DE ONDERZEEBOOT Hr.Ms. O13

Shipwreck Expeditions Association

Precies 80 jaar na zijn laatste reis begint een zoektocht om het mysterie van de Poolse onderzeeër Orzel op te lossen.

ORP Eagle. Afb. PAP / CAF / Archief Link

Internationaal team van ontdekkingsreizigers en wetenschappers zoeken geallieerde onderzeeboot die 80 jaar geleden op mysterieuze wijze verloren ging.

22 mei 2020 / nieuws verstrekt door Shipwreck Expeditions Association / EINPresswire.com /

Nieuw team van onderzoekers

80 jaar geleden voer de Poolse onderzeeboot ORP Orzel zijn laatste reis. Zijn lot en de locatie van zijn wrak blijven tot op de dag van vandaag een mysterie.

Ter gelegenheid van dit historische herdenkingsjaar is de Shipwreck Expeditions Association verheugd haar samenwerking met de Maritieme Universiteit van Szczecin (Polen) aan te kondigen in een gezamenlijke poging om de laatste rustplaats van de Orzel te lokaliseren. Dit programma wordt gesponsord door de kanselarij van de premier van de Republiek Polen en het ministerie van Maritieme Economie en Binnenvaart.
De officiële samenwerking begon toen de Shipwreck Expeditions Association en de Maritieme Universiteit van Szczecin een intentieverklaring ondertekenden en begonnen met de voorbereidingen voor de zoektocht naar de trots van de Poolse vloot.

De onderzeeër ORP Orzel

De onderzeeër ORP Orzel was een van de modernste Poolse schepen in de Tweede Wereldoorlog. De bouw ervan in Nederland werd grotendeels gefinancierd uit vrijwillige bijdragen van de Poolse samenleving, wat toen der tijd ongekend was.

In september 1939 verwierf het schip bekendheid met een gewaagde ontsnapping uit de internering in Estland zonder hulp van navigatiekaarten. De Orzel ontsnapte via de Oostzee en de Deense Straits naar Engeland, slechts navigerend op basis van de herinnering van luitenant Marian Mokrski.
De Orzel, onder bevel van Capt. Jan Grudzinski, stond ook bekend om het tot zinken brengen van het Duitse vrachtschip Rio de Janeiro begin april 1940. De boot voer zijn laatste gevechtspatrouille op 23 mei 1940. Er werd nooit meer wat van gehoord en zijn verlies is een van de grootste Poolse mysteries van WO II.

Het nationale (wreck search) programma

Dit nationale programma biedt een unieke kans om de laatste rustplaats van de boot te vinden, en daarmee de bemanning waardig te herdenken en hun families rust te geven. Samenwerking met de Maritieme Universiteit van Szczecin en de hulp van de kanselarij van de premier van de Republiek Polen en het ministerie van Maritieme Economie en Binnenvaart, brengen de locatie van de Orzel en zijn lot binnen handbereik.

"Bovendien, onze ervaring in het zoeken naar verloren scheepswrakken betekent dat we een grote kans van slagen hebben", zegt Mariusz Borowiak, voorzitter van de Shipwreck Expeditions Association. Eén van de prestaties van de vereniging is dat zij met succes het wrak van de torpedobootjager ORP Kujawiak voor de kust van Malta heeft gelokaliseerd. Zij doen al jaren onderzoek in onder meer Poolse, Amerikaanse en Britse archieven. Leden van de Shipwreck Expeditions Association vertegenwoordigen Polen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen. Het team omvat maritieme archeologen, technische duikers, leden van de Explorers Club en historici.

De zoektocht naar het wrak.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de zoektocht naar het wrak van de Orzel buitengewoon moeilijk zal zijn vanwege het grote te onderzoeken gebied en de onvoorspelbaarheid van de Noordzee. De kennis van zeevarenden van de Maritieme Universiteit van Szczecin zal daarbij van onschatbare waarde zijn.
De coördinator van de activiteiten van de Maritieme Academie in Szczecin is Dr. Arkadiusz Tomczak, professor AMS en vice-rector Maritieme Zaken.

"Jarenlang hebben we geprobeerd een partner te vinden bij het zoeken naar de Orzel. We hebben contact opgenomen met veel bedrijven en instellingen, maar alleen de Maritieme Universiteit van Szczecin geloofde in ons idee [1], wat ons enorm gelukkig maakt. Samen hebben we een uitgelezen kans om de Orzel te vinden", benadrukt Peter Wytykowski, vice-president van de Shipwreck Expeditions Association.

De zoektocht naar het wrak van de Orzel komt nu in de logistieke en voorbereidende fase voor de eerste expeditie. Het team wil zo snel mogelijk de zee op en hoopt snel goed nieuws te delen.

Chris Kraska
Shipwreck Expeditions Association
+1216-789-2670
e-mail ons hier
Bezoek ons op sociale media:
Facebook


[1] In een interview van de Baltic Journal "ORP Orzel is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis. Zoeken naar een wrak is geen race", d.d. 9 juni 2020, vertelt Mariusz Borowiak, historicus, auteur van studies over de Poolse marine in het interbellum en van de geschiedenis van Poolse schepen tijdens de Tweede Wereldoorlog:

"Er zijn op zijn minst een paar hypothesen over de redenen voor het zinken van de ORP Orzel, van abusievelijk zinken door Britse geallieerde eenheden (luchtvaart) of Duitse schepen (onder water of oppervlakte), tot het binnenvaren van een mijnenveld. Volgens mijn idee zonk de adelaar door een drijvende mijn die van het mijnenveld was losgebroken".

"We zullen de coördinaten van onze zoektocht naar ORP Orzel vlak voor het begin van de expeditie verstrekken" vervolgt Mariusz Borowiak, die ook voorzitter is van de Wreck Expedition Association. "Op dit punt kan ik alleen maar onthullen dat dit geen sector is die Tomasz Stachura en zijn expedities hebben uitgekamt. We zijn ervan overtuigd dat we weten waar het ORP Orzel-wrak is. We hebben kennis, ondersteund door rijke documentatie, en uren doorgebracht in archieven, waaronder Brits en Amerikaans. Natuurlijk, of we gelijk hebben, zullen we tijdens de expeditie ontdekken. We denken dat we het mysterie van ORP Orzel kunnen ontrafelen."

Ook het Santi team komt nog even aan bod: "We wensen de jongens veel succes", zegt Tomasz Stachura over de Wreck Expeditions Association. "We kennen elkaar allemaal in deze omgeving. Natuurlijk heb ik niet het exclusieve recht om ORP Orzel te zoeken, ik realiseer me hoe moeilijk deze taak is. Samen met het Santi-team willen we ons werk doen. Het zoeken naar andere expedities heeft geen invloed op onze activiteiten."

"Ik heb groot respect voor Tomasz Stachura en het hele Santi-team dat ze niet hebben opgegeven na de derde, vierde expeditie, en dat ze nog steeds zoeken", benadrukt Mariusz Borowiak. "Zoeken naar de Orzel is geen race, maar als je het op deze manier bekijkt, zullen wij niet winnen, noch Stachura, maar de geschiedenis. Er is niets belangrijker voor de geschiedenis van de Poolse marine dan het oplossen van het mysterie van ORP Orzel. Voor families van afstammelingen van zeevarenden is dit echter van ondergeschikt belang. Ze willen na 80 jaar weten hoe hun dierbaren zijn gestorven, waar ze in de zee zijn begraven."