KB » Computer » Gebruik en opzet van deze site

Gebruik en opzet van deze site

    Tweeten

Hoofddoel van de site

Mijn voornaamste interesse, en dat weerspiegelt zich in de pagina's van deze site, is het oplossen van problemen.

En dan gaat het vooral over problemen in de Windows-omgeving (als besturingssysteem), en niet bv. over hoe je een Word-pagina in een bepaald formaat moet krijgen of hoe je rode ogen wegkrijgt uit een foto. Ik hou me dus meer bezig met het beheer van Windows (defragmenteren, efficient bestanden zoeken, dumps analyseren) dan met toepassingen als Photoshop, de Office-produkten, etc. Wel besteed ik aandacht aan de meest universele applicaties, browsers en mail programma's.

Een consequentie van bovenstaande keuze is dat sommige onderwerpen nogal moeilijk zullen zijn voor onervaren gebruikers. En om te vermijden dat ik op tientallen pagina's steeds weer moet uitleggen hoe je het Configuratiescherm opent, een commandoregel opent, of kunt vinden hoeveel geheugen er in je PC zit, heb ik een speciale pagina met alleen maar simpele acties, die vaak de bouwstenen vormen voor ingewikkelder operaties. Op andere pagina's verwijs ik daarnaar.


Nederlands vs. Engels

Het deel van de site waar je nu zit is vooral gericht op Nederlandse gebruikers. Ik streef er dus naar om zoveel mogelijk de Nederlandse terminologie van Windows en andere programma's te gebruiken.

Helaas zijn er daarbij 2 problemen:

Om ook Nederlandstalige gebruikers van Engelstalige Windows versies van dienst te kunnen zijn heb ik vaak tussen haakjes de Engelse term opgenomen.
Als bv. een programma een menukeuze Bestand heeft, noteer ik dat als Bestand (File), dus de Engelse versie tussen haakjes.
En als ik alleen de Engelse versie ken staat er dus (File)
Dat zie je bv. veel op pagina met (fout)meldingen.


Windows versies

Tot mei 2012 had ik nog geen beschikking over Windows 7 computers (wel 1 Vista), en was deze site vooral gericht op Windows XP.

Sinds mei 2012 geef ik de prioriteit aan Windows 7, en besteed ik het minste aandacht aan Windows Vista en de Server-versies (Server 2003, Server 2008). Windows XP neem ik mee waar mogelijk, maar als ik moet kiezen schrijf ik over Windows 7.

Sinds 12-11-2012 heb ik ook Windows 8 draaien, en geleidelijk zal ik die versie ook mee gaan nemen in de stukken op deze site.


Daar zijn een heleboel manieren voor.

Menu aan de linkerkant van elke pagina

Links op elke pagina staat een menu met links naar alle andere pagina's

Sitemap (site overzicht)

De sitemap bevat links naar alle andere pagina's, maar dan gerangschikt in categorieën. Pagina's kunnen in meer dan 1 categorie voorkomen.

Zoek met Google

Op deze pagina kan je kiezen of je binnen mijn site wilt zoeken (standaard aangevinkt) of op het hele Internet.

Nieuw toegevoegd

Kijk hier wat er de laatste tijd nieuw is toegevoegd (meest recent bovenaan).

Uitgebreidere beschrijving van elke pagina

Deze pagina bevat een lijst met alle andere pagina's, maar dan met een korte beschrijving van alle onderwerpen op die pagina's.

Index op acties

Als je bv. wilt weten hoe je een harde schijf moet defragmenteren, dan kan je op deze pagina zoeken op verschillende beginwoorden, bv. 'defragmenteren', 'schijf', 'harde schijf', 'hard disk' of 'USB stick' (want ook die kan je defragmenteren).

N.B.: Ik heb (nov. 2012) nog maar net een begin gemaakt met deze pagina, en is nog maar een klein percentage van alle pagina's op de site in de lijst verwerkt.

Index op (fout)meldingen

Alle boodschappen die ik in Windows of onderdelen ervan tegenkom neem ik op in 1 lange lijst. Die lijst kan je sorteren op boodschap, maar ook op Windows-versie.

Index op problemen

Net als bij de acties beschrijf ik op deze pagina alle problemen ook op een heleboel verschillende manieren (maar altijd op 1 regel), met links naar de pagina waarop ze verder uitgewerkt worden.

Pagina met probleembeschrijvingen en -oplossingen

Op deze pagina staan problemen beschreven, met erbij de mogelijke oorzaken en bij elke oorzaak 1 of meer oplossingen.

De problemen zijn onderverdeeld in categorieën, bv. toetsenbord, video, etc.

Om deze pagina niet te lang te laten worden heb ik onderwerpen met heel veel of complexe problemen hun eigen pagina gegeven of beschreven op een pagina die meer geëigend is, zoals die over netwerken.


Moeilijke termen

Onderaan de meeste pagina's staat een sectie 'Terminologie', hoewel die in veel gevallen nog leeg is.

Ik streef ernaar om daar in de toekomst meer gebruik van te maken. Als een link niet onderstreept is met een doorgetrokken lijn (zoals deze die nergens naar toe gaat, maar met een puntjes-lijn (probeer maar wat er gebeurt als je hier op klikt), dan kom je in de sectie 'Terminologie' terecht door erop te klikken. Daar staat dan een definitie van onderstreepte zinsdeel.


Onderdeel van een grotere site

Er bestaat ook een Engelstalige versie van dit gedeelte over computers, maar die ligt qua inhoud ver achter bij het Nederlandstalige deel.

Verder zie je links bovenaan elke pagina (maar rechts van de kolom met pagina's) het woordje KB staan. Dat staat voor KnowledgeBase, en is een soort van persoonlijke Wikipedia. Alles wat ik voor mezelf en/of anderen van belang vind schrijf ik op.

Door op KB te klikken zie je de verschillende onderwerpen op de site (op dit moment gezondheid, Chinees, taiji, Nederlandse verhaaltjes met aantekeningen voor buitenlanders, en natuurlijk computers).


Links naar andere sites dan die van mij worden geopend in een nieuw tabblad!! (Tenminste, dat is de bedoeling, maar in de meeste gevallen nog niet zo.)

Nadat je er gedaan hebt wat je moet doen kan je dus gewoon het tabblad sluiten om weer terug te keren naar mijn site.


Plaatjes (of niet?)

Tot nu toe vind je geen plaatjes op deze site.

De redenen daarvoor zijn vooral de volgende:

Mogelijk dat ik in de toekomst van gedachten verander.


Muis vs. toetsen

Ik ben zelf een grote fan van gebruik van toetsen i.p.v. de muis. Zie o.a. mijn pagina's over sneltoetsen en het starten van onderdelen van het Configuratiescherm, Microsoft consoles en andere Windows onderdelen m.b.v. toetsen.

Maar in het beschrijven van de acties op de meeste van mijn pagina's ben ik vooral uitgegaan van muisgebruik, omdat ik weet dat de meeste gebruikers daar de voorkeur aan geven.


Terminologie

Puntjes-lijn
Lijn die bestaat uit puntjes :-)


    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 26-12-2012 17:19:01