KB » Gezondheid » Ziektes » Urineweginfecties (urinary tract infections)

Urineweginfecties (urinary tract infections)

N.B. Ik heb geen medische opleiding. Alles op deze pagina's heb ik uit boeken of van het Internet gehaald, en is niet gecontroleerd door medische professionals!


Mijn ervaringen met urineweginfecties

Buiten de hier beschreven gevallen heb ik nog een paar keer last gehad van pijn, en ben ik soms daarvoor ook naar de huisarts geweest. Aangezien daar niet veel uit kwam heb ik die situaties niet genoemd.

Overzicht en samenvatting

Ik heb al zeker 10 jaar geregeld last van buikpijn en pijn bij het plassen. De buikpijn lijkt vaak veroorzaakt te worden door gasvorming. Die pijn kan heel vervelend zijn, en op diverse andere klachten lijken.

Ik heb de pijn vaak rechtsonder in de buik, waardoor een huisarts al snel denkt aan blindedarmontsteking.

Deze sectie gaat vooral over mijn problemen met het urinewegkanaal. In geval 1 (2014) had ik een paar maanden lang vaak buikpijn en/of pijn bij het plassen. Achteraf bezien denk ik, dat net als in geval 3, er misschien helemaal niet veel aan de hand was.

Mijn huisarts schreef echter, vanwege de pijn, op goed geluk een antibioticum voor. De urine moest eerst op kweek. Later bleek dat het 1e antibioticum niet werkte tegen een bacterie die werd gevonden, en volgde er nog een 2e kuur. Volgens mij heb ik meer last gehad van die kuren, dan voordeel.

Geval 2, in 2016, was een echte blaasontsteking. Ik voelde me heel snel hondsberoerd, met koorts, overgeven, etc.

Geval 3, in 2017, leek meer op geval 1, maar gelukkig is het niet tot een antibioticum gekomen.

Geval 1: juni/juli 2014

Maandag 2-6-2014

Ik heb buikpijn en voel me enigszins misselijk. Tijdens een etentje neem ik alleen voor- en nagerecht.

Dinsdag 3-6-2014

Zodanig hevige buikpijn (vooral rechtsonder en richting liesstreek) dat ik weinig meer kan. Ik kan pas donderdag bij de huisarts terecht.

Donderdag 5-6-2014

De buikpijn is nog steeds hevig, maar het lijkt iets te verschuiven van rechts naar links (en nog steeds onderaan).

De huisarts vindt de prostaat wat dik, verder geen bobbels o.i.d. In urine wordt niets gevonden. Deze wordt voor kweek opgestuurd. Hij schrijft een antibioticum voor gericht tegen prostatitis (prostaatontsteking), citroflaxicine.

Helaas heb ik niet geregistreeerd hoe ik precies op dit antibioticum reageerde. Ik weet nog wel dat ik ook in (een deel van) deze periode (2 weken als ik me goed herinner) flink wat buikpijn had, en me niet jofel voelde.

Zaterdag 7-6-2014

De pijn is grotendeels verdwenen.

Donderdag 10-7-2014

We maken een klein sprongetje in de tijd, want weer ging ik naar de huisarts met buikpijn. En aangezien in de eerdere kweek van de urine een ecoli-bacterie (poepbacterie) was gevonden, kreeg ik weer een antibioticum, Trimethoprim. De citroflaxine werkt nl. niet tegen ecoli.

Woensdag 16-7-2014

Vanaf midden in de nacht kreeg ik weer hevige pijn bij het plassen.

De huisarts gaf me voor de zekerheid spullen mee voor een nieuwe kweek, maar wilde dat ik die pas inlever als de kuur (2 weken) af is.

Vrijdag 18-7-2014

Vanaf 3 uur 's nachts kreeg ik hevige buikpijn. Na een aantal uren in een stoel gehangen te hebben besloot ik om 6:30 naar de 1e hulp te gaan (op 10 minuten lopen van mijn huis).

Daar maakte ze o.a. een echo, en onderzochten de urine en het bloed. Er kwam niets uit, behalve dat ik galstenen heb.

In de nacht naar zaterdag verdween de buikpijn, en ontsnapte er veel lucht. Dat is inmiddels een bekend fenomeen bij mij, buikpijn door gasvorming.

Dinsdag 22-7-2014

Ik had toch nog steeds geregeld buikpijn, en vroeg aan de huisarts of ik 2 dagen eerder met de kuur mocht stoppen. Ik had het gevoel dat de kuur erger was dan de kwaal. Maar hij vond het niet verstandig.

Ook van dit antibioticum heb ik volgens mij meer problemen gekregen dan dat er zijn opgelost.

Geval 2: maart 2016

Maandag

Vanaf ca. 14:00 kreeg ik pijn bij het plassen, en het werd snel erger.

Vanaf 16:00 ben ik grote hoeveelheden cranberrysap gaan drinken. Ik drink overigens altijd al vrij veel.

Dinsdag

Rond 10:00 heb ik de huisarts gebeld en urine gebracht.

1e analyse leverde niets op. Ik moest woensdagmiddag weer bellen voor de resultaten van een kweek.

Ondertussen werd ik steeds zieker, en kon ik bijna geen eten en drinken meer naar binnen krijgen vanwege de misselijkheid. Rond 17:30 heb ik overgegeven.

Ik kon mijn thermometer helaas niet vinden, maar had duidelijk koorts. Verder deed alles pijn, net als bij de griep.

Woensdag

Om ca. 15:00 hoor ik dat het toch blaasontsteking is. Ik krijg nitrofurantoïne voorgeschreven, ondanks dat ik daar mijn bedenkingen bij heb. Bij mijn moeder leidde het tot leverfalen (de lever hield er mee op), en ze moest acuut in het ziekenhuis worden opgenomen.

Ondanks dat ik superberoerd voel (ik hang de hele middag op de bank) en koorts heb ga ik het spul halen bij de apotheek. Ik moet 5 dagen 4 pillen slikken, en heb er die dag nog 2 genomen.

Ook heb ik meteen een koortsthermometer gekocht. Resultaat: 38 graden koorts.

Donderdag

Heb sinds dinsdag niet meer warm gegeten, en ben nog steeds misselijk.

Vrijdag

Krijg een spinaziestamppot gedeeltelijk naar binnen, maar nog steeds groot deel van de dag misselijk.

Aan het einde van de dag ontstaat er een lijntje in het linkeroog. Die worden bij mij veroorzaakt door overgevoeligheid voor sulfiet.

Zaterdag

Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik vrijwel beter ben.

De ogen zijn nu beide rood. Rond het middaguur ontstaa(t)(n) er ook lijntje(s) in het rechteroog. De ogen tranen continu, en zijn zeer pijnlijk. Mijn broer kwam die dag op bezoek, en na afloop (omdat ik de ogen meer open moest houden) waren de lijntjes nog breder en pijnlijker.

Het lijkt er dus op dat sulfiet in de pillen zit.

Zondag

De lijntjes en de roodheid zijn er nog steeds, maar ik heb niet veel pijn meer.

's Avonds heb ik de Doktersdienst gebeld om te vragen of ik de kuur perse moest afmaken, gezien de toestand van de ogen (helemaal bloeddoorlopen). Maar omdat ik geen lichtflitsen zag en goed zicht had vonden ze van wel.

Maandag

De kuur is over, maar ik heb nog steeds problemen met plassen. Ik heb geen pijn meer, maar vaak aandrang.

Helaas houdt mijn verslag hier op, dus ik denk dat ik later niet veel last meer heb gehad.

Geval 3: augustus 2017

Donderdag 10-8-2017

Ik kreeg in de loop van de dag geleidelijk pijn bij het plassen. De pijn zat vrijwel exclusief aan het eind van de plasbuis, met hooguit een klein beetje uitstraling naar de buik.

Aangezien de pijn gestaag erger werd vroeg ik me af of het geen kwaad kon om hiermee te wachten tot de volgende dag, en heb ik de Doktersdienst gebeld.

Gezien dat ik vrijwel zeker geen koorts had (ik was mijn thermometer kwijt, maar had hooguit een zeer minimaal koortsgevoel), raadden ze me aan vrijdagochtend met de huisarts te overleggen.

Vrijdag 11-8-2017

Urine verzameld, en afgeleverd bij de huisarts. Je krijgt dan meestal in de loop van de middag de uitslag. Ze testen o.a. op blaasontsteking en bloed in de urine.

Ik had geen blaasontsteking, wel bloed in de urine. De assistente raadde aan het aan te zien tot maandag, en dan evt. weer langs te komen.

Ik wond me daar nogal over op, omdat ik me niet kan voorstellen dat het goed is 3 dagen onnodig door te blijven lopen (zonder dat er iets onderzocht wordt) met een of andere ontsteking. Ik wil liever geen nierbekkenontsteking o.i.d.


Urinemonster nemen en bewaren

Er zijn een aantal richtlijnen:

  1. Men wil het liefst ochtendurine.
  2. Je kan het best eerst een beetje plassen, dan even stoppen, en dan pas het monster nemen.
  3. Als je de urine niet onmiddellijk naar de arts kan brengen, moet je het monster in de koelkast bewaren.

Ochtendurine

Koel bewaren




© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 24-08-17 11:35:55