- Vrij spel
Hier mag men zoveel caramboles maken als men kan. Dit mag rechtstreeks, met eventueel een of meer banden te raken, voor en na de speelbal, tot men tenslotte de derde bal raakt.
Er is wel één beperking, die van kracht is wanneer de 4 hoeken met een schuine dunne krijtlijn afgebakend zijn.
In de zo gevormde driehoek gelden de regels van het kaderspel. Na de 2de carambole moet ten minste een van de 2 aanspeelballen, die zich in de kader of op de kaderlijn bevinden, deze verlaten. Mag er wel terug inkomen.
Om zoveel mogelijk caramboles te kunnen maken, moet men trachten de 3 ballen zoveel mogelijk te verzamelen, het liefst in de buurt van de korte band, omdat de afstanden daar het kleinst zijn en dus ook betrekkelijk eenvoudiger. Als beginnende speler is het aangeraden verschillende verzamelstoten, die je kunt vinden in boekjes over Biljart, in te oefenen. Een belangrijke zaak is ook de ballen zodanig te plaatsen, zodat de volgende carambole gemakkelijk kan gemaakt worden.
Een van de betrachtingen is de ballen in zo een positie te krijgen, zodat men de zogenaamde serie américaine kan starten. Hierbij is het de bedoeling de 3 ballen bij elke carambole zo te plaatsen, dat weer een carambole kan gemaakt worden vanuit een bijna zelfde positie. De ballen worden steeds tegen een band in een driehoekpositie gehouden en steeds verder langs de band voortbewogen. Het moet niet gezegd dat dit VEEL en REGELMATIGE en bij voorkeur begeleide oefening vraagt tot men dit onder controle krijgt.
- Overband
Hier mag men caramboles maken zoveel men kan, op voorwaarde dat de speelbal steeds ten minste één band raakt, alvorens men de laatste bal raakt.
Hier geldt ook de beperking van de afgebakende hoeken, zoals bij vrij spel.
Hier is het de betrachting de ballen bij een band te verzamelen en te plaatsen, zodanig dat bij de volgende carambole de band en het punt gemakkelijk kan gemaakt worden.
- Kaderspel
Hier wordt het biljart verdeeld in rechthoekige kaders.
De basisverdeling bestaat uit 9 vakken. De korte band en de lange band zijn verdeeld in 3 delen, zodanig dat de hoekvakken een vierkant vormen.
In de 8 omtrekskaders, met inbegrip van de kaderlijnen, mag men slechts 2, soms ook slechts maar 1 carambole maken, waarna een van de aanspeelballen de kader moet verlaten, doch er wel terug mag inkomen.
In het geval van maximum 2 caramboles, kondigt de scheidsrechter het binnenliggen van de aanspeelballen aan met entré. Liggen de aanspeelballen na de eerste carambole nog in het kadervak en/of de -lijn , dan kondigt de scheidsrechter dit feit aan met dedans. Hierna moet dus een der aanspeelballen het vak verlaten. Mag er wel terug inkomen met weer de melding entré, enzoverder. In het geval van slechts maximum 1 carambole, geldt alleen de melding dedans.
Voor een gewoon biljart van 2,10 meter x 1,05 meter wordt het kaderspel dan aangegeven als kader 35/2. Dit betekent dat de hoekkaders een zijde hebben van 35 cm en dat het maximum caramboles in de vakken 2 is
Voor een matchbiljart van 2,82 meter x 1,41 meter wordt het kaderspel aangegeven als kader 47/2, wanneer de hoekkaders een zijde hebben van 47 cm en het maximum caramboles in de vakken 2 is.
Voor een matchbiljart van 2,82 meter x 1,41 meter wordt het kaderspel aangegeven als kader 47/1, wanneer de hoekkaders een zijde hebben van 47 cm en het maximum caramboles in de vakken 1 is.
Voor een matchbiljart van 2,82 meter x 1,41 meter wordt het kaderspel aangegeven als kader 71/2 wanneer de hoekkaders een zijde hebben van 70.5 cm en het maximum caramboles in de vakken 2 is. Hier is dus geen vrij middenkader.
Een van de betrachtingen in dit spel is de ballen ofwel in het middenkader te houden of de aanspeelballen aan elke zijde van een lijn te hebben. Dit is de zogenaamde positie à cheval. In deze gevallen kan men zonder onderbrekingen reeksen maken. Komt men in de kaders met beperking, dan wordt getracht de ballen zo te krijgen, dat men met een zogenaamde rappel, een bal uit en weer in het kader krijgt.
Voor de hoogste categorie komt er dan nog een moeilijkheid bij, door aan de uiteinden van de lijnen zogenaamde ankers te voorzien. Dit zijn kleine vierkantjes waarin nog eens dezelfde beperking geldt als voor de grote kaders.
Het moet niet gezegd dat kaderspel enkel door gevorderde spelers kan gespeeld worden.
- Driebandenspel
Hier mag men caramboles maken zoveel men kan, op voorwaarde dat men de speelbal steeds ten minste drie banden raakt, alvorens men de laatste bal raakt.
Bij lossebandstoten, wanneer men de speelbal eerst 3 banden laat raken alvorens op de 2 overige ballen te komen, is het ook mogelijk gebruik te maken van de diamonds in de omlijsting.
Het zogenaamde Diamondsysteem bestaat er in grote lijnen in, dat aan de diamonds een bepaalde waarde wordt toegekend. Met een rekensysteem kan dan, uitgaand van de waarde van de positie van de speelbal en de waarde van de positie van het vereiste eindpunt, de vertrekstootrichting bepaald worden om bij benadering de carambole te kunnen maken.
Een van de moeilijkheden is het vermijden van de klots, dit is het tegen elkaar botsen van de ballen wanneer hun loopbanen elkaar kruisen.
- Kunststoten
Dit is een discipline dat slechts beoefend wordt door een klein aantal liefhebbers.
Dit bestaat in het perfect uitvoeren van een aantal opgelegde figuren die met de ballen moeten beschreven worden.
Deze figuren zijn vastgesteld door de Internationale Biljartfederatie. De drie ballen worden op voorgeschreven plaatsen gelegd, waarna de speler de figuur moet maken op de vereiste manier. Voor elke figuur krijgt hij maximaal 4 beurten om erin te slagen de figuur te maken. Aan iedere figuur is een bepaalde waarde gegeven, in verhouding tot zijn moeilijkheidsgraad.
De speler die het grootste aantal punten verzameld in zo weinig mogelijk beurten is de winnaar.
De figuren zijn samengesteld uit trek-, doorschiet-, piqué-, massé- en bandstoten. Bepaalde stoten zijn werkelijk goochelstoten. Ze kunnen dan ook enkel door specialisten uitgevoerd worden.
Deze spelsoort stelt ook het biljartmateriaal sterk op de proef, zodanig dat het biljartlaken meestal zwaar beschadigd is. Ook wordt het gespeeld met speciale stevige biljartkeu's.