|
![]() |
Al weer vele jaren geleden - in ongeveer 1980 - vond ik bij mijn ouders thuis boven in een kast een schriftje met catechisatieteksten. Het schriftje lag al uit elkaar en binnenin trof ik nog een bevlekte roze vloei aan. De eerste pagina, die geplakt was op de kaft, begon met Barneveld, 25 April, 1883 en eronder was te lezen:
De opsomming betrof de geboorte- en overlijdensdata van mijn betovergrootouders Aalbert Mheenbeek / Mhijnbeek & Gerritje van de Kuilen en hun zes zonen Dirk, Aart, Aalbert, Albertus, Gerard en Tijmen. Het eerste gedeelte van dit stukje was blijkbaar door een andere persoon geschreven dan het tweede dat er duidelijk later nog aan was toegevoegd. Nog verder het schriftje doorbladerend stond aan het einde van de catechisatieteksten:
Op nog een lege pagina verder werd in verschillende handschriften opnieuw een overzicht gegeven van de verschillende leden van deze familie. Duidelijk was dat de 12 dan wel 13-jarige Tijmen om onbekende reden was begonnen met beide opsommingen. Een jaar later zouden hij en zijn broer - en mijn overgrootvader - Aart sterven aan wat in mijn familie altijd de 'Spaanse griep' werd genoemd. Het is dan ook vreemd om te weten dat dit schriftje het enige is wat hij heeft nagelaten. Van mijn vader hoorde ik dat het laatste gedeelte op de eerste pagina waarschijnlijk geschreven werd door Gerard Mheenbeek. Hij stond erom bekend altijd alle wetenswaardigheden en roddels te weten en deze - om te kunnen onthouden - op te schrijven. Mijn vader wist ook te vertellen dat zijn schriften verloren waren gegaan bij een verhuizing. Erg jammer, want in deze schriften stonden ook allerlei huismiddeltjes. Zo wist Gerard-oom bijvoorbeeld dat een 'aor' - een slangetje dat je al niet meer zo veel zag tijdens zijn leven - op sterk water goed was voor menige kwaal. Verder vertelde Gerard-oom mijn vader bijvoorbeeld dat hij altijd bij de geboorte van zijn kinderen aanwezig moest zijn. Hij kon dat namelijk zien of ze 'met de helm waren geboren'. Wat dit precies inhield wist mijn vader niet, maar dat deze kinderen bepaalde gaven zouden hebben was duidelijk. Toch verwonderlijk dat een gelovig man als Gerard-oom ook nog zo sterk dergelijk volksgeloof aanhing. In ieder geval was mijn interesse in mijn voorvaderen gewekt. Ik kwam te weten dat al door overlevering bekend was dat zowel de naam Mheenbeek als Mijnbeek van de boerderij DE MHEEN, gelegen in het Kallenbroek onder Barneveld, afstamde. Het verschil tussen 'Mheen' en 'Mijn' werd verklaard door het feit dat Aalbert Mheenbeek verhuisde van Barneveld naar Ede. Op het gemeentehuis van Ede zou men de naam als Mijnbeek ingeschreven hebben en deze fout zou men niet hebben kunnen herstellen. Vandaar ook dat de kinderen van Aalbert, zoals in het bovenstaande te lezen is, zich nog altijd Mheenbeek noemden en dat op hun post vaak nog Mheenbeek bijgenaamd Mijnbeek te lezen was. Na een bezoek aan het gemeentearchief van Barneveld wist ik echter dat de 'fout' al veel eerder gemaakt was en begon ik aan een speurtocht die nog jaren zou duren. |
![]() |
Stamvader van het geslacht is Gijsbert Dirksen. Hij was het die na de dood van zijn eerste vrouw Hendrikje Willems in 1795 met zijn gezin verhuisde van boerderij BURGSTEDE te De Glind naar boerderij DE MHEEN in het Kallenbroek onder Barneveld. Aan de hand van Barneveld Historisch Kadaster 1705 - 1805 is ook na te gaan wanneer Gijsbert Dirksen hier is komen wonen, want hierin staat dat Gijsbert Dirksen van 1789 - 1800 op BURGSTEDE en vanaf 1801 op DE MHEEN woonachtig was. Hij moet dus in 1800 of 1801 verhuisd zijn. Later bleek dat hij de boerderij op 9 februari 1801 op een openbare verkoping had gekocht en dat het goed officieel op 5 oktober 1801 ten overstaan van de geërfden van de Veluwe werd overgedragen. Eigenlijk kon hij pas met Pinksteren 1802 het aangekochte erv en goed DE MHEEN genaamt met de onderhorige getimmers, bomen, bosschen, houtgewassen, hooge lage landerijen, velden en slagen(?) leggende onder den ambte en kerspel van Barneveld, buurschap Callenbroek, zijnde vrij allodiaal deelbaar thins goed betrekken, maar dit was door minnelijke schikking reeds geschied op 5 oktober 1801. Hij stierf alhier in 1805 als Gijsbert Dirksen van de Meen. Zijn weduwe Grietje hertrouwde met Jacob (Rengersen) Mijnbeek en na hun dood ging de boerderij over op Gijsberts jongste zoon Dirk, die het op zijn beurt naliet aan zijn jongste zoon Gijsbert Mheenbeek. Na Gijsberts dood werd boerderij DE MHEEN tijdens een openbare verkoop in juli 1901 in vier percelen verkocht (advertentie) aan Aart Kuijt en verdween deze boerderij na honderd jaar uit de familie.
Bij de volkstelling van 31 mei 1947 komt volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen VIII Gelderland (P.J. Meertens e.a., Van Gorcum & Comp. N.V., Assen, 1971) kwam de naam 'V.d. Mijn' viermaal in Ermelo voor en de naam 'Mheenbeek' alleen tweemaal in Barneveld. De naam 'Mijnbeek' kwam één keer in Arnhem, zeven keer in Barneveld en één keer in Scherpenzeel voor. Uit deze volkstelling blijkt dat ook niet alle Van de(r) Mheen's tot deze familie behoren. De naam 'Mheen' kwam slechts eenmaal in Barneveld voor; de naam 'Van de Mheen' dertien keer in Barneveld, twee keer in Ede, tien keer in Ermelo, één keer in Hoevelaken, vierenvijftig keer in Nijkerk en achttien keer in Putten; de naam 'Van der Mheen' zesmaal in Barneveld, vijfmaal in Ede en eenmaal in Nijmegen. Hieronder volgen de eerste drie generaties van deze familie en ook de gegevens - in zoverre dit geen nog in leven zijnde kinderen betreft - van de twee naar Amerika geëmigreerde personen Gerrit van der Mheen en Jan of John Mheenbeek. In het lichtgele vlak staan de personalia en andere wetenswaardigheden, in het mosterdgele vlak worden foto's getoond en in het bruine vlak staan gegevens uit diverse archiefbronnen en publicaties. Een XXX geeft aan dat dit gegeven nog niet bekend is en een CH dat dit gegeven nog gecheckt moet worden. |
![]() |
GIJSBERT DIRKSEN (VAN DE MEEN)
, gedoopt op 25 april 1756 te Barneveld als zoon van DIRK SWEEREN & WILLEMPJE GIJSBERTS en overleden in de leeftijd van 49 jaar op 23 november 1805 te Barneveld als Gijsbert Dirksen van de Meen (inschrijving van overlijden).
Hij trouwde voor de eerste maal op 26 oktober 1788 te Barneveld met HENDRIKJE WILLEMS (huwelijksinschrijving), gedoopt op 16 december 1764 te Otterlo als dochter van WILLEM STEVENSEN & LIJSJE DIRKS en in de leeftijd van 30 jaar op 6 april 1795 te Barneveld (inschrijving van overlijden) in de kraam overleden. Bij haar overlijden wordt hij overigens Gijsbert Dirksen van Burgsteen genoemd, omdat hij op dat moment nog op boerderij BURGSTEDE te De Glind onder Barneveld woonde.
Hij hertrouwde op 15 november 1795 te Barneveld met GRIETJE KLAAS (VAN OUWENDORP) (huwelijksinschrijving), gedoopt op 26 juli 1761 te Garderen als dochter van KLAAS GERRITSEN & HENDRIKJE GERRITS en overleden in de leeftijd van 81 jaar op 11 juni 1843 te Kallenbroek onder Barneveld. Ook zij huwde tweemaal. De gegevens van haar tweede huwelijk zijn te vinden in 'TAK D: AANGETROUWD MIJNBEEK'.
|
|
GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:
BARNEVELD HISTORISCH KADASTER 1705 - 1805
OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF VELUWE EN VELUWEZOOM 1675 – 1811:
waaronder: CIVIEL-RECHTERLIJK ARCHIEF DORP BARNEVELD 1675 – 1811
INTERNETVERMELDINGEN: |
![]() |
WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN
, geboren op 11 juni 1791 te Barneveld als zoon van GIJSBERT DIRKSEN (VAN DE MEEN) (I-A/B/C) & HENDRIKJE WILLEMS en overleden in de leeftijd van 84 jaar op 22 december 1875 te Barneveld.
Hij trouwde op 14 september 1821 te Barneveld met ELBERTJE (CORNELIS) VAN DEN BRINK, geboren op 22 januari 1799 te Garderbroek onder Garderen als dochter van CORNELIS HESSELSEN & NIESJE TEUNIS en overleden in de leeftijd van 71 jaar op 17 juni 1870 in het dorp te Barneveld.
Bij zijn huwelijk in september 1821 woonde hij te Lunteren. Bij de geboorte van zijn eerste kind in november 1821 woonde het gezin in het Garderbroek onder Barneveld. Vanaf januari 1824 tot en met zijn overlijden in december 1875 woonden ze in het dorp van Barneveld. Eerst was het gezin woonachtig op nummer 6 aan de Grote- of Hoogstraat ofwel het latere Schoutenstraat, waar hij ook volgens Als eene stadt betimmert in 1827 als Willem van de Mijn woonachtig was (tekening woning). Maar dit huis werd waarschijnlijk te klein voor het nu uit acht kinderen bestaande gezin en in juni 1841 kocht hij het pand Langstraat nr. 12, dat later nummer 21 werd. Het huis werd in de obligatie d.d. 10 januari 1844 opgenomen als waarborg: een huis genummereerd 12 met verder getimmerte, een erf en tuin, staande en gelegen te Barneveld aan het Schouteneinde, ... , kadastraal op de legger van Barneveld aangeduid sectie D numero 264 huis en erf, twee roeden tien ellen en numero 265 tuin, twee roeden zeventig ellen, door den eersten comparant aangekocht bij acte den veertienden junij achttien honderd een en veertig voor wijlen den notaris Harmanus Meij Mettenbrinck. Dit huis was het pand DE PRINS (tekening woning) aan de Schoutenstraat dat in het verlengde van de Langstraat ligt, waar hij volgens Als eene stadt betimmert in 1850 woonde. In september 1864 werd dit huis verkocht aan zijn zoon Hendrik. Hij en zijn vrouw woonden hierna eerst op nummer 371 en later op nummer 325 ofwel 339, alwaar zijn vrouw in juni 1870 overleed. In oktober 1871 trok hij bij zijn zoon Gijsbert op nummer 386 in en overleed aldaar in februari 1875. |
|
GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:
VOLKSTELLING BARNEVELD 1829/1830:
VOLKSTELLING BARNEVELD 1839/1840:
ALS EENE STADT BETIMMERT, DE STRAATGEVELWANDEN VAN HET DORP BARNEVELD ROND 1900
19DE EEUWSE NERINGDOENDEN:
OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF VELUWE EN VELUWEZOOM 1675 – 1811:
NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
KRANTENKNIPSELS: |
|
DIRK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK
, geboren op 12 juli 1799 te Barneveld als zoon van GIJSBERT DIRKSEN (VAN DE MEEN) (I-A/B/C) & GRIETJE KLAAS (VAN OUWENDORP) en overleden in de leeftijd van 65 jaar op 23 februari 1865 te Barneveld.
Hij trouwde voor de eerste maal op 8 juli 1831 te Barneveld met AALTJE VAN GROOTHEEST, geboren op 2 april 1804 te Bennekom als dochter van HENDRIK (GERRITSEN) VAN GROOTHEEST & MARIETJE (WILLEMS) ACHTERSTRAAT en overleden in de leeftijd van 28 jaar op 13 oktober 1832 te Kallenbroek onder Barneveld.
Hij hertrouwde als Dirk Mheenbeek op 30 juli 1845 te Barneveld met GEERTJE (AARTS) BAGGELS, geboren op 7 december 1802 te Essen onder Garderen als dochter van AART (DIRKSEN) BAGGELS & JAN(NE)TJE WOUTERS, en overleden in de leeftijd van 82 jaar op 11 september 1885 te Kallenbroek onder Barneveld.
Hoewel hij in 1818 niet voor dienst was opgeroepen, was hij kort voor zijn eerste huwelijk - namelijk op 2 maart 1831 - berijds met de eerste ban der rustende schutterij van der gemeente Barneveld, waar toe hij behoort, uitgetrokken en bevond zich te Thiel. Bij oorlogsdreiging werden namelijk de rustende en dienstdoende schutterijen tot een mobiele schutterij samengevoegd. Dit gebeurde slechts eenmaal, namelijk tijdens de Belgische Opstand van 1830 - 1839 (Geldersen gezocht, Van Wissing e.a., Arnhem - Den Haag, 1996). Waarschijnlijk werd vanwege deze oorlogsdreiging door zijn stiefvader een plaatsvervanger gezocht en bij de notaris een contract gesloten waarin werd vastgelegd dat Hendrik van de Pol als zijn plaatsvervanger op zou treden. |
|
GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:
VOLKSTELLING BARNEVELD 1829/1830:
VOLKSTELLING BARNEVELD 1839/1840:
NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905: |
![]() |
De eerste tak van de familie is afkomstig uit het eerste huwelijk van stamvader Gijsbert Dirksen (van de Meen) met Hendrikje Willems. De naam werd niet officieel aangenomen en een dochter uit dit huwelijk werd ook eens gerefereerd als 'Mhijnbeek'. Hoewel alleen zoon Willem voor het voortbestaan van de familienaam 'Van de(r) Mheen' zorgde, is deze tak de meest uitgegroeide tak van het geslacht. De nakomelingen bevinden zich hoofdzakelijk in Nederland, maar er is ook een zijtak in Amerika die zich 'Vande( )Mheen' noemt. Het hieronder staande overzicht wordt gestart met de drie zonen van Willem genaamd Gijsbert, Hendrik en Evert Jan van de(r) Mheen. |
![]() |
III-A-1 |
GIJSBERT VAN DE MHEEN
, geboren op 29 november 1826 te Barneveld als zoon van WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN (II-A) & ELBERTJE (CORNELIS) VAN DEN BRINK en overleden in de leeftijd van 91 jaar op 15 april 1918 te Barneveld.
Hij trouwde op 7 december 1856 te Wassenaar met PETRONELLA ANTHONIA VAN WERKHOVEN, geboren op 1 maart 1834 te Wassenaar als dochter van PIETER VAN WERKHOVEN & MAARTJE VAN DER VOORN en overleden in de leeftijd van 78 jaar op 14 december 1912 te Barneveld.
Hij en zijn vrouw trokken na hun huwelijk in december 1856 bij zijn ouders op de Langstraat nr. 12 in. Ze vertrokken binnen het jaar naar Langstraat nr. 36, alwaar dochter Elbertha Maria in december 1857 werd geboren. Dit pand werd eerst als nummer 36 genoteerd en waarschijnlijk later - in maart 1859 - ook als nummer 363. |
|
FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES: ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:
ALS EENE STADT BETIMMERT, DE STRAATGEVELWANDEN VAN HET DORP BARNEVELD ROND 1900
19DE EEUWSE NERINGDOENDEN:
NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
INTERNETVERMELDINGEN: |
||
III-A-2 |
HENDRIK VAN DE MHEEN
, geboren op 5 mei 1833 te Barneveld als zoon van WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN (II-A) & ELBERTJE (CORNELIS) VAN DEN BRINK en overleden in de leeftijd van 31 jaar op 4 februari 1865 te Barneveld.
Hij trouwde op 4 november 1858 te Barneveld met RIKJE (Rika) VEENENDAAL, geboren op 18 oktober 1833 te Lunteren onder Ede als dochter van TEUNIS VEENENDAAL & ANNETJE VAN DE GOOR, hertrouwd op 20 december 1865 te Barneveld met JAN BROUWER en overleden in de leeftijd van 41 jaar op 24 maart 1875 te Barneveld.
Hij vertrok na zijn huwelijk in november 1858 uit het ouderlijk huis naar de Catharinastraat (nu Jan van Schaffelaarstraat) nr. 175 te Barneveld. Zoon Willem werd intussen in januari 1859 te Lunteren onder Ede geboren. Het jonge gezin trok vervolgens naar de Langstraat nr. 12, dat later nummer 21 ofwel 16 werd, waar het gezin in ieder geval vanaf november 1863 woonde. Dit huis was het pand DE PRINS (tekening woning) aan de Schoutenstraat dat in het verlengde van de Langstraat ligt. In september 1864 kocht hij dit huis met smederij van zijn vader voor fl 2.500,-. Hij en zijn vrouw hebben hier niet erg lang gewoond, want hij stierf al in februari 1865 en zij in 1875. Zonen Willem en Anthonie, dochter Albertha en hun halfzus Annetje Brouwer bleven achter. |
|
FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES: DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):
NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905: |
||
III-A-3 |
EVERT JAN VAN DER MHEEN
, geboren op 18 september 1835 te Barneveld als zoon van WILLEM (GIJSBERTSEN) VAN DE M(H)EEN (II-A) & ELBERTJE (CORNELIS) VAN DEN BRINK en overleden in de leeftijd van 66 jaar op 11 maart 1902 te Den Haag.
Hij trouwde op 22 september 1880 te Den Haag met MAGDALENA CATHARINA (Lena) VAN DER LINDEN, geboren op 14 mei 1851 te Den Haag als dochter van WILLEM ADOLF VAN DER LINDEN & GEERTRUIDA ELISABETH JOHANNA TEN BRUMMLER ANDRIESSE, hertrouwd op 29 oktober 1903 te Lochem met HENDRIK WILLEM NACHENIUS en overleden in de leeftijd van 67 jaar op 22 augustus 1918 te Den Haag.
Hij was van 1864 tot 1867 gevestigd te Bloemendaal (gemeentearchief Barneveld) en vestigde zich op 14 oktober 1868 op de Grote Markt 22 te Den Haag. Waarschijnlijk werkte hij enige tijd in Arnhem en kwam daarvandaan op 10 november 1879 in Dordrecht wonen. Hij werkte hier twee en een halve maand als apothekersbediende voor de firma Van Rijsoort van Meurs op de Voorstraat. Eind januari 1880 ging hier weer terug naar Den Haag en trouwde hier in september 1880. Het gezin was woonachtig op De Riemerstraat 154/156, alwaar hij in maart 1902 op nummer 156 stierf. |
|
FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES: DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):
BEVOLKINGSREGISTER BARNEVELD 1850 - 1920:
BEVOLKINGSREGISTER DEN HAAG 1850 - 1939: |
![]() |
V-A-7 |
GERRIT VAN DER MHEEN
, geboren op 22 juni 1877 te Barneveld als onechte zoon van ELBERTHA MARIA VAN DER MHEEN en overleden in de leeftijd van XXX jaar op XXX 1952 te Alton? in Iowa U.S.A. (begraven op Nassau Township Cemetery, Alton Iowa).
Hij trouwde tussen juli 1921 en juni 1922 te XXX met GEERTRUIDA WOUTERA (Trui/Gertrude) VAN MAANEN, geboren op 22 april 1894 te Barneveld als dochter van GERRIT VAN MAANEN & DERKJE VAN DEN TOP en overleden in de leeftijd 92 jaar op XXX 1985/1986 te XXX U.S.A. Zij vertrok op haar 27ste naar Amerika en kwam daar op 10 juli 1921 met de 'Noordam' op Ellis Island bij New York aan ('Explore your family history at Ellis Island' bij het American Family Immigration History Center). Ze gaf aan in eerste instantie naar haar broer W. van Maanen in Inwood Iowa te gaan. Ze was ongehuwd, 5 feet en 4 inches lang en had blond haar en blauwe ogen.
|
|
FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES: DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):
BEVOLKINGSREGISTER BARNEVELD 1850 - 1920:
INTERNETVERMELDINGEN: |
![]() |
De tweede tak van de familie is afkomstig uit het tweede huwelijk van stamvader Gijsbert Dirksen (van de Meen) met Grietje Klaas (van Ouwendorp). Grietje nam de naam 'Mijnbeek' aan voor haar kinderen. Slechts zoon Dirk zorgde voor nakomelingen, namelijk zoon Aalbert uit zijn eerste huwelijk en zoon Gijsbert uit zijn tweede. De overlevering wil dat Aalbert verhuisde naar Ede en daar door een fout op het gemeentehuis in plaats van de naam 'Mheenbeek' de naam 'Mijnbeek' kreeg. Dit klopt niet met het feit dat vader Dirk ook al de naam Mijnbeek droeg, hoewel gezegd moet worden dat hij bij zijn tweede huwelijk trouwde als Dirk Mheenbeek. In ieder geval droegen de nakomelingen van Aalbert de naam 'Mijnbeek' met soms een toegevoegde 'h'. De tak is niet ver uitgegroeid en bevindt zich nog in Nederland. Het overzicht wordt gestart met voorvader Aalbert Mhijnbeek. |
![]() |
III-B-1 |
AALBERT MHIJNBEEK
, geboren op 29 september 1832 te Barneveld als zoon van DIRK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK (II-B/C) & AALTJE VAN GROOTHEEST en overleden in de leeftijd van 47 jaar op 17 juli 1880 te Barneveld.
Hij trouwde op 16 februari 1860 te Barneveld met GERRITJE VAN DE KUILEN, geboren op 14 april 1831 te Voorthuizen onder Barneveld als onechte dochter van AALTJE HARDEMAN (later geadopteerd door AART VAN DE KUILEN) en overleden in de leeftijd van 90 jaar op 12 december 1921 te Barneveld.
Bij zijn huwelijk in februari 1860 woonde hij te Barneveld. Na zijn huwelijk woonde hij met zijn gezin tot september 1868 te Bennekom onder Ede. Eerst van 13 februari 1860 tot 1862 op Bennekom 67 - waarschijnlijk is dit in 1962 Achterstraat 1, waar in 1818 Hendrik van Grootheest woonde - en daarna tot 11 september 1868 op Bennekom 108 - waarschijnlijk is dit in 1962 Groenestraat 39, waar in 1818 Barend Braafhart woonde. |
||
FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES: DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N): ENKELE FOTO'S VAN GEZIN EN/OF HUIS:
BOUWTEKENING VAN DE BESTAANDE TOESTAND EN HET PLAN TOT VERBOUWING VAN HET WOONHUIS (= BOERDERIJ BURGELAAR)
NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
KRANTENKNIPSELS: |
![]() |
De derde tak van de familie heeft zich afgesplitst van tak B, doordat deze tak niet verhuisde van Barneveld naar Ede en hierdoor - zoals de overlevering wil - de naam 'Mheenbeek' kon behouden. Op zich vreemd, want de vader van Gijsbert Mheenbeek, de voorvader van alle nu nog in leven zijnde leden van deze tak - heette 'Mijnbeek'. Hij trouwde bij zijn tweede huwelijk echter als Dirk Mheenbeek, zodat het niet verwonderlijk is dat de zoon uit dit huwelijk deze achternaam ook droeg. Desalniettemin is het een aparte tak die niet erg is uitgegroeid. Want alleen Gijsberts zoon Jan Mheenbeek zorgde voor nakomelingen. Jan ofwel John vertrok in 1911 naar Amerika en het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste hieronder genoemde nakomelingen van Gijsbert in Amerika wonen of gewoond hebben. We starten het onderstaande overzicht met voorvader Gijsbert Mheenbeek. |
![]() |
III-C-1 |
GIJSBERT MHEENBEEK
, geboren op 29 april 1847 te Barneveld als zoon van DIRK (GIJSBERTSEN) MIJNBEEK (II-B/C) & GEERTJE BAGGELS en overleden in de leeftijd van 52 jaar op 22 april 1900 te Barneveld.
Hij trouwde op 11 oktober 1876 te Barneveld met GEERTRUIDA VAN RAMSELAAR, geboren op 20 december 1851 te Barneveld als dochter van JAN VAN RAMSELAAR & AARTJE VAN WESSEL en overleden in de leeftijd van 74 jaar op 30 december 1925 te Barneveld.
Hij bleef na zijn huwelijk in oktober 1876 in het ouderlijk huis nummer 492, 528, 569, 654, 657 ofwel boerderij DE MHEEN in het Kallenbroek onder Barneveld wonen. Hij had deze boerderij bij de nalatenschap van zijn vader toebedeeld gekregen. Hij overleed in april 1900 op deze boerderij, die na zijn dood in de boedelbeschrijving werd opgenomen als onroerend goed: eene boerenhofstede ,,DE MHEEN'' genaamd, gelegen onder Barneveld en Voorthuizen en op de perceelsgewijze kadastrale leggers aangewezen, der gemeente Barneveld door sectie A nommers 876, 877, 878, 879, 1137, 1138 en sectie B nommers 1 tot en met 23, 28, 29, 30, 224 groot dertig hectaren vijftig aren twee en negentig centiaren en gemeente Voorthuizen door sectie H nommer 143 en sectie I nommers 431, 570, 571, 573 groot twee hectaren een are acht en veertig centiaren door de deskundigen gewaardeerd op tien duizend twee honderd gulden. Uit dezelfde boedelbeschrijving uit oktober 1900 blijkt dat ze 2 paarden, 8 koeien, 4 kalveren, 8 varkens, enkele biggen, 40 kippen en een haan hadden. Ook werd vermeld dat ze twee kerkzitplaatsen in eigendom hadden en de onverdeelde helft in een tiendrecht gaande uit een gedeelte der gronden van de hofstede BURGELAAR onder Barneveld, bekend onder den naam van de Burgelaarsche tiend. Uit de notariële akten tussen 1884 en 1901 blijkt dat hij deze tiend jaarlijks in juli verpachtte. Na zijn dood werd de boerderij in juli 1901 verkocht aan Aart Kuijt. Het gezin verhuisde in november van hetzelfde jaar naar nummer 450, 543, 587 ofwel het latere Amersfoortsestraat 16, 14I, 28 te Barneveld, alwaar zij in december 1925 overleed. |
|
FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES: DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):
NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
KRANTENKNIPSELS: |
![]() |
IV-C-2 |
JAN/JOHN MHEENBEEK
, geboren op 10 augustus 1892 te Barneveld als zoon van GIJSBERT MHEENBEEK (III-C-1) & GEERTRUIDA VAN RAMSELAAR en overleden in de leeftijd van 76 jaar op XXX september 1968 te Chicago? in Illinois U.S.A. (laatste woonplaats).
Hij trouwde op XXX te XXX met PAULINE ANNA (Pauline) ZUGENBÜHLER, geboren op 30 juli 1904 te Wallenstadt in Zwitserland als dochter van ALFRED ZUGENBÜHLER & XXX en overleden in de leeftijd van 78 jaar op XXX september 1982 te Skokie? in Illinois U.S.A. (laatste woonplaats). Zij vertrok op haar 16de als Paula samen met haar vader, broer Alfred en zus Hilda naar Amerika en kwam daar op 12 februari 1921 met de 'Adriatic' op Ellis Island bij New York aan ('Explore your family history at Ellis Island' bij het American Family Immigration History Center). Ze gaven aan in eerste instantie naar oom Emil Zugenbühler in Chicago Illinois te gaan. Ze was 1 feet (maar waarschijnlijk meter) en 58 inches (waarschijnlijk centimeters) lang en had bruin haar en bruine ogen.
|
|
FOTO'S EN GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES: DE KINDEREN MET HUN ECHTGENO(O)T(E)(N):
BEVOLKINGSREGISTER BARNEVELD 1850 - 1920:
INTERNETVERMELDINGEN: |
![]() |
Hieronder wordt een overzicht gegeven van de aangetrouwde tak van de familie die zijn bestaan te danken heeft aan Jacob Rengersen die in 1811 trouwde met Grietje Klaas (van Ouwendorp). Ze woonden op boerderij DE MHEEN en namen beiden in 1812 officieel de naam 'Mijnbeek' aan. Waarschijnlijk had Jacobs broer Wouter nog geen geschikte naam bedacht, want ook hij nam - waarschijnlijk voor zowel het gemak als ter behoud van de eenheid in de familie - in 1812 officieel dezelfde naam als zijn broer aan. Broer Aalt was reeds in november 1811 overleden, maar ook sommige leden van zijn achterblijvend gezin gebruikten - blijkens de overlijdensakte van dochter Jantje - onofficieel de naam 'Mijnbeek'. Helaas stierf de naam in deze tak al snel uit, doordat Jacob en Wouter kinderloos bleven en Aalt alleen maar dochters had. Volledigheidshalve dient echter ook deze tak in het hoofdstuk opgenomen te worden. Het overzicht wordt gestart met de vader van de drie broers genaamd Renger Aalten. |
![]() |
RENGER AALTEN
, gedoopt op 11 november 1725 te Kootwijk als zoon van AALT RENGERSEN (SMIT) & JAN(NE)TJE HARTGERS (BUURMAN) en overleden in de leeftijd van 49 jaar als op 9 oktober 1775 te Willikhuizen onder Ede.
Hij ondertrouwde als Rijnder Aalte op 25 april 1751 te Lunteren met AARTJE JANS, gedoopt als Aardje op 1 april 1732 te Lunteren als dochter van JAN HENDRIKSEN & HENDRIKJE JACOBS en wellicht in de leeftijd van bijna 76 jaar overleden op 28 februari (begraven op 1 maart) 1808 te Scherpenzeel (gehuwd met 5 kinderen). Bij haar huwelijk in april 1751 werd vermeld dat ze was geboren en woonde te De Valk onder Lunteren.
Bij zijn huwelijk in april 1751 werd vermeld dat hij was geboren te Kootwijk. Het gezin woonde van 1752 tot en met 1757 te Essen onder Garderen. Bij de doop van zijn tweede kind in januari 1757 was het gezin echter al woonachtig te Kootwijkerbroek onder Kootwijk - waarschijnlijk bij zijn vader die hier nog steeds woonde, want zijn naam wordt in Barneveld Historisch Kadaster 1705 - 1805 niet onder Kootwijkerbroek aangetroffen -. Van augustus 1760 tot oktober 1768 woonden ze in de Valk onder Lunteren. Waarschijnlijk waren ze van 1769 tot en met 1771 weer woonachtig te Essen onder Garderen. In april 1774 waren ze echter verhuisd naar de Riemt bij Willikhuizen onder Otterlo, waar hij in september 1775 overleed. |
|
GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:
BARNEVELD HISTORISCH KADASTER 1705 - 1805
CIVIEL-RECHTERLIJK ARCHIEF BARNEVELD 1675 – 1811 |
![]() |
AALT RENGERSEN
, gedoopt op 25 augustus 1754 te Garderen als zoon van RENGER AALTEN (I-D) & AARTJE JANS (doopgetuige: Hendrikje Aalten) en overleden in de leeftijd van 57 jaar op 6 november 1811 te Lunteren.
Hij trouwde op 21 februari 1790 te Barneveld met AGNIETA/AGNIETJE MELISSEN, gedoopt als Angenietje op 11 april 1762 te Putten als dochter van MELIS WOUTERSEN & GRIETJE GEURTS en overleden in de leeftijd van 85 jaar op 31 januari 1848 in het dorp van Barneveld.
Bij zijn huwelijk in februari 1790 werd vermeld dat hij was geboren te Garderen en woonde te Barneveld. Het gezin woonde bij de geboorte van hun eerste dochter in november 1790 in de Scharrenburgersteeg onder Lunteren; bij de geboorte van hun tweede kind in april 1792 tot en met de geboorte van hun derde kind in mei 1793 op het goed VANEVELD onder Lunteren. Bij de geboorte van hun vierde dochter in april 1796 tot aan zijn overlijden in november 1811 was het gezin woonachtig op het goed DE BUSER onder Lunteren. |
|
GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:
CIVIEL-RECHTERLIJK ARCHIEF BARNEVELD 1675 – 1811 |
|
JAN RENGERSE
, gedoopt op 17 augustus 1760 te Lunteren als zoon van RENGER AALTEN (I-D) & AARTJE JANS en overleden als Jan Rengerse in de leeftijd van 70 (in de akte 72) jaar op 4 februari 1831 te Lunteren onder Ede.
Hij trouwde op 21 oktober 1787 te Barneveld met WILLEMPJE ELIS, gedoopt op 26 december 1761 te Garderen als Willemtje dochter van ELIS HEIMENSEN & BETJE EVERTS (doopgetuige: Reintje Willems) en overleden in de leeftijd van 30 jaar op 16 maart 1792 te Barneveld als Willemptje vrouw van Jan Rengersen.
Hij hertrouwde met attestatie van Lunteren op 28 december 1800 te Barneveld (maar aldaar niet aangetroffen) met GIJSBERTJE WOUTERSE, wellicht op 5 oktober 1755 te Barneveld gedoopt als dochter van WOUTER HENDRIKSEN & MARIETJE EERSTEN, weduwe van GERRIT (HENDRIKSEN) CLANDERMAN en overleden in de leeftijd van 77 (in akte 80) jaar op 10 februari 1833 te Lunteren onder Ede. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Bij zijn huwelijk in oktober 1787 werd vermeld dat hij was geboren te Lunteren en woonde te Barneveld. Na zijn huwelijk in oktober 1787 bleef hij te Barneveld wonen. Het echtpaar kreeg twee kinderen, voordat zijn vrouw in maart 1792 - waarschijnlijk in het kraambed - stierf. Hij hertrouwde in december 1800 en woonde toen inmiddels te Lunteren. In ieder geval vanaf 1818 woonden ze op nummer 199 ofwel E 27, de in 1962 als Hazendonkseweg 1 te Nederwoud onder Lunteren genoteerde woning, waar beiden in respectievelijk 1831 en 1833 stierven. Dit huis bevindt zich op de kaart tussen De Buser of Glinder Beek en GR. BATELAAR. Volgens de Kadastrale Atlas van Gelderland 1832 betreffende Lunteren bezat hij hier als Jan Rengersen, woonplaats Lunteren, beroep landbouwer, in totaal 9 hectaren, 1 are en 98 centiaren in sectie F 'Het Nederwoud'. |
|
GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:
ADRESSEN IN BURGERLIJKE STAND:
KADASTRALE ATLAS GELDERLAND 1832: LUNTEREN |
|
JACOB (RENGERSEN) MHIJNBEEK
, gedoopt op 18 mei 1766 te Lunteren als zoon van RENGER AALTEN (I-D) & AARTJE JANS en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 6 januari 1844 te Kallenbroek onder Barneveld. Hij trouwde als Jacob Rengersen op 11 oktober 1811 te Barneveld met GRIETJE KLAAS (VAN OUWENDORP), eerder weduwe van GIJSBERT DIRKSEN (VAN DE MEEN) (I-A/B/C). Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Hij vertrok in oktober 1808 vanuit Lunteren naar Garderen. Hij woonde reeds bij zijn huwelijk in oktober 1811 op nummer 297, 264 ofwel boerderij DE MHEEN te Kallenbroek onder Barneveld en bleef hier met de andere gezinsleden tot zijn dood in januari 1844 wonen. |
|
GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:
VOLKSTELLING BARNEVELD 1829/1830:
VOLKSTELLING BARNEVELD 1839/1840:
OORSPRONKELIJKE AANWIJZENDE TAFEL (OAT) DER GROND-EIGENAREN EN DER ONGEBOUWDE EN GEBOUWDE VASTE EIGENDOMMEN 1832:
NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
INTERNETVERMELDINGEN: |
|
WOUTER (RENGERSEN) MEINBEEK/MIJNBEEK
, geboren op 15 april 1774 te Otterlo als zoon van RENGER AALTEN (I-D) & AARTJE JANS en overleden in de leeftijd van 77 jaar op 20 mei 1851 in het armenhuis te Barneveld. Hij trouwde als Wouter Rengersen Meinbeek op 10 december 1823 te Barneveld met JAN(NE)TJE (GERRITS) VAN DEN BRINK, geboren als Jantje op 7 augustus 1774 te Kootwijk als dochter van GERRIT KLAASSEN & MARIA (JACOBS) DAVELAAR, weduwe van AALT (ARISSEN) VAN DE HAAR en overleden in de leeftijd van 79 jaar op 16 maart 1854 in het dorp van Voorthuizen onder Barneveld. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Bij zijn huwelijk in december 1823 werd vermeld dat hij was geboren te Otterlo en woonde te Barneveld. In 1827 woonde het gezin op nummer 237 ofwel boerderij BLAAS OP DEN HOORN aan de Hoornweg te Esveld onder Barneveld en in ieder geval in 1839 woonde hij op het nabij gelegen nummer 243 ofwel boerderij VLAK IN 'T VELD, dat volgens de 'Gegevens onroerend goed' bij het gemeentearchief Barneveld in 1939 aan de Wesselseweg 27 te Barneveld lag. Kijken we dan iets beter naar het bevolkingsregister uit 1839, dan valt op dat hij hier niet met zijn vrouw Jannetje maar met een huishoudster, de weduwe Hendrikje of Heintje van Garven, en haar drie kinderen woonde. In zijn testament uit december 1838, dat overigens niet geregistreerd werd, liet hij alles na aan zijn broer Jacob Rengersen Mijnbeek, bouwman op het erf en goed DE MHEEN onder Barneveld, en bij diens overlijden diens stiefzoon Dirk Gerritsen Mijnbeek, bouwman bij hem inwonende. Jacob was reeds in 1844 overleden en Dirk werd aangeschreven. Dirk weigerde echter de verschuldigde rechten te voldoen om reden de testateur onvermogend en zonder iets hoegenaamd na te laten is overleden, ja zelfs van wege het armbestuur is onderhouden en begraven. |
|
GEGEVENS UIT DIVERSE (ARCHIEF)BRONNEN EN PUBLICATIES:
VOLKSTELLING BARNEVELD 1829/1830:
VOLKSTELLING BARNEVELD 1839/1840:
BEVOLKINGSREGISTER BARNEVELD 1850 - 1920:
19DE EEUWSE NERINGDOENDEN:
NOTARIEEL ARCHIEF 1811 - 1905:
INTERNETVERMELDINGEN: |
|