KB » Computer » Soorten kabels en stekkers

Soorten kabels en stekkers

    Tweeten

Introductie


USB-kabels

Er zijn tegenwoordig zowel types USB-kabels en -stekkers, dat ik regelmatig het spoor bijster ben. Hier een poging om wat duidelijkheid in de chaos te scheppen.

Voorlopig de volgende types (plaatjes volgen nog), maar er zijn er nog veel meer:

USB-A

Dit zijn de aansluitingen die al het langst in gebruik zijn. USB-sticks hebben bijna allemaal (in elk geval tot 2016) de male (mannelijke) versie van deze aansluiting.

Het is een langwerpige rechthoek, waarvan het onderste (of bovenste, hoe je het maar bekijkt) ca. eenderde deel zwart en massief is.

De bijbehorende female (vrouwelijke) aansluiting zit dus in USB-hubs.

Dit soort aansluitingen zijn vooral bedoeld voor host controllers (de USB-poorten in PC's) en USB-hubs, omdat die stroom leveren.

USB-B

Ook deze aansluitingen zijn al heel lang in gebruik. Ze zitten vooral in externe apparaten als harde schijven, scanners e.d.

De vorm van de male stekker is veel minder langwerpig dan die van type A, bijna een vierkant zelfs. Type A heeft rechte hoeken, de bovenste 2 hoeken van type B zijn iets afgerond.

Omdat hubs en host controllers vaak type-A aansluitingen hebben, moeten apparaten meestal met een A-B kabel (beide male) aangesloten worden.

USB-C

De male stekker heeft net als type A weer een rechthoekig formaat, maar met ronde hoeken. Verder is de binnenkant van de male stekker open, waardoor hij compleet symmetrisch is.

Deze aansluiting is geschikt voor alle versies van USB, 1.1, 2.0, 3.0 en 3.1

Door 2 USB 3.1 apparaten met elkaar te verbinden met zo'n kabel, kunnen zeer hoge doorvoersnelheden (transfer rates) worden gehaald, tot 10 GB/s.

USB 3.0 Micro B

De male stekker lijkt uit 2 substekkers te bestaan, die aan de bovenkant net met elkaar verbonden zijn. Van de bovenkant bekeken is hij dus min of meer vlak, aan de onderkant zie je een inkeping die niet in het midden ligt.

De linkersubstekker is min of meer rechthoekig, de rechter is wat langwerpiger en heeft 2 enigzins afgeronde hoeken.

De stekker is ongeveer de helft zo dun als de ouderwetse USB-stekkers.

Kabels met deze stekkers zijn niet compatibel met USB 1 en 2 apparaten.


USB Connector Guide — Guide to USB Cables
Een goede pagina met voor het merendeel duidelijke plaatjes over de verschillende types USB-kabels en -stekkers.

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 20-4-2016 22:04:36