vermiste duikboot O13.

DEN HELDER, 14-12-2011: Een grote expeditie moet volgend jaar de waarheid boven water halen over de laatste van drie spoorloos verdwenen Nederlandse duikboten: de O13.


De O13 ligt sinds juni 1940 ergens op de bodem van de Noordzee.
Aan boord 34 opvarenden. De precieze plek is niet bekend.
Het is bovendien al ruim zeventig jaar een raadsel waardoor de duikboot met man en muis verging.
De belangrijkste theorie is dat de onderzeeŽr op de terugweg van een patrouille in het Skagerrak in een Duits mijnenveld belandde. Een andere mogelijkheid is dat ze in de nacht van 19 op 20 juni 1940 werd geramd door de Poolse duikboot Wilk, die de O13 abusievelijk voor een Duitse U-boot aanzag.


De Koninklijke Marine verloor tijdens de oorlog zeven duikboten.
Drie verdwenen spoorloos. Twee zijn er inmiddels teruggevonden.
In oktober ontdekte een Australisch-Singaporees duikteam in Indische wateren het wrak van de vermiste KXVI. Woensdag werd in Den Helder een herdenkingsplechtigheid gehouden.


Daarmee blijft alleen nog het raadsel van de O13. Er is de marine veel aan gelegen om familie duidelijkheid te geven over het lot van de bemanning. ,,Het is een race tegen de klok. Veel nabestaanden zijn inmiddels op leeftijd. Voor hen is het heel belangrijk dat zij weten wat er met hun vader of grootvader is gebeurd’, aldus Jouke Spoelstra. Hij houdt zich bij de Onderzeedienst al jaren bezig met de opsporing van Nederlandse duikboten en probeert nu de middelen bijeen te krijgen voor een coŲrdineerde zoekactie op de Noordzee naar de O13, waarbij geavanceerde apparatuur wordt ingezet.


Bron: Het bericht is overgenomen uit het Noordhollands dagblad - vandaag.nl:

Door Redacteur Den Helder
Gepubliceerd op 14 december 2011 12:42 PM Laatst bijgewerkt op 14 december 2011 09:58 PM (inclusief een video over de K16 herdenkingsplechtigheid)

Het bericht is op meer sites te lezen, zoals: - Scheepvaartnieuws - Koopvaardij blog
Meer informatie over (andere) zoektochten en vondsten

Twee ontroerende verhalen door dochter en kleindochter van een opvarende van de onderzeeboot K XVI :
- Kerstmis 1941. Twee onderzeeboten in de Zuid Chinese Zee (Katje Boonstra - Dialoog NL)
- De Bijzondere Zoektocht naar mijn Grootvader (Claire Boonstra - Dialoog NL)


- Nederlandse WOII-onderzeeŽr gevonden (NOS nieuws, 23 oct 2011: De Hr. Ms. K XVI verging in 1941)
- Het nieuws op televisie in Eťn vandaag (23 oct 2011: waarom het zo belangrijk is om zo'n onderzeer te vinden)
- Gezonken onderzeeboot K XVI na 70 jaar gevonden (RTV N-H, 23 oct 2011: met video )
- Nabestaanden gedenken de vondst van de KXVI (Maleisie Nieuws.BE, 15 dec 2011: News and Events)
- Sunken World War Two Dutch sub discovered. (Sydney University, 3 nov 2011: met aanverwante pagina's)


- Marine stuit op Duitse U-boot uit WOI (U106) (Defensie video, 16 mar 2011: hoopte O13 te hebben gevonden)
- Duikteam vindt onderzeeŽr voor kust RoemeniŽ (NOS video's, 13 sep 2010: Russische onderzeeŽr SC213 gevonden)
- Het einde van onderzeeboot O-19 (Een Vandaag 26-02-08: Uitzending met Youtube film O19 gevonden)
- Maquettes aanbrengen op de K17 en de O16 (Youtube video's, downloaded 2008, verslag O16 start op 3.50 sec.)
- Restanten van de Franse Doris gelokaliseerd in 2003 (Duiken 09/2007: FOTOSTORY OnderzeeŽrs in de Noordzee)
- Duikers vinden Nederlandse onderzeeboot terug (Wieringer nieuws, 10 jul 2002: wrak teruggevonden van O20)
- Marine vindt oude onderzeeŽr voor kust MaleisiŽ (Digibron, 6 nov 1995: marine stuitte op het wrak van O16)
- Onderzeeer met 46 vermisten lag voor Noorse kust (Trouw, 20 apr 1994: O22 na halve eeuw terecht)
- Koningin legde krans bij monumentonderzeedienst (Digibron, 29 mei 1982, stuurwiel van de K XVII overhandigd)
- Vermiste onderzeeboot komt weer, ,boven water" (Digibron, 22 april 1982, voorbereiding van het zoeken naar K XVII)
- Eelman en zijn metgezellen ontdekten in 1982 Britse onderzeeboot H-49 (RD.NL 10-10-2008, zie paragraaf Onderzeeboot)


- Oude informatie zoektochten O13 (Stamt nog uit 2005 en heeft inmiddels wat dode links)

VOLGENDE PAGINA


opmerkingen of suggesties?
OVERZICHT: Site map | English version |

(Deze pagina uit 2005 is het laatst op 7 sep 2017 aangepast).