KB » Computer » Na 8 april 2014 doorgaan met gebruiken van Windows XP

Na 8 april 2014 doorgaan met gebruiken van Windows XP

    Tweeten

Introductie

Windows XP is geïntroduceerd in 2001. Oorspronkelijk was het al veel eerder de bedoeling van Microsoft om te stoppen met het ondersteunen van XP, maar onder grote druk is die termijn verlengd tot 8 april 2014.

In principe is die datum dus het definitieve einde van Windows XP. Er worden dan via Windows Update geen fixes (oplapcode) uitgebracht voor nieuw ontdekte gaten in XP.

Maar ook nu nog draait 25 a 33% van de desktops over de hele wereld op XP.

Deze pagina gaat over wat mensen moet doen die om een of andere reden niet kunnen of willen overstappen naar een ander besturingssysteem.

Die keuze is goed te begrijpen, want veel PC's zijn tegenwoordig uitgerust met Windows 8(.1), en net als Vista is dat een redelijk debacle.

Overigens hoef je ook weer niet al te paniekerig te doen over de 'XPocalypse', want in Amerika draaien zelfs veel overheidsdiensten (waaronder geheime en militaire) nog met XP.

Volgens dit artikel (Nederlands) zegt Microsoft dat XP op 9 april net zo (on)veilig is als op 7 april.


De stappen die je moet zetten

In deze sectie een lijst met stappen die je moet zetten. Als je dat wilt kan je de link naar meer uitvoerige uitleg volgen.


Windows Update

Microsoft brengt na 9 april 2014 geen nieuwe updates uit voor XP. Tenminste...

Gevaarlijke lekken

Microsoft moet toch updates blijven maken voor al die bedrijven (o.a. Nederlandse overheid) die nog van XP gebruik maken.

Als er een zeer gevaarlijk lek ontdekt wordt, zal Microsoft niet het risico willen nemen dat de grote aantallen XP-gebruikers er massaal aan ten prooi vallen. Daardoor zouden ook gebruikers van andere Windows-versies meer gevaar lopen.

En nog steeds (29-5-2014) gebruikt meer dan 25% van alle PC's op de hele wereld XP.

Er is rond 1 mei dan ook een update voor XP uitgebracht.

Toch updates blijven krijgen (hack van het register)?

Op 26-5-2014 verscheen er een artikel op de gerenommeerde site van ZDNet (Engels), waarin wordt gesteld dat je met een kleine update van het register toch XP updates kan blijven krijgen (tot 2019!!).

Helaas is het allemaal niet zo simpel, want de updates zijn bedoeld voor de versimpelde versie van XP die o.a. in geldautomaten zit. Het is dus helemaal niet gezegd dat ze "passen" bij de "normale" XP.

Dat zegt Microsoft zelf ook, maar dat moet je natuurlijk ook weer met een korrel zout nemen. Microsoft wil iedereen naar een hogere versie van Windows, dus ze zouden hoe dan ook niets anders zeggen.

Ik hou de ontwikkelingen in de gaten, en ga er misschien zelf wel mee experimenteren. Wordt vervolgd.


Veiligheid

Introductie

Dit wordt het grootste probleem. Als er een lek in XP ontdekt wordt waardoor hackers kunnen binnendringen, dan wordt het niet door Microsoft verholpen.

Het is zelfs niet ondenkbaar dat criminelen manier om XP binnen te dringen bewust hebben achtergehouden, wachtend op het moment dat Microsoft er toch niets meer aan gaat doen.

Het gevaar is ook dat de updates die door Microsoft worden uitgebracht voor problemen met Windows 7 en 8, criminelen ook informatie geven over soortgelijke problemen in XP. En opnieuw, die worden niet gefixed.

Ondersteuning tegen malware

Een lichtpuntje is dat Microsoft kort geleden (nu feb. 2014) aankondigde dat ze wel ondersteuning blijven leveren tegen malware (virussen e.d.) tot en met juli 2015.

Ook andere fabrikanten van veiligheidsproducten (zoals virusscanners) hebben beloofd XP te zullen blijven ondersteunen. Zie de sectie over virusscanners en firewalls.

Antivirus is echter niet *de* oplossing. Als er een lek gevonden worden in XP, dan kan ook een antivirusprogramma het benutten van dat lek in veel gevallen niet verhinderen.

Het grootste gevaar schuilt in browsers en email

De belangrijkste routes die indringers kunnen gebruiken zijn browsers en email. Er zijn bv. nog steeds ca. 5% mensen die de sterk verouderde Internet Explorer 6 gebruiken.

Probeer dus over te schakelen op browsers die up-to-date zijn, en waarvan de makers veiligheidsproblemen z.s.m. proberen te repareren, zoals Firefox of Google Chrome
Google heeft al laten weten dat Chrome XP tot minimaal het midden van 2015 ondersteunt.

Met verouderde browsers het Internet op gaan vanuit XP is vragen om catastrofes.

Gebruik email zo weinig mogelijk op de XP machine.

Firewall

Zet indien mogelijk de firewall op een verscherpt niveau van waakzaamheid.

ZoneAlarm is de beste gratis firewall, en op de site zeggen ze dat er geen plannen bestaan om te stoppen met de ondersteuning van Windows XP (at this time there are no plans to end-of-life product support for Windows XP).

Op mijn pagina over malware een klein beetje meer info over dit programma.

Antivirus

Het goed bekend staande en gratis Avast antivirus garandeert op zijn site dat Windows XP nog minimaal 3 jaar ondersteund wordt.

Op deze pagina kan je het programma downloaden.

Verbinding maken met je werk vanaf XP

Besef dat je hiermee het hele bedrijfsnetwerk in gevaar brengt. Als jouw PC besmet kan raken, dan kan het ongedierte via de VPN-verbinding mogelijk ook doordringen tot het bedrijfsnetwerk.

Dat geldt ook als USB-sticks gebruikt die je thuis aan je XP PC koppelt, of andere apparaten.

Bij voorkeur niet doen dus!


Nieuwe hardware zonder stuurprogramma's voor XP

Vanaf april zal de meeste nieuwe hardware en randapparatuur geen drivers meer hebben voor XP.

Dat betekent dus dat je een nieuwe scanner of printer niet meer aan je XP PC kunt koppelen.


Nieuwe software (versies) word(t)(en) niet getest onder XP

Fabrikanten die software uitbrengen zullen hun programma's niet meer testen onder XP.

Je kunt dus mogelijk niet meer upgraden naar een nieuwe versie, en nog minder een compleet nieuw programma installeren.

Een voorbeeld is Adobe Photoshop, dat stopt met de ondersteuning van XP (zie dit artikel (Engels)).


Hoe kan je je XP-spullen nog nuttig gebruiken?

De tips in deze sectie heb ik grotendeels uit dit artikel (Engels).

NAS-server

Je zou een flink aantal disks in je XP PC kunnen stoppen, XP hacken zodat het RAID ondersteunt, en een programma als FreeNAS gebruiken, zodat je je eigen NAS-server hebt gebouwd.

Dit lijkt me echter een operatie die alleen door meer gevorderde gebruikers kan worden uitgevoerd.

Maak er een Linux-machine van

Zet er 1 of andere versie van Linux op. De hardware die er aan hangt zal oud genoeg zijn om door de meeste Linux-versies herkend te worden.

Je kan de PC gewoon gebruiken om Linux te leren kennen en verkennen, maar je kan er ook allerlei andere nuttige dingen mee doen.

Je zou hem bv. 100% kunnen inzetten als firewall/router.

Maak er een multimedia machine van

M.b.v. het programma XBMC (X-Box Media Center), dat prima draait onder XP, zou het niet moeilijk moeten zijn om van je XP PC een multimedia centrum te maken.

Ga games spelen op je XP PC

De meest flitsende, moderne spellen zullen natuurlijk niet werken op je verouderde XP PC.

Maar er zijn nog genoeg (oudere) spellen die het wel doen. En je kan ook een emulator programma installeren, waardoor allerlei spellen uit de goede oude tijd op een XP PC kunnen draaien.


Samenvatting: wat kan je het beste doen met je XP PC?

Het is prima als je je XP PC blijft gebruiken omdat je programma's hebt die met geen mogelijkheid werken onder hogere versies, en die je perse nodig hebt.

Maar doe bij voorkeur *niets* met Internet, dus geen e-mail en geen browsers gebruiken.

En probeer om vervanging te vinden voor de programma's die alleen onder XP draaien.

Als je op een bepaald moment gaat overstappen, probeer dan over te gaan naar Windows 7 en niet naar Windows 8(.1).

Veel meer programma's zijn compatibel met Windows 7, en Windows 7 is veel sneller te leren voor mensen die Windows XP gewend zijn. Windows 8(.1) heeft een radicaal nieuwe interface.    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 29-5-2014 21:54:00