logo


Actueel: groene agenda

MENU . . . . . . . HOME-site met navigatiescherm .. nav2

De Zuid-Hollandse Milieufederatie heeft sinds 1 april 2005 een eigen website
deze is in 2007 vernieuwd,
zie
www.milieufederatie.nl met een InspraakAgenda

De Zuid-Hollandse Milieufederatie in het kort

De Zuid-Hollandse Milieufederatie is een onafhankelijke organisatie die opkomt voor een kwalitatief en kwantitatief goed milieu en zet zich in voor duurzame ontwikkeling en kwaliteitsverbetering van de leefomgeving, voor evenwicht tussen economische, sociale en ecologische belangen. Zij wil individuen en instellingen bij elkaar brengen om gezamenlijk een duurzame toekomst te ontwerpen. Waar willen we staan over dertig jaar op basis van wat we nu weten? En hoe gaan we dat verwezenlijken?
Ruim 90 natuur- en milieuorganisaties in Zuid-Holland zijn aangesloten bij de federatie.

Wat doet de Zuid-Hollandse Milieufederatie?

De Zuid-Hollandse Milieufederatie wil aanjager zijn van vernieuwingsprocessen om tot een duurzaam evenwicht te komen tussen economische, ecologische en sociale belangen. Zij neemt hiertoe initiatieven en draagt in een vroeg stadium ideeën aan voor verbetering van de leefomgeving in Zuid-Holland. De federatie ziet voor zichzelf een belangrijke rol als ‘geweten’ van de samenleving. Zij spreekt overheden en bedrijven aan op hun verantwoordelijkheden voor de leefomgeving. Zij toetst bijvoorbeeld of milieuregels goed worden toegepast en of vergunningen die worden afgegeven deugen. Ook worden streek- en bestemmingsplannen beoordeeld. Als het nodig is, voert de federatie juridische procedures tegen aantasting van milieubelangen.
De Zuid-Hollandse Milieufederatie wordt steeds vaker gevraagd als gesprekspartner in samenwerkingsverbanden met andere maatschappelijke organisaties en overheden. Veelal gaat het dan om gebiedsgerichte projecten. Hierdoor wordt de visie van de federatie vanaf het begin van een proces gehoord en niet pas als reactie op een eenmaal genomen besluit.

De federatie heeft uiteraard draagvlak nodig in de samenleving om haar doelstellingen te kunnen bereiken. Naamsbekendheid is daarvoor van belang, maar ook goede samenwerkingsverbanden met achterban, onderzoeksinstituten en collega-organisaties. Op landelijk niveau werkt de Zuid-Hollandse Milieufederatie intensief samen met de 11 overige provinciale milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu. Binnen de provincie Zuid-Holland werkt de federatie met 6 andere natuur-en milieuorganisaties samen in ConSept.

Om de opvattingen van de federatie breder naar buiten te brengen, wordt het blad Milieu Actief uitgegeven. Het verschijnt vier maal per jaar en behandelt in iedere editie een bepaald thema. Hieraan leveren medewerkers van de federatie een bijdrage, maar een tegengesteld geluid krijgt in het blad ook de ruimte. Milieu Actief heeft een onafhankelijke redactie en is een open forum waarin verschillende opvattingen over natuur- en milieubeleid aan de orde komen.

Hoe werkt de Zuid-Hollandse Milieufederatie?

De Zuid-Hollandse Milieufederatie heeft 20 medewerkers, waarvan 12 beleidsmedewerkers. De onderwerpen waar de milieufederatie aandacht besteedt, zijn onderverdeeld in vier werkvelden, namelijk Producten & Bedrijven, Stad & Land, Mobiliteit en Integrale Projecten. Dit zijn projecten die raakvlakken hebben met de verschillende werkvelden en vaak een gebiedsgericht karakter hebben.

Producten & Bedrijven

Dit werkveld richt zich op agrarische en industriële bedrijven in Zuid-Holland die grondstoffen omzetten in eindproducten en op het hele netwerk van bedrijvigheid dat daar bij hoort, dus ook aanvoer van grondstoffen en verwerking van afval en emissies. Aandacht voor duurzame productie staat hierbij centraal.
Overheden wordt gewezen op hun verantwoordelijkheid om correcte vergunningen af te geven en de milieuwetten strikt te handhaven. Anderzijds worden bedrijven uitgedaagd om te komen tot vergaande energiebesparende maatregelen en hoog in te zetten op gebruik van duurzame energiebronnen.

Stad en land

De provincie Zuid-Holland is dichtbevolkt, kent een enorm aantal arbeidsplaatsen per vierkante kilometer en de daarbij behorende infrastructuur, maar heeft ook een aantal unieke natuurgebieden en cultuurlandschappen binnen haar grenzen. Het werkveld maakt zich sterk voor verbetering van de kwaliteit van het leefmilieu in het stedelijk gebied en de inrichting van de ruimte. Het gaat daarbij niet alleen om wonen, werken en verkeer, maar ook om recreatie in en buiten de stad, natuurbeheer en -behoud en het beheer van stedelijk water. Ook de kwaliteit van het landelijk gebied krijgt veel aandacht, met als inzet meer ruimte voor natuur en waardevolle cultuurlandschappen en minder ruimte voor (grootschalige) landbouw. Om dit te realiseren, probeert het werkveld ontwikkelingen van provinciale streekplannen en gemeentelijke bestemmingsplannen te beïnvloeden.

Mobiliteit

Mobiliteit is nauw verweven met onze manier van leven. We verplaatsen ons voor ons werk of privé en er worden veel goederen over wegen, water, spoor of per pijp vervoerd. De manier waarop we deze mobiliteitsbehoefte invullen heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de leefomgeving en in het druk bevolkte Zuid-Holland is dat extra problematisch. Het werkveld mobiliteit streeft duurzaam evenwicht na tussen de vraag naar mobiliteit en de kosten voor milieu en ruimte . Dat kan bijvoorbeeld door het beter benutten van bestaande infrastructuur, het bevorderen van het gebruik van milieuvriendelijke transportmiddelen en zorgen voor betere aansluitingen tussen verschillende vormen van vervoer (ketenmobiliteit). Het werkveld wil de discussie op gang brengen om de behoefte aan transport drastisch te verminderen. Het gaat dan ondermeer om bevordering van telewerken of werk in buurtkantoren, het inrichten van centrale afleverpunten in een wijk voor via internet bestelde goederen en

Integrale Projecten

De beschreven werkvelden hebben onderling veel raakvlakken en voor een aantal grote onderwerpen wordt dan ook in projectgroepen van wisselende samenstelling gewerkt. Een goed voorbeeld is het lopende project Zuidvleugel (het zuidelijk deel van de Randstad). Hierin gaat het om het ontwikkelen van een visie op een groot gebied waarbij zowel economische als leefbaarheidsaspecten een belangrijke rol spelen. Actief deelnemen aan de discussie hierover en samen met andere partijen inhoud geven aan een duurzame toekomst voor dit gebied is de inzet van de Zuid-Hollandse Milieufederatie.

Voor meer informatie:
Zuid-Hollandse Milieufederatie
Postbus 22344
3003 DH Rotterdam
telefoon: 010 - 476 53 55
fax: 010 - 477 55 62
e-mail:
Bezoekadres
Goudsesingel 6
3011 KA Rotterdam