KB » Gezondheid » Bewegingsapparaat » Botuitsteeksel (osteofyt) (Bone spur (osteophyte))

Botuitsteeksel (osteofyt) (Bone spur (osteophyte))

N.B. Ik heb geen medische opleiding. Alles op deze pagina's heb ik uit boeken of van het Internet gehaald, en is niet gecontroleerd door medische professionals!


Mijn eigen ervaringen

Het probleem

In februari 2017 ontdekte ik een verdikking op de basis van de handpalm, vlakbij de pols (aan de kant van de pink). En hij leek snel dikker te worden.

Ik besefte onmiddellijk dat dit een zogenaamde bone spur was, een verdikking van het bot door overmatige belasting.

Oorzaak (1 van de)

Die belasting was in mijn geval dat ik het toetsenbord op een keyboard tray had staan, met aan de voorkant een opstaande rand. Daar leunde tijdens het tikken mijn pols op, met continue wrijving tot gevolg.

Handtherapeut (en oorzaak 2)

Tot nu toe wist ik niet dat er handtherapeuten bestonden. Eigenlijk wel logisch natuurlijk, want er bestaand ook voettherapeuten (podotherapeuten).

Ik heb een afspraak gemaakt met een handtherapeut (25-4-2017). Die had 2 verklaringen voor de bobbel, dezelfde die ik al had, en nog een andere.

Het schijnt dat als je de ringvinger en pink te vaak en teveel spreidt, dat het ook een belasting is voor het punt waar de benodigde pezen aanhechten. En dat is het botje aan de pinkkant van de pols.

En wanneer spreidt je bv. die 2 vingers? Als je met 10 vingers tikt, en bv. een quote of backslash wilt tikken. Je doet dat met de pink, terwijl je de middelste 3 vingers op de j, k en l laat liggen.

Behandeling

Hij gaf een bandje mee dat ik om de ringvinger en pink moest binden, bij voorkeur 24 uur per dag, tenzij ik iets met water aan het doen was. Door dat bandje merkte ik goed hoe vaak ik eigenlijk die 2 vingers wil spreiden.

Fysiotherapeut (en behandeling 2)

Ik krijg eens in de 3 weken een behandeling van een fysiotherapeut die enigszins richting haptonomie zit. Ik vertelde hem het verhaal, en hij had naast het bandje nog een andere manier van behandelen. Het bandje vond hij geen slecht idee, hoewel hij nut van 24-7 niet echt inzag.

Hij probeerde via manipulatie van de botjes meer ruimte te creëren.

Behandeling 3

De handtherapeut gaf al aan dat als het bandje niet zou helpen, ik mogelijk bij een operatie uit zou komen.

Bij die operatie wordt het botje dat problemen geeft (1 van de 8 botjes in de pols) verwijderd. Je kan er blijkbaar prima zonder.

Desondanks geven operaties altijd littekenweefsel, en ook de praktische kant is in mijn geval lastig. Ik woon alleen, dus hoe red ik me in de weken na de operatie.

Effect van het bandje

Ik ben met flinke tussenpozen (3 a 4 weken) nog 2 keer bij de handtherapeut teruggeweest.

In het begin dat ik het bandje gebruikte had ik het idee dat ik er nog andere kwalen bijkreeg. Ik ging meer dingen spannen doordat ik niet meer op de bekende manier allerlei toetscombinaties kon aanslaan.

Maar al bij de 1e terugkomsessie leken de klachten toch iets afgenomen te zijn, al heb ik nooit echt veel pijn gehad.

Huidige situatie (9-8-2017)

Inmiddels heb ik geleerd te tikken zonder de vingers te spreiden (en meer de hand te verplaatsen), dus verdere irritatie op die manier blijft uit.

De positie van het toetsenbord blijft nog wel een probleem. Ik leg het nu op mijn benen, en doordat ik met 10 vingers kan typen hoef ik niet al te veel voorover te kijken. Maar bij het intikken van Chinese tekst moet dat wel. En ik wil liever niet mijn handprobleem inruilen voor een nekprobleem.

1 van de dingen die de handtherapeut aanraadde was om iets zachts voor het toetsenbord te leggen. Dat heb ik geprobeerd (al voor hij het aanraadde), maar het blijft even irriterend aanvoelen.


Therapieën



© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 08-08-17 19:37:35