KB » Computer » Geavanceerd zoeken met Google

Geavanceerd zoeken met Google

    Tweeten

Introductie

Veel mensen tikken gewoon wat woorden in het Google zoekvenster, en krijgen dan een (groot) aantal redelijk bevredigende resultaten.

Maar je kan met simpele middelen veel gerichter zoeken, en het aantal resultaten sterk beperken.

Je zou 2 categorieën van verbeteringen kunnen onderscheiden: die met een paar simpele leestekens (quotes of het plus- of minteken), en die met gebruikmaking van speciale keywords.


Mogelijkheden zonder gebruik van keywords

Quotes

Als je wilt zoeken naar de persoon Jan Bakker, en je tikt dat op die manier in in het zoekvenster, krijg je (2017) 18 miljoen resultaten.

Als je "Jan Bakker" als zoekterm gebruikt, zijn het er "nog maar" 243.000. Nog een beetje veel, maar het wordt al wat behapbaarder.

Quotes om een stuk zin zorgen ervoor dat die zin als aaneengesloten geheel in de tekst moeten voorkomen.

De 1e zoektocht vindt dus teksten met Jan en Bakker op willekeurige plaatsen (dus ook 1 met bv. Piet Bakker en Jan Schilperoort), de 2e teksten waarin Jan en Bakker na elkaar staan, gescheiden door een spatie.

Wildcard (*)

Stel je zoekt informatie over Piet van der Velde. Zoals hierboven uitgelegd kan je dan als zoekterm "piet van der velde" gebruiken.

Maar misschien wordt Piet soms bij zijn volledige naam genoemd, Piet Adriaan van der Velde. En die resultaten wil je ook graag zien. Dan kan je een asterisk (*) toevoegen. Voor dat teken kan je alle in de plaats zetten. Dus Piet * van der Velde zou kunnen staan voor Piet Adriaan van der Velde, maar ook voor Piet schildpad van der Velde. Of voor Piet dit is een heel ander stuk tekst van der Velde.

Plusteken

Als ik als zoekterm
Jan Piet Klaas Henk Bert
intik krijg ik 16 miljoen resultaten. Daarbij zitten ook pagina's waar bv. alleen Piet en Bert op voorkomen.

Ik kan Google forceren alleen pagina's op te nemen die een bepaalde zoekterm gegarandeerd bevatten, door er een plusteken voor te zetten. De zoekterm Jan Piet Klaas +Henk +Bert levert maar 15 resultaten meer op. In dit geval moeten 'Henk' en 'Bert' op de pagina voorkomen.

Minteken

Het minteken heeft natuurlijk het omgekeerde doel als het plusteken: het uitsluiten van bepaalde woorden in de resultaten.

Stel bv. dat je op stedentrip wilt in Nederland, maar dat je perse niet naar Amsterdam en Rotterdam wilt. Dan kan je deze zoekterm gebruiken: stedentrip Nederland -Amsterdam -Rotterdam

Tilde (synoniemen)

Ik heb ergens gelezen dat je met een tilde voor een woord ook resultaten met synoniemen van dat woord krijgt. En dat lijkt te kloppen: als ik fiets intik krijg ik 70 miljoen resultaten, met ~fiets 73 miljoen.

Maar wat ik niet snap is wat er gebeurt als ik ~fiets -fiets intik. Ik zou verwachten dat ik de 73 miljoen resultaten krijg die fiets of een synoniem bevatten, verminderd met de resultaten die fiets bevatten. Kortom, zo'n 3 miljoen. In plaats daarvan krijg ik 63 miljoen resultaten.

Dit wordt dus nog nader uitgezocht.


Mogelijkheden met gebruik van keywords

Je kan in je zoektocht een aantal opdrachten meegeven in de vorm
keyword:value

Een simpel voorbeeld zou zijn inurl:schildpad
Daarmee zou je bv. pagina's kunnen zoeken waarop schildpadden een zo belangrijk thema zijn dat ze zelfs in de naam van de webpagina voorkomen (de URL is het webadres).

Inurl: term moet in het webadres voorkomen

Als je zoekt op schildpad vindt je 441.000 resultaten.

Als je intikt: schildpad inurl:schildpad, krijg je er nog maar 47.500 meer, bv. van schildpaddencentrum.nl, of https://nl.wikipedia.org/wiki/Schildpad

Als een woord in het webadres voorkomt, weet je vrij zeker dat die pagina sterk met dat onderwerp te maken heeft.

Intitle: de term moet in de titel van de pagina voorkomen

Hou in de gaten dat het webadres (wat boven in de zoekbalk van je browser staat, en begint met http) iets heel anders is dan de titel van de pagina. Die staat vaak bovenaan de tekst van de pagina. De titel van deze pagina is bv. "Geavanceerd zoeken met Google" (het webadres van deze pagina eindigt in Google-hacks.htm).

Als je intikt: schildpad intitle:schildpad, krijg je 80.000 resultaten, bv. een pagina die heet "Schildpad - 13 definities - Encyclo", of 1 die heet "De haas en de schildpad - beleven.org".

Een goede titel geeft natuurlijk weer waar de pagina over gaat, dus opnieuw logisch dat het aantal resultaten sterk beperkt wordt (en dat ze veel meer to the point zijn).

Zoeken binnen/buiten een site (verzameling van webpagina's)

Stel je wilt zoeken op 'schildpad', maar je wilt specifiek weten wat het Wereld Natuur Fonds daarover te melden heeft.

De site van het WNF is wnf.nl (tenminste het Nederlandse deel), dus dan wordt je zoekopdracht: site:wnf.nl schildpad

En het aantal resultaten is mooi beperkt, 78.

Als je juist *niet* wilt dat resultaten van een bepaalde site getoond worden, gebruik je een extra minteken: -site:wnf.nl ...

Filetype: het resultaat moet een bepaald type bestand zijn

Google zoektochten vinden niet alleen normale webpagina's, maar ook bv. PDF-documenten, Microsoft Word documenten, etc. Dat soort bestanden zijn meestal iets serieuzer en wetenschappelijker van aard.

Als je zoekt op 'gordelroos' (een ziekte) krijg je 150.000 resultaten. Als je de zoekterm gordelroos filetype:pdf gebruikt, zijn het er nog maar 4.200. Maar dan krijg je bv. patientenfolders van ziekenhuizen.

Of stel dat je cijfers wilt zien over het aantal doden door corona, dan zou je kunnen intikken: corona doden filetype:xls. Je vindt dan Excel spreadsheets die over deze gegevens gaan.

Define (wat betekent het?)

Als je niet weet wat een term betekent, kan je define gebruiken. Bv.: define ginkgo.

Je krijgt dan net als normaal een lijst links, maar vnl. naar pagina's waarin wordt uitgelegd wat ginkgo betekent (het is een Japanse boom).

Officieel hoort er trouwens een dubbele punt tussen 'define' en 'ginkgo' te staan (en geen spatie), en soms is die misschien echt nodig. In dit geval lukte het ook zonder.


Voorbeelden

Email-adressen zoeken

Vaak slaan mensen een hele verzameling email-adressen op in een Excel-spreadsheet.

Als je dus als zoekterm het volgende specificeert:
intext:@gmail.com filetype:xls
dan vind je alle spreadsheets met gmail-adressen in de tekst.

Zoeken naar sites die luisteren op een bepaalde netwerkpoort

Stel 5013 is een interessante netwerkpoort, omdat een bepaald type database software die open heeft staan voor contact met de buitenwereld.

Bij je zoektocht wil je dat deze poort wel in de URL voorkomt, maar niet (noodzakelijkerwijs) in de tekst van de pagina.

Dus wordt je zoektocht: inurl:5013 -intext:5013


Tijd en weer

Google heeft een paar handige foefjes om informatie over tijd en weer op een bepaalde locatie te krijgen.

Tijd

Tik zonsondergang of zonsopkomst in om de betreffende tijden te zien. Slimmer is natuurlijk om in dit geval de veel kortere Engelse termen te gebruiken: sunset en sunrise. Het resultaat is hetzelfde.

Weer

Als je alleen weer intikt krijg je gegevens over het weer op jouw locatie. Als je het weer in (bv.) Moskou wilt weten tik je in: weer moskou.


Zoekinstellingen van Google

Ga naar de zoekinstellingen, via...

Resultaat in nieuw tabblad

Soms vind je een resultaat wel interessant, maar wil je eerst terug naar zoekresultaten voor je de pagina helemaal leest.

Daarom kies ik er altijd voor om het zoekresultaat in een nieuw tabblad te laten openen. Als ik het niet interessant vind sluit ik het met Ctrl+W, en ben ik weer terug bij de lijst met resultaten. Als ik het wel interessant vind ga ik met Ctrl+Shift+Tab 1 tabblad terug, naar de lijst met resultaten.

Ergens halverwege de instellingen kan je dit bereiken door onder Waar resultaten worden geopend (Where results open) een vinkje te zetten voor Open elk geselecteerd resultaat in een nieuw browservenster (Open each selected result in a new browser window).


How to make advanced search on Google using Google Dorking
De meeste van deze tips op techworm.net heb ik al op deze pagina behandeld.

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 25-04-20 11:46:35