In Duitsland zijn er in principe 3 door de staat gecontroleerde kwaliteitsgroepen :
De kwaliteitsgroepen zijn opgegeven in functie van belangrijkheid: hoe beter de wijn, des te hoger de kwaliteitsgroep.
- Tafelwein - Landwein.
De Tafel- en Landwein is een is een lichte frisse en goedkope wijn. Hij werd in de tachtiger jaren als tegenhanger aanzien van de Franse Vin de Pays. Hij leent zich uistekend voor Schorle. Schorle is eigenlijk witte wijn met bruisend mineraalwater. Wordt ook nog Schorlemorle genoemd.
Voor de Deutsche Tafelwein mag het vruchtensap extra verzoet worden, om onvoldoende rijpheid van de druiven te compenseren.
Landwijnen zijn kwalitatief goede drinkwijnen. Zij mogen slechts uit een enkel landwijngebied komen.
Ten opzichte van de tafelwijn moet de landwijn een hoger zoetgehalte hebben. Bovendien mogen Duitse landwijnen slechts in de smaakaanduidingen trocken, droog en halbtrocken, halfdroog, aangeboden worden, waarover later meer uitleg.
- Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete.
De kwaliteitswijnen zijn wijnen die in kwaliteit hoger staan dan de tafel- en de landwijnen. Zij mogen ook slechts in een beperkt gebied gewonnen worden.
Iedere kwaliteitswijn moet slagen voor een officiële kwaliteitstest, de Amtliche Qualitätsprüfung. Hier wordt de wijn analytisch en sensorisch gecontroleerd. Alleen een wijn, die goed door deze test komt, mag kwaliteitswijn genoemd worden.
Op de wijnkaarten en op etiketten wordt deze wijn dikwijls met de afkorting Q.b.A. aangeduid. Daarbij vindt je ook een officieel testnummer. Dit alles geeft garantie, dat de wijn voor zijn herkomst en druivensoort als echt beoordeeld werd, en in kleur, helderheid, reuk en smaak vrij van fouten is.
Op het etiket kunt u ook nog andere gegevens vinden, zoals het wijnbouwgebied, vanwaar hij vandaan komt, de naam van de producent en het perceel waar de druif is gegroeid. Daarnaast wordt er ook een nummer vermeld bijvoorbeeld 1 234 567 890 12, dat verband houdt met de controle van de wijn.
De eerste 7 cijfers verwijzen naar de plaats van het onderzoek 1, de woonplaats van de wijnboer 234 en het bedrijf zelf 567. Daarbij komt dan een nummer van de onderzochte partij en het jaar van onderzoek.
- Qualitätsweine mit Prädikat.
Dit zijn kwaliteitswijnen met predikaat.
Ik schreef ... wijnen, dit wil dus zeggen dat er meerdere zijn. We zullen ze dus een voor een bekijken.
De kwaliteitswijnen met predikaat hebben een kwaliteit die dan weer een trap hoger staat dan de kwaliteitswijn Q.b.A.
Hij krijgt naast een officieel testnummer ook de titel Prädikat.
Om een predikaat te bekomen, moeten de druiven volledig rijp zijn en een harmonische verhouding van zuren en alkohol bezitten.
Predikaatswijnen zijn natuurzuivere wijnen. Hierbij mag het vruchtesap, men noemt dit het Most, niet met druivensuiker verrijkt worden.
Bij de kwaliteitswijnen met predikaat onderscheiden we ook verschillende kwaliteitstrappen.
- Deze hebben de volgende duitse benamingen :
Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, en Eiswein.
- Kabinett.
Kabinettwijn is een elegante, lichte en volledig gerijpte wijn, die voornamelijk in october getrokken wordt en dus ook een hoog vruchtkarakter en een fijn elegant boeket heeft. Hij is licht en fris en dat alles maakt de kabinetwijn tot een typische specialiteit uit de Duitse Moezelstreek. Het alcoholgehalte licht tussen 7 en 9 %.
- Spätlese.
Vertaald als late oogst. Het is een wijn waarbij de druiven, in volrijpe toestand, ten vroegste 7 dagen na het begin van de normale oogst, geplukt worden. Deze wijn tekent zich door een grote elegantie en rijpheid. Hij is aangenaam en volmondig, waarbij de overrijpheid als een extra toemaatje meegenomen is.
- Auslese.
Volgens het woordenboek eerste kwaliteit, is het een wijn, waarbij de volrijpe, gezonde en dikwijls overrijpe druiven extra uitgekozen worden. Alle onrijpe druiven worden dus weggenomen.
Deze wijnen hebben een smaakvol boeket. Zij zijn bijzonder geschikt voor bewaring. Deze wijn kan voor het eten als begroetingsdrank of als bekronende afsluiting van een feest gedronken worden. Daarnaast kan hij ook gedronken worden bij rustige momenten.
Het alcoholgehalte van de 2 laatste, Spätlese en Auslese, kan een klein beetje oplopen ten opzichte van de kabinetwijn.
- Beerenauslese.
Letterlijk vertaald eerste kwaliteitsbessen, is een bijzondere wijn.
Bij deze rijpe, vruchtige en volle wijn worden alleen de overrijpe en volrijpe bessen afzonderlijk uitgezocht en geperst. Het alcoholpercentage kan oplopen tot 15 %. Deze wijn is werkelijk een echte rariteit.
- Trockenbeerenauslese.
Deze kan letterlijk vertaald worden als : droge eerste kwaliteitsbessen. Hierbij laat men de laatste rijpe druiven voor het plukken nog indrogen. Zij zijn dus werkelijk rozijnachtig verschrompeld. Deze wijn is eveneens een echte rariteit, met een krachtige smaak en kan tot 20% alcohol bevatten.
- Eiswein.
Deze is niet moeilijk te vertalen dus als ijswijn. Deze topwijn kan alleen gemaakt worden, wanneer de bessen slechts getrokken worden nadat de nachtvorst er enkele keren overheen is gegaan. Hierdoor worden de inhoudstoffen door de vorst bijzonder geconcentreerd. Het zeer extrakt- en suikerrijk concentraat wordt dan tot wijn geperst, die het meest het gewicht aan druivesap van de Beerenauslese overtreft. Deze wijn kenmerkt zich door een bijzonder aroma en een buitengewoon, zeer fijn aroma. Het is eveneens een echte rariteit.