HOME

AGENDA

CONTACT

   
 
Ook wŪj komen mee om te aanbidden (6)

30-plus traject in het kader van de Wereldjongerendagen 2005

 

Foto's van MariŽlle

Foto's van Frank

Tijdens de Wereldjongerendagen in Keulen 2005 heeft Carla Wijermars een verslag opgesteld van de  30+ reis. Bij deze rapportage vind je op deze pagina ook foto's van de afsluitende eucharistieviering op Marienfeld op 21 augustus 2005. 

Het een en ander wordt in de komende tijd waar mogelijk aangevuld door deelnemers. Mail je verslag maar door naar deze web-log.

Dinsdag 16 augustus ’05. Thema: "Waar is de pasgeboren Koning?"

Maandag 15 augustus was ik al naar Heerlen gereisd per trein vanuit Zwolle. Daar heb ik overnacht en ontbeten. Dinsdagochtend heb ik ook in de Pancratiuskerk in Heerlen deelgenomen aan de aanbidding.

Om ongeveer 11.15 uur werd ik samen met andere reizigers opgehaald vanaf het station Heerlen door de "pastoorstaxi" van pastoor Otto, tezamen met auto's van deelnemers. Wij gingen naar Aken naar onze verblijfplaats Haus Eich. Dit is nu nog een Jugendbildungshaus van het bisdom Aken. Helaas moet dit huis sluiten.

Wij hebben daar gegeten en aansluitend hebben de 35 deelnemers hebben zich geïnstalleerd op hun kamers. ’s Middags zijn wij in de Domkerk in Aken geweest. Wij kregen daar een uitstekende uitleg over de Dom, de relatie tussen Aken en Keulen en Karel de Grote. Melanie, een Duitse gids die zeer goed Nederlands sprak leidde ons rond. Eerst zijn wij de schatkamer binnengegaan. Daar was het voormalige graf van Karel de Grote, een buste van Karel de Grote en een kruis van zijn achterkleinzoon Lothar. Karel de Grote is heilig verklaard door toedoen van de rijke koning Frederik Barbarossa. Er was o.a. een reliekschrijn van Karel de Grote en een reliekschrijn waar alleen maar textiel in zit (o.a. een jurk van Maria en het doek dat gebruikt is bij de onthoofding van Johannes de Doper) . In juni 2007 zal deze reliekschrijn in Aken opengesteld worden voor het publiek. Er was ook een troon van Karel de Grote als bemiddelaar tussen Jezus Christus en het gewone volk. 

Na terugkomst in Haus Eich heeft pastoor Otto een catechese verzorgd over wat geloof inhoudt. Aansluitend gevolgd door een Heilige Mis. Daarna een beregezellige avond in Haus Eich. Onder de bezielende leiding van Herman, die toevallig koordirigent is hebben wij het themalied Venimus Adorare Eum er in proberen te stampen. Daarna heb ik nog een wandeling gemaakt rondom Haus Eich.


Woensdag 17 augustus ’05 Zij vonden Maria en het Kind.

In de middag zijn we met de groep naar Banneux in BelgiŽ geweest. Hier was ik nog nooit geweest. Wij hebben dus de Wereldjongerendagen in 2 landen meegemaakt. Banneux is een bedevaartsplaats. Maria is daar op 15 januari 1933 voor het eerst verschenen aan het 11-jarige meisje MariŽtte Beco. Zij verscheen daar enkele malen. Het meisje moest daarbij haar handen in de winter in koud water steken. Deze waterbron is toegewijd aan Maria, maagd van de armen, ter verlichting van het lijden van zieken. Tevens is een kleine kapel toegewijd aan Maria.

Nadat wij een videopresentatie over deze verschijningen hadden bijgewoond hebben wij een H. Mis gehad waarbij wij ook gebeden hebben voor frère Roger Schutz, de oprichter van Taizť, die de avond ervoor vermoord werd.

Net als MariŽtte konden ook wij onze handen in water steken en daarbij gebedsintenties uitspreken. In Banneux heb ik ook de Kruisweg gelopen en daarna een flinke boswandeling gemaakt van ongeveer 7,5 kilometer. 

Teruggekomen in Haus Eich was er nog catechese en aanbidding maar ik was zo moe dat ik uitgerust heb in mijn kamer. Eenmaal uitgerust heb ik nog wat met mensen gekletst.Donderdag 18 augustus ’05 Op het zien van de ster werden zij vervuld van overgrote vreugde.

In de ochtend hebben we catechese gehad. Over bidden. Gevolgd door een H. Mis in Haus Eich. Na het middageten liepen wij naar het station om per groep van 5 personen naar Keulen te gaan. Hier zal de paus aankomen. Ik heb hem na enkele uren wachten goed kunnen zien. 

Ik ben al 3 keer eerder bij wereldjongerendagen geweest maar het zien van die mensenmassa met verschillende vlaggen ontroert mij nog steeds. Soms kunnen ontmoetingen heel toevallig zijn. Ik zag b.v. Wilfred Kemp die TV programma’s maakt voor de KRO, een medewerker van het aartsbisdom Utrecht en een stel Brazilianen waarvan er zeker ťťntje in de buurt van familie van mij uit BraziliŽ komt. Tijdens het wachten zijn wij nog een restaurant binnengedoken om daar te genieten van koffie of thee. Daarna liepen wij terug naar het station van Keulen om naar Haus Eich terug te keren. 


Vrijdag 19 augustus ’05 Zij knielden neer en gaven geschenken.

Eerst de H. Mis in Haus Eich met aansluitend ontbijt. Daarna vertrokken wij naar een Franciscanenklooster in Aken stad van de Zusters van de Zalige Francisca Schervier. Wij kregen hierbij uitleg van Zuster Dolores over het ontstaan van deze congregatie in de orde van de Franciscanessen. De congregatie is opgericht in de 19e eeuw door Francisca Schervier. Zij had als 9 jarig meisje als dochter van een rijke naaldfabrikant gezien dat kinderen daar hard moesten werken en niet konden lezen of schrijven. Zij besloot daarop om les te geven. Op 14 jarige leeftijd verloor zij haar moeder en moest zij het huishouden draaiende houden. Desondanks deed zij veel voor armen door bijvoorbeeld spullen uit een erfenis te verkopen. Geroepen tot het klooster werd zij via een vriendin geroepen zelf een orde te stichten voor de armen. Na een ontkennende fase heeft zij toch de roepstem van God gehoord en heeft in Aken een orde gesticht. Hier werden armen gevoed en vonden prostituees en daklozen liefdevol onderdak. 

Nadat wij de kapel van het klooster verlaten hadden, ging ik mee met een kleine groep op de pof naar Keulen. Ik was het niet van plan maar iemand anders werd ziek en ik mocht in haar plaats mee. Ik heb daar de Dom bezocht. Daar lagen de reliekschrijnen van drie koningen welke er zeer mooi uitzagen. Daarna zijn wij wezen wandelen in de buurt van de Dom en hebben in een restaurant een hapje gegeten en geschuild voor de regen.

Ik heb bij een informatiestand de "Building The World" gekocht met het officiŽle lied van de WJD. Vervolgens kwamen wij bij een basiliek waar ook de zusters van Moeder Teresa uit Calcutta aanwezig waren. Van hen kregen wij nog veel medaillons en boekjes. 

Toen wij terug wilden gaan was er een grote mensenmassa bij het station. Wij hebben een uur lang vastgezeten. Af en toe regende het flink maar het mooie van de WJD is dat er altijd wel mensen bereid zijn jou te helpen. Ik mocht dus schuilen onder de paraplu van jongeren uit Libanon. Omdat de terugreis zo lang duurde heb ik de Kruisweg niet meer meegemaakt. Ik heb mij na thuiskomst gedoucht, aan aanbidding gedaan en gebiecht. Vervolgens heb ik wat gedronken en gekletst in de dagruimte. Zaterdag 20 augustus ’05 Gaat een zorgvuldig onderzoek instellen naar het Kind.

Na het ontbijt hebben enkelen in de dagruimte druk geoefend op het WJD lied. Aansluitend catechese, waarin gesproken werd over de mens die bewust door God gewild is. Na de H. Mis hebben we de gelegenheid gehad om boodschappen te doen voor de volgende dag op het Marienfeld.

Na de lunch heb ik wat gekletst en met anderen een flinke wandeltocht van 6 kilometer gemaakt in het prachtige Aachener Stadtwald. Ik heb heel wat afgewandeld. Zo ben je in de stad Aken en zo ben je midden in een prachtig bos. Pastoor Otto was ook een zeer goede gids. 

Na het avondeten hebben we in de dagruimte de bijeenkomst van de paus met de jongeren in de avondwake via satelliet (EWTN) en een beamer gevolgd. Deze avond voegden mensen bij ons om de nachtwake mee te vieren en de volgende dag mee te trekken naar Marienfeld. Voor mijn doen lag ik vroeg op bed. Zondag 21 augustus ’05 Wij zijn gekomen om Hem te aanbidden.

Ook wij zijn gekomen om hem te aanbidden. Thema van de 30+ reis gaat er vandaag van komen.

Om 4.00 uur opgestaan en mij klaargemaakt voor de tocht per trein van Aken naar het station Horrem. Ook op station Aken voegden zich nog mensen bij ons. Totaal gingen we met ruim 60 personen op stap. Vanuit Horrem zijn we te voet naar het Marienfeld gelopen. We droegen hierbij twee stokken met ballonnen voor herkenbaarheid en hergroepering van de groep. Anderen droegen een Nederlandse vlag en de pastoor vanwege zijn Duitse "roots" natuurlijk ook een Duitse vlag. Een bonte mix. Toen wij op het Marienfeld aankwamen hebben we ons aangesloten bij de jongeren van het bisdom Roermond in vak F11. Jong en “oud “ bij elkaar dus. De tieners en hun begeleiders en alle andere jongeren die op het veld overnacht hadden, hadden het hartstikke koud gehad. 

De H. Mis was mooi en indrukwekkend. Na de H. Mis heeft Sir Cliff Richard nog The Millenium Song gezongen, het Onze Vader op de melodie van het Schotse Auld Lang Syne. Ook daar genoot ik zeer van. Daarna gingen wij rond 15.30 uur terug naar Aken. Hierbij moesten wij reizen via station Sindorf. Op weg daar naar toe boden mensen ons spontaan broodjes en drinken aan. 

Op het station aangekomen hebben wij ook een hele tijd vastgezeten; zo druk was het. Onze ballonnen waren een uitkomst omdat onze groep uiteengerukt werd. Vervolgens stapten wij op de trein naar DŁren en daarna naar Aken. Met de auto zijn we vanaf het station naar Haus Eich gebracht. Vervolgens ben ik met meegereden naar station Heerlen. Daar heb ik heerlijk TV gekeken (Kruispunt) en overnacht in een hotel om vervolgens de volgende morgen te vertrekken naar huis.

Toespraken van de paus

bron: www.wjt2005.de 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to Top of Page