Om een beetje meer van Moezelwijn te begrijpen
volgt hier een beetje aardrijkskunde over de Moezel.
De Moezel is een rivier die ontspringt diep in het noordoosten van Frankrijk in de Vogezen, ten westen van Colmar en Mulhouse. Om precies te zijn in de buurt van de Col de Bussang, tegen het gelijknamige stadje Bussang en tegen de grens tussen het Département Vosges, in de Vogezen, enerzijds en het Département Haut-Rhin, in de Elzas, anderzijds.
De 545 km lange rivier stroomt dan via Epinal, Nancy en Metz naar het drielandenpunt tussen Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, om vandaar over een lengte van 50 km de natuurlijke grens te vormen tussen Luxemburg en Duitsland. Dan moet hij nog 200 km afleggen op Duits grondgebied via de Oudromeinse stad Trier, tussen de Eifelstreek en de Hunsrück, om uiteindelijk in Koblenz uit te monden in de Rijn.
Als je weet dat de afstand in vogelvlucht tussen Trier en Koblenz 110 km is, en de Moezel er 190 km over doet, dan is verklaring hiervoor dat hij in dit laatste stuk meer dan 20 meanders (bochten) heeft. Hij overbrugt over dit stuk een hoogteverschil van 64 m, dit via een tiental sluizen.
De Romeinen hadden ontdekt dat dit gebied tussen Trier en Koblenz zich uistekend leende tot wijnbouw. Zonder die Romeinen was er dus misschien geen Moezelwijn geweest. In het centrale gedeelte, de Middelmoezel genaamd, heerst, vanwege de steile heuvels (tot 300-400m hoogte) langs de oever, werkelijk een zacht klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 8 tot 10 graden. En vandaar ook de Duitse wijnbenamingen, waarover meer in de tekst over Moezelwijn.
Ten slotte nog dit : de afstand tot Sint-Niklaas in het Waasland in België is ongeveer 375 km. Met de auto ongeveer 3.5 tot 4 uren rijden.
Top