Genealogie van de Familie Amsing

uitgezocht door Otto Nienhuis

De familie Amsing is, voor zover bekend, vanaf het begin der 17de eeuw Rooms-Katholiek geweest. Dit blijkt voornamelijk uit de famiebetrekkingen tussen de verschillende families en verder uit de aanwezigheid van de missionarissen op de boerderijen Langenhuis, Kruisstee en Papekop. Toch is de fanmilie Amsing ook verwant aan een belangrijk protestants boerengeslacht, nl. door Ceertien Tewes de vrouw van Ubbe Jelmers, waarmee de stamreeks aanvangt.. Haar broers en zusters waren allen protestant, (zie schema). De familie Amsing heeft van de 17de t/m de 19de eeuw een vrij hoge welstand gekend. Het verbaast dan ook niet dat ze verwant zijn aan de rijke boerenfamilie waartoe Geertien Tewes behoorde. In de parochie Uithuizen, waar de familie Amsing van de 17de t/m de eerste helft van de 20ste eeuw grotendeels woonde, waren er in de 17de eeuw acht R.K.stamboerderijen . Hiervan waren er drie bewoond door de familie Amsing. Deze boerderijen waren: Grootbosch, Kruisstee, Lulemaheerd, Lutjebosch en Papekop te Usquert, Langenhuis en Elswert te Rottum, en de RijpHemmemaheerd te Uithuizen. Hieruit blijkt dat Usquert een belangrijk middelpunt van Katholieken was. Dit werd nog versterkt door het feit dat op de borg Holwinde onder Usquert de Katholieke adelijke familie Heerma woonde, die de Katholieken probeerden te beschermen. De familie Amsing had ook familLebetrekkingen in de stad Groningen, doordat Diewerke Ubbes en Cornelia Jelmers met Groningers getrouwd waren, en ook in de stad woonden.Hieronder volgt een schema van de familie- betrekkingen tussen de familie Amsing en de protestantse familie waartoe Geertien Tewes behoort.

Ubbe Jelmers (r1) geb.:+/- 1580, overl. na 1643 te Usquert, lb,op de Groote Bosch te Usquert. Cehuwd: (h1) +- 1610 met Geertien Tewes (r2) geb. op 't Zandster Voorwerk, overl. na1638 te Usquert, d.v. Tewes Peters, lb. op 't Zandster Voorwerk en Wobbe.
Ubbe Jelmers was lb. op de Groote Bosch van 1614 t/m 1643. Deze boerderij was een provincieplaats en behoorde vóór 1594 aan het klooster te Warffum. In 1614 was de grootte 88 jucken.
Statenarchieven 2317 0614), "Ubbo Jelmers gebruijckt achtendetachtentich Juck, dat is vermoedentlick die heerdt groter, doch sal nijes hermeten worden, heft anno 1610 op Gregori anvangende ses jaer lanck ingehuirt Jaerlix Voer tweehondert Emder gld. ende heft het jaerhuire l6l4 verschenen betaelt met tweehondert vijfendetwintigh carolie gl.."
Ommelander archieven 387 0618), "Ubbo Jelmcrs tho Usquert heft anno 1617 lngehuirt acht grasen lansts ider grass jaerllcx voor twee dallet beloopt -- 36 -- 0 --".
Stalenarchieven 21340630), schatregisters voor verpondlng In Hunsingo: Usquert, Ubbo Jelmer's gcbruickl 80 binnen en 15 ¼ juck buiten de dijck totaal 95 ¼ juck landt, Ubbo Jelmers gebruickt 6 juck op die lege waart..
Dijckrigter Boek van Usquert, fol. 17, "Ubbo Jelmers op de groote bosch hefft tweendevijftich Roeden ende acht Voeten dijck, in 2 stucken".
Familiearchief Laman 20 d. Huwelijkscontract tussen Pieter Tewes en Maria Jansen, dochter van Johan Ulfferts en Aeylke Jelmers, 4-3-1612. Aan bruidegonszijde: Sywert Tewes, JacobTewes, Ubbo Jelmers en Johan Everts als dedigslieden. Aan bruidszijde: Amptso Eltkens, Jelmer Eltkens, Popco Writsers, Eppo Abels en Eltko Jelmer s .
Familiearchief Laman 20 g. Huwelijkscontract tussen Ulfert Jansen, die soone van Johan Ulferts en Aeylke Jelmers, en Martijn Jansen, die dochter van Johan Everts en Scheilijn Tewes, 29-5-1626.
Aan bruidegomszijde: Aeylke de moeder, Jelmer Eltkens beste vader, Eltijn Jelmers, Jacob Jelmers ooms, Peter Tewes als swager met sijn huisvrouw Martijn als suster. Aan bruidszijde: Johan Everts en Scheilijn als vader en moeder, met Jacob Everts, Ubbe Jelmers en Jacob Tewes als ooms.
Kinderen uit dit huwelijk volgt II

Index