DE ONDERZEEBOOT Hr.Ms. O13

Onderzeeboot Narwhal gevonden

De vermoedelijke ondergang van de Britse onderzeeboot HMS Narwhal.

By Source (WP:NFCC#4), Fair use Link

Op de middag van 23 juli werd een Porpoise of een gelijkaardige klasse van onderzeeboot gespot op het water oppervlak door een Duits Dornier 7Z vliegtuig dat op lage hoogte vloog. Waarschijnlijk was dit HMS Narwhal, de enige boot die op dat moment in die omgeving kon zijn.

Juni 2017

Haar laatste reis.

De Narwhal verliet Immingham aan de oostkust van Engeland op 22 juli 1940 voor het leggen van mijnen in de buurt van de zuidelijke kust van Noorwegen.

Een officiëel rapport gevonden na de oorlog in Duitse archieven verklaarde dat: ' op de middag van 23 juli werd op 125 nautical miles ten oosten van Aberdeen, Schotland in positie 56°50'N, 01°40'E, een Porpoise of een gelijkaardige klasse van onderzeeër gespot op het water oppervlak door een Duitse Dornier 7Z vliegtuig dat op lage hoogte vloog '. De piloot Lt. Müller benaderde de onderzeeër, vuurde machinegeweer kogels af en wierp 3 bommen, waarvan er twee bijna raak waren, maar de derde bom scoorde een voltreffer halverwege of achter de commandotoren van de boot. Die derde bom landde vrijwel op de top van de machinekamer.

Dornier_Do_17Z Bommenwerper.

Lt. Müller had gemeld dat hij de boot het eerst met de achterkant zag zinken, de boot ging in een bijna verticale positie voor twee tot drie minuten, voordat het zich stortte in haar dood, en in de diepten van de Noordzee verdween. De piloot vloog wat later weer over het gebied en kon olie en resten zien drijven op het water oppervlak. De Narwhal had geen schijn van kans, waarbij haar vernietiging waarschijnlijk was te wijten aan cijfers of codes die werden onderschept door de Duitse inlichtingendienst en die tot de ondergang van de Narwhal leidden.

Op 1 augustus 1940, werd de boot officieel als overtijd gemeld, vermoedelijk verloren. Het was bekend dat de Narwhal in de omgeving of het zee gebied, uit de kust van Khristiansund ten zuiden van Noorwegen was, maar het had niet gemeld dat haar missie was voltooid. De boot ging met de kapitein en alle bemanningsleden, 60 jonge mannen, ten onder die middag.

Het lijkt nogal ironisch dat met het succes dat de code breakers hadden bij het breken van de Enigma-code en de daaropvolgende overwinning op de U-boten in de Noord-Atlantische Oceaan, het omgekeerde gebeurde met onze onderzeeërs, zij het in het begin van de oorlog in geval van de Narwhal.

Gegevens van de boot.

Narwhal's nummer en wimpel was N.45 en ze droeg een bemanning van 60, met inbegrip van de kapitein, Lt. Commander Ronald James Burch, DSO RN met vijf andere officieren en 54 bemanningsleden.

       
 HMS Narwhal symbol.

Deze boten waren niet de meest comfortabele onderkomens, de accommodatie was wel het laatste item dat de ontwerpers werden gevraagd te overwegen; ruimte voor torpedo's en motoren waren de voor de hand liggende prioriteit.

De Narwhal had een korte maar enerverende carrière in het begin van de oorlog, waarbij in 9 missies 450 mijnen aan de zuidelijke kust van Noorwegen werden gelegd. Ze was ook betrokken bij het zinken van een U-boot, U63 en verschillende andere vijandelijke schepen.

Het is niet erg bekend, maar in tegenstelling tot het populair geloof in het begin van de oorlog, kwamen onderzeeërs boven water om hun torpedo's af te vuren, wat hen erg kwetsbaar maakte voor luchtaanvallen. De afstand die dit soort boten op het oppervlak konden varen was ongeveer 2.000 mijl, onder water was het ongeveer 64 mijl, dus onzichtbaarheid, verrassing en een zeer sluw en goed geïnformeerde kapitein waren in essentie de sleutel tot overleven.

Toon meer technische gegevens:

HMS Narwhal was één van de zes Grampus class boten met een gewicht of verplaatsing van 1810 ton. Haar lengte was 293 voeten (89m) met een breedte van 25 voet (7,7 m), ze had een topsnelheid aan de oppervlakte van 15,5 knopen (ongeveer 18/19 mijl per uur), wanneer onder het zeeoppervlak had ze een snelheid van 8.75 knopen (ca. 10 mph).

De onderzeeboot werd gebouwd door Vickers Armstrong van Barrow in Furness in Lancashire en werd in dienst gesteld op 29 augustus 1935. De boot werd voornamelijk gebouwd voor het leggen van mijnen, maar ook uitgevoerd voor 12 torpedo's, met zes torpedo tubes in de boeg (voorzijde) en twee in de achtersteven (achterkant). Haar secundaire bewapening was een dekkanon, met een afneembare luchtafweergeschut gemonteerd op de commandotoren. De onderzeeër werd aangedreven door diesel motoren op het oppervlak en de batterijen wanneer het onder water was.