gedeelte van versie 1.06 d.d. 28 januari 2005
door GERRIE MIJNBEEK

Dit is slechts een selectie uit een veel groter familieboek waarmee ik bezig ben.
ALLEEN de eerste generaties zullen hier op het internet worden vermeld.
Dit verhaal is hoofdzakelijk bedoeld om IEDEREEN DIE VAN EEN VAN DE ONDERSTAANDE PERSONEN AFSTAMT TE LATEN REAGEREN!
Start met dit hoofdstuk.



Al weer vele jaren geleden - in ongeveer 1980 - vond ik bij mijn ouders thuis boven in een kast een schriftje met catechisatieteksten. Het schriftje lag al uit elkaar en binnenin trof ik nog een bevlekte roze vloei aan. De eerste pagina, die geplakt was op de kaft, begon met Barneveld, 25 April, 1883 en eronder was te lezen:

Aalbert Mheenbeek Geb. 29 Sept. 1832
Overl. in den ouderdom van 48 jaar
den 17 Julij 1880.
Gerritje van de Kuilen Geb. 14 April 1831
1831
Dirk Mheenbeek Geb. 29 Nov. 1860.
Aart Mheenbeek Geb. 14 Mei 1862
Aalbert Mheenbeek Geb. 8 Dec. 1863
Albertus Mheenbeek Geb. 30 Sept. 1865
Gerard Mheenbeek Geb. 16 Junij 1867
Tijmen Mheenbeek Geb. 23 Aug. 1870

Aart Mheenbeek. Overl. in den ouder:
dom 23 jaar den 10 Julij 1885.
Tijmen Mheenbeek Overl. in den ou:
derdom van 14 jaar den 2 Aug: 1885.

GERARD MHEENBEEK bijgenaamd MIJNBEEK

Gerard-oom met zijn pijp

De opsomming betrof de geboorte- en overlijdensdata van mijn betovergrootouders Aalbert Mheenbeek / Mhijnbeek & Gerritje van de Kuilen en hun zes zonen Dirk, Aart, Aalbert, Albertus, Gerard en Tijmen. Het eerste gedeelte van dit stukje was blijkbaar door een andere persoon geschreven dan het tweede dat er duidelijk later nog aan was toegevoegd. Nog verder het schriftje doorbladerend stond aan het einde van de catechisatieteksten:

Geschreven door Tijmen Mheenbeek 1884
Voorgevallen te Katwijk
door Domine Lazonder

Op nog een lege pagina verder werd in verschillende handschriften opnieuw een overzicht gegeven van de verschillende leden van deze familie. Duidelijk was dat de 12 dan wel 13-jarige Tijmen om onbekende reden was begonnen met beide opsommingen. Een jaar later zouden hij en zijn broer - en mijn overgrootvader - Aart sterven aan wat in mijn familie altijd de 'Spaanse griep' werd genoemd. Het is dan ook vreemd om te weten dat dit schriftje het enige is wat hij heeft nagelaten.

Van mijn vader hoorde ik dat het laatste gedeelte op de eerste pagina waarschijnlijk geschreven werd door Gerard Mheenbeek. Hij stond erom bekend altijd alle wetenswaardigheden en roddels te weten en deze - om te kunnen onthouden - op te schrijven. Mijn vader wist ook te vertellen dat zijn schriften verloren waren gegaan bij een verhuizing. Erg jammer, want in deze schriften stonden ook allerlei huismiddeltjes. Zo wist Gerard-oom bijvoorbeeld dat een 'aor' - een slangetje dat je al niet meer zo veel zag tijdens zijn leven - op sterk water goed was voor menige kwaal. Verder vertelde Gerard-oom mijn vader bijvoorbeeld dat hij altijd bij de geboorte van zijn kinderen aanwezig moest zijn. Hij kon dat namelijk zien of ze 'met de helm waren geboren'. Wat dit precies inhield wist mijn vader niet, maar dat deze kinderen bepaalde gaven zouden hebben was duidelijk. Toch verwonderlijk dat een gelovig man als Gerard-oom ook nog zo sterk dergelijk volksgeloof aanhing.

In ieder geval was mijn interesse in mijn voorvaderen gewekt. Ik kwam te weten dat al door overlevering bekend was dat zowel de naam Mheenbeek als Mijnbeek van de boerderij DE MHEEN, gelegen in het Kallenbroek onder Barneveld, afstamde. Het verschil tussen 'Mheen' en 'Mijn' werd verklaard door het feit dat Aalbert Mheenbeek verhuisde van Barneveld naar Ede. Op het gemeentehuis van Ede zou men de naam als Mijnbeek ingeschreven hebben en deze fout zou men niet hebben kunnen herstellen. Vandaar ook dat de kinderen van Aalbert, zoals in het bovenstaande te lezen is, zich nog altijd Mheenbeek noemden en dat op hun post vaak nog Mheenbeek bijgenaamd Mijnbeek te lezen was. Na een bezoek aan het gemeentearchief van Barneveld wist ik echter dat de 'fout' al veel eerder gemaakt was en begon ik aan een speurtocht die nog jaren zou duren.


de oorspronkelijke boerderij DE MHEEN met links een schuur en rechts het bakhuis, met dank aan Wim De namen Van de(r) Mheen / Vande( )Mheen / M(h)ijnbeek / Mheenbeek zijn dus zoals gezegd zonder twijfel afkomstig van de hiernaast afgebeelde boerderij DE MHEEN. De boerderij werd rond 1811 overigens ook wel 'De Meen', 'De Meint' of 'De Mhijn' genoemd. Wellicht ontstond hierdoor alle verwarring rond de familienaam. Boerderij DE MHEEN ligt - zoals veel oude boerderijen - met de voorkant van de weg af aan de Nijkerkerweg 132 (in 1939 Nijkerkerweg 140) in het Kallenbroek onder Barneveld. Men heeft het zichzelf dus ook niet al te moeilijk gemaakt bij de keuze van een geslachtsnaam. Men gebruikte zoals vele anderen gewoon de naam van de boerderij waar men woonde. De boerderij zou volgens het jaartal op de voorkant van de boerderij in 1761 gebouwd of liever gezegd herbouwd zijn. De boerderij is echter grondig verbouwd en doet nu dienst als schuur. Ook nu nog stroomt er een beek, de Esvelder beek, langs de boerderij, waarmee de eventuele laatste helft van de naam wordt verklaard.

Stamvader van het geslacht is Gijsbert Dirksen. Hij was het die na de dood van zijn eerste vrouw Hendrikje Willems in 1795 met zijn gezin verhuisde van boerderij BURGSTEDE te De Glind naar boerderij DE MHEEN in het Kallenbroek onder Barneveld. Aan de hand van Barneveld Historisch Kadaster 1705 - 1805 is ook na te gaan wanneer Gijsbert Dirksen hier is komen wonen, want hierin staat dat Gijsbert Dirksen van 1789 - 1800 op BURGSTEDE en vanaf 1801 op DE MHEEN woonachtig was. Hij moet dus in 1800 of 1801 verhuisd zijn. Later bleek dat hij de boerderij op 9 februari 1801 op een openbare verkoping had gekocht en dat het goed officieel op 5 oktober 1801 ten overstaan van de geërfden van de Veluwe werd overgedragen. Eigenlijk kon hij pas met Pinksteren 1802 het aangekochte erv en goed DE MHEEN genaamt met de onderhorige getimmers, bomen, bosschen, houtgewassen, hooge lage landerijen, velden en slagen(?) leggende onder den ambte en kerspel van Barneveld, buurschap Callenbroek, zijnde vrij allodiaal deelbaar thins goed betrekken, maar dit was door minnelijke schikking reeds geschied op 5 oktober 1801. Hij stierf alhier in 1805 als Gijsbert Dirksen van de Meen. Zijn weduwe Grietje hertrouwde met Jacob (Rengersen) Mijnbeek en na hun dood ging de boerderij over op Gijsberts jongste zoon Dirk, die het op zijn beurt naliet aan zijn jongste zoon Gijsbert Mheenbeek. Na Gijsberts dood werd boerderij DE MHEEN tijdens een openbare verkoop in juli 1901 in vier percelen verkocht (advertentie) aan Aart Kuijt en verdween deze boerderij na honderd jaar uit de familie.

Boerderij 'De Meint' ofwel DE MHEEN aan de Esvelder beek te Kallenbroek onder Barneveld. Het was dus niet Gijsbert Dirksen zelf maar zijn tweede vrouw Grietje Klaas(en) die uiteindelijk op 20 oktober 1812 te Barneveld officieel de naam 'Mijnbeek' aan zou nemen (naamsaanneming). De namen 'Van de(r) Mheen' - of het hiervan afgeleide 'Vande( )Mheen' - en 'Mheenbeek' worden niet aangetroffen in het register met aangenomen geslachtsnamen. Het blijken de kinderen uit Gijsberts eerste huwelijk te zijn die de naam 'Van de(r) Mheen' of 'Vande( )Mheen' dragen (Tak A); de nakomelingen uit zijn tweede huwelijk dragen of de naam 'M(h)ijnbeek' (Tak B) of 'Mheenbeek' (Tak C). Blijkbaar was door een verhuizing van Barneveld naar Ede de geregistreerde naam 'Mijnbeek' weer boven water gekomen. De tak die niet verhuisde, blijft zonder problemen de naam 'Mheenbeek' voeren. Ondertussen was Grietje Klaas(en) hertrouwd met Jacob Rengersen. Ook hij en zijn broer Wouter namen op dezelfde dag als Grietje de naam 'Mijnbeek' aan (Tak D) (naamsaanneming).

Bij de volkstelling van 31 mei 1947 komt volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen VIII Gelderland (P.J. Meertens e.a., Van Gorcum & Comp. N.V., Assen, 1971) kwam de naam 'V.d. Mijn' viermaal in Ermelo voor en de naam 'Mheenbeek' alleen tweemaal in Barneveld. De naam 'Mijnbeek' kwam één keer in Arnhem, zeven keer in Barneveld en één keer in Scherpenzeel voor. Uit deze volkstelling blijkt dat ook niet alle Van de(r) Mheen's tot deze familie behoren. De naam 'Mheen' kwam slechts eenmaal in Barneveld voor; de naam 'Van de Mheen' dertien keer in Barneveld, twee keer in Ede, tien keer in Ermelo, één keer in Hoevelaken, vierenvijftig keer in Nijkerk en achttien keer in Putten; de naam 'Van der Mheen' zesmaal in Barneveld, vijfmaal in Ede en eenmaal in Nijmegen.

Hieronder volgen de eerste drie generaties van deze familie en ook de gegevens - in zoverre dit geen nog in leven zijnde kinderen betreft - van de twee naar Amerika geëmigreerde personen Gerrit van der Mheen en Jan of John Mheenbeek. In het lichtgele vlak staan de personalia en andere wetenswaardigheden, in het mosterdgele vlak worden foto's getoond en in het bruine vlak staan gegevens uit diverse archiefbronnen en publicaties. Een XXX geeft aan dat dit gegeven nog niet bekend is en een CH dat dit gegeven nog gecheckt moet worden.


I-A/B/C

GIJSBERT DIRKSEN (VAN DE MEEN) , gedoopt op 25 april 1756 te Barneveld als zoon van DIRK SWEEREN & WILLEMPJE GIJSBERTS en overleden in de leeftijd van 49 jaar op 23 november 1805 te Barneveld als Gijsbert Dirksen van de Meen (inschrijving van overlijden).
  In het lidmatenregister van de Nederduits Gereformeerde Kerk te Barneveld staat dat op 3 april 1794 een Gijsbert Dirksen als lidmaat werd aangenomen.
  Hij was van beroep bouwman (= landbouwer).

Hij trouwde voor de eerste maal op 26 oktober 1788 te Barneveld met HENDRIKJE WILLEMS (huwelijksinschrijving), gedoopt op 16 december 1764 te Otterlo als dochter van WILLEM STEVENSEN & LIJSJE DIRKS en in de leeftijd van 30 jaar op 6 april 1795 te Barneveld (inschrijving van overlijden) in de kraam overleden. Bij haar overlijden wordt hij overigens Gijsbert Dirksen van Burgsteen genoemd, omdat hij op dat moment nog op boerderij BURGSTEDE te De Glind onder Barneveld woonde.
Uit dit huwelijk:

  • WILLEMPJE (GIJSBERTS) VAN DE MHEEN, geboren als Willemtje op 14 augustus 1789 te Barneveld, getrouwd op 3 september 1809 te Barneveld met PETER (HENDRIKSEN) VAN DEN BRINK en overleden in de leeftijd van 84 jaar op 19 juli 1874 te Esveld onder Barneveld. Opmerkelijk is dat zij bij aangeven van het overlijden van haar man op 25 maart 1864 te Barneveld Willempje Mhijnbeek landbouwster alhier wordt genoemd.
  • WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN (II-A)
  • LIJSJE GIJSBERTS, geboren op 25 februari 1793 te Barneveld en overleden in de leeftijd van 9 jaar op 20 mei 1802 te Barneveld.
  • kind, dood geboren of overleden op 6 april 1795 te Barneveld.

Hij hertrouwde op 15 november 1795 te Barneveld met GRIETJE KLAAS (VAN OUWENDORP) (huwelijksinschrijving), gedoopt op 26 juli 1761 te Garderen als dochter van KLAAS GERRITSEN & HENDRIKJE GERRITS en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 11 juni 1843 te Kallenbroek onder Barneveld. Ook zij huwde tweemaal. De gegevens van haar tweede huwelijk zijn te vinden in 'TAK D: AANGETROUWD MIJNBEEK'.
Uit dit huwelijk:

  • kind, dood geboren op 10 maart 1797 te Barneveld.
  • kind, dood geboren of overleden op 15 februari 1798 te Barneveld.
  • DIRK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK (II-B/C)
  • HENDRIK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK, geboren op 15 oktober 1805 te Barneveld en overleden in de leeftijd van 9 jaar op 15 juni 1815 op het Erf de Mhijn (nr. 297) te Barneveld.

De landman. Eerst gesaaid, Dan gemaaid. (Jan en Caspar Luyken, ca. 1690) Zowel bij zijn huwelijk in oktober 1788 als dat in november 1795 werd vermeld dat hij te Barneveld woonde. Zijn eerste vrouw Hendrikje kwam uit Otterlo, maar was te Barneveld woonachtig. Vanaf hun huwelijk tot en met 1800 woonde het gezin op boerderij BURGSTEDE te De Glind onder Barneveld. Ze kregen hier drie kinderen, maar bij de geboorte van hun vierde kind op 6 april 1795 ging het fout. Hendrikje stierf in het kraambed en het kind werd doodgeboren of overleed spoedig na de geboorte. Omdat Gijsbert wilde hertrouwen en er 3 minderjarige kinderen waren, werd er een boedelinventaris opgemaakt. Uit het hoofdstukje 'Dood-schulden' - die eigenlijk al betaald waren - blijkt dat er van alles is gedaan om Hendrikje en haar kind alsnog te redden. Zo waren er schulden aan de chirurgijn J.A. van Rouwendal, Dr. Creen uit Amersfoort en aan de apotheker Th. van Bemmel uit Amersfoort. Opvallend is ook de vermelding dat er voor fl 22,- aan bier, kaas, brood, wijd, koffyboonen etc op de begraffenis van de overledene moeder was genuttigd. Uit deze boedelinventaris blijkt eveneens dat hij een agtste en een sestiende part aan het erff en goed genaamt HET HOEVEREIJND, gelegen in den ambte van Ede buurschaps Wekerum, daar thans Jan Jacobsen op woond en het zelve in pacht gebruykt, en een vierde part van een stukje lands de Huysstee genaamt, gelegen als voren en mede in pacht gebruykt wordende bij bovengen[oemde] Jan Jacobsen, bezat. Verder was hij nog voor twee jaaren pacht van 't erff BURGSTEDE schuldig aan de landheeren en hieruit kan geconcludeerd worden dat hij deze boerderij huurde. Het gezin had bij de boedelbeschrijving op 15 oktober 1795 14 stuks beesten zo[wel] jong als oud, 3 paarden en 2 varkens.
  Hij hertrouwde 7 maanden later met Grietje en kreeg nog twee zonen. Grietje was geboren in Garderen, maar woonde ten tijde van haar huwelijk in Barneveld. Het gezin verhuisde in 1801 naar boerderij DE MHEEN in het Kallenbroek onder Barneveld. Hij had het erv en goed DE MHEEN genaamt met de onderhorige getimmers, bomen, bosschen, houtgewassen, hooge lage landerijen, velden en slagen leggende onder den ambte en kerspel van Barneveld, buurschap Callenbroek gekocht op een openbare verkoping op 9 februari 1801 voor fl 4.375,-. De boerderij was een vrij tijnsgoed. Hij stierf in november 1805 nalatende vrouw en kinder. Zij hertrouwde in oktober 1811 met de knecht Jacob Rengersen. Zoon Hendrik stierf in juni 1815. Zij bleef met de andere gezinsleden tot haar dood in juni 1843 op nummer 297, 264 ofwel boerderij DE MHEEN wonen.

 

GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

BARNEVELD HISTORISCH KADASTER 1705 - 1805
(J. Hols, Vereniging Veluwse Geslachten, Barneveld, 1996):
  Onder De Glind fiche 28 BURGSTEDE staat: Gijsbert Dirksen 1789 – 1800 (als opvolger van Gerrit Woutersen); onder Kallenbroek fiche 54 DE MHEEN staat: Gijsbert Dirksen 1801 – 1805; diens weduwe 1806 –1807 (einde kadaster).

OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF VELUWE EN VELUWEZOOM 1675 – 1811:
  Archiefblok 203, De scholten archieven, boek 759, Barneveld, d.d. 15 oktober 1795:
boedelbeschrijving en -verdeling na het overlijden van Hendrikje Willems, huisvrouw van Gijsbert Derksen van Burgstede.
  Archiefblok 203, De archieven van de protokolhouders, boek 841, Barneveld Kallenbroek, d.d. 5 oktober 1801:
koop van boerderij DE MHEEN door Gijsbert Derksen.

waaronder: CIVIEL-RECHTERLIJK ARCHIEF DORP BARNEVELD 1675 – 1811
(G. Caudron, Vereniging Veluwse Geslachten en Gemeentearchief, Barneveld, 1998):
  Op pagina 398 staat onder ORA 0203, boek 838, dorp Barneveld, folio 152°, 153, 153°, d.d. 29-12-1802 vermeld: Gerrit Woutersen X Aartjen Heijmens, eerste comparant eenigsins swakkelijk na den lichaame egter met ons gaande en staande en beijden hun verstand en uitspraak volkomen magtig verklaarden te legateren aan haar neeff Gijsbert Derksen X Hendrikje Willems en aan Wouter Roeleven X Trijntje Derks hunlieder geregte parten aan ’t erff en goed gelegen in den ambte en kerspel Ede, buurschap Wekerum aan ’t hooge eijnde, daar thans Jan Jacobsen op woond. … Ondertekend en bezegeldt te Barneveld op den 4de april 1795.

INTERNETVERMELDINGEN:
  'Wapendragende burgers 1798' (gemeentearchief Barneveld):
onder 26 aug 1798: De Glind staat: Dirksen, Gijsbert, 45 jaar, bouwman op BURGSTEDE, vrouw en 3 kinderen, contribuabel.


II-A

WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN , geboren op 11 juni 1791 te Barneveld als zoon van GIJSBERT DIRKSEN (VAN DE MEEN) (I-A/B/C) & HENDRIKJE WILLEMS en overleden in de leeftijd van 84 jaar op 22 december 1875 te Barneveld.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan, een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 16 augustus 1821 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie nr. 144 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 685 strepen [= 1.685 m], aangezigt ovaal, voorhoofd hoog, oogen blaauw, neus spits, mond gewoon, kin rond, haar bruin, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen gebrek aan het linker oog. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep boerenknecht was.
De smit. Besteed uw vlijt, Ter rechter tijdt. (Jan en Caspar Luyken, ca. 1690)   Bij zijn huwelijk in september 1821 was hij echter molenaarsknecht. Bij de geboorte van zijn eerste kind in november 1821 tot en met het huwelijk van zijn dochter Cornelia in april 1873 werd vermeld dat hij veearts was. Op 10 februari 1875 kreeg hij een bewijs van toelating tot de uitoefening der veeartsenijkunst, omdat hij het bewijs had overlegd dat hij gedurende de laatste tien jaar voor het in werking treden van de wet van 8 juli 1874 een patent als veearts had gehad. Gerjan Crebolder merkte hierover op in 'Barnevelders (82)' dat Willem van der Mheen niet de officiële gemeentelijke veearts was. Dat was Bernard J.C. Rijnders die op 9 oktober 1837 als zodanig werd benoemd en tevens werkzaam was in de gemeenten Nijkerk en Putten. Wanneer Rijnders precies vertrok is niet helemaal duidelijk. Van der Mheen was dus wellicht niet helemaal de dierenarts die ons heden ten dage voor ogen staat. In de familie gaan geruchten dat overgrootvader wel eens hoeven bekapte en drankjes uitdeelde. Dit sluit goed aan bij het feit dat hij bij het huwelijk van zoon Hendrik in november 1858 als beroep smid opgaf. Waarschijnlijk staat in de akten van 1864 en 1865 zijn beroep, dat veearts en smid was, het meest accuraat vermeld. Bij zijn overlijden in december 1875 was hij zonder beroep.

Hij trouwde op 14 september 1821 te Barneveld met ELBERTJE (CORNELIS) VAN DEN BRINK, geboren op 22 januari 1799 te Garderbroek onder Garderen als dochter van CORNELIS HESSELSEN & NIESJE TEUNIS en overleden in de leeftijd van 71 jaar op 17 juni 1870 in het dorp te Barneveld.
Uit dit huwelijk:

  • HENDRIKA VAN DE MHEEN, geboren op 8 november 1821 te Barneveld en ongehuwd overleden in de leeftijd van 25 jaar op 26 januari 1847 in het dorp te Barneveld.
  • NIESJE VAN DE MHEEN, geboren op 14 januari 1824 te Barneveld, getrouwd op 9 mei 1849 te Leiden met LEENDERT WARMENHOVEN en overleden in de leeftijd van 67 jaar op 6 juni 1891 te Leiden.
  • GIJSBERT VAN DE MHEEN (III-A-1 in 'TAK A: VAN DE MHEEN')
  • CORNELIA VAN DER MHEEN, geboren op 15 juli 1829 te Barneveld, getrouwd op 2 april 1873 te Leiden met NICOLAAS VAN WENT en overleden in de leeftijd van 53 jaar op 10 maart 1883 te Leiden. Zij woonde bij haar huwelijk onlangs te Utrecht.
  • HENDRIK VAN DE MHEEN (III-A-2 in 'TAK A: VAN DE MHEEN')
  • EVERT JAN VAN DER MHEEN (III-A-3 in 'TAK A: VAN DE MHEEN')
  • GRIETJE VAN DE MHEEN, geboren op 30 september 1837 te Barneveld, getrouwd op 11 april 1861 te Barneveld met ELIS HAANSCHOTEN en overleden in de leeftijd van 75 jaar op 24 januari 1913 in het dorp te Barneveld.
  • WILHELMINA VAN DE MHEEN, geboren op 3 maart 1841 te Barneveld en overleden in de leeftijd van 10 jaar op 8 april 1851 te Barneveld.
  • kind van het mannelijke geslacht, levenloos geboren op 8 juni 1843 te Barneveld.

Bij zijn huwelijk in september 1821 woonde hij te Lunteren. Bij de geboorte van zijn eerste kind in november 1821 woonde het gezin in het Garderbroek onder Barneveld. Vanaf januari 1824 tot en met zijn overlijden in december 1875 woonden ze in het dorp van Barneveld. Eerst was het gezin woonachtig op nummer 6 aan de Grote- of Hoogstraat ofwel het latere Schoutenstraat, waar hij ook volgens Als eene stadt betimmert in 1827 als Willem van de Mijn woonachtig was (tekening woning). Maar dit huis werd waarschijnlijk te klein voor het nu uit acht kinderen bestaande gezin en in juni 1841 kocht hij het pand Langstraat nr. 12, dat later nummer 21 werd. Het huis werd in de obligatie d.d. 10 januari 1844 opgenomen als waarborg: een huis genummereerd 12 met verder getimmerte, een erf en tuin, staande en gelegen te Barneveld aan het Schouteneinde, ... , kadastraal op de legger van Barneveld aangeduid sectie D numero 264 huis en erf, twee roeden tien ellen en numero 265 tuin, twee roeden zeventig ellen, door den eersten comparant aangekocht bij acte den veertienden junij achttien honderd een en veertig voor wijlen den notaris Harmanus Meij Mettenbrinck. Dit huis was het pand DE PRINS (tekening woning) aan de Schoutenstraat dat in het verlengde van de Langstraat ligt, waar hij volgens Als eene stadt betimmert in 1850 woonde. In september 1864 werd dit huis verkocht aan zijn zoon Hendrik. Hij en zijn vrouw woonden hierna eerst op nummer 371 en later op nummer 325 ofwel 339, alwaar zijn vrouw in juni 1870 overleed. In oktober 1871 trok hij bij zijn zoon Gijsbert op nummer 386 in en overleed aldaar in februari 1875.

 

GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

VOLKSTELLING BARNEVELD 1829/1830:
  Op pagina 2 staat dat onder Barneveld, Grote of Hoogstraat, op huisnr. 6 de volgende personen woonachtig waren:
Mheen Willem van de, 38 jaar, geboren te Barneveld, veearts, protestant;
Brink Elbertje van den, 30 jaar, geboren te Garderen, zonder beroep, protestant;
Mheen Gijsb: van de, 3 jaar, geboren te Barneveld;
Mheen Hendrika van de, 8 jaar, geboren te Barneveld;
Mheen Niesje van de, 5 jaar, geboren te Barneveld;
Mheen Cornelia van de, 5 mnd., geboren te Barneveld.

VOLKSTELLING BARNEVELD 1839/1840:
  niet aangetroffen.

ALS EENE STADT BETIMMERT, DE STRAATGEVELWANDEN VAN HET DORP BARNEVELD ROND 1900
(G. Crebolder e.a., Gemeentelijke Archiefdienst en Oudheidkundige en Historische Vereniging 'Oud Barneveld', Barneveld, 1989):

Huis aan de Schoutenstraat, waar WILLEM VAN DE M(H)EEN in 1827 woonde. Huis genaamd DE PRINS aan de Schoutenstraat, waar WILLEM VAN DE M(H)EEN in 1850 woonde; kleinzoon WILLEM VAN DER MHEEN woonde en werkte er in 1895 en achterkleinzoon ANTONIE VAN DER MHEEN in 1939; in 1988/89 was smederij Van der Mheen er nog gevestigd.

19DE EEUWSE NERINGDOENDEN:
(G. Crebolder & D. Veldhuizen, Gemeentelijke Archiefdienst, Barneveld, 1987; nu ook op het internet 'Register patentplichtigen Barneveld' bij het gemeentearchief Barneveld):
  Onder Barneveld staat: Willem van de Mheen, huisnr. 7/6/12, 1823 - 1852/53, veearts.

OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF VELUWE EN VELUWEZOOM 1675 – 1811:
  Archiefblok 203, 'De scholten archieven', boek 759, Barneveld, d.d. 15 oktober 1795:
boedelbeschrijving en -verdeling na het overlijden van zijn moeder Hendrikje Willems.

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Akte d.d. 14 juni 1841 bij notaris Meij Mettenbrinck te Barneveld (niet aangetroffen):
koop van huis (Langstraat nr. 12) met erf en tuin, waarin de smederij wordt uitgeoefend.
  Akte nr. 186 d.d. 10 januari 1844 bij notaris Feijer te Barneveld:
schuldbekentenis voor tweehonderd gulden aan de twee minderjarige kinderen van wijlen de echtelieden Peter van Nimmerdor en Cornelia Hendriksen.
  Akte nr. 19 d.d. 14 september 1864 bij notaris Van Heijst te Barneveld:
transport van huis (Langstraat nr. 12) met erf en tuin, waarin de smederij wordt uitgeoefend, aan zoon Hendrik van de Mheen voor fl 2.500,-.
  Akte nr. 88 d.d. 31 oktober 1865 bij notaris Van Heijst te Barneveld:
overdracht van hypotheek voor fl 2.500,-, onbetaald gebleven door dood van Hendrik van de Mheen, aan Jan Brouwer (smid en wonende te Nijkerk).

KRANTENKNIPSELS:
  'Barnevelders (82)' door Gerjan Crebolder in de Barneveldse Krant d.d. 1998/1999:
Levensloop van Willem van der Mheen.

II-B/C

DIRK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK , geboren op 12 juli 1799 te Barneveld als zoon van GIJSBERT DIRKSEN (VAN DE MEEN) (I-A/B/C) & GRIETJE KLAAS (VAN OUWENDORP) en overleden in de leeftijd van 65 jaar op 23 februari 1865 te Barneveld.
  Bij het verlaten van de lagere school in 1812 heeft Dirk nog een pentekening gemaakt voor zijn meester. Er staat in de cirkel van de tekening het volgende geschreven:

tekening gemaakt door DIRK GIJSBERTSEN VAN DE MHEEN in 1812   Voorthuiz d'majus:
  Het is van daag mijn lesten dag
  dat ik niet langer schoolen gaan mag
  Het is van daag mijn lesten toon
  daarom schrijf ik nu zoo schoon
  Lieve meester wilt niet kijven
  want mijn pen die wilt niet schrijven
  Lieve meester wilt niet slaan
  want het is mij maar om een bon of zeeman gedaan
  Of dat gij blieft dat kunt gij geven
  Meester ik bedank u voor het leeven
  dat gij aan mij hebt gedaan
  Ik zal u prijzen. Dirk Gijsbertsen van de Mheen


  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 14 april 1831 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1818 nr. 48 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 705 strepen [= 1.705 m], aangezigt lang, voorhoofd rond, oogen bruin, neus groot, mond id[em], kin lang, haar bruin, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen - . Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep landbouwer was. Dit was hij ook vanaf zijn huwelijk in juli 1831 tot aan zijn overlijden in februari 1865.

Hij trouwde voor de eerste maal op 8 juli 1831 te Barneveld met AALTJE VAN GROOTHEEST, geboren op 2 april 1804 te Bennekom als dochter van HENDRIK (GERRITSEN) VAN GROOTHEEST & MARIETJE (WILLEMS) ACHTERSTRAAT en overleden in de leeftijd van 28 jaar op 13 oktober 1832 te Kallenbroek onder Barneveld.
Uit dit huwelijk:

Hij hertrouwde als Dirk Mheenbeek op 30 juli 1845 te Barneveld met GEERTJE (AARTS) BAGGELS, geboren op 7 december 1802 te Essen onder Garderen als dochter van AART (DIRKSEN) BAGGELS & JAN(NE)TJE WOUTERS, en overleden in de leeftijd van 82 jaar op 11 september 1885 te Kallenbroek onder Barneveld.
Uit dit huwelijk:

Hoewel hij in 1818 niet voor dienst was opgeroepen, was hij kort voor zijn eerste huwelijk - namelijk op 2 maart 1831 - berijds met de eerste ban der rustende schutterij van der gemeente Barneveld, waar toe hij behoort, uitgetrokken en bevond zich te Thiel. Bij oorlogsdreiging werden namelijk de rustende en dienstdoende schutterijen tot een mobiele schutterij samengevoegd. Dit gebeurde slechts eenmaal, namelijk tijdens de Belgische Opstand van 1830 - 1839 (Geldersen gezocht, Van Wissing e.a., Arnhem - Den Haag, 1996). Waarschijnlijk werd vanwege deze oorlogsdreiging door zijn stiefvader een plaatsvervanger gezocht en bij de notaris een contract gesloten waarin werd vastgelegd dat Hendrik van de Pol als zijn plaatsvervanger op zou treden.
  Hij woonde zijn hele leven op nummer 297, 264, 49, 492 ofwel boerderij DE MHEEN in het Kallenbroek te Barneveld. Zij kwam uit Bennekom, maar was werkzaam te Barneveld. Ze huwden in juli 1831, maar Aaltje stierf in het kraambed bij de geboorte van zoon Aalbert, die overigens eerst als Gijsbert in het geboorteregister ingeschreven stond. Na het overlijden van zijn moeder en stiefvader, hertrouwde hij bijna dertien jaar later met Geertje, die als meid bij zijn ouders had gewerkt. Zij kregen nog een zoon, Gijsbert. Hij stierf hier in februari 1865. De boerderij werd na zijn dood in de boedelbeschrijving opgenomen als onroerend goed: een boerenhofsteede DE MHEEN genaamd, gelegen onder de gemeente Barneveld en voor een gedeelte der landerijen onder de gemeente Voorthuizen bestaande in een boerenwoning verder getimmerte en onderscheidene perceelen meerendeels tiendvrije bouw- en weidelanden, boomen en houtgewassen op den kadastralen legger van Barneveld voorkomende in der sectie B numeros 1 tot en met 23, 28, 29, 30, 224, sectie A 876 tot en met 879, 1137 en 1138 van dertig bunder vijftig roeden twee en negentig ellen en op de legger van Voorthuizen vermeld onder sectie H numeros 143, 234, 235, sectie I numeros 430, 431, 569, 570, 571 en 572 voor twee bunder een en zeventig roeden acht en twintig ellen door de drie deskundigen gewaardeerd op fl 13.500,-. Interessant is dat zijn weduwe meldde dat haar overleden echtgenoot de tiendplicht van DE MHEEN van het kroondomein had afgekocht voor ruim fl 1.300,-. Verder had hij twee zitplaatsen in de Hervormde Kerk te Barneveld geschat op fl 95,-. Het gezin had bij de boedelbeschrijving in april 1865 2 paarden, 9 koeien, 3 kalveren en 3 varkens.
  Hij was niet in gemeenschap van onroerende goederen met zijn tweede vrouw getrouwd. Maar nadat in 1860 zijn oudste zoon getrouwd was en zich in Bennekom gevestigd had, liet hij echter in zijn testament opnemen dat hij aan zijn zoon Gijsbert Mheenbeek legateerde de aan mij toebehoorende hofsteede DE MHEEN genaamd gelegen onder de gemeente Barneveld en voor een gedeelte der landerijen onder de gemeente Voorthuizen ... onder voorwaarde dat de genoemde mijnen zoon bij de scheiding en deeling van mijn nalatenschap inbrenge een som van acht duizend gulden. Zijn vrouw bracht de som in en bleef nog tot haar overlijden in september 1885 bij haar zoon op de boerderij wonen.

 

GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

VOLKSTELLING BARNEVELD 1829/1830:
  Op pagina 75 staat dat onder Callenbroek op huisnr. 297 de volgende personen woonachtig waren:
Mheenbeek Jacob, 63 jaar, geboren te Lunteren, landbouwer, protestant;
Klaasen Gerritje, 68 jaar, geboren te Garderen, geen beroep, protestant;
Gijsbertsen Dirk, 30 jaar, geboren te Barneveld, knegt, protestant;
Otterlo Jan van, 21 jaar, geboren te Kootwijk, knegt;
Heijnen Jan, 16 jaar, geboren te Barneveld, knegt;
Schoonhorst Maria van, 22 jaar, geboren te Barneveld, meid;
Jans Jenneke, 12 jaar, geboren te Apeldoorn, meid.

VOLKSTELLING BARNEVELD 1839/1840:
  Op pagina 78 staat dat op huisnr. 264 de volgende personen woonachtig waren:
Meenbeek Jacob, 73 jaar, geboren te Lunteren, landbouwer, protestant;
Klaassen Grietje, 77 jaar, geboren te Barneveld, huisvrouw, protestant;
Meenbeek Dirk, 41 jaar, geboren te Barneveld, weduwnaar, zonder beroep, protestant;
Meenbeek Aelbert, 6 jaar, geboren te Barneveld, zonder beroep, protestant;
Brijer Rik, 18 jaar, geboren te Voorthuizen, knegt;
Veenhuizen Meint, 17 jaar, geboren te Barneveld, knegt;
Haalboom Evertje, 19 jaar, geboren te Lunteren, meid;
Baggers Geertje, 26 jaar, geboren te Garderen, meid.

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Akte nr. 88 d.d. 2 maart 1831 bij notaris Meij Mettenbrinck te Barneveld:
contract van plaatsvervanging gesloten door zijn stiefvader Jacob Rengersen Mhijnbeek.
  Akte nr. 663 d.d. 19 juli 1845 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
huwelijksvoorwaarden van Dirk Gijsbertsen Mhijnbeek.
  opzoeken: Akte nr. XXX d.d. 7 juli 1854 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
koop van de helft van een tiend gaande uit de hofstede BURGELAAR (samen aangekocht met Brand Vaarkamp).
  Akte nr. 3480 d.d. 26 juli 1854 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
openbare verpachting van eenige korentienden over de nog wassende te veld staande oogst van dezen jare ... gaande uit landerijen van boerenerven gelegen onder Barneveld en Lunteren waaronder de Burgelaarsche tiend onder Barneveld door Brand Vaarkamp en Dirk Gijsbertsen Mheenbeek, bouwman wonende onder Barneveld.
  Akte nr. 5411 d.d. 19 juni 1860 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
testament van Dirk Gijsbertsen Mheenbeek.
  Akte nr. 732 d.d. 28 april 1865 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
boedelbeschrijving na overlijden van Dirk Gijsbertsen Mheenbeek.
  Akte nr. 780 d.d. 23 juni 1865 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
boedelverdeling na overlijden van Dirk Gijsbertsen Mheenbeek.


De eerste tak van de familie is afkomstig uit het eerste huwelijk van stamvader Gijsbert Dirksen (van de Meen) met Hendrikje Willems. De naam werd niet officieel aangenomen en een dochter uit dit huwelijk werd ook eens gerefereerd als 'Mhijnbeek'. Hoewel alleen zoon Willem voor het voortbestaan van de familienaam 'Van de(r) Mheen' zorgde, is deze tak de meest uitgegroeide tak van het geslacht. De nakomelingen bevinden zich hoofdzakelijk in Nederland, maar er is ook een zijtak in Amerika die zich 'Vande( )Mheen' noemt. Het hieronder staande overzicht wordt gestart met de drie zonen van Willem genaamd Gijsbert, Hendrik en Evert Jan van de(r) Mheen.


III-A-1

GIJSBERT VAN DE MHEEN

X

PETRONELLA ANTHONIA VAN WERKHOVEN

GIJSBERT VAN DE MHEEN , geboren op 29 november 1826 te Barneveld als zoon van WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN (II-A) & ELBERTJE (CORNELIS) VAN DEN BRINK en overleden in de leeftijd van 91 jaar op 15 april 1918 te Barneveld.
  Hij was in ieder geval van december 1857 tot en met juni 1903 smid. Alleen bij de geboorte van het derde kind in oktober 1860 was hij tuinman en van maart 1864 tot en met februari 1865 was hij vragtrijder. Bij zijn overlijden in 1918 was hij - gezien zijn leeftijd vanzelfsprekend - zonder beroep.

Hij trouwde op 7 december 1856 te Wassenaar met PETRONELLA ANTHONIA VAN WERKHOVEN, geboren op 1 maart 1834 te Wassenaar als dochter van PIETER VAN WERKHOVEN & MAARTJE VAN DER VOORN en overleden in de leeftijd van 78 jaar op 14 december 1912 te Barneveld.
Uit dit huwelijk:

  • ELBERTHA MARIA VAN DER MHEEN, geboren op 9 december 1857 te Barneveld, getrouwd op 15 juni 1883 te Barneveld met ANTHONI ABERSON, overleden in de leeftijd van 79/80 jaar op 12 mei 1937/1938 te Alton in Iowa U.S.A. (CH) en begraven als Albertha M. Aberson op Nassau Township Cemetery, Alton Iowa. Voor haar trouwen kreeg zij een kind GERRIT VAN DER MHEEN (V-A-7). Na haar huwelijk woonde ze in ieder geval nog tot 1900 in Doorwerth en verhuisde later naar Oosterbeek. Zij, haar man en drie zonen vertrokken met de 'Noordam' vanuit Rotterdam naar Amerika en kwamen daar op 24 juli 1911 op Ellis Island bij New York aan ('Explore your family history at Ellis Island' bij het American Family Immigration History Center).
  • kind van het vrouwelijke geslacht, levenloos geboren op 1 maart 1859 te Barneveld.
  • kind van het mannelijke geslacht, levenloos geboren op 3 oktober 1860 te Barneveld.
  • PIETER VAN DER MHEEN, geboren op 7 oktober 1861 te Barneveld, tweemaal getrouwd op respectievelijk 24 oktober 1902 te Barneveld meet REINDA AMELIA DE ROLLER en op 21 juli 1921 te Harderwijk met WILHELMINA JOHANNA VAN ZADELHOFF en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 19 oktober 1938 te Amersfoort (inschrijving te Barneveld) (zie verder IV-A-4).
  • kind van het mannelijke geslacht, levenloos geboren op 3 maart 1864 te Barneveld.
  • kind van het mannelijke geslacht, levenloos geboren op 27 februari 1865 te Barneveld.
  • WILHELMINA VAN DER MHEEN, geboren op 14 september 1866 te Barneveld, getrouwd op 19 november 1897 te Barneveld met WILHELMUS CAREL NICOLAAS MICHON en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX te XXX. Zij woonde te Den Haag, maar vertrok na het overlijden van haar man - volgens het bevolkingsregister van Den Haag - op 15 december 1922 naar Borgerhout bij Antwerpen in België.
  • WILLEM VAN DE MHEEN, geboren op 30 september 1869 te Barneveld, getrouwd op 13 maart 1896 te Barneveld met DERKJE VAN DE KUILEN en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 25 november 1950 te Barneveld (zie verder IV-A-5).
  • kind van het vrouwelijke geslacht, levenloos geboren op 15 april 1871 te Barneveld.
  • kind van het mannelijke geslacht, levenloos geboren op 25 juni 1872 te Barneveld.
  • MAARTJE VAN DE MHEEN, geboren op 26 april 1874 te Barneveld, getrouwd op 27 januari 1899 te Barneveld met JAN WILLEM JANSEN en overleden in de leeftijd van 71 jaar op 5 juli 1945 te Renkum.
  • HENDRIKA VAN DE MHEEN, geboren op 12 december 1875 te Barneveld, getrouwd op 12 juni 1903 te Barneveld met HARMEN JAN RIJKS en overleden in de leeftijd van 42 jaar op 10 september 1918 te Aalten.

Hij en zijn vrouw trokken na hun huwelijk in december 1856 bij zijn ouders op de Langstraat nr. 12 in. Ze vertrokken binnen het jaar naar Langstraat nr. 36, alwaar dochter Elbertha Maria in december 1857 werd geboren. Dit pand werd eerst als nummer 36 genoteerd en waarschijnlijk later - in maart 1859 - ook als nummer 363.
In februari 1859 kocht Gijsbert drie woningen onder één kap aan het Schouteneinde naast hotel DE ROSKAM te Barneveld met de daarachter gelegene tuingronden, beplant met opgaande boomen en verdere houtgewassen en een paar percelen bouwland van de medicinie doctor Johan Franco Beijen voor fl 4.000,- en een bezwaring van fl 2.000,- ten behoeve van Willem van de Kuijlen wonende te Nijkerk. Het onroerend goed was gelegen op den perceelsgewijze kadastrale legger van Barneveld voorkomende onder sectie D: numero's 235 huis en erf drie roeden zeventig ellen, 234 tuin tien roeden twintig ellen, 232 tuin twaalf roeden veertig ellen en 233 bosch een roe acht en negentig ellen. Eén perceel bouwland met houtgewassen was gelegen onder de gemeente Barneveld bij het Schooijersgat, bekend onder den naam van het Tabaksland, voorkomende op den perceelsgewijze kadastrale legger van Barneveld sectie G: numero 827 bouwland vijf en zeventig roeden dertig ellen. Het andere perceel betrof een stuk bouwland met houtgewasch en een hoekje grond Mortjeshofje genaamd gelegen onder de gemeente Barneveld met een strookje grond, vroeger uitweg daarnaast gelegen, op den perceelsgewijze kadastrale legger van de gemeente Barneveld voorkomende onder sectie G: numero's 825 bouwland twee roeden tien ellen, en 826 bouwland vijfen zestig roeden twintig ellen, en 824 uitweg idem zes roeden, en ongeveer vier roeden van sectie G: numero 1347 bouwland veertig roeden drie en twintig ellen. Het jonge gezin betrok hierna hun nieuwe woning aan de Langstraat nr. 145, ofwel nummer 180 en waarschijnlijk de latere nummers 372, 386, 409, 462, 456 en 552. In dit pand (tekening woning), dat tegenwoordig zou liggen aan de Schoutenstraat in het verlengde van de Langstraat, was het gezin in ieder geval tot het overlijden van zijn vrouw in december 1912 woonachtig. Hij trok in december 1914 bij zijn zoon Willem - wonend in hetzelfde pand op nummer 551 - in, alwaar hij in april 1918 stierf.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


het gezin van GIJSBERT VAN DE MHEEN & Petronella Anthonia van Werkhoven

Achter staat van links naar rechts: dochter Maartje, zoon Willem, Elbertha Maria's man A. Aberson?, kleinzoon Gerrit?, smidsknecht Wouter van de Kamp?, zoon Pieter, dochter Elbertha Maria?, dochter Hendrika? en Willemina's man W.C.N. Michon?
Voor zit van links naar rechts: Willems vrouw Derkje (met kind Gijs), Gijsbert van de Mheen zelf, zijn vrouw Petronella Anthonia van Werkhoven en dochter Willemina?
Op de voorgrond zit nog een hond.
TOELICHTING: Foto moet in ca. 1898 gemaakt zijn, want kind Gijs werd namelijk pas in november 1897 geboren en was hier ongeveer een half jaar tot een jaar. Dit zou ook kloppen met de samenstelling van het gezin op dat moment: Maartje was bijvoorbeeld nog niet getrouwd en - de in Den Haag wonende en duidelijk deftiger - Willemina wel. Verder was smidsknecht Van de Kamp volgens het bevolkingsregister - geboren op 20 juni 1839 te Barneveld - in 1898 59 jaar oud, hetgeen wel eens zou kunnen kloppen met de leeftijd van de man op de foto.

ALS EENE STADT BETIMMERT, DE STRAATGEVELWANDEN VAN HET DORP BARNEVELD ROND 1900
(G. Crebolder e.a., Gemeentelijke Archiefdienst en Oudheidkundige en Historische Vereniging 'Oud Barneveld', Barneveld, 1989):

Huis en smederij van GIJSBERT VAN DE MHEEN en zoon WILLEM VAN DE MHEEN aan de Schoutenstraat, waar beiden - Gijsbert rechts op nr. 126 in 1895 en Willem links op nr. 125 - woonden en werkten.

19DE EEUWSE NERINGDOENDEN:
(G. Crebolder & D. Veldhuizen, Gemeentelijke Archiefdienst, Barneveld, 1987; nu ook op het internet 'Register patentplichtigen Barneveld' bij het gemeentearchief Barneveld):
  Onder Barneveld staat: Gijsbert van der Mheen, huisnr. 12, 1848/49 - 1852/53, grof- en hoefsmid.

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Akte nr. 4971 d.d. 12 februari 1859 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
koop van drie woningen onder één dak gelegen aan het Schouteneinde te Barneveld en een paar percelen bouwland door Gijsbert van de Mheen.
  Akte nr. 5025 d.d. 9 april 1859 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
hypotheek voor tweeduizend gulden van Breunis Barten van Leijenhorst door Gijsbert van de Mheen smitsknecht wonende te Barneveld. Als waarborg werden de in februari 1859 aangekochte bezittingen gesteld.
  Akte nr. 500 d.d. 31 maart 1870 bij notaris Van Heijst te Barneveld:
overname van de bovengenoemde hypotheek door Teunis, Willemientje, Geertje & Jan Wolleswinkel.
  Akte nr. 943 d.d. 14 januari 1887 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop van een perceel hout voor 18 gulden.

INTERNETVERMELDINGEN:
  'Bevolkingsregister 1827' (gemeentearchief Barneveld):
onder het dorp Barneveld staat: bewoner 1895: G. v.d. Mheen, huisnr. 1895: 462, huisnr. 1827: 142, bewoner 1827/28: Willem Vermeulen, 1792, dagloner & Gerrit Dusschoten, 1787, Barneveld.

III-A-2

HENDRIK VAN DE MHEEN

X

RIKA VEENENDAAL

HENDRIK VAN DE MHEEN , geboren op 5 mei 1833 te Barneveld als zoon van WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN (II-A) & ELBERTJE (CORNELIS) VAN DEN BRINK en overleden in de leeftijd van 31 jaar op 4 februari 1865 te Barneveld.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 16 oktober 1858 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1852 nr. 57 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 713 strepen [= 1.713 m], aangezigt breed, voorhoofd plat, oogen bruin, neus dik, mond gewoon, kin plat, haar bruin, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen geene. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep smid was. Dit was hij ook vanaf zijn huwelijk in november 1858 tot aan zijn overlijden in februari 1865.

Hij trouwde op 4 november 1858 te Barneveld met RIKJE (Rika) VEENENDAAL, geboren op 18 oktober 1833 te Lunteren onder Ede als dochter van TEUNIS VEENENDAAL & ANNETJE VAN DE GOOR, hertrouwd op 20 december 1865 te Barneveld met JAN BROUWER en overleden in de leeftijd van 41 jaar op 24 maart 1875 te Barneveld.
Uit dit huwelijk:

  • WILLEM VAN DER MHEEN, geboren op 30 januari 1859 te Ede, getrouwd op 5 augustus 1887 te Barneveld met ANNETJE VAN BEMMEL en overleden in de leeftijd van 65 jaar op 7 september 1924 te Barneveld (zie verder IV-A-6).
  • ALBERTHA VAN DER MHEEN, geboren op 20 maart 1861 te Barneveld, getrouwd op 27 mei 1887 te Barneveld met JOHANNES JAN VAN STEENIS (overleden in april 1889 te Baarn en kort na het verlies van hun vijf weken oude tweeling in januari) en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX te XXX.
  • ANTHONIE VAN DER MHEEN, geboren op 21 november 1863 te Barneveld en ongehuwd overleden in de leeftijd van 23 jaar op 11 februari 1887 in het dorp te Barneveld. Bij zijn overlijden werd vermeld dat hij van beroep smid was.

Hij vertrok na zijn huwelijk in november 1858 uit het ouderlijk huis naar de Catharinastraat (nu Jan van Schaffelaarstraat) nr. 175 te Barneveld. Zoon Willem werd intussen in januari 1859 te Lunteren onder Ede geboren. Het jonge gezin trok vervolgens naar de Langstraat nr. 12, dat later nummer 21 ofwel 16 werd, waar het gezin in ieder geval vanaf november 1863 woonde. Dit huis was het pand DE PRINS (tekening woning) aan de Schoutenstraat dat in het verlengde van de Langstraat ligt. In september 1864 kocht hij dit huis met smederij van zijn vader voor fl 2.500,-. Hij en zijn vrouw hebben hier niet erg lang gewoond, want hij stierf al in februari 1865 en zij in 1875. Zonen Willem en Anthonie, dochter Albertha en hun halfzus Annetje Brouwer bleven achter.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


WILLEM VAN DER MHEEN ANNETJE VAN BEMMEL JOHANNA HENDRIKA VAN SETTEN ALBERTHA VAN DER MHEEN JOHANNES JAN VAN STEENIS ANTHONIE VAN DER MHEEN

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Akte nr. 19 d.d. 14 september 1864 bij notaris Van Heijst te Barneveld:
transport van huis (Langstraat nr. 12) met erf en tuin, waarin de smederij wordt uitgeoefend, door vader Willem van de Mheen voor fl 2.500,-.
  Akte nr. 46 d.d. 11 maart 1865 bij notaris Van Heijst te Barneveld:
boedelbeschrijving na overlijden van Hendrik van de Mheen.
  Akte nr. 458 d.d. 24 december 1869 bij notaris Van Heijst te Barneveld:
boedelbeschrijving na overlijden van Jan Brouwer.
  Akte nr. 322 d.d. 23 maart 1875 bij notaris Westenberg te Barneveld:
benoeming voogden van de kinderen door Rikje Veenendaal.
  Akte nr. 342 d.d. 18 juni 1875 bij notaris Westenberg te Barneveld:
boedelbeschrijving na overlijden van Rika Veenendaal.
  Akte nr. 362 d.d. 4 juni 1884 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
verklaring van rekening en verantwoording betreffende de gevoerde voogdij van Elis Haanschoten over Elberta van der Mheen.
  Akte nr. 1041 d.d. 6 mei 1887 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
boedelverdeling tussen de kinderen.

III-A-3

EVERT JAN VAN DER MHEEN

X

LENA VAN DER LINDEN

EVERT JAN VAN DER MHEEN , geboren op 18 september 1835 te Barneveld als zoon van WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN (II-A) & ELBERTJE (CORNELIS) VAN DEN BRINK en overleden in de leeftijd van 66 jaar op 11 maart 1902 te Den Haag.
De apoteeker. (Jan en Caspar Luyken, ca. 1690)   Hij was van beroep apotheker. Hij deed zijn examen voor apotheker op 3 juni 1867 te Den Haag (gemeentearchief Barneveld).

Hij trouwde op 22 september 1880 te Den Haag met MAGDALENA CATHARINA (Lena) VAN DER LINDEN, geboren op 14 mei 1851 te Den Haag als dochter van WILLEM ADOLF VAN DER LINDEN & GEERTRUIDA ELISABETH JOHANNA TEN BRUMMLER ANDRIESSE, hertrouwd op 29 oktober 1903 te Lochem met HENDRIK WILLEM NACHENIUS en overleden in de leeftijd van 67 jaar op 22 augustus 1918 te Den Haag.
Uit dit huwelijk:

  • GEERTRUIDA ELBERTA (Truus) VAN DER MHEEN, geboren op 22 oktober 1883 te Den Haag, getrouwd op 31 juli 1913 te Den Haag met WILLEM CHRISTIAAN VAN DER LINDEN en overleden in de leeftijd van 63 jaar op 10 januari 1947 te Rotterdam. Zij was zonder beroep.

Hij was van 1864 tot 1867 gevestigd te Bloemendaal (gemeentearchief Barneveld) en vestigde zich op 14 oktober 1868 op de Grote Markt 22 te Den Haag. Waarschijnlijk werkte hij enige tijd in Arnhem en kwam daarvandaan op 10 november 1879 in Dordrecht wonen. Hij werkte hier twee en een halve maand als apothekersbediende voor de firma Van Rijsoort van Meurs op de Voorstraat. Eind januari 1880 ging hier weer terug naar Den Haag en trouwde hier in september 1880. Het gezin was woonachtig op De Riemerstraat 154/156, alwaar hij in maart 1902 op nummer 156 stierf.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


TRUUS VAN DER MHEEN WILLEM CHRISTIAAN VAN DER LINDEN

BEVOLKINGSREGISTER BARNEVELD 1850 - 1920:
  In boek 3 (1850 - 1860) staat hij op pagina 16 als Mheen Evert Jan ingeschreven. Hij was van beroep apothecair leerling. Zijn godsdienst was Gereformeerd. Hij woonde bij zijn ouders in de Langstraat op nr. 12 te Barneveld. Hij was tijdelijk afwezig naar Leeuwarden.

BEVOLKINGSREGISTER DEN HAAG 1850 - 1939:
  Hij staat in de periode 1861 - 1879 als Mheen van der, Evert Jan vanaf 14 oktober 1868, komend vanuit Bloemendaal, ingeschreven. Hij was van beroep apotheker. Zijn godsdienst was Nederlands Hervormd. Hij woonde op de Gr. Markt 22.
  Hij staat in de periode 1880 - 1895 als Mheen van der, Evert Jan ingeschreven. Beroep apotheker. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen met zijn vrouw en dochter op De Riemerstraat 154/156. Hij kwam op 27 januari 1880 vanuit Dordrecht naar Den Haag.
  Hij staat in de periode 1895 - 1913 als Mheen van der, Evert Jan ingeschreven. Beroep apotheker. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen met zijn vrouw en dochter op De Riemerstraat 154/156. Hij overleed in 1902. Zijn gezin vertrok waarschijnlijk naar de Van Lennepweg 24.


V-A-7

GERRIT VAN DER MHEEN

X

TRUI/GERTRUDE VAN MAANEN

GERRIT VAN DER MHEEN , geboren op 22 juni 1877 te Barneveld als onechte zoon van ELBERTHA MARIA VAN DER MHEEN en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX 1952 te Alton? in Iowa U.S.A. (begraven op Nassau Township Cemetery, Alton Iowa).
  In 1901 stond op de passagierslijst van de 'Potsdam' vermeld dat hij van beroep smith ofwel smid was.

Hij trouwde tussen juli 1921 en juni 1922 te XXX met GEERTRUIDA WOUTERA (Trui/Gertrude) VAN MAANEN, geboren op 22 april 1894 te Barneveld als dochter van GERRIT VAN MAANEN & DERKJE VAN DEN TOP en overleden in de leeftijd 92 jaar op XXX 1985/1986 te XXX U.S.A. Zij vertrok op haar 27ste naar Amerika en kwam daar op 10 juli 1921 met de 'Noordam' op Ellis Island bij New York aan ('Explore your family history at Ellis Island' bij het American Family Immigration History Center). Ze gaf aan in eerste instantie naar haar broer W. van Maanen in Inwood Iowa te gaan. Ze was ongehuwd, 5 feet en 4 inches lang en had blond haar en blauwe ogen.
Uit dit huwelijk zijn vijf kinderen geboren.

De 'Potsdam', waarmee Gerrit v.d. Mheen in 1901 naar Amerika vertrok. Hij groeide op bij zijn grootouders te Barneveld en werd op 2 maart 1901 uit deze gemeente uitgeschreven om te vertrekken naar Amerika. Gezien de passagierslijst lijkt het er veel op dat hij samen met drie vrienden, de 27-jarige Hendrik v.d. Burght uit Barneveld, de 25-jarige Johannes van Hell uit Barneveld en de 29-jarige Maas Blankespoor wonend in Alton Iowa en vriend van voorgaande, reisde. Ze vertrokken op 1 maart 1901 met de 'Potsdam' uit Rotterdam naar Amerika en kwamen daar op 18 maart op Ellis Island bij New York aan. De drie vrienden gingen naar Alton Iowa. Hij liet weten dat hij naar A. Tomas(?) in Forest City Pennsylvania zou gaan. Waarschijnlijk is hij voor of net na zijn huwelijk in ca. 1922 naar Alton Iowa vertrokken, waar zijn eerste kind werd geboren en waar hij in ca. 1952 stierf. Van begin maart 1927 tot 12 november 1929 is hij volgens een foto nog een tijdje in Nederland teruggeweest.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


NIET BESCHIKBAAR

BEVOLKINGSREGISTER BARNEVELD 1850 - 1920:
  In boek 9 (1870 - 1880) staat hij op pagina 386 als Mheen van der Gerrit ingeschreven. Geen beroep. Zijn godsdienst was Nederlands Hervormd. Hij woonde samen met zijn moeder (vertrok op 14 september 1867(?) naar Haarlem) en grootouders op nr. 386, het latere nr. 409 in het dorp van Barneveld.
  In boek 14 (1880 - 1890) staat hij op pagina 409 als Mheen van der Gerrit ingeschreven. Geen beroep. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen met zijn moeder (komt op 16 mei 1883 uit Utrecht terug en vertrok op 15 juni 1885 naar Doorwerth) en grootouders op nr. 409, het latere nr. 462 in het dorp van Barneveld.
  In boek 17 (1890 - 1900) staat hij op pagina 462 als Mheen van der Gerrit ingeschreven. Geen beroep. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen met zijn grootouders op nr. 462, het latere nr. 456 in het dorp van Barneveld.
  In boek 21 (1900 - 1910) staat hij op pagina 456 als Mheen van der Gerrit ingeschreven. Geen beroep. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen met zijn grootouders op nr. 456, het latere nr. 552 in het dorp van Barneveld. Hij vertrok op 2 maart 1901 naar Noord-Amerika.

INTERNETVERMELDINGEN:
  'Explore your family history at Ellis Island' (American Family Immigration History Center: passagierslijsten 1892 - 1924):
Gerrit v.d. Mheen, 23 jaar oud, ongehuwd en afkomstig uit Barneveld in Holland, komt met de 'Potsdam' op 18 maart 1901 uit Rotterdam op Ellis Island aan.


De tweede tak van de familie is afkomstig uit het tweede huwelijk van stamvader Gijsbert Dirksen (van de Meen) met Grietje Klaas (van Ouwendorp). Grietje nam de naam 'Mijnbeek' aan voor haar kinderen. Slechts zoon Dirk zorgde voor nakomelingen, namelijk zoon Aalbert uit zijn eerste huwelijk en zoon Gijsbert uit zijn tweede. De overlevering wil dat Aalbert verhuisde naar Ede en daar door een fout op het gemeentehuis in plaats van de naam 'Mheenbeek' de naam 'Mijnbeek' kreeg. Dit klopt niet met het feit dat vader Dirk ook al de naam Mijnbeek droeg, hoewel gezegd moet worden dat hij bij zijn tweede huwelijk trouwde als Dirk Mheenbeek. In ieder geval droegen de nakomelingen van Aalbert de naam 'Mijnbeek' met soms een toegevoegde 'h'. De tak is niet ver uitgegroeid en bevindt zich nog in Nederland. Het overzicht wordt gestart met voorvader Aalbert Mhijnbeek.


III-B-1

AALBERT MHIJNBEEK

X

GERRITJE VAN DE KUILEN

AALBERT MHIJNBEEK , geboren op 29 september 1832 te Barneveld als zoon van DIRK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK (II-B/C) & AALTJE VAN GROOTHEEST en overleden in de leeftijd van 47 jaar op 17 juli 1880 te Barneveld.
  Oorspronkelijk werd hij vernoemd naar zijn grootvader van vaderskant en als Gijsbert in het geboorteregister ingeschreven. Waarschijnlijk werd zijn naam na de dood van zijn moeder Aaltje op 13 oktober veranderd in Aalbert (geboorteakte).
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 21 januari 1860 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1851 nr. 136 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 671 strepen [= 1.671 m], aangezigt rond, voorhoofd id[em], oogen blaauw, neus klein, mond gewoon, kin plat, haar blond, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen geene. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep landbouwer was. Dit was hij ook vanaf zijn huwelijk in februari 1860 tot aan zijn overlijden in juli 1880.

Hij trouwde op 16 februari 1860 te Barneveld met GERRITJE VAN DE KUILEN, geboren op 14 april 1831 te Voorthuizen onder Barneveld als onechte dochter van AALTJE HARDEMAN (later geadopteerd door AART VAN DE KUILEN) en overleden in de leeftijd van 90 jaar op 12 december 1921 te Barneveld.
Uit dit huwelijk:

  • DIRK MIJNBEEK, geboren op 29 november 1860 te Bennekom onder Ede, getrouwd op 10 oktober 1890 te Barneveld met JACOMINA JANSEN en overleden in de leeftijd van 68 jaar op 18 oktober 1929 te Arnhem (inschrijving te Barneveld) (zie verder IV-B-2).
  • AART (Aort) MIJNBEEK, geboren op 14 mei 1862 te Bennekom onder Ede, getrouwd op 9 augustus 1884 te Ede met GERRITJE (Garrie) HOL en overleden in de leeftijd van 23 jaar op 10 juli 1885 te Barneveld (zie verder IV-B-3).
  • AALBERT (Aolbert) MIJNBEEK, geboren op 8 december 1863 te Bennekom onder Ede en ongehuwd overleden in de leeftijd van 84 jaar op 30 januari 1948 te Barneveld. Hij was van beroep landbouwer.
  • ALBERTUS (Bartus) MIJNBEEK, geboren op 30 september 1865 te Bennekom onder Ede en ongehuwd overleden in de leeftijd van 90 jaar op 22 mei 1956 te Barneveld. Hij was van beroep landbouwer.
  • GERARD MIJNBEEK, geboren op 16 juni 1867 te Bennekom onder Ede en ongehuwd overleden in de leeftijd van 86 jaar op 27 december 1953 te Barneveld. Hij was van beroep landbouwer.
  • TIJMEN MIJNBEEK, geboren op 23 augustus 1870 te Barneveld en overleden in de leeftijd van 14 jaar op 2 augustus 1885 te Kallenbroek onder Barneveld.

Bij zijn huwelijk in februari 1860 woonde hij te Barneveld. Na zijn huwelijk woonde hij met zijn gezin tot september 1868 te Bennekom onder Ede. Eerst van 13 februari 1860 tot 1862 op Bennekom 67 - waarschijnlijk is dit in 1962 Achterstraat 1, waar in 1818 Hendrik van Grootheest woonde - en daarna tot 11 september 1868 op Bennekom 108 - waarschijnlijk is dit in 1962 Groenestraat 39, waar in 1818 Barend Braafhart woonde.
  In september 1868 verhuisden zij met hun vijf kinderen naar nummer 489, 522, 566, 651, 653, 771 ofwel boerderij BURGELAAR in het Kallenbroek onder Barneveld. Deze boerderij had hij door Herman van den Ham op 28 maart 1868 op een openbare verkoping laten kopen voor fl 11.560,-. Zoon Tijmen werd hier in 1870 geboren, maar Aalbert stierf reeds in juli 1880. De boerderij werd na zijn dood in de boedelbeschrijving opgenomen als onroerend goed: eene boerenhofstede ,,BURGELAAR" genaamd, gelegen onder Barneveld in de buurtschap Callenbroek bestaande in landbouwerswoning, schuur, bergen, schapenhok, bakhuis en verdere getimmerten met bouw- en weilanden en houtgewassen een en ander op den perceelsgewijzen kadastralen legger der gemeente Barneveld aangewezen door sectie A nommers 979, 981, 982, 983, 984, 986, 987, 988, 992 tot en met 1003 [en} sectie B nommers 223, 938 tezamen groot drie en twintig hectaren vijftig aren acht en dertig centiaren, door Aalbert Mheenbeek gekocht in openbare veiling volgens acten van voorloopige en definitieve toewijzing respectieve den acht en twintigsten maart en den elfden april achttien honderd acht en zestig. De boerderij werd toen geschat op fl 8.500,-. Het gezin had bij de boedelbeschrijving in december 1889 1 paard, 9 koeien, 3 pinken, 5 varkens, 3 schrammen, enkele biggen en 40 kippen. Zijn vrouw Gerritje bleef met haar zonen Aolbert, Bartus en Gerard nog vele jaren op BURGELAAR wonen. Zij verkocht de boerderij in december 1911 voor fl 12.000,- aan haar drie ongetrouwde zonen.
  Pas in januari 1917 verhuisde het gezin naar nummer 851, Kl 125, Kl 103 ofwel een boerderij op de Lorsweg 4 in het Kallenbroek onder Barneveld, alwaar de gebroeders gingen rentenieren. Gerritje stierf alhier in 1921.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


DIRK MIJNBEEK JACOMINA JANSEN AORT MIJNBEEK GARRIE HOL A0LBERT MIJNBEEK BARTUS MIJNBEEK GERARD MIJNBEEK TIJMEN MIJNBEEK

ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:


boerderij op de Lorsweg 4 te Kallenbroek onder Barneveld

De boerderij op de Lorsweg 4 te Kallenbroek onder Barneveld, waar de gebroeders Aolbert, Bartus en Gerard Mijnbeek vanaf januari 1917 woonden. Deze boerderij is in ca. 1960 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van Barneveld.

BOUWTEKENING VAN DE BESTAANDE TOESTAND EN HET PLAN TOT VERBOUWING VAN HET WOONHUIS (= BOERDERIJ BURGELAAR)
Oproep: Wie heeft nog een echte foto van boerderij BURGELAAR van vóór de verbouwing?

impressie van boerderij BURGELAAR, waar AALBERT MHIJNBEEK & Gerritje van de Kuilen en hun gezin vanaf september 1868 woonden, op basis van de bouwtekening; met dank aan Wil

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Akte nr. 780 d.d. 23 juni 1865 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
boedelverdeling na overlijden van zijn vader Dirk Gijsbertsen Mheenbeek.
  Akte d.d. 28 maart 1868 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
inzet en voorlopige toewijzing van o.a. boerenhofstede BURGELAAR genaamd gelegen in de buurschap Callenbroek onder de gemeente Barneveld aan Aalbert Mheenbeek.
  Akte nr. 1784 d.d. 11 april 1868 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
o.a. koop van boerenerf BURGELAAR genaamd gelegen in de buurschap Callenbroek onder de gemeente Barneveld door Aalbert Mheenbeek.
  nog opzoeken: Akte nr.? d.d. 14 september 1868 bij notaris Fischer te Lunteren/Ede:
hypotheek door Aalbert Mheenbeek, landbouwer te Barneveld, van Herman van den Ham te Barneveld met als waarborg de boerenhofstede BURGELAAR in de buurtschap Callenbroek onder Barneveld.
  Akte nr. 1778 d.d. 2 december 1889 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
boedelbeschrijving en -verdeling na overlijden van Aalbert Mhijnbeek.
  Akte d.d. 13 december 1911 bij notaris Van Nimwegen te Barneveld:
verkoop van BURGELAAR door Gerritje van de Kuilen aan haar drie ongehuwde zonen Aalbert, Albertus & Gerard Mheenbeek.

KRANTENKNIPSELS:
  De Barneveldsche Courant d.d. 2 oktober 1954:
J. van Ee viert 50-jarig jubileum als huishoudster bij de gebroeders Mijnbeek (krantenartikel).


De derde tak van de familie heeft zich afgesplitst van tak B, doordat deze tak niet verhuisde van Barneveld naar Ede en hierdoor - zoals de overlevering wil - de naam 'Mheenbeek' kon behouden. Op zich vreemd, want de vader van Gijsbert Mheenbeek, de voorvader van alle nu nog in leven zijnde leden van deze tak - heette 'Mijnbeek'. Hij trouwde bij zijn tweede huwelijk echter als Dirk Mheenbeek, zodat het niet verwonderlijk is dat de zoon uit dit huwelijk deze achternaam ook droeg. Desalniettemin is het een aparte tak die niet erg is uitgegroeid. Want alleen Gijsberts zoon Jan Mheenbeek zorgde voor nakomelingen. Jan ofwel John vertrok in 1911 naar Amerika en het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste hieronder genoemde nakomelingen van Gijsbert in Amerika wonen of gewoond hebben. We starten het onderstaande overzicht met voorvader Gijsbert Mheenbeek.


III-C-1

GIJSBERT MHEENBEEK

X

GEERTRUIDA VAN RAMSELAAR

GIJSBERT MHEENBEEK , geboren op 29 april 1847 te Barneveld als zoon van DIRK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK (II-B/C) & GEERTJE BAGGELS en overleden in de leeftijd van 52 jaar op 22 april 1900 te Barneveld.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan, een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 21 september 1876 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie lichting jaar 1867 nr. 52 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Er werd geen signalement opgegeven. Op het certificaat staan wel zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep landbouwer was. Dit bleef hij ook tot zijn dood in april 1900.

Hij trouwde op 11 oktober 1876 te Barneveld met GEERTRUIDA VAN RAMSELAAR, geboren op 20 december 1851 te Barneveld als dochter van JAN VAN RAMSELAAR & AARTJE VAN WESSEL en overleden in de leeftijd van 74 jaar op 30 december 1925 te Barneveld.
Uit dit huwelijk:

  • GEERTJE MHEENBEEK, geboren op 1 november 1877 te Barneveld en ongehuwd overleden in de leeftijd van 28 jaar op 15 april 1906 in het dorp te Barneveld.
  • AARTJE MHEENBEEK, geboren op 17 augustus 1879 te Barneveld en ongehuwd overleden in de leeftijd van 72 jaar op 10 mei 1952 te Utrecht.
  • DIRK MHEENBEEK, geboren op 27 september 1881 te Barneveld en overleden in de leeftijd van 12 jaar op 29 augustus 1894 te Kallenbroek onder Barneveld.
  • JANNETJE MHEENBEEK, geboren op 15 oktober 1887 te Barneveld en overleden in de leeftijd van 11 jaar op 31 maart 1899 te Kallenbroek onder Barneveld.
  • GIJSBERTJE (Gijsje) MHEENBEEK, geboren op 2 december 1889 te Barneveld en ongehuwd overleden in de leeftijd van 73 jaar op 26 oktober 1973 te Barneveld.
  • JAN/JOHN MHEENBEEK (IV-C-2)

Hij bleef na zijn huwelijk in oktober 1876 in het ouderlijk huis nummer 492, 528, 569, 654, 657 ofwel boerderij DE MHEEN in het Kallenbroek onder Barneveld wonen. Hij had deze boerderij bij de nalatenschap van zijn vader toebedeeld gekregen. Hij overleed in april 1900 op deze boerderij, die na zijn dood in de boedelbeschrijving werd opgenomen als onroerend goed: eene boerenhofstede ,,DE MHEEN'' genaamd, gelegen onder Barneveld en Voorthuizen en op de perceelsgewijze kadastrale leggers aangewezen, der gemeente Barneveld door sectie A nommers 876, 877, 878, 879, 1137, 1138 en sectie B nommers 1 tot en met 23, 28, 29, 30, 224 groot dertig hectaren vijftig aren twee en negentig centiaren en gemeente Voorthuizen door sectie H nommer 143 en sectie I nommers 431, 570, 571, 573 groot twee hectaren een are acht en veertig centiaren door de deskundigen gewaardeerd op tien duizend twee honderd gulden. Uit dezelfde boedelbeschrijving uit oktober 1900 blijkt dat ze 2 paarden, 8 koeien, 4 kalveren, 8 varkens, enkele biggen, 40 kippen en een haan hadden. Ook werd vermeld dat ze twee kerkzitplaatsen in eigendom hadden en de onverdeelde helft in een tiendrecht gaande uit een gedeelte der gronden van de hofstede BURGELAAR onder Barneveld, bekend onder den naam van de Burgelaarsche tiend. Uit de notariële akten tussen 1884 en 1901 blijkt dat hij deze tiend jaarlijks in juli verpachtte. Na zijn dood werd de boerderij in juli 1901 verkocht aan Aart Kuijt. Het gezin verhuisde in november van hetzelfde jaar naar nummer 450, 543, 587 ofwel het latere Amersfoortsestraat 16, 14I, 28 te Barneveld, alwaar zij in december 1925 overleed.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


GEERTJE MHEENBEEK AARTJE MHEENBEEK DIRK MHEENBEEK JANNETJE MHEENBEEK GIJSJE MHEENBEEK JAN/JOHN MHEENBEEK PAULINE ZUGENBÜHLER

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Akte nr. 780 d.d. 23 juni 1865 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
boedelverdeling na overlijden van zijn vader Dirk Gijsbertsen Mheenbeek.
  Akte nr. 4674 d.d. 11 januari 1877 bij notaris Van den Ham te Lunteren:
testament van Gijsbert Mheenbeek.
  Akte nr. 394 d.d. 23 juli 1884 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar (door Gijsbert Meenbeek en Jan van Dronkelaar).
  Akte nr. 625 d.d. 22 juli 1885 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 686 d.d. 2 december 1885 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
handelend voor zijn vrouw Geertje van Ramselaar betreffende de verkoop van de boerenhofstede HET ACHTERSTE DRONKELAAR.
  Akte nr. 691 d.d. 16 december 1885 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
handelend voor zijn vrouw betreffende de verkoop van de boerenhofstede HET ACHTERSTE DRONKELAAR.
  Akte nr. 696 d.d. 22 december 1885 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
handelend voor zijn vrouw betreffende de openbare verkoop van roerende goederen op de boerenhofstede HET ACHTERSTE DRONKELAAR.
  Akte nr. 776 d.d. 23 april 1886 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
handelend voor zijn vrouw betreffende de verkoop van de boerenhofstede HET ACHTERSTE DRONKELAAR.
  Akte nr. 778 d.d. 28 april 1886 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
koop van perceel denneboomen op stam staande in DE PLANTAGIE te Barneveld.
  Akte nr. 811 d.d. 7 juli 1886 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
handelend voor zijn vrouw e.a. betreffende de verkoop van elf perceelen rogge teveldstaande op de hofstede HET ACHTERSTE DRONKELAAR onder Barneveld.
  Akte nr. 943 d.d. 14 januari 1887 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van zeven perceelen hout op DE MHEEN onder Barneveld.
  Akte nr. 1100 d.d. 20 juli 1887 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 1225 d.d. 10 januari 1888 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van drie perceelen peppeleboomen op de boerenhofstede DRONKELAAR onder Barneveld.
  Akte nr. 1390 d.d. 20 juli 1888 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 1525 d.d. 15 januari 1889 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van een perceel wilgeboomen op de hofstede DE MHEEN onder Barneveld.
  Akte nr. 1663 d.d. 9 juli 1889 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 1949 d.d. 16 juli 1890 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 2185 d.d. 21 juli 1891 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 2328 d.d. 13 januari 1892 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van vier perceelen hakhout op de hofstede DE MHEEN onder Barneveld.
  Akte nr. 2492 d.d. 20 juli 1892 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 2750 d.d. 14 juli 1893 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 2869 d.d. 19 januari 1894 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van zes perceelen hakhout op DE MHEEN te Barneveld.
  Akte nr. 2923 d.d. 12 maart 1894 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
verkoop van de boerenhofstede HET ACHTERSTE DRONKELAAR.
  Akte nr. 3002 d.d. 13 juli 1894 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 3155 d.d. 13 maart 1895 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
handelend voor zijn vrouw Geertje van Ramselaar bij de boedelbeschrijving na overlijden van Jan van Ramselaar op de hofstede DE MHEEN, het sterfhuis van de erflater.
  Akte nr. 3237 d.d. 12 juli 1895 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 3386 d.d. 20 februari 1896 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
verkoop van heidegronden onder Voorthuizen op den perceelsgewijzen kadastralen legger der gemeente Voorthuizen aangewezen door sectie H numero 683 groot zes en vijftig aren tachtig centiaren.
  Akte nr. 3470 d.d. 17 juli 1896 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 3561 d.d. 8 januari 1897 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van vijf perceelen hakhout op de hofstede DE MHEEN onder Barneveld.
  Akte nr. 3696 d.d. 16 juli 1897 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 3816 d.d. 8 januari 1898 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van twee percelen hakhout op de hofstede DE MHEEN onder Barneveld.
  Akte nr. 3938 d.d. 15 juli 1898 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 4262 d.d. 14 juli 1899 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar.
  Akte nr. 4405 d.d. 10 januari 1900 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van tien percelen hakhout op de hofstede DE MHEEN onder Barneveld.
  Akte nr. 4559 d.d. 17 juli 1900 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verpachting van de Burgelaarsche tiend over de oogst van dit jaar (door weduwe en kinderen).
  Akte nr. 4652 d.d. 12 oktober 1900 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
boedelbeschrijving en -verdeling na overlijden van Gijsbert Mheenbeek.
  Akte nr. 4899 - 4914 & 4916 d.d. 4 juli 1901 bij notaris Van Heuven te Barneveld:
openbare verkoop van DE MHEEN in vier percelen.

KRANTENKNIPSELS:
  De Barneveldsche Courant d.d. 20 juni 1901:
openbare verkoop van de hofstede DE MHEEN te Barneveld (advertentie).
  De Barneveldsche Courant d.d. 17 oktober 1901:
erfhuis op de hofstede DE MHEEN te Barneveld (advertentie).


IV-C-2

JAN/JOHN MHEENBEEK

X

PAULINE ZUGENBÜHLER

JAN/JOHN MHEENBEEK , geboren op 10 augustus 1892 te Barneveld als zoon van GIJSBERT MHEENBEEK (III-C-1) & GEERTRUIDA VAN RAMSELAAR en overleden in de leeftijd van 76 jaar op XXX september 1968 te Chicago? in Illinois U.S.A. (laatste woonplaats).
  In 1911 stond op de passagierslijst van de 'Rijndam' dat hij landbouwerswerk deed en in 1912 stond op die lijst vermeld dat hij van beroep farmer ofwel landbouwer was. Tevens werd op beide lijsten genoteerd dat hij kon lezen en schrijven en werd zijn signalement vermeld: lang 5 feet en 2 (of 8) inches, lichte tint, blond haar, grijze ogen en geen merkbare tekenen.

Hij trouwde op XXX te XXX met PAULINE ANNA (Pauline) ZUGENBÜHLER, geboren op 30 juli 1904 te Wallenstadt in Zwitserland als dochter van ALFRED ZUGENBÜHLER & XXX en overleden in de leeftijd van 78 jaar op XXX september 1982 te Skokie? in Illinois U.S.A. (laatste woonplaats). Zij vertrok op haar 16de als Paula samen met haar vader, broer Alfred en zus Hilda naar Amerika en kwam daar op 12 februari 1921 met de 'Adriatic' op Ellis Island bij New York aan ('Explore your family history at Ellis Island' bij het American Family Immigration History Center). Ze gaven aan in eerste instantie naar oom Emil Zugenbühler in Chicago Illinois te gaan. Ze was 1 feet (maar waarschijnlijk meter) en 58 inches (waarschijnlijk centimeters) lang en had bruin haar en bruine ogen.
Uit dit huwelijk 12 kinderen.

De 'Rijndam', waarmee Jan Mheenbeek in 1911 en 1912 naar Amerika vertrok, met dank aan de oplettende en attente lezers Gerrit en Wil. Hij vertrok op 21 januari 1911 met de 'Rijndam' uit Rotterdam naar Amerika en kwam daar op 3 februari op Ellis Island bij New York aan. Hij liet weten dat hij naar een vriend Bill Nubbeling wonend te Oskaloosa in Mahaska Iowa ging. Hierna is hij weer naar Nederland gegaan, want op 24 februari 1912 vertrok hij weer met de 'Rijndam' vanuit Rotterdam naar Amerika en kwam op 6 maart 1912 op Ellis Island aan. Volgens de lijst van de tweede klas passagieren lag het in zijn plan om te door te reizen naar een vriend Mr. Van der Hyde wonende in het vlak bij Oskaloosa gelegen Pella Iowa. Hij meldde eveneens dat hij van februari tot en met december 1911 reeds daar gewoond had. Later heeft hij als inwoner van Stratford in New Jersey U.S.A. waarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog in Europa meegevochten, want hij wordt daar op het plaatselijke gedenkteken vermeld. Wat er daarna gebeurd is, is wat vager. Volgens de passagierslijst van de 'Rotterdam' in 1921 was hij op 17 augustus 1919 bij de arrondissementsrechtbank in Philadelphia Pennsylvania Amerikaans staatsburger geworden en woonde ondertussen in Orange City Iowa. Hij keerde 23 maart 1921 vanuit Rotterdam naar zijn woonplaats terug en arriveerde op 2 april 1921 op Ellis Island. Waarschijnlijk is hij later in Chicago Illinois gaan wonen, waar zijn vrouw in 1921 al naartoe was vertrokken.

 

FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):


NIET BESCHIKBAAR

BEVOLKINGSREGISTER BARNEVELD 1850 - 1920:
  In boek 18 (1890 - 1900) staat hij op pagina 654 als Mheenbeek Jan ingeschreven. Geen beroep. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen bij zijn ouders op DE MHEEN ofwel nr. 654, het latere nr. 657 te Barneveld.
  In boek 22 (1900 - 1910) staat hij op pagina 657 als Mheenbeek Jan ingeschreven. Geen beroep. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen met zijn moeder en zussen Aartje en Gijsbertje op DE MHEEN ofwel nr. 657 te Barneveld. Het gezin vertrok naar nr. 450.
  In boek 21 (1900 - 1920) staat hij op pagina 450 als Mheenbeek Jan in november 1901 ingeschreven. Geen beroep. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen met zijn moeder en zussen Aartje en Gijsbertje op nr. 543 (was 450) in het dorp van Barneveld. Het gezin kwam uit het Kallenbroek nr. 657.
  In boek 28 (1910 - 1920) staat hij op pagina 543 als Mheenbeek Jan ingeschreven. Geen beroep. Godsdienst Ned. Hervormd. Hij woonde samen met zijn moeder en zussen Aartje en Gijsbertje op nr. 543, het latere nr. 587 in het dorp van Barneveld. Hij vertrok op 12 augustus 1910 naar Utrecht en kwam op 28 september 1910 uit Utrecht terug.

INTERNETVERMELDINGEN:
  'Explore your family history at Ellis Island' (American Family Immigration History Center: passagierslijsten 1892 - 1924):
Jan Mheenbeek, 18 jaar oud, ongehuwd en afkomstig uit Barneveld in Holland (moeder woont op de Amersfoortsestraatweg), komt met de 'Rijndam' op 3 februari 1911 uit Rotterdam op Ellis Island aan.
  'Explore your family history at Ellis Island' (American Family Immigration History Center: passagierslijsten 1892 - 1924):
Jan Mheenbeek, 19 jaar oud, ongehuwd en afkomstig uit Barneveld in Holland, komt met de 'Rijndam' op 6 maart 1912 uit Rotterdam op Ellis Island aan.
  'From the Stratford War Memorial' (Stratford Online 2000):
J. Mheenbeek, inwoner van Stratford in New Jersey U.S.A., wordt vermeld als veteraan van de Eerste Wereldoorlog op het gedenkteken te Stratford.
  'Explore your family history at Ellis Island' (American Family Immigration History Center: passagierslijsten 1892 - 1924):
John Mheenbeek, 28 jaar oud, ongehuwd en afkomstig uit Orange City in Iowa U.S.A., komt met de 'Rotterdam' op 2 april 1921 uit Rotterdam op Ellis Island aan.


Hieronder wordt een overzicht gegeven van de aangetrouwde tak van de familie die zijn bestaan te danken heeft aan Jacob Rengersen die in 1811 trouwde met Grietje Klaas (van Ouwendorp). Ze woonden op boerderij DE MHEEN en namen beiden in 1812 officieel de naam 'Mijnbeek' aan. Waarschijnlijk had Jacobs broer Wouter nog geen geschikte naam bedacht, want ook hij nam - waarschijnlijk voor zowel het gemak als ter behoud van de eenheid in de familie - in 1812 officieel dezelfde naam als zijn broer aan. Broer Aalt was reeds in november 1811 overleden, maar ook sommige leden van zijn achterblijvend gezin gebruikten - blijkens de overlijdensakte van dochter Jantje - onofficieel de naam 'Mijnbeek'. Helaas stierf de naam in deze tak al snel uit, doordat Jacob en Wouter kinderloos bleven en Aalt alleen maar dochters had. Volledigheidshalve dient echter ook deze tak in het hoofdstuk opgenomen te worden. Het overzicht wordt gestart met de vader van de drie broers genaamd Renger Aalten.


I-D

RENGER AALTEN , gedoopt op 11 november 1725 te Kootwijk als zoon van AALT RENGERSEN (SMIT) & JAN(NE)TJE HARTGERS (BUURMAN) en overleden in de leeftijd van 49 jaar als op 9 oktober 1775 te Willikhuizen onder Ede.
  Volgens de huwelijksakte d.d. 10 december 1823 van zoon Wouter was Renger Aalten van beroep dagloner.

Hij ondertrouwde als Rijnder Aalte op 25 april 1751 te Lunteren met AARTJE JANS, gedoopt als Aardje op 1 april 1732 te Lunteren als dochter van JAN HENDRIKSEN & HENDRIKJE JACOBS en wellicht in de leeftijd van bijna 76 jaar overleden op 28 februari (begraven op 1 maart) 1808 te Scherpenzeel (gehuwd met 5 kinderen). Bij haar huwelijk in april 1751 werd vermeld dat ze was geboren en woonde te De Valk onder Lunteren.
Uit dit huwelijk:

  • AALT RENGERSEN (II-D-1)
  • HENDRIKJE RENGERS, gedoopt als Hendrikjen op 30 januari 1757 te Kootwijk en wellicht als Hendrikje Rengers in de leeftijd van 51 (in de akte 45) jaar overleden op 1 (begraven op 2) maart 1808 te Scherpenzeel (gehuwd met drie kinderen).
  • JAN RENGERSE (II-D-2)
  • DIRK RENGERSEN, gedoopt als Derck op 20 november 1763 te Lunteren en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX te XXX.
  • JACOB (RENGERSEN) MHIJNBEEK (II-D-3)
  • JAN(NE)TJE RENGERS, gedoopt als Jantje op 2 oktober 1768 te Lunteren en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX te XXX.
  • WOUTER (RENGERSEN) MEINBEEK/MIJNBEEK (II-D-4)

Bij zijn huwelijk in april 1751 werd vermeld dat hij was geboren te Kootwijk. Het gezin woonde van 1752 tot en met 1757 te Essen onder Garderen. Bij de doop van zijn tweede kind in januari 1757 was het gezin echter al woonachtig te Kootwijkerbroek onder Kootwijk - waarschijnlijk bij zijn vader die hier nog steeds woonde, want zijn naam wordt in Barneveld Historisch Kadaster 1705 - 1805 niet onder Kootwijkerbroek aangetroffen -. Van augustus 1760 tot oktober 1768 woonden ze in de Valk onder Lunteren. Waarschijnlijk waren ze van 1769 tot en met 1771 weer woonachtig te Essen onder Garderen. In april 1774 waren ze echter verhuisd naar de Riemt bij Willikhuizen onder Otterlo, waar hij in september 1775 overleed.

 

GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

BARNEVELD HISTORISCH KADASTER 1705 - 1805
(J. Hols, Vereniging Veluwse Geslachten, Barneveld, 1996):
  Onder Essen fiche 22 staat: Renger Aelten 1752 – 1757; onder fiche 26: Renger Aalten 1769 - 1771.

CIVIEL-RECHTERLIJK ARCHIEF BARNEVELD 1675 – 1811
(CDROM 4, G. Caudron, Vereniging Veluwse Geslachten, Barneveld, 2002):
  Op pagina 109 staat onder ORA 0203, boek 835, Kootwijk, folio 1, d.d. 16-01-1731 vermeld: Seeker portie off erffenis in het goetjen daar tegenwoordig Jacob Tijmessen woont, gelegen in het Cootwijkerbroek met alle sijn reght en gereghtigheijt, toekoomende Aelt Rengersen en Jannetjen Hartgers eghteluijden, so en in dier voegen als het van haar vaader aangestorven is. 1730 den 30 december verkoft getransporteert en overgegeven en ten erffelijken behoeven van Hendrik Jacobsen en Stijntjen Gijsberts eghteluijden, nevens Beerendt Peelen en Willemtjen Jacobs eghteluijden yder voor de helft en sulks voor een somma van hondert guld[en], gepasseert voor geërfden Hendrik Tijmessen, Jan van Dompseler Heijmans, Gert Meelesen die het transport hebben ondertekent en gesegelt op dato als boven. Ger[egistreert] den 16 januari 1731.
  Op pagina 162 staat onder ORA 0203, boek 848, buurschap Cootwijkerbroek, folio 100, 100°, d.d. 22-12-1733 vermeld: Hendrikje Gerrits weduwe van Jacob Tijmensen Smit geassisteert met Wouter Otten heeft vercoft en ingevolge vandien getransporteert aan haar soon Aelt Rengersen X Jannetjen Hertchers de helft van drie vijfde parten aen huys en hoff met 't daerbij gehorende landt gelegen in 't Cootwijkerbroek bij 't Goor, soo als het bij de transportante en haer overleden man Jacob Tijmensen bewoont en gebruykt geweest is, waervan de overige parten Hendrik Reijersen X Evertje Rengers toebehoren, zijnde vrij allodiael deylbaer goedt, edogh is het vercofte aenpart beswaert met een capitael van een hondert gulden ten behoeven van Teuntjen weduwe van Jan Woutersen te Lunteren en sulks voor een somma van een hondert en vijfftig gulden, waervan de transportante soo door het overnemen van het gevestigde capitael ad hondert guldens als door 't ontfangen van de resterende vijfftigh gulden in gelde ten volle voldaen en betaelt te zijn.
  Op pagina 162 staat onder ORA 0203, boek 848, buurschap Cootwijkerbroek, folio 100°, 101, d.d. 02-02-1735 vermeld: Aelt Rengersen X Jannetjen Hertchers hebben vercoft en alnu getransporteert aen Hendrik Jacobsen X Stijntjen Gijsberts wonende te Amersfoort de helft van drie vijfde parten aen huys en hoff met 't daer bij gehorende landt gelegen in 't Cootwijkerbroek bij 't Goor, soo van de transportanten haer moeder Hendrickjen Gerrits weduwe van Jacob Tijmensen Smit bij transport in eygendom vercregen hebben en door de weduwe selfs bewoont en gebruykt wordende en waervan de overige parten aen coperen voor 't meer andeel selfs toebehoren, zijnde vrij deylbaer goedt en sulks voor een somma van een hondert aght en twintigh gulden.
  Op pagina 163/164 staat onder ORA 0203, boek 848, buurschap Cootwijkerbroek, folio 104, 104°, d.d. 26-03-1736 vermeld: Aelt Rengersen X Jannetjen Hertchers hebben vercoft en alnu gecedeert en getransporteert aen Reijer Geursen van de Steern X Willempje Aarts ons huys en hoff genaamt WALLENBURGH staende en gelegen in de buurschap 't Cootwijkerbroek aan de Essense gemeente, daer 't goedje van Willem Willemsen naest aengelegen is, zijnde van Malengrondt aengegraeven en daer op getimmert zijnde daarom vrij van alle lasten, gevende alleenlik jaerlijks aen maelentins tien stuyvers voor de coopspenningen van een hondert en vijftigh gulden.
  Op pagina 170 staat onder ORA 0203, boek 848, buurschap Cootwijkerbroek, folio 114, d.d. 03-02-1749 vermeld: Hendrik Reijersen X Gerritje Lucassen, neffens Peter Jansen als momber van de onmundige kinderen van voornoemde Hendrik Reijersen in ehestand geprocreert bij sijn voorige vrouw Evertjen Rengers heeft publicq verkogt en alnu gecedeert en getransporteert aan Aalt Rengersen X (N.B. naam staat niet vermeld) een plaatsje gelegen in het Cootwijkerbroek genaamd DE BLAAK, gelegen tusschen de landerijen van Jan Hendriksen, Aart Teunissen en Hendrik Franken, sijnde vrij allodiaal deylbaar tinsgoed en sulx voor een somma van f 361 guldens.
  Op pagina 171 staat onder ORA 0203, boek 848, buurschap Cootwijkerbroek, folio 116, d.d. 13-03-1751 vermeld: Aalt Rengersen X Jannitjen Hartgers zijn wegens opgenomen penningen schuldig aan Fredrik van den Ham X Gijsbertjen van den Ham een capitale somma van twee hondert guldens met als onderpand een plaatsje in het Cootwijkerboek met drie stukken land, het eene genaamd het agterste land, het tweede het hooge land en het derde het Goor. Geroyeert den 3e juny 1769.
  Op pagina 177 staat onder ORA 0203, boek 848, buurschap Cootwijkerbroek, folio 130, d.d. 09-07-1759 vermeld: Aalt Rengersen X Jannitjen Hartgers zijn wegens geleende penningen schuldig aan Frederik van den Ham X Gijsbertje van den Ham eene capitaale somma van een hondert guldens met als onderpand een plaatsje in 't Cootwijkerbroek met drie stukken land het eene genaamt het agterste land, het tweede het hooge land en het derde 't Goor, alles aldaar gelegen. Geroyeert den 3e juny 1769.
  Op pagina 185 staat onder ORA 0203, boek 848, buurschap Cootwijkerbroek, folio 155, 155°, 156, d.d. 03-06-1769 vermeld: Aalt Rengersen weduwenaar van wijlen Jannetjen Hartgers, mitsgaders voor soo veel nodig of dienstig desselvs meerderjaarige kinderen met namen Renger Aalten X Aartjen Jans, Jan Besselsen X Hendrikjen Aalten, Ryer Hendriksen X Jacobjen Aalten, Marten Martensen X Claasjen Aalten, Hendrik Hermsen X Lysbet Aalten, voorts Evertjen Aalten en Neeltjen Aalten de vrouwen geadsisteert met haare wettige mans en de twee laast gemelte geadsisteert als regtens met haaren vader Aalt Rengersen, zijn een ieder voor haar aandeel wegens geleende penningen schuldig aan Gijsbertje van den Ham weduwe van Frederik van den Ham en haare erven eene capitaale summa van vier hondert caroly guldens met als onderpand haar plaatsje gelegen in 't Kootwijkerbroek met drie stukken land, het eene genaamt het agterste land, het tweede het Hooge land en het derde 't Goor, alles aldaar gelegen.
  Op pagina 191 staat onder ORA 0203, boek 848, buurschap Cootwijkerbroek, folio 170°, 171, d.d. 15-05-1781 vermeld: Teunis Evertsen X Evertje Aalten, als den boedel van haar vader en moeder Aalt Reynderssen Smit X Jantjen Hartgers Buurman alleen aanvaard hebbende, hebben verkogt en getransporteert aan Gijsbertjen van den Ham weduwe van Frederik van den Ham een plaatsje gelegen in het Cootwijkerbroek met drie stukken land, het eene genaamt het agterste land, het tweede het hooge land en het derde het goor, alles soo als den comparanten vader Aalt Reynderssen Smit in leven bewoont en bezeten en stervende heeft nagelaten. Voor de coopspenningen van 550 guldens.


II-D-1

AALT RENGERSEN , gedoopt op 25 augustus 1754 te Garderen als zoon van RENGER AALTEN (I-D) & AARTJE JANS (doopgetuige: Hendrikje Aalten) en overleden in de leeftijd van 57 jaar op 6 november 1811 te Lunteren.
  Volgens de huwelijksakten van zijn kinderen was Aalt Rengersen van beroep landbouwer.

Hij trouwde op 21 februari 1790 te Barneveld met AGNIETA/AGNIETJE MELISSEN, gedoopt als Angenietje op 11 april 1762 te Putten als dochter van MELIS WOUTERSEN & GRIETJE GEURTS en overleden in de leeftijd van 85 jaar op 31 januari 1848 in het dorp van Barneveld.
Uit dit huwelijk:

  • GRIETJE AALTEN, geboren op 6 november 1790 te Lunteren, getrouwd op 7 maart 1817 te Barneveld met JAN (JANSEN) BOS en overleden in de leeftijd van 38 jaar op 17 november 1828 in het dorp van Barneveld. Zij was bij haar huwelijk laastleden dienstbaar en bij haar overlijden dagloonster.
  • AARTJE AALTEN, geboren op 6 april 1792 te Lunteren en overleden als kind in de leeftijd van 2 jaar op 1 januari 1795 te Lunteren.
  • JANTJE MIJNBEEK, geboren op 26 mei 1793 te Lunteren en ongehuwd overleden in de leeftijd van 56 jaar op 2 augustus 1849 te Garderbroek onder Barneveld.
  • AARTJE AALTEN, geboren op 1 april 1796 te Lunteren, getrouwd als Aartje Rengers op 25 februari 1831 te Barneveld met WOUTER JANSZEN en overleden als Aartje Aalten in de leeftijd van 73 jaar op 27 februari 1870 te Kootwijkerbroek onder Barneveld. Zij was bij haar huwelijk buiten beroep.
  • RENGERTJE AALTEN, geboren op 30 maart 1798 te Lunteren, getrouwd als Rengertje Rengersen op 6 mei 1830 te Barneveld met HENDRIK KEIZER en overleden als Rengertje Aalten in de leeftijd van 78 jaar op 4 juli 1876 in het dorp van Barneveld. Zij was bij haar huwelijk buiten beroep.
  • MELISJE AALTEN, geboren als Meelisje op 8 maart 1801 te Lunteren en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX te XXX.
  • DIRKJE AALTEN, geboren op 2 januari 1804 te Lunteren en ongehuwd overleden in de leeftijd van 79 jaar op 18 februari 1883 te huize van Rijk Griffioen in Barneveld.

Bij zijn huwelijk in februari 1790 werd vermeld dat hij was geboren te Garderen en woonde te Barneveld. Het gezin woonde bij de geboorte van hun eerste dochter in november 1790 in de Scharrenburgersteeg onder Lunteren; bij de geboorte van hun tweede kind in april 1792 tot en met de geboorte van hun derde kind in mei 1793 op het goed VANEVELD onder Lunteren. Bij de geboorte van hun vierde dochter in april 1796 tot aan zijn overlijden in november 1811 was het gezin woonachtig op het goed DE BUSER onder Lunteren.

 

GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

CIVIEL-RECHTERLIJK ARCHIEF BARNEVELD 1675 – 1811
(CDROM 4, G. Caudron, Vereniging Veluwse Geslachten, Barneveld, 2002):
  Op pagina 24 staat onder ORA 0203, boek 840, buurtschap Estvelt, folio 51 t/m 52, d.d. 01-01-1794 vermeld: Fredrik Godart Baron van Reede tot de Parkeler Landdrost van Veluwe etc etc etc tuige en certificere, dat ter instantie van Willem Arentsen X Engeltje Melissen, Wouter Melissen, Geurt Melissen, Lubbert Melissen, Sander Melissen, Teunis Melissen, Teunis Hendriksen X Hendrikje Melissen en Aalt Rengersen X Agnietje Melissen, kinderen en erffgenamen van Melis Wouterssen X Grietje Geurts als het regt bekomen hebbende tot de bij derselver peijnding gemelte ongereede goederen uijt kragt van de Landrechtelijk gecompleteert verwin, ten overstaan van de Ed(ele) Wolpherdus Bernardus Blanken, Scholtis des ampt Barneveld, als daartoe door mij speciaal geauthoriseert en geerffde gerigtslieden al voorgaande plublicatie en affixie op den 17e juinij 1793 ia doen inzetten en den 29e julij daar aan volgende vercoopen de kleine Krumseler grove en smalle Tiende, in buurschap Estveld gelegen, voor dato des verwins toebehoord hebbende aan Elbertjen Jans, waarvan cooper geworden is Hendrik Peterssen Roest mulder op Pureveen, voor eene somma van een duijsend vijffhondert en seventig guldens.
  Op pagina 24/25 staat onder ORA 0203, boek 840, buurtschap Estvelt, folio 52°, 53, d.d. 15-01-1794 vermeld: Fredrik Godart Baron van Reede tot de Parkeler Landdrost van Veluwe etc etc etc tuige en certificeere, dat ter instantie van Willem Arentsen X Engeltje Melissen, Wouter Melissen, Geurt Melissen, Lubbert Melissen, Sander Melissen, Teunis Melissen, Teunis Hendriksen X Hendrikje Melissen en Aalt Rengersen X Agnietje Melissen, kinderen en erffgenamen van Melis Wouterssen X Grietje Geurts als het regt bekomen hebbende tot de bij derselver peijnding gemelte ongereede goederen uijt cragte van Landrechtelijk gecompleteert verwin, ten overstaan van de Edele Wolpherdus Bernardus Blanken, Scholtis des ampts Barneveld, als daartoe door mij speciaal geauthoriseert en geerffde gerigtslieden al voorgaande plublicatie en affixie op den 17e Junij 1793 is doen inzetten en den 29e Julij daar aan volgende vercoopen het erve en goed DE KLEIJNE STEERN onder buurschap Estveld, dat jaarlijk aan de Diaconie van Barneveld moet worden gelevert drie spind rogge Amersfoorster Maath, voor dato des verwins toebehoord hebbende aan Elbertjen Jans, waarvan cooper geworden is Phlips Cornelissen, voor eene summa van een duijsend vijff hondert en sestig guldens.
  Op pagina 25 staat onder ORA 0203, boek 840, buurtschap Estvelt, folio 53°, 54, d.d. 10-01-1794 vermeld: Fredrik Godart Baron van Reede tot de Parkeler Landdrost van Veluwe etc etc etc tuige en certificeere, dat ter instantie van Willem Arentsen X Engeltje Melissen, Wouter Melissen, Geurt Melissen, Lubbert Melissen, Sander Melissen, Teunis Melissen, Teunis Hendriksen X Hendrikje Melissen en Aalt Rengersen X Agnietje Melissen, kinderen en erffgenamen van Melis Wouterssen X Grietje Geurts als het regt bekomen hebbende tot de bij derselver peijnding gemelte ongereede goederen uijt cragte van Landrechtelijk gecompleteert verwin, ten overstaan van de Edele Wolpherdus Bernardus Blanken, Scholtis des ampts Barneveld, als daartoe door mij speciaal geauthoriseert en geërffde gerigtslieden al voorgaande publicatie en affixie op den 17e Junij 1793 is doen inzetten en den 29e Julij daar aan volgende vercoopen een vijffde gedeelte van het erve en goed KLEIJN GELKENHORST genaamt, onder buurtschap Estveld en eenig land gelegen onder den ampte van Ede, en moet jaarlijks verpondinge en thins en ook jaarlijks aan den tijdelijken Custos van Barneveld 18 rogge garven geven, voor dato des verwins toebehoord hebbende aan Elbertjen Jans, waarvan de coopersche geworden is Jenneken Jans weduwe Jan Geurtsen, voor eene summa van vier hondert en twintig guldens.
  Op pagina 35 staat onder ORA 0203, boek 842, buurtschap Glinde, folio 80°, 81, d.d. 01-04-1794 vermeld: Engeltje Melissen X Willem Arissen, voorts Wouter Melissen X Evertje Jans, Lubbert Melissen, Teunis Melissen en Angenietje Melissen geadsisteert als regtens met Aalt Rengersen, haar toekomende man. Te zamen kinderen en erffgenamen van Melis Wouterssen X Grietje Geurts betreffende erffmagescheijd over de nalatenschap van haar overledene moeder, zo als zij die eenige tijd gemeenschappelijk hebben beseten op navolgende wijze. Lubbert Melissen zal hebben in vollen eijgendom den geheelen gereeden inboedel, tegens de somma van twee duijsend agthonder en vijff en twintig guldens. Engeltje Melissen, Wouter Melissen, Lubbert Melissen en Teunis Melissen te zamen gemeenschappelijk en erffelijk in vollen eijgendom zullen hebben van Angenietje Melissen, haar geregtelijke erffportie van haar overledene moeder nagelaten, bestaande in dese navolgende ongereede goederen. Eerstelijk haar agste part aan het erff en Heerengoed DE OUDE MAAT, ten tweede haar agste part aan het erff en Heerengoed KLEIJN HURKSVELT, gelegen in buurschap Glinde. Ten derden haar agste part aan de erffpacht van het zoogenaamde Heere Logement naast KLEIJN HURKSVELT aangelegen. Ten vierden haar agtste part aan de twee morgen meenland in den ampte van Nijkerk in de Arkerpolder onder Nekkeveld gelegen en dat alle vier dese portien tegens uijtkering van een zomma van een duijsend en vijff en twintig guldens.

II-D-2

JAN RENGERSE , gedoopt op 17 augustus 1760 te Lunteren als zoon van RENGER AALTEN (I-D) & AARTJE JANS en overleden als Jan Rengerse in de leeftijd van 70 (in de akte 72) jaar op 4 februari 1831 te Lunteren onder Ede.
  Hij was bij zijn overlijden van beroep dagloner.

Hij trouwde op 21 oktober 1787 te Barneveld met WILLEMPJE ELIS, gedoopt op 26 december 1761 te Garderen als Willemtje dochter van ELIS HEIMENSEN & BETJE EVERTS (doopgetuige: Reintje Willems) en overleden in de leeftijd van 30 jaar op 16 maart 1792 te Barneveld als Willemptje vrouw van Jan Rengersen.
Uit dit huwelijk:

  • AARTJE JANS, geboren op 30 september 1788 te Barneveld en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX te XXX.
  • RENGER JANSEN, geboren op 11 november 1790 te Barneveld en misschien in de leeftijd van 17 jaar op 28 februari 1808 te Barneveld overleden.
  • kind, doodgeboren of overleden op 10 maart 1792 te Barneveld.

Hij hertrouwde met attestatie van Lunteren op 28 december 1800 te Barneveld (maar aldaar niet aangetroffen) met GIJSBERTJE WOUTERSE, wellicht op 5 oktober 1755 te Barneveld gedoopt als dochter van WOUTER HENDRIKSEN & MARIETJE EERSTEN, weduwe van GERRIT (HENDRIKSEN) CLANDERMAN en overleden in de leeftijd van 77 (in akte 80) jaar op 10 februari 1833 te Lunteren onder Ede. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Bij zijn huwelijk in oktober 1787 werd vermeld dat hij was geboren te Lunteren en woonde te Barneveld. Na zijn huwelijk in oktober 1787 bleef hij te Barneveld wonen. Het echtpaar kreeg twee kinderen, voordat zijn vrouw in maart 1792 - waarschijnlijk in het kraambed - stierf. Hij hertrouwde in december 1800 en woonde toen inmiddels te Lunteren. In ieder geval vanaf 1818 woonden ze op nummer 199 ofwel E 27, de in 1962 als Hazendonkseweg 1 te Nederwoud onder Lunteren genoteerde woning, waar beiden in respectievelijk 1831 en 1833 stierven. Dit huis bevindt zich op de kaart tussen De Buser of Glinder Beek en GR. BATELAAR. Volgens de Kadastrale Atlas van Gelderland 1832 betreffende Lunteren bezat hij hier als Jan Rengersen, woonplaats Lunteren, beroep landbouwer, in totaal 9 hectaren, 1 are en 98 centiaren in sectie F 'Het Nederwoud'.

 

GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

ADRESSEN IN BURGERLIJKE STAND:
  4 februari 1831 t/m 10 februari 1833: E 27.

KADASTRALE ATLAS GELDERLAND 1832: LUNTEREN
(Stichting Werkgroep Kadastrale Atlas Gelderland, Dienstencentrum Presikhaaf, Arnhem, 1987):
  Onder sectie F 'Het Nederwoud' staat:
perceel 1137, Rengersen, Jan, landbouwer, woonplaats Lunteren, heide, 98.40 ha.;
perceel 1152, Rengersen, Jan, landbouwer, woonplaats Lunteren, bouwland, 76.60 ha.;
perceel 1153, hakhout, 12.80 ha.;
perceel 1154, heide, 60.70 ha.;
perceel 1155, hakhout (uitw[eg]), 9.80 ha.;
perceel 1156, id. id., 12.60 ha.;
perceel 1157, id., 14.70 ha.;
perceel 1158, bouwland, 1.10.90;
perceel 1159, hakhout, 1.81 ha.;
perceel 1160, tuin, 15.00 ha.;
perceel 1161, huis en erf, 8.10 ha.;
perceel 1162, tuin (uitweg), 1.07 ha.;
perceel 1163, id., 5.80 ha.;
perceel 1164, id., 3.60 ha.;
perceel 1165, opg[aande] bomen, 7.70 ha.;
perceel 1166, bouwland, 65.50 ha.;
perceel 1167, hakhout, 5.20 ha.;
perceel 1168, id., 6.40 ha.;
perceel 1169, weiland, 26.90 ha.;
perceel ., id., 26.90 ha.;
perceel 1170, bouwland, 6.10 ha.;
perceel 1171, heide., 94.60 ha.;
perceel 1172, id., 27.00 ha.;
perceel 1173, weiland, 15.90 ha.;
perceel 1174, hakhout, 10.60 ha.;
perceel 1175, heide, 1.19.50 ha.;
perceel 1175bis, hakhout, 22.00 ha.;
perceel 1176, id., 16.60 ha.;
perceel 1177, id. (uitweg), 14.40 ha.;
perceel 1181, Rengersen, Jan, landbouwer, woonplaats Lunteren, hakhout, 4.80 ha.

II-D-3

JACOB (RENGERSEN) MHIJNBEEK , gedoopt op 18 mei 1766 te Lunteren als zoon van RENGER AALTEN (I-D) & AARTJE JANS en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 6 januari 1844 te Kallenbroek onder Barneveld.
  In het lidmatenregister van de Nederduits Gereformeerde Kerk te Lunteren staat dat op 4 april 1804 Jacob Rengertsen bij Wijmpje in de hoek met eronder Krommenbeek (waarschijnlijk Krommehoek, hoewel er eerder 'beek' dan 'hoek' lijkt te staan) werd aangenomen; hij ging met adt. naar Garderen 18 octb. 1808.
  Hij was bij zijn huwelijk in oktober 1811 als bouwmansknegt (= boerenknecht) werkzaam op de erve de Meint onder Barneveld. Bij de naamsaanneming van 'Mijnbeek' op 20 oktober 1812 te Barneveld was hij bouwman op boerderij DE MHEEN te Kallenbroek onder Barneveld. Hij verklaarde niet te kunnen schrijven.

Hij trouwde als Jacob Rengersen op 11 oktober 1811 te Barneveld met GRIETJE KLAAS (VAN OUWENDORP), eerder weduwe van GIJSBERT DIRKSEN (VAN DE MEEN) (I-A/B/C). Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Hij vertrok in oktober 1808 vanuit Lunteren naar Garderen. Hij woonde reeds bij zijn huwelijk in oktober 1811 op nummer 297, 264 ofwel boerderij DE MHEEN te Kallenbroek onder Barneveld en bleef hier met de andere gezinsleden tot zijn dood in januari 1844 wonen.

 

GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

VOLKSTELLING BARNEVELD 1829/1830:
  Op pagina 75 staat dat onder Callenbroek op huisnr. 297 de volgende personen woonachtig waren:
Mheenbeek Jacob, 63 jaar, geboren te Lunteren, landbouwer, protestant;
Klaasen Gerritje, 68 jaar, geboren te Garderen, geen beroep, protestant;
Gijsbertsen Dirk, 30 jaar, geboren te Barneveld, knegt, protestant;
Otterlo Jan van, 21 jaar, geboren te Kootwijk, knegt;
Heijnen Jan, 16 jaar, geboren te Barneveld, knegt;
Schoonhorst Maria van, 22 jaar, geboren te Barneveld, meid;
Jans Jenneke, 12 jaar, geboren te Apeldoorn, meid.

VOLKSTELLING BARNEVELD 1839/1840:
  Op pagina 78 staat dat op huisnr. 264 te Esveld de volgende personen woonachtig waren:
Meenbeek Jacob, 73 jaar, geboren te Lunteren, landbouwer, protestant;
Klaassen Grietje, 77 jaar, geboren te Barneveld, huisvrouw, protestant;
Meenbeek Dirk, 41 jaar, geboren te Barneveld, weduwnaar, zonder beroep, protestant;
Meenbeek Aelbert, 6 jaar, geboren te Barneveld, zonder beroep, protestant;
Brijer Rik, 18 jaar, geboren te Voorthuizen, knegt;
Veenhuizen Meint, 17 jaar, geboren te Barneveld, knegt;
Haalboom Evertje, 19 jaar, geboren te Lunteren, meid;
Baggers Geertje, 26 jaar, geboren te Garderen, meid.

OORSPRONKELIJKE AANWIJZENDE TAFEL (OAT) DER GROND-EIGENAREN EN DER ONGEBOUWDE EN GEBOUWDE VASTE EIGENDOMMEN 1832:
  Onder Barneveld sectie A Kallenbroek staat:
perceel 875, Mijnbeek, Jacob, landbouwer, woonplaats Barneveld, bosch, 44 roeden en 10 ellen (doorgehaald);
perceel 876, idem, idem, idem, idem, bosch, 5 roeden en 60 ellen;
perceel 877, idem, idem, idem, idem, bosch, 7 roeden;
perceel 878, idem, idem, idem, idem, bouwland, 1 bunder, 26 roeden en 40 ellen;
perceel 879, idem, idem, idem, idem, bouwland, 1 bunder en 62 roeden.
  Onder Barneveld sectie B Schaffelaar staat:
perceel 1, Meinbeek, Jacob, landbouwer, woonplaats Barneveld, dennebosch, 4 roeden en 90 ellen;
perceel 2, idem, idem, idem, idem, huis en erf, 28 roeden en 30 ellen;
perceel 3, idem, idem, idem, idem, bouwland, 76 roeden;
perceel 4, idem, idem, idem, idem, bosch, 14 roeden en 10 ellen;
perceel 5, idem, idem, idem, idem, tuin, 46 roeden en 40 ellen;
perceel 6, idem, idem, idem, idem, bosch, 7 roeden en 30 ellen;
perceel 7, idem, idem, idem, idem, weiland, 1 bunder, 15 roeden en 40 ellen;
perceel 8, idem, idem, idem, idem, driesch, 1 bunder, 18 roeden en 60 ellen;
perceel 9, idem, idem, idem, idem, bosch, 15 roeden en 30 ellen;
perceel 10, idem, idem, idem, idem, bouwland, 1 bunder en 75 roeden;
perceel 11, idem, idem, idem, idem, bosch, 8 roeden;
perceel 12, idem, idem, idem, idem, bouwland, 1 bunder en 4 roeden;
perceel 13, idem, idem, idem, idem, bouwland, 1 bunder, 24 roeden en 60 ellen;
perceel 14, idem, idem, idem, idem, bosch, 4 roeden en 90 ellen;
perceel 15, idem, idem, idem, idem, schaapskooi, 1 roede en 62 ellen;
perceel 16, idem, idem, idem, idem, heide, 1 bunder, 27 roeden en 60 ellen;
perceel 17, idem, idem, idem, idem, bouwland, 54 roeden en 10 ellen;
perceel 18, idem, idem, idem, idem, bosch, 12 roeden en 60 ellen;
perceel 19, idem, idem, idem, idem, heide, 59 roeden en 60 ellen;
perceel 20, idem, idem, idem, idem, bosch, 33 roeden en 20 ellen;
perceel 21, idem, idem, idem, idem, bouwland, 2 bunders en 36 roeden;
perceel 22, idem, idem, idem, idem, bouwland, 1 bunder, 13 roeden en 40 ellen;
perceel 23, idem, idem, idem, idem, bosch, 99 roeden en 20 ellen;
perceel 28, Meinbeek, Jacob, landbouwer, woonplaats Barneveld, heide, 5 bunders, 18 roeden en 50 ellen;
perceel 29, idem, idem, idem, idem, heide, 4 bunders, 87 roeden en 50 ellen;
perceel 30, idem, idem, idem, idem, heide, 96 roeden en 40 ellen;
perceel 224, Meinbeek, Jacob, landbouwer, woonplaats Barneveld, bosch, 23 roeden en 30 ellen.
  Onder Voorthuizen sectie H Harselaar staat:
perceel 143, Rengersen, Jacob, bouwman, woonplaats Barneveld, bouwland, 12 roeden en 50 ellen;
perceel 234, Rengersen, Jacob, bouwman, woonplaats Barneveld, bouwland, 20 roeden en 90 ellen;
perceel 235, idem, idem, idem, idem, bosch, 75 ellen.
  Onder Voorthuizen sectie I Terschuur staat:
perceel 429, Rengersen, Jacob, bouwman, woonplaats Barneveld, bouwland, 2 bunders, 28 roeden en 70 ellen;
perceel 430, idem, idem, idem, idem, bosch, 5 roeden en 20 ellen;
perceel 431, idem, idem, idem, idem, bosch, 24 roeden en 20 ellen;
perceel 432, idem, idem, idem, idem, bosch, 14 roeden en 60 ellen.

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Akte nr. 88 d.d. 2 maart 1831 bij notaris Meij Mettenbrinck te Barneveld:
contract van plaatsvervanging gesloten voor zijn behuwde zoon Dirk Gijsbertsen Mhijnbeek.
  Akte nr. 7 d.d. 3 januari 1832 bij notaris Meij Mettenbrinck te Barneveld:
openbare verkoop van bomen en akkermaalshakhout staande op stam van de wortel niet afgeschijden op 't boere erf DE MHEEN onder Barneveld.

INTERNETVERMELDINGEN:
  'Bevolkingsregister 1827' (gemeentearchief Barneveld):
onder Kallenbroek staat onder de aantekeningen Bouwheer 1895 Midden-Dronkelaar: boerderij: DE MEIJN, huisnr. 1848: 291, huisnr. 1827: 297, bewoner: Jacob Rengers Mijnbeek, 1763, Lunteren.

II-D-4

WOUTER (RENGERSEN) MEINBEEK/MIJNBEEK , geboren op 15 april 1774 te Otterlo als zoon van RENGER AALTEN (I-D) & AARTJE JANS en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 20 mei 1851 in het armenhuis te Barneveld.
  Ook destijds moest men in militaire dienst en bij een huwelijk moest men als bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting jegens de nationale militie had voldaan een certificaat inleveren. Dit certificaat is als bijlage bij de huwelijksakte te vinden. Het door de nationale militie op 8 oktober 1823 afgegeven certificaat vermeldt dat hij bij de loting voor de nationale militie nr. 290 kreeg, hetgeen niet werd opgeroepen en hem dus tot geen dienst verplichtte. Verder werd het volgende signalement opgegeven: lengte 1 el 753 strepen [= 1.753 m], aangezigt ovaal, voorhoofd smal, oogen blaauw, neus lang, mond gewoon, kin rond, haar grijs, wenkbraauwen id[em], merkbare teekenen stijve duim aan de linker hand. Op het certificaat staan ook nog zijn geboortedatum en ouders vermeld. Tenslotte werd opgetekend dat hij van beroep boerenknecht was en dat hij verklaarde niet te kunnen schrijven.
  Bij de naamsaanneming van 'Mijnbeek' op 20 oktober 1812 te Barneveld was hij boerenknecht op het goed DE HORSELAAR onder Barneveld. Bij zijn huwelijk in december 1823 was hij landbouwer, maar bij zijn overleden in mei 1851 was hij zonder beroep. In de periode 1834 - 1836 was hij ook brood- en beschuitverkoper.

Hij trouwde als Wouter Rengersen Meinbeek op 10 december 1823 te Barneveld met JAN(NE)TJE (GERRITS) VAN DEN BRINK, geboren als Jantje op 7 augustus 1774 te Kootwijk als dochter van GERRIT KLAASSEN & MARIA (JACOBS) DAVELAAR, weduwe van AALT (ARISSEN) VAN DE HAAR en overleden in de leeftijd van 79 jaar op 16 maart 1854 in het dorp van Voorthuizen onder Barneveld. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Bij zijn huwelijk in december 1823 werd vermeld dat hij was geboren te Otterlo en woonde te Barneveld. In 1827 woonde het gezin op nummer 237 ofwel boerderij BLAAS OP DEN HOORN aan de Hoornweg te Esveld onder Barneveld en in ieder geval in 1839 woonde hij op het nabij gelegen nummer 243 ofwel boerderij VLAK IN 'T VELD, dat volgens de 'Gegevens onroerend goed' bij het gemeentearchief Barneveld in 1939 aan de Wesselseweg 27 te Barneveld lag. Kijken we dan iets beter naar het bevolkingsregister uit 1839, dan valt op dat hij hier niet met zijn vrouw Jannetje maar met een huishoudster, de weduwe Hendrikje of Heintje van Garven, en haar drie kinderen woonde. In zijn testament uit december 1838, dat overigens niet geregistreerd werd, liet hij alles na aan zijn broer Jacob Rengersen Mijnbeek, bouwman op het erf en goed DE MHEEN onder Barneveld, en bij diens overlijden diens stiefzoon Dirk Gerritsen Mijnbeek, bouwman bij hem inwonende. Jacob was reeds in 1844 overleden en Dirk werd aangeschreven. Dirk weigerde echter de verschuldigde rechten te voldoen om reden de testateur onvermogend en zonder iets hoegenaamd na te laten is overleden, ja zelfs van wege het armbestuur is onderhouden en begraven.

 

GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:

VOLKSTELLING BARNEVELD 1829/1830:
  Op pagina 58 staat dat onder Esveld, achter 't Bosch, op huisnr. 237 de volgende personen woonachtig waren:
Meinbeek Wouter, 56 jaar, geboren te Otterlo, landbouwer, protestant;
Gerrits Jantje, 52 jaar, geboren te Kootwijk, geen beroep, protestant;
Aalten Gerrit, 14 jaar, geboren te Barneveld, geen beroep;
Aartsen Jan, 19 jaar, geboren te Lunteren, knecht;
Gerrits Harmijntje, 19 jaar, geboren te Garderen, meid.

VOLKSTELLING BARNEVELD 1839/1840:
  Op pagina 53 staat dat op huisnr. 243 te Esveld de volgende personen woonachtig waren:
Meenbeek Wouter, 64 jaar, geboren te Ede, daglooner, gereformeerd;
Van Garven Hendrikje, 38 jaar, geboren te Putten, werkster;
Schuurman Gerrit, 12 jaar, geboren te Voorthuizen, zonder beroep;
Schuurman Maartje, 10 jaar, geboren te Voorthuizen, zonder beroep;
Schuurman Willem, 5 jaar, geboren te Ede, zonder beroep.

BEVOLKINGSREGISTER BARNEVELD 1850 - 1920:
  In boek 3 (1850 - 1860) op pagina 23 staat hij als Mijnbeek Wouter ingeschreven. Geen beroep. Zijn godsdienst was Gereformeerd. Hij vestigde zich in 1810 in de gemeente Barneveld. Hij stierf in 1851.

19DE EEUWSE NERINGDOENDEN:
(G. Crebolder & D. Veldhuizen, Gemeentelijke Archiefdienst, Barneveld, 1987; nu ook op het internet 'Register patentplichtigen Voorthuizen' bij het gemeentearchief Barneveld):
  Onder Voorthuizen staat: Wouter Meenbeek (Mheenbeek), huisnr. 139, 1834 - 1835/36, brood- en beschuitverkoper.

NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
  Brief betreffende testament Wouter Rengersen Mijnbeek d.d. 31 december 1838 bij notaris Colenbrander te Nijkerk.

INTERNETVERMELDINGEN:
  'Bevolkingsregister 1827' (gemeentearchief Barneveld):
onder Esveld staat onder de aantekeningen Bouwheer 1895 Blaas op den Hoorn: onderdeel buurtschap: Esveld, huisnr. 1848: -, huisnr. 1827: 237, bewoner: Wouter Rengers Mijnbeek, 1773, Ede.


NAAR BOVEN