KB » Computer » Sociale media: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, Instagram, etc.

Sociale media: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, Instagram, etc.

    Tweeten

Introductie

Het aantal sites gericht op sociale media (netwerken, foto's verspreiden, etc.) begint dermate groot te worden dat je zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer ziet.

Van de mensen die er aan meedoen zijn maar weinig zich bewust van de gevolgen die dit heeft voor hun privacy, en van nieuwe gevaren op het gebied van veiligheid (ook via Facebook kunnen virussen e.d. verspreid worden).

Van de mensen die er niet aan meedoen zien veel mensen niet in wat het nut er van zou kunnen zijn. Van de sites waar ik ervaring mee heb (zie hieronder) kan je met de meeste m.i. heel veel nuttige *en* leuke dingen doen, en ik zal proberen aan te geven wat dat voor mij inhoudt.

Ik heb op dit moment redelijk wat ervaring met Facebook, Twitter en LinkedIn, en minimale ervaring met Google+ en Klout, maar ik ga op een aantal van deze sites met 2 accounts actief zijn, zodat ik ook met de effecten van onderlinge interactie kan experimenteren.


Netwerksites

De belangrijkste groep zijn de netwerksites, waarbij je ervaringen deelt met een groep "vrienden". Ik zet vrienden tussen aanhalingstekens, omdat sommige mensen blijkbaar als hoogste doel in het leven hebben zoveel mogelijk vrienden te scoren, maar enig zinvol contact met 500 vrienden lijkt mij persoonlijk niet zo goed meer mogelijk.

Netwerksites zijn o.a. Facebook, Google+ en LinkedIn, waarbij de laatste vooral op zakelijke contacten is gericht. Hyves is ook een netwerksite, maar wordt tegenwoordig vrijwel bijna alleen door kinderen gebruikt. Volwassenen zijn en masse overgestapt op Facebook. Google+ slaat nog niet echt geweldig aan, hoewel van Facebook wordt voorspeld dat het hoogtepunt bereikt (of al voorbij) is.

1 van de redenen waarom Facebook minder populair begint te worden, is dat het steeds meer aan de privacy van mensen begint te morrelen. Een mogelijke opvolger is het reclamevrije Ello, dat wel respect schijnt te hebben voor de privacy van zijn klanten.


Korte berichten delen

Twitter valt in een heel aparte categorie. Je kan er (zeer) korte berichten de wereld mee insturen, maar slechts een deel van je volgers zal die berichten zien.


Foto's en video's delen

Instagram was volgens mij van oorsprong een site om foto's op te plaatsen, maar ik zag in juli 2013 een tweet van Alexander Klöpping uit DWDD (De Wereld Draait Door), waarin hij zegt dat hij het langzamerhand leuker gaat vinden dan Facebook. Je kan er dus blijkbaar veel meer mee.

Andere fotosites zijn o.a. Flickr en Imgur.


Gebruik maken van je locatie

De groep van "location services" laat aan je vrienden weten waar je uithangt. Het enige voorbeeld dat ik momenteel ken is Foursquare.


Diversen

Meten van je populariteit

Klout is weer een apart soort fenomeen. Hier kan je je populariteit op de andere sociale media meten en volgen. Leuk om je ego een beetje op te peppen, tenminste als je score stijgt.


Vanish from the Internet With This One-Stop Website
Als je genoeg hebt van 1 van de social media sites, dan kan het een hele toer zijn om je aanwezigheid ongedaan te maken. Deze site heeft voor zo ongeveer elke social media site die je maar kunt bedenken een knop waarop je kunt klikken, en met hooguit een paar handelingen ben van bv. Facebook af.

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 8-12-2014 23:43:36