KB » Computer » Windows 10

Windows 10

    Tweeten

Introductie

Eind juli 2015 is Windows 10 uitgebracht, de langverwachte opvolger van het enigszins (zwak uitgedrukt) mislukte Windows 8(.1).

Ik werk inmiddels op 3 PC's (desktop, laptop en laptop van werk) met Windows 10, maar ik zou iedereen die nog met Windows 7 draait sterk aanraden dat te blijven doen.

Windows 10 is mogelijk iets beter dan Windows 8, maar ook 10 x minder plezierig dan Windows 7. En er is iets veel ergers met Windows 10 aan de hand. Elk halfjaar wordt er een grote update uitgerold. Die updates gaan vaak met problemen gepaard, en je hebt dan ook een aantal mogelijkheden om updates te blokkeren. Het is echter eind 2017 en begin 2018 al 3 keer voorkomen dat Microsoft zich niet stoort aan die ingebouwde opties, en updates er ("per ongeluk") gewoon doordrukt.

Doordat er elk half jaar een grote update uitkomt kan je eigenlijk ook niet meer spreken over "de" Windows 10. Er zijn inmiddels (voorjaar 2018) al 5 versies uitgerold, en de 6e komt eraan. Waarschijnlijk zullen er door de agressieve update policies van Microsoft maar 2 a 3 versies echt in omloop zijn.

Nog een interessant feitje om aan te geven dat meer mensen bij Windows 7 blijven hangen dan Microsoft lief is: in mei 2018 is Microsoft gestopt met het beantwoorden van vragen in de forums over Windows 7. En dat terwijl Windows 7 officieel nog tot 2020 ondersteund wordt. In mei 2018 gebruikte nog ca. 40% Windows 7, ongeveer evenveel als W10.


Anniversary update (midden augustus 2016)

Rond midden augustus is een grote update uitgebracht, een jaar na het verschijnen van Windows 10. Deze wordt de "anniversary update" genoemd (verjaardagsupdate).

De update veroorzaakt veel problemen, bv. dat bij ladingen mensen de webcam niet meer werkt, dat bij sommige mensen een complete partitie van de harde schijf leeggepoetst wordt, en dat PowerShell niet meer werkt. Het laatste probleem raakt vooral IT-admins. De gemiddelde gebruiker zal er geen last van hebben.

Of, om een artikel van webwereld.nl maar even te citeren: "Toen afgelopen zomer de Anniversary Update uitrolde, volgden bevroren schermen, ontkoppelde harde schijven, webcam-crashes, installatiebugs en weer gewijzigde instellingen. En hopelijk had je geen Kindle, want het aankoppelen daarvan crashte het hele OS."

Webcam werkt niet meer

Hier meer uitleg.

PowerShell problemen

Dit is indirect veroorzaakt door de Anniversary Update. Om de problemen daarvan te fixen heeft Microsoft een nieuwe update uitgerold, en die veroorzaakt dit probleem.

Hier meer uitleg.


Privacy in Windows 10

Privacy is een groot issue in Windows 10. Microsoft spioneert er lustig op los. Dit verzamelen van gegevens wordt telemetrie (telemetry) genoemd.

Gebruikers van de meest voorkomende uitvoeringen van Windows 10 (Home en Pro) kunnen het niveau van verzamelen tot Basic terugbrengen. In dat geval wordt nog steeds informatie verzameld over veiligheidsinstellingen, over zaken die aan kwaliteit gerelateerd zijn (crashes en hangs) en over applicatiecompatibiliteit.

Gebruikers die de telemetrie tot een nog lager niveau kunnen terugbrengen lopen het risico dat ze geen security updates meer krijgen.

Standaard verzamelt Microsoft o.a. het volgende: locatiegegevens, tekstinvoer, spraakinvoer, welke webpagina's je bezoekt, en algemene gegevens (zoals welke programma's je uitvoert).

Instellingen

Dit kan je doen met de privacy-instellingen.


Mijn ervaringen met Windows 10


Redenen om Windows 10 niet te installeren

Capaciteit

Je PC (of onderdelen ervan) is (zijn) onvoldoende krachtig.

Je hebt minimaal 1 a 2 GB geheugen nodig, 20 GB schijfruimte en een scherm van 800 x 600.

Afspelen van video

In Windows 8 was het al niet meer mogelijk om DVD's af te spelen, maar kon je evt. nog Windows Media Center kopen en installeren. Dat kan echter in Windows 10 ook niet meer.

Vanzelfsprekend bekijken steeds meer mensen video via Internet e.d., maar het is toch wel fijn als je ook een zelfgekochte film op DVD kunt afspelen.

De enige mogelijkheid daarvoor is zelf maar een afspeelprogramma van Internet te plukken, bv. het gratis (gelukkig) VLCplayer (er is zelfs een portable versie).

Configuratie-instellingen verspreid

In vergelijking met Windows 8 en 8.1 zijn er weer meer instellingen bijgekomen.

Helaas staan ze verspreid over 2 verschillende plekken, waarvan 1 het ouderwetse configuratiescherm.

Wi-Fi Sense is handig maar onveilig

Uit Windows Phone 8.1 is Wi-Fi Sense overgenomen.

Je kunt er bv. automatisch mee inloggen bij hotspots, zonder een wachtwoord te hoeven invoeren.

Helaas lijkt het feature vanuit het oogpunt van veiligheid niet al te gewenst. En de enige mogelijkheid te voorkomen dat je in de Wi-Fi Sense database van Microsoft belandt is '_optout' toe te voegen aan het eind van je netwerknaam.

Een andere optie is Wi-Fi Sense volledig uit Windows 10 te slopen.

Windows updates kunnen niet worden tegengehouden

Het is te begrijpen dat Microsoft vanuit het oogpunt van o.a. veiligheid graag wil dat gebruikers hun Windows bij de tijd houden.

Maar het is wel een erg draconische maatregel om *iedere* gebruiker de updates door de strot te drukken, zonder dat je bv. zelf een tijd kan kiezen of bepaalde updates om wat voor reden dan ook een tijdje kan blokkeren.

Zeker gezien het feit dat er de afgelopen jaren updates zijn uitgerold die voor meer (i.p.v. minder) ellende zorgen, is dit geen goed idee.

Windows 7 is OK

Windows 10 repareert een paar onvolkomenheden in Windows 8, die te maken hadden met PC's met aanraakschermen en andere niet-reguliere PC's, maar Windows 7 heeft die problemen helemaal niet.

Als je dus met Windows 7 werkt is het de vraag of je veel voordelen hebt van Windows 10. Je hebt al een Start-knop en desktop modus.

Geen haast

Je hebt een jaar de tijd om gratis te upgraden vanaf Windows 7 of Windows 8, dus je hoeft je niet te haasten (en kan bv. eerst wachten tot de kinderziektes eruit zijn).

Verder wordt Windows 7 tot 2020 ondersteund, en Windows 8 nog veel langer.

Oude apparatuur

Als er oude apparaten (printer, scanner, etc.) aan je PC hangen is er altijd een kans dat die onder een nieuwe versie van Windows niet meer werken.

Microsoft gebruikt jou(w verbinding) om anderen te updaten

Vergelijkbaar met het principe van torrents wordt jouw Internet-capaciteit gebruikt om Windows 10 (updates) uit te rollen naar andere gebruikers.

Dit feature heet Windows Update Delivery Optimization, en het staat standaard aan.

Het zou echter kunnen dat je daar niet om zit te springen als je een niet zo snelle Internet-verbinding hebt.

Microsoft stelt overigens dat dit feature alleen gebruik maakt van een "beperkt deel van vrije upload-capaciteit", en dat je Internetsnelheid er niet negatief door zal worden beïnvloed.

Desondanks had men dit niet als standaard mogen invoeren. Gelukkig bestaat er wel een mogelijkheid om het uit te zetten.

Microsoft gebruikt Windows als melkkoe

Het gebruik van Windows moet leiden tot het gebruik van produkten als Office en OneDrive, die geld moeten opleveren via een abonnement.

Veel van deze diensten zijn of worden online diensten, en als Windows daar steeds meer afhankelijk van gaat worden, wordt het minder aantrekkelijk.

Windows Defender is bijzonder matig

Windows Defender wordt in Windows 10 (net als in 8) meegeleverd.

Helaas is het een antivirus-oplossing van zeer middelmatige kwaliteit, zoals steeds weer blijkt uit tests van antivirus-programma's.

Als Microsoft echt een bijdrage wil leveren aan het verhogen van de veiligheid zouden ze meer energie moeten steken in de verbetering van Defender.

Windows Store bevat te weinig apps

Belangrijke apps als WhatsApp en Instagram zijn nog steeds niet te vinden in de Windows Store.


Redenen om Windows 10 wel te installeren

Gratis (in veel gevallen)

Veel gebruikers van Windows 7 en Windows 8 zullen op een bepaald moment een signaal krijgen dat ze Windows 10 kunnen downloaden en installeren.

Prestaties

Windows 10 schijnt redelijk snel te zijn.

DirectX 12 laat grafische kaarten sneller werken

DirectX is de software die communiceert met de grafische kaart.

Versie 12 (Windows 10) schijnt behoorlijk sneller te zijn dan versie 11 (Windows 8). Dat kan dus van belang zijn als je 3D-games wilt spelen.


Bijzondere kenmerken van Windows 10

Bureaublad

Het bureaublad heeft links weer een soort startmenu (als in Windows 7 en lager) en rechts de tegels van Windows 8 en hoger.

Past zich aan aan het apparaat

Windows 10 ziet er anders uit als het draait op een desktop PC (Desktop mode) of op een tablet (Tablet mode).

In de laatste situatie lijkt het meer op de Windows 8 interface.

Nieuwe browser (Edge)

Edge, de vervanger van Internet Explorer, is een helemaal nieuw opgebouwde browser.

De browser schijnt echter te bevriezen als hij nog bezig is met het laden van alle onderdelen van de pagina, wat alle evt. snelheidsvoordelen t.o.v. andere browsers teniet doet.

Gezien dat de browser splinternieuw is, is het allemaal weinig spraakmakend. De killer features zijn nog niet operationeel.


Alle Windows 10 (en eerdere) versies

Windows 7 wordt ondersteund (in de zin van security updates) tot 14-1-2020.

Windows 8.1 wordt ondersteund tot 10-1-2023.

Voor de verschillende Windows 10 versies zie onderstaande tabel:

W10 versie Beschikbaar vanaf End of service (geen updates meer) Naam
1507 2015-07-29 2017-05-09
1511 2015-11-10 2017-10-10
1607 2016-08-02 2018-04-10 Anniversary Update
1703 2017-04-05 2018-10-09 Creators Update
1709 2017-10-17 2019-04-09 Fall Creators Update
1803 2018-??-?? Spring Creators Update
???? 2018-??-?? Redstone 5

Hoe kan je weten welke versie je draait? Door Win+R in te tikken, dan winver, en tenslotte Enter. Er verschijnt dan een nieuw venster met daarin de versie.


9 redenen om Windows 10 te negeren
De titel is volkomen duidelijk: waarom je voorlopig niet moet overstappen.
10 zaken die Windows 10 heeft vernacheld
Een aantal minder fijne aspecten aan Windows 10.
Windows 10 is spying on almost everything you do – here’s how to opt out
Standaard staan er een aantal dingen in Windows 10 aan die je als een inbreuk op je privacy zou kunnen zien. Dit artikel laat zien hoe je die features uit kunt zetten.
Wil je geen Windows 10? Je krijgt het toch!
Het blijkt dat Windows 10 (deels) toch op slinkse wijze door Microsoft op je PC wordt gezet, door bestanden mee te sturen met reguliere updates. Dit is zgn. service van de zaak, maar je kan het in veel gevallen blokkeren.
PSA: Windows 7 and 8 keys apparently still work for free Windows 10 upgrades
Ook nu de officiële periode voor het gratis upgraden naar Windows 10 (vanuit 7 of 8) voorbij is (half augustus 2016), blijkt het toch nog mogelijk te zijn.
6 free tools that stop Windows 10 from spying on everything you do
Hoe voorkom je al het gespioneer van Windows 10?
Cortana: de spion in Windows 10
Over de virtuele assistent in Windows 10.
With Windows 10, Microsoft Blatantly Disregards User Choice and Privacy: A Deep Dive
Het 1e deel is niet echt relevant meer, maar gaat over hoe Microsoft heeft geprobeerd gebruikers Windows 10 door de strot te drukken. Het 2e deel gaat over alle gegevens die Microsoft in Windows 10 over gebruikers verzamelt.
Microsoft's Windows 7 support U-turn: Now new Skylake PCs get security patches until 2020
Oorspronkelijk zei Microsoft dat Windows 7 PC's met moderne processoren al vanaf ca. 2017 niet meer ondersteund zouden worden. Inmiddels is dat teruggedraaid, en is het 2020 geworden.
PSA: Windows 7 and 8 keys apparently still work for free Windows 10 upgrades
2 manieren om ook na augustus 2016 nog steeds Windows 7 of 8 naar Windows 10 te upgraden (al moet je voor 1 manier een beetje jokken).
Windows lifecycle fact sheet
Informatie over de verschillende Windows-versies die in omloop zijn.
Zo blokkeer je de Windows 10 Creators Update
Niet echt relevant meer, want waarschijnlijk zal iedereen dit stadium al lang voorbij zijn.
De 5 fatale zwakke punten van Windows 10 (15-3-2017)
O.a. over het blokkeren van updates en telemetrie (verzamelen van gegevens).

    Tweeten

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 25-08-18 20:11:23