KB » Gezondheid » Gezondheidszorg » Problemen met artsen, ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen

Problemen met artsen, ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen


Beoordeel je arts of andere zorgaanbieder

Net als al veel langer met restaurants bestaat (zie bv. IENS) zijn er nu ook sites waar je (tand)artsen, fysiotherapeuten, ziekenhuizen, en zorginstellingen kunt beoordelen.

Nadelen

Onterechte lage beoordelingen

Het is niet te voorkomen dat er mensen zullen zijn met een persoonlijke grief tegen een arts, ziekenhuis of wat dan ook, niet gehinderd door enige (medische) kennis van zaken.

Deze wraakzuchtige mensen zullen extreem lage beoordelingen geven, en daarmee het gemiddelde omlaag halen.

Ik heb zelf het idee dat er maar een klein percentage mensen is die dit doet, maar je kan zelf ook wel een beetje inschatten of het om zo'n persoon gaat.

Zoals gezegd, de beoordelingen zullen in dat geval vaak extreem zijn, met evenredig extreem taalgebruik. En de beoordelende teksten zullen vaak niet erg lang zijn, omdat dit soort mensen geen goede onderbouwing heeft van hun mening.

Tip: neem beoordelingen die gebaseerd zijn op een klein aantal beoordelaars niet al te serieus. Maar als de beoordeling van een arts een 4.3 is, gebaseerd op 20 oordelen, dan zou ik die persoon liever niet als arts hebben.

Risico voor jezelf

Als de medicus of instelling uit de beoordeling kan halen wie hem geschreven heeft, en je hebt in de toekomst nog met die persoon/instelling te maken, en die persoon/instelling laat zich leiden door emoties i.p.v. professionaliteit, dan zou het kunnen gebeuren dat je behandeling (of die van je naasten) daar onder gaat lijden.

Voordelen

Invloed

Medici en instellingen zijn zeer beducht voor negatieve beoordelingen. Ik had een negatieve beoordeling gegeven aan het verpleeghuis waar mijn moeder 3 maanden heeft vertoefd, en op een bepaald moment werd ik benaderd door het hoofd van de afdeling.

Ze vroeg zich af of ik die beoordeling had geplaatst (ja, dus) en of ik hem (na een goed gesprek dat we net hadden gehad) wilde verwijderen, omdat het schadelijk was voor hun imago.

Ik heb daar een paar weken over nagedacht, maar besloten de beoordeling te laten staan. Het is voor hen een goede prikkel om echt te gaan werken aan de verbeteringen die ze hadden toegezegd, en ik heb de dingen op dat tijdstip zo ervaren zoals ze daar staan. Het is een momentopname, en zij mogen potentiele nieuwe klanten laten zien dat ze het nu beter doen.

Handig bij het kiezen van een arts, ziekenhuis, e.d.

Als ik tegenwoordig naar een arts moet, bv. een oogarts, kijk ik eerst op zo'n site. Als ik een arts zie met veel positieve beoordelingen vraag ik expliciet naar een afspraak met die persoon.

Rond september 2012 ben ik met een vriendin naar een oogarts geweest (vanwege haast was op dat moment geen keuze mogelijk), en ik had van tevoren al gelezen dat ze zeer weinig tijd nam voor patienten. Dat klopte feilloos. We kregen nauwelijks tijd om vragen te stellen, en werden zo ongeveer de deur uitgeduwd.

Sites

De enige site waarmee ik tot nu toe ervaring heb is ZorgkaartNederland.

Ik heb daar al diverse beoordelingen geplaatst, zowel positieve als negatieve.

De site is zeer gemakkelijk doorzoekbaar, je wordt snel geholpen als je een vraag hebt, en de oorspronkelijk zeer beperkte hoeveelheid tekst die je mocht intikken is verruimd.


Je hebt acute klachten over een ziekenhuis (bv. geen arts om je uitleg te geven

Ik heb hier slechts 1 kort verhaal over, maar wel met een zeer handige tip.

Mijn moeder lag met ernstige klachten in het ziekenhuis. Ze was geopereerd aan een botbreuk, maar door de narcose in combinatie met de ziekte van Parkinson ook psychotisch geraakt.

Logisch dus, dat ik af en toe (eens in de paar dagen, niet 10 keer per dag) wilde weten wat de toestand was. Met heeeeeeel veel moeite had ik dan eindelijk een gesprek met een arts-assistent weten te regelen.

Kort voor de geplande afspraak kreeg ik te horen dat de arts-assistent verhinderd was, en dat er ook niet direct een nieuwe afspraak te maken was.

Verbijsterd en zeer boos verliet ik het ziekenhuis, maar toen kreeg ik ineens een geweldig idee. Veel grote instellingen, en ik hoopte misschien ook ziekenhuizen, hebben een ombudsman of -vrouw.

Ik ben naar de receptie gegaan en heb gevraagd of ik zo'n persoon te spreken kon krijgen. Dat was binnen de kortste keren geregeld, en die vrouw was het volledig met mij eens dat dit onaanvaardbaar was gezien de precaire toestand van mijn moeder.

Zij heeft onmiddellijk geregeld dat ik binnen afzienbare tijd alsnog een gesprek kreeg met de betreffende arts-assistent. Blijkbaar was er dus toch tijd te maken, als men er voldoende het belang van inzag. Achteraf, toen ik de arts-assistent op de parkeerplaats tegenkwam, heeft ze zich zelfs nog verontschuldigd.

De andere kant van het verhaal is dat arts-assistenten vaak hele lange werkweken draaien, dus ik snap ook (zoals ik eerder al zei) dat je ze niet elke 2 uur aan hun hoofd moet zeuren. Daar heb ik alle begrip voor.

Maar als ik al een paar dagen geen informatie heb gekregen over iemand in zo'n slechte situatie, en verple(e)g(st)ers kunnen me ook niets (kunnen) vertellen, dan vind ik dat ik recht heb op 10 minuten om enige duidelijkheid te krijgen.


(Het opvragen van) medische dossiers

De procedure

Als het om een simpel geval gaat, bv. een aantal bezoeken en/of ingrepen bij een oogarts, kan je gewoon de betreffende afdeling een briefje schrijven met het verzoek om het dossier (evt. tegen een redelijke administratieve vergoeding) toe te sturen.

Je hebt daar recht op, en men behoort (als ik het goed heb) binnen een maand aan dat verzoek te voldoen.

Mijn ervaringen met het Martiniziekenhuis in Groningen, waar ik dit 2 keer gedaan heb, zijn tot nu toe redelijk positief. Het waren kleine dossiers, maar men heeft geen kosten in rekening gebracht. De 2e keer moest ik alleen nog een keer extra bellen omdat de betreffende arts blijkbaar een beetje laks was (en zich niet aan de maand-termijn hield).

Dossiers van je ouders opvragen

Als je niet van tevoren iets regelt, kan je zelfs na het overlijden van je ouders hun medische dossiers niet opvragen (hoewel ik het nog niet heb geprobeerd).

Helaas kwam ik daar pas achter na de dood van mijn moeder, en heb ik mijn vader snel een door mijzelf opgestelde verklaring laten ondertekenen, waarin hij mij toestemming geeft zijn dossiers op te vragen. Ik moet nog testen of deze verklaring rechtsgeldig is.

Dossier zonder handtekening

Ik heb inmiddels (april 2013) dossiers opgevraagd van mijn moeder bij het verpleeghuis waar ze heeft gelegen.

Zoals verwacht mag ik die niet inkijken, cq. er kopieën van hebben.

Maar, zelfs zonder voorafgaande toestemming van mijn moeder, zijn er blijkbaar omstandigheden waarin een onafhankelijke arts het dossier mag bekijken. Het zou bv. kunnen zijn dat ik een dermate zwaarwegende vraag (of zelfs beschuldiging naar iemand) heb, dat daartoe besloten kan worden.

Ik ben op dit moment bezig mijn eigen gegevens op een rijtje te krijgen, zodat ik een aantal concrete vragen kan stellen (bv. op welke data is mijn moeder volgens hun registratie gevallen). Ik heb zelf ook data van een aantal keren dat ik haar op de grond aantrof, en zou die data wel eens met elkaar willen vergelijken.

Dossier met handtekening

Wat betreft mijn vader zou ik graag allerlei gegevens uit de dossiers in het ziekenhuis willen hebben. Om gericht te kunnen vragen naar specialisten en periodes besloot ik eerst het dossier van de huisarts op te vragen.

Zij wil echter eerst met de KNMG overleggen voor ze mij toegang wil geven tot het dossier.

Ik beraad mij er eerst op of ik verder ga met het dossier van de huisarts, of me concentreer op het laatste probleem waarvoor mijn vader in het ziekenhuis is behandeld. In het laatste geval ga ik me dan nu wenden tot het ziekenhuis.

Wanneer is een ondertekende verklaring rechtsgeldig?

In dit geval heb ik zelf een verklaring opgesteld en laten ondertekenen door mijn vader.

Een psycholoog met wie ik sprak, betwijfelt of een dergelijke verklaring rechtsgeldig is.

Binnenkort meer.

Is een arts eerder veroordeeld of berispt?

In allerlei voor een arts niet positieve situaties wordt dat geregistreerd in het BIG-register.

Tegenwoordig kan je zelf zoeken of een arts in dat register voorkomt, op deze site

Als je meer wilt weten over wanneer een arts in dit register belandt, dan kan je hier kijken.


© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 14-4-2013 23:05:49