Modelreglement

A5 Modelreglement COR/GOR


Naar de inhoudsopgave

Inleiding

In het geval van een samenwerkingsverband van ondernemingen (door één ondernemer in stand gehouden of deel uitmakend van een concern) kan het gewenst zijn een centrale ondernemingsraad (COR) in te stellen waarmee de leiding van het samenwerkingsverband overleg kan voeren over het gemeenschappelijk beleid ten aanzien van de betrokken ondernemingen (artikel 35 WOR). Een centrale ondernemingsraad is een overkoepelend orgaan dat kan worden ingesteld voor alle ondernemingen die door een ondernemer in stand worden gehouden dan wel deel uitmaken van een concern. Wanneer de overkoepelende ondernemingsraad slechts voor een deel van de ondernemingen zal functioneren wordt hij groepsondernemingsraad (GOR) genoemd.

De artikelen 33 t/m 35 WOR betreffen de centrale ondernemingsraad en groepsondernemingsraad.
Artikel 33 WOR geeft aan wanneer een centrale ondernemingsraad of een groepsondernemingsraad door de ondernemer kán dan wel móet worden ingesteld. De artikelen 34 en 35 WOR verklaren een groot aantal artikelen, die betrekking hebben op een ondernemingsraad van overeenkomstige toepassing op de centrale ondernemingsraad en de groepsondernemingsraad.

Alvorens een centrale ondernemingsraad of een groepsondernemingsraad kan worden ingesteld moet door de ondernemer een voorlopig reglement worden vastgesteld, waarover hij de betrokken vakorganisaties dient te horen (artikel 48, derde lid WOR). Het ligt voor de hand dat de ondernemer, hoewel dat niet in artikel 48 WOR is voorgeschreven, voor het opstellen van het voorlopige COR/-GOR-reglement te rade gaat bij de reeds bestaande ondernemingsraden die door de centrale ondernemingsraad of de groepsondernemingsraad zullen worden overkoepeld.
Nadat de centrale ondernemingsraad of de groepsondernemingsraad is ingesteld dient hij zelf een definitief reglement vast te stellen (artikel 34, zesde lid WOR, waarin artikel 8 WOR van overeenkomstige toepassing wordt verklaard).

De centrale ondernemingsraad of groepsondernemingsraad bestaat (in beginsel alleen) uit leden die door de overkoepelde ondernemingsraden zijn gekozen uit de leden van elk van die raden. Het COR/GOR-reglement bepaalt het aantal leden dat uit elke ondernemingsraad wordt gekozen.

De centrale ondernemingsraad en de groepsondernemingsraad zijn alleen bevoegd terzake van gemeenschappelijke aangelegenheden van de betrokken ondernemingen. Dit betekent dat de centrale ondernemingsraad en de groepsondernemingsraad alleen onderwerpen mogen behandelen die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle of voor de meerderheid van de ondernemingen waarvoor de centrale ondernemingsraad of de groepsondernemingsraad is ingesteld. Ten aanzien van zo'n onderwerp gaan de bevoegdheden van de betrokken ondernemingsraden automatisch over naar de centrale ondernemingsraad of de groepsondernemingsraad.


Inhoudsopgave

Inleiding

  1. Begripsbepalingen
  2. Samenstelling en zittingsduur
  3. Voorziening in tussentijdse vacatures
  4. Werkwijze en secretariaat
  5. Slotbepalingen


I Begripsbepalingen

Artikel 1
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

In dit reglement wordt verstaan onder:
a. de wet de Wet op de ondernemingsraden (WOR)
b. ondernemer ... (naam stichting/vereniging); het bestuur

Voor het begrip 'ondernemer' wordt verwezen naar de toelichting bij artikel 1b van de delen A1 tot en met 4 van deze "Voorbeeldregelingen voor ondernemingsraden".
Een centrale ondernemingsraad wordt ingesteld voor álle ondernemingen die een ondernemer in stand houdt, derhalve ook voor de ondernemingen waar geen ondernemingsraad functioneert (artikel 33, eerste lid WOR); een GOR wordt ingesteld voor een groep van de betrokken ondernemingen (artikel 33, tweede lid WOR).
Volgens artikel 33, derde lid WOR is het tevens mogelijk een centrale ondernemingsraad in te stellen voor alle ondernemingen van 'in een groep verbonden ondernemers’ of een GOR voor een groep van de ondernemingen. In dat geval wordt een van de ondernemers die in de groep verbonden is door de betrokken ondernemers aangewezen als degene die namens hen de wettelijke voorschriften ten opzichte van de centrale ondernemingsraad moet naleven, zoals het plegen van overleg met de centrale ondernemingsraad en het verlenen van faciliteiten aan deze raad.
Het is dié ondernemer die moet worden vermeld.

c. ondernemingen ... (namen instellingen)

Voor het begrip 'onderneming' wordt verwezen naar de toelichting bij artikel 1c van de delen A1 tot en met A4 van deze "Voorbeeldregelingen voor ondernemingsraden".
Onder het begrip 'ondernemingen' dienen álle ondernemingen te worden opgesomd die een ondernemingsraad hebben en tevens betrokken zijn bij de instelling van de centrale ondernemingsraad of de groepsondernemingsraad. Bovendien moeten hier worden vermeld de ondernemingen die, hoewel zij geen ondernemingsraad (behoeven te) hebben, toch bij de centrale ondernemingsraad zijn betrokken.

d. bestuurder
e. centrale ondernemingsraad (COR) de centrale ondernemingsraad voor de hierboven genoemde ondernemingen

of, al naar gelang van toepassing:
e. groepsondernemingsraad (GOR) de groepsondernemingsraad voor de hierboven genoemde ondernemingen
f. bedrijfscommissie de Bedrijfscommissie voor de Zorg

(3) De Bedrijfscommissie voor de Zorg is bevoegd voor de centrale ondernemingsraad of groepsondernemingsraad waaronder ondernemingsraden ressorteren die onder haar werkingsgebied vallen. Indien er sprake is van ondernemingsraden die onder verschillende bedrijfscommissies ressorteren, dient aan de Sociaal-Economische Raad (SER) verzocht te worden welke bedrijfscommissie bevoegd is ten aanzien van de centrale ondernemingsraad of groepsondernemingsraad. De SER wijst dan de enig bevoegde commissie aan, welke in artikel 1 moet worden vermeld.
Het adres van de SER is: postbus 90405, 2509 LK Den Haag.



II Samenstelling en zittingsduur

Artikel 2 voor de COR
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. De COR bestaat uit ... leden. Uit deze leden kiest de raad een voorzitter en één of meer plaatsvervangende voorzitters.
    Ten aanzien van het aantal leden van de COR de WOR geen specifiek voorschrift. In beginsel is de COR vrij zelf zijn aantal leden te bepalen.
    Afhankelijk van de wijze waarop de COR wordt samengesteld worden een of meer van de bepalingen onder 2a, 2b, 2c en 3 opgenomen.
    1. De ondernemingsraad van onderneming … kiest uit zijn midden … leden voor de COR.
      De ondernemingsraad van onderneming ... kiest uit zijn midden ... leden voor de COR.
      De ondernemingsraad et cetera.
    2. De GOR van onderneming … kiest uit zijn midden … leden voor de COR.
      De GOR van onderneming … kiest uit zijn midden … leden voor de COR.
      De GOR et cetera
    3. De ondernemingsraad van onderneming … kiest uit zijn midden … leden voor de COR.
      De GOR van onderneming … kiest uit zijn midden … leden voor de COR.
      De ondernemingsraad van onderneming … kiest uit zijn midden … leden voor de COR.
      De GOR van onderneming … kiest uit zijn midden … leden voor de COR.
      De ondernemingsraad et cetera.

    Indien er sprake is van ondernemingen ten aanzien waarvan geen verplichting bestaat tot het instellen van een ondernemingsraad, dient tevens het navolgende artikellid te worden opgenomen.

  2. De in onderneming ... (naam van de onderneming waarvoor geen ondernemingsraad is ingesteld) werkzame personen kiezen uit hun midden ... leden voor de COR. Ten aanzien van de wijze van kandidaatstelling en verkiezing van deze leden is het reglement van de ondernemingsraad van onderneming ... van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de in dat reglement voorziene taak van de ondernemingsraad ter zake van de verkiezing van de COR voor de betrokken onderneming wordt uitgeoefend door de COR.
    Een COR kan op verschillende wijzen worden samengesteld. In het reglement dient dit nauwkeurig te worden aangegeven.
    Hoofdregel is dat een COR alleen bestaat uit leden gekozen uit de onderliggende ondernemingsraden (artikel 2a). Er zijn echter twee uitzonderingen op deze regel. De eerste is dat een COR geheel of gedeeltelijk bestaat uit leden gekozen door onderliggende GOR-en (artikel 2b en 2c). De tweede uitzondering is dat een COR mede kan bestaan uit vertegenwoordigers van (door dezelfde ondernemer instandgehouden) ondernemingen die geen ondernemingsraad hebben (artikel 3).

Artikel 2 voor de GOR
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. De GOR bestaat uit ... leden. Uit deze leden kiest de raad een voorzitter en één of meer plaatsvervangende voorzitters.
    Ten aanzien van het aantal leden van de GOR bevat de WOR geen specifiek voorschrift. In beginsel is de GOR vrij zelf zijn aantal leden te bepalen.
  2. De ondernemingsraad van onderneming … kiest uit zijn midden … leden voor de GOR.
    De ondernemingsraad van onderneming ... kiest uit zijn midden ... leden voor de GOR.>br> De ondernemingsraad et cetera.

    Indien er sprake is van ondernemingen ten aanzien waarvan geen verplichting bestaat tot het instellen van een ondernemingsraad, dient tevens het navolgende artikellid te worden opgenomen.

  3. De in onderneming ... (naam van de onderneming waarvoor geen ondernemingsraad is ingesteld) werkzame personen kiezen uit hun midden ... leden voor de GOR. Ten aanzien van de wijze van kandidaatstelling en verkiezing van deze leden is het reglement van de ondernemingsraad van onderneming ... van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de in dat reglement voorziene taak van de ondernemingsraad ter zake van de verkiezing van de GOR voor de betrokken onderneming wordt uitgeoefend door de GOR.
    Een GOR kan op twee wijzen worden samengesteld. In het reglement dient dit nauwkeurig te worden aangegeven. Hoofdregel is dat een GOR alleen bestaat uit leden gekozen uit de onderliggende ondernemingsraden (artikel a). De uitzondering op deze regel is dat een GOR mede kan bestaan uit vertegenwoordigers van (door dezelfde ondernemer instandgehouden) ondernemingen die geen ondernemingsraad hebben (artikel 3).

Voor zowel de COR als de GOR schrijft artikel 34 lid 3 WOR voor dat het reglement er in moet voorzien dat de verschillende groepen van de in de onderliggende ondernemingen werkzame personen zoveel mogelijk in de COR dan wel de GOR zijn vertegenwoordigd.
In de hierboven opgenomen artikelen voor de COR respectievelijk GOR is met dit wettelijke voorschrift nog geen rekening gehouden. Aan die eis kan bij de COR worden voldaan door in artikel 2 voor de COR de onder 2a opgenomen versie te laten luiden:
2a. De ondernemingsraad van onderneming … kiest uit zijn midden … leden van de COR.
Van deze leden zijn er … afkomstig uit groep …, zijn er … afkomstig uit groep … en … uit groep … et cetera.

Bij de GOR kan aan de wettelijke eis worden voldaan door artikel 2, tweede lid als volgt te laten luiden:
2. De ondernemingsraad van onderneming … kiest uit zijn midden … leden van de GOR.
Van deze leden zijn er … afkomstig uit groep …, zijn er … afkomstig uit groep … en … uit groep … et cetera.

Artikel 3
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

De verkiezing van de leden van de COR/GOR vindt plaats binnen één maand vóór de aanvang van de eerstvolgende zittingsperiode van de COR/GOR.

Artikel 4
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

De leden van de COR/GOR treden om de ... jaren tegelijk af.
In artikel 34 lid 5 WOR wordt geregeld, dat wanneer een lid van een COR/GOR ophoudt lid te zijn van de ondernemingsraad waaruit hij is gekozen, hij automatisch ("van rechtswege") ook zijn lidmaatschap van de COR/GOR verliest. Als gevolg van deze bepaling zou het kunnen gebeuren, dat er frequente tussentijdse wisselingen in de samenstelling van de COR/GOR optreden, waardoor het functioneren van de COR/GOR kan worden belemmerd. Daarom is het gewenst dat de zittingsperioden van de betrokken ondernemingsraden, de GOR-en en de COR op elkaar worden afgestemd en wel in die zin dat de verkiezing van de COR/GOR plaatsvindt zo spoedig mogelijk na het begin van de zittingsperioden van de betrokken ondernemingsraden. Wanneer een of meer van deze ondernemingsraden een rooster van aftreden hanteren, werkt dat uiteraard door in de samenstelling van de COR/GOR.
Bij uitsluiting van deelname aan de werkzaamheden van een ondernemingsraad, waaruit een persoon in de COR/GOR is gekozen, is deze automatisch ook uitgesloten van de werkzaamheden van die COR/GOR. Andersom geldt dit echter niet.



III Voorziening in tussentijdse vacatures

Artikel 5
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. In geval van een tussentijdse vacature van een lid van de COR/GOR wordt een opvolger aangewezen door de ondernemingsraad die degene wiens plaats is opengevallen, heeft gekozen.
  2. Indien degene wiens plaats tussentijds is opengevallen, een plaatsvervanger heeft, vindt het eerste lid van dit artikel geen toepassing en treedt de plaatsvervanger in de vacature.
    Indien gekozen is voor plaatsvervangende leden voor de COR/GOR, dient het tweede lid te worden opgenomen. Het is zaak dat wanneer de plaatsvervanger in de plaats van het lid treedt, de betrokken ondernemingsraad een nieuwe plaatsvervanger aanwijst.

    Indien er sprake is van vertegenwoordiging van ondernemingen, waarvoor geen ondernemingsraad is ingesteld, is naast het derde lid van artikel 2 tevens opname van het navolgende artikellid noodzakelijk.

  3. Wanneer de tussentijdse vacature een vertegenwoordiger betreft van een onderneming waarvoor geen ondernemingsraad is ingesteld, wordt deze vervuld volgens het in artikel 2, derde lid van toepassing verklaarde ondernemingsraadreglement.



IV Werkwijze en secretariaat

Artikel 6
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. De COR/GOR vergadert ten minste zesmaal per jaar, met dien verstande dat ten minste eenmaal per kwartaal een vergadering wordt belegd.
  2. De COR/GOR bespreekt ten minste tweemaal per jaar de algemene gang van zaken in de onderneming, waarbij ten minste eenmaal op basis van de in de artikel 31a WOR bedoelde gegevens en ten minste eenmaal op basis van de in artikel 31b WOR bedoelde gegevens wordt gesproken.

Artikel 7
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. De voorzitter kan de COR/GOR bijeenroepen op eigen initiatief. Hij is verplicht de raad bijeen te roepen indien ten minste een vierde van de leden dit schriftelijk verzoekt, onder opgave van de in die vergadering te behandelen onderwerpen.
  2. Een vergadering, belegd op verzoek van de leden van de COR/GOR wordt zo spoedig mogelijk gehouden, doch uiterlijk veertien dagen nadat de voorzitter het verzoek heeft ontvangen.
  3. De COR/GOR wordt schriftelijk bijeengeroepen.

Artikel 8
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. Een vergadering kan slechts plaatsvinden indien ten minste de helft van het aantal zitting hebbende leden van de COR/GOR aanwezig is.
  2. Is het vereiste aantal leden niet aanwezig, dan wordt binnen drie weken doch niet op kortere termijn dan acht dagen een nieuwe vergadering gehouden. Deze vergadering vindt doorgang ongeacht het aantal leden dat aanwezig is.
  3. Bij ontstentenis van de voorzitter en van diens plaatsvervanger(s) kiest de COR/GOR uit de aanwezige leden een voorzitter voor de vergadering.

Artikel 9
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. Besluiten worden genomen met gewone meerderheid van stemmen voorzover niet anders in het reglement is bepaald.
  2. Over personen wordt schriftelijk gestemd. De COR/GOR beslist of over zaken schriftelijk dan wel mondeling zal worden gestemd.
  3. Blanco stemmen worden geacht niet te zijn uitgebracht.
  4. Bij staking van stemmen wordt het voorstel, waarop de stemming betrekking had, op de eerstvolgende vergadering opnieuw aan de orde gesteld. Indien dan wederom de stemmen staken, wordt het voorstel geacht te zijn verworpen, Gaat het voorstel echter over de benoeming van een persoon, dan beslist het lot.

Artikel 10
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. De COR/GOR benoemt uit zijn midden een secretaris.
  2. De secretaris kan bij de uitvoering van zijn taak worden bijgestaan door (een) op voordracht van de COR/GOR door de bestuurder aangewezen persoon/personen die geen lid is/zijn van de COR/GOR.

Artikel 11
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

De secretaris is belast met:

  1. de correspondentie van de COR/GOR;
  2. de verzorging van het archief van de COR/GOR;
  3. het in overleg met de voorzitter bepalen van tijd en plaats van de vergaderingen van de COR/GOR;
  4. het in overleg met de voorzitter opstellen van de agenda voor de vergaderingen van de COR/GOR;
  5. het tijdig bekendmaken van de agenda's aan de leden van de COR/GOR, aan de werknemers van de onderneming en aan de ondernemer/bestuurder;
  6. het notuleren van de vergaderingen van de COR/GOR;
  7. het maken van een communiqué en de bekendmaking daarvan aan de werknemers van de onderneming en aan de ondernemer/bestuurder;
  8. het maken van een jaarverslag over de werkzaamheden van de COR/GOR in het afgelopen jaar en de bekendmaking daarvan aan de werknemers van de onderneming en aan de onderne-mer/bestuurder;
  9. alle andere werkzaamheden die hem in dit reglement of door de COR/GOR worden opgedragen.

Artikel 12
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. De secretaris stelt de leden ten minste zeven dagen tevoren schriftelijk op de hoogte van plaats en tijd van de vergaderingen onder bijvoeging van de agenda en de bijbehorende stukken. Bij ieder agendapunt dient te worden vermeld door wie dit punt is ingebracht. De secretaris draagt er zorg voor dat een schriftelijke toelichting wordt gegeven op ieder agendapunt, dat naar zijn oordeel toelichting behoeft.
  2. De secretaris draagt er eveneens zorg voor dat de in het eerste lid genoemde stukken op een door de COR/GOR te bepalen wijze aan het overige personeel bekend worden gemaakt.
  3. De secretaris stelt de ondernemer en de bestuurder ten minste zeven dagen tevoren schriftelijk op de hoogte van plaats en tijd van de vergadering van de COR/GOR onder bijvoeging van de agenda.
  4. In spoedeisende gevallen kan van het bepaalde in de voorgaande leden alsmede het bepaalde in artikel 7 worden afgeweken. De bespreking beperkt zich in dat geval tot het onderwerp dat tot spoedige behandeling aanleiding geeft, tenzij de COR/GOR anders beslist.

Artikel 13
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. De secretaris is verantwoordelijk voor het opstellen van de notulen van de vergadering van de COR/GOR. Deze notulen worden voor de eerstkomende vergadering aan de leden toegezonden.
    In die vergadering worden de notulen aan de COR/GOR ter goedkeuring en vaststelling voorgelegd. Na vaststelling van het verslag wordt dit aan de ondernemer toegezonden.
  2. De secretaris maakt van iedere vergadering een communiqué over de punten die door de COR/GOR aan het eind van iedere vergadering hiertoe zijn aangegeven. Hij laat dit communiqué zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen één week na de vergadering bekendmaken aan alle in de onderneming werkzame personen.
  3. De secretaris maakt binnen drie maanden na afloop van een zittingsjaar een jaarverslag, waarin alle besluiten en besprekingen van de raad in het kort worden weergegeven. De COR/GOR stelt het jaarverslag vast en bepaalt de wijze waarop dit verslag aan de werknemers, aan de ondernemer en aan de Bedrijfscommissie bekend zal worden gemaakt.



V Slotbepalingen

Artikel 14
Terug naar het begin van het document Terug naar de inhoudsopgave

  1. Dit reglement kan worden gewijzigd of aangevuld bij besluit van de COR/GOR.
  2. Besluiten tot wijziging of aanvulling behoeven een meerderheid van ten minste twee derde van de leden van de in functie zijnde leden van de COR/GOR.
  3. De COR/GOR dient, alvorens de aanvulling of wijziging van het reglement vast te stellen, de ondernemer in de gelegenheid te stellen zijn standpunt daarover kenbaar te maken.
  4. De COR/GOR verstrekt onverwijld een exemplaar van het aangevulde c.q. gewijzigde reglement aan de ondernemer, aan de bij de COR/GOR betrokken ondernemingsraden en aan de Bedrijfscommissie.