KB » Computer » Facebook

Facebook

    Tweeten

Introductie

Facebook is een sociaal netwerk met veel mogelijkheden, maar ook veel risico's wat betreft veiligheid (besmetting met virussen e.d.) en privacy. Als je de zaak niet goed hebt afgeschermd kan de hele wereld meeleven met je belevenissen, en misschien is dat niet wat je wilt.

Kortom, ik begin deze pagina met een onderwerp over veiligheid.


Hoe voorkom je dat je door FB met malware besmet wordt?

Belangrijkste tip: als je een bericht ziet dat ongelooflijk spectaculair is, bijna *te* bijzonder om waar te zijn, denk dan 10 keer na voor je op de link klikt.

Zoek eerst in Google op wat van de termen die met het onderwerp te maken hebben, eventueel in combinatie met het woord 'hoax' (grap), en kijk of er ergens gemeld wordt dat dit geen zuivere koffie is.

Om een aantal voorbeelden te zien van onbetrouwbare zaken kan je de volgende webpagina eens bekijken: Massive list of Facebook malware (Engels).

Op deze pagina een aantal tips om veiliger in Facebook te kunnen werken: The Definitive Guide to Facebook Security (de definitieve gids voor veiligheid op Facebook). Ik ga dit later nog verder uitwerken.


Boodschappen waarvan je niet wist dat je ze had (gekregen)

Door te klikken op het 2e icoontje rechts van Find Friends zie je een overzicht van de prive-berichtjes die je met anderen hebt uitgewisseld.

Je belandt standaard in de Inbox, en waarschijnlijk beseffen veel mensen niet dat er nog meer is: Other

Die keuze staat rechts van Inbox, en bevat berichten van mensen/instanties die niet in je lijst van vrienden zitten. Als je het niet weet is er een goede kans dat je het nooit gezien hebt.

Door onderaan het overzicht te klikken op See All krijg je een wat groter overzicht van alle berichten in 1 van de 2 categorie&en.

Hou er met het opstellen van berichtjes rekening mee dat als je op Enter drukt, het berichtje onmiddellijk wordt verstuurd.

Om dat te vermijden kan je het berichtje ook in een tekstverwerker maken, en het dan knippen en plakken in Facebook


De newsfeed: zorg ervoor dat je niet overspoeld wordt

De newsfeed is dat wat je ziet als je op Home klikt, alles van vrienden en andere contacten wat in je timeline verschijnt.

Soms heb je misschien het gevoel dat je wel wat erg veel berichten van bepaalde contacten ziet, maar er is een manier om te kijken of het een reëel gevoel is.

Klik op het kleine pijltje naar beneden, rechtsboven in beeld.

Klik dan op News Feed Preferences

Je komt standaard op het Summary-scherm, maar je kan links ook personen (Persons), andere pagina's (Pages) of groepen (Groups) selecteren.

Diegenen die de meeste berichten geplaatst hebben staan bovenaan.


Hebben er vreemden onder jouw account ingelogged?

Ga naar de instellingen (Settings).

Klink links op Security

Klik op de regel achter Where You're Logged In

Je ziet hier de locaties waar vandaan en tijden waarop je bent ingelogged.

Als je sessies ziet die verdacht zijn (ingelogged in Australie, terwijl je in Nederland bent), dan kan je met End Activity die sessie beëindigen.


List of Emoticons for Facebook
Een lijst van emoticons (smileys e.d.), maar ook van de toetsenbordtekens waarmee je ze kan produceren.

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 3-2-2015 11:48:42