HOME AGENDA CONTACT LINKS  
 

 


Reis naar Polen, 26 juli  t/m 7 augustus 2009.

 

Een van de zomerreizen 2009 van het Platform30+ gaat naar naar Zuid Polen. Een bijzondere reis naar het prachtige Polen voor bezinning, cultuur en natuur!

Aantal deelnemers: 9-13 personen.
Programma onder voorbehoud.


We vertrekken vanuit Heerlen met een busje naar Polen en overnachten tijdens de reis in een eenvoudig hotel in Duitsland. 
De volgende dag zullen we in de namiddag aankomen in Czestochowa waar we 2 dagen zullen verblijven. We overnachten in een pelgrimshuis.

Czestochowa is een van de meest bezochte bedevaartplaatsen ter wereld. Jaarlijks komen vier miljoen pelgrims naar de Jasna Gora ("Heldere berg") om de icoon van de Zwarte Madonna te vereren die zich in de eeuwenoude basiliek bevindt.

De zwarte madonna van Czestochowa is een icoon van de maagd Maria. Die icoon is in 1384 naar de Poolse stad Czestochowa gebracht. Tijdens een van de vele veldslagen in de Middeleeuwen rukten de hussieten in 1430 de icoon uit het altaar. Ze namen hem mee, maar onderweg ontdekten ze dat de icoon steeds zwaarder werd. Toen ze hem met zwaarden probeerden stuk te hakken, begon de icoon te bloeden. Uiteindelijk viel hij in drie stukken uiteen. De koning gaf opdracht hem te restaureren, maar in de linkerwang van Maria lieten ze een litteken zitten. Sindsdien komen elk jaar duizenden pelgrims naar de Jasna Gra (lichte berg) in Czestochowa om deze afbeelding te zien.

Karpaten bergketen

We vervolgen onze reis naar Zakopane waar we rest van de vakantie zullen verblijven. Zakopane ligt op een hoogte van 800 meter aan de voet van de berg Giewont, deel van de Tatra, de hoogste bergketen van de Karpaten.

Vlakbij Zakopane verblijven we in een klooster van de zusters Ursulinnen, 10 minuten rijden vanaf de stad. In dit klooster heeft Paus Johannes Paulus II veel vakanties doorgebracht.

De inwoners van Zakopane, gehecht aan hun cultuur, zijn er steeds in geslaagd de traditionele architectuur van hun stad te bewaren. Omdat er sinds lange tijd nauwelijks iets is veranderd in het straatbeeld van Zakopane is het soms net alsof je je in de 18e eeuw bevindt. Bijna iedereen woont hier in een houten huis en ook de kerken zijn van hout. 

Genieten van wat Polen te bieden heeft op gebied van alpine bergen, wandelingen en ongerepte, ruige, rotsachtige natuur is bij uitstek mogelijk in Zakopane en omgeving. We zullen dan ook verschillende dagtochten in de bergen maken. Er zijn alternatieve routes mogelijk, zonder al te veel hoogteverschillen.

Traditionele Zakopane bouwstijl   Top van de Giewont met 15 m. hoog kruis

De Giewont is een berg in de westelijke deel van de Tatra. Op de grote Giewont bevindt zich een 15 meter hoog ijzeren kruis, een doel van gelovige pelgrims.Vanaf de toppen van de Giewont heb je een geweldig uitzicht op het nabije stadje Zakopane. Volgens een legende is de Giewont een slapende ridder, vanaf de zijkant gezien, met het kruis op zijn gezicht geplaatst. Volgens de legende ontwaakt de ridder als Polen in gevaar is.

Een 2,5 uur durende wandeltocht brengt ons naar Morskie Oko. Morskie Oko is het prachtige en hoogste bergmeer (1404 m) in Polen aan de voet van de Rysy, de hoogste bergtop (2499 m). En daar genieten we van de schitterende vergezichten en het kraakheldere diepe Morskie Oko-meer, waarvan de legende vermeldt dat dit zee-oog (betekenis van Morskie Oko) direct in verbinding stond met de Zwarte Zee. 

Morskie Oko bergmeer

Wie tegen al te lange wandeltochten opziet: met toeristenvervoer (in een huifkar achter twee paarden de berg op) wordt je afgezet bij Morskie Oko, zonder veel te hoeven lopen! 

Wamel en kathedraal van Krakau

Natuurlijk mag een bezoek aan het prachtige Krakau, wat wel het Florence van Polen wordt genoemd, niet ontbreken. Er is genoeg te zien in deze oude stad: de Wawel met de kathedraal en het koninklijk paleis (met daaronder de Drakengrot). Ook bezoeken we het marktplein met de Mariakerk, de Kerk van Sint-Adalbert, de Raadhuistoren, de Lakenhal. En van de mooiste barokkerken in Polen is de Sint Annakerk in de nabijheid van het marktplein. 

Krakau, Rynek Glowny

Krakau is na Warschau en Ldz de grootste stad van Polen (757.430 inwoners). Krakau is sinds duizend jaar een bisdom en sinds 1925 de zetel van een rooms-katholieke aartsbisschop. 

Deze werd van 1964 tot 1978 bekleed door Karol Wojtyla, die daarna tot paus werd gekozen (Johannes Paulus II). 

Een bezoek aan Auschwitz-Birkenau staat ook op het programma. Dit bezoek aan het voormalige concentratie- en vernietigingskamp zal grote indruk op ons maken en roept op tot bezinning.

Concentratiekamp Auschwitz- Birkenau

In Niedzica, niet ver van Zakopane, ligt een schilderachtig gelegen gotisch verdedigingskasteel. Daar maken we een vlottentocht over de rivier Dunajec. De route voert langs de Slowaakse grens, door het fraaie Pieninygebergte.

Rivier Dunajec

Wij vieren elke dag de Heilige Mis en er is tijd voor bezinning en persoonlijk gesprek.


Kosten: 600,= (volpension, vervoer, diverse entrees, infodag en renie)

Opgeven vr 1 mei 2009 bij Pastoor M. Otto

De informatiedag wordt gehouden op zondag 21 juni 2009, 14.00 uur in Utrecht.

Van harte welkom. Het team van platform30+.

 

 

 

 

 

 

Poolse vlag

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to Top of Page