KB » Gezondheid » Huid » Wratten

Wratten

N.B. Ik heb geen medische opleiding. Alles op deze pagina's heb ik uit boeken of van het Internet gehaald, en is niet gecontroleerd door medische professionals!


Mijn ervaringen met ouderdomswratten

Het begin

Ergens in het voorjaar van 2018 kreeg ik een irritante pukkel op mijn rechterwang. Tot dan toe was de huid daar volkomen normaal geweest.

Met sommige pukkels en bobbels kan ik wel leven, maar ik vond deze te ontsierend en opvallend. En, in elk geval in een later stadium, ik zat er ook continu aan te pulken.

Poging 1 en 2 (stikstof)

De huisarts nam aan dat het een wrat was, en heeft hem met stikstof behandeld.

Hij spoot het er op tot ik zei dat het pijn begon te doen, dan wachtte hij even, en dan deed hij het nog een keer, in totaal 3 of 4 keer.

Hoewel ik zeer kleinzerig ben vond ik deze behandeling goed te verdragen. Ook achteraf had ik niet veel last.

Helaas hielp het niet. De pukkel was al zo "hoog", dat alleen het bovenste stukje na verloop van tijd een korstje vormde en eraf getrokken kon worden. Maar de wrat groeide vrolijk verder cq. opnieuw.

1 a 2 maanden later probeerde de huisarts het nog een keer met stikstof, met hetzelfde effect.

Poging 3 en 4 (schaven)

Toen ik weer 1 a 2 maanden later voor de 3e keer verscheen, werd besloten tot meer drastische maatregelen.

Je krijgt dan eerst een verdovingsprik, die wel venijnig is, maar desondanks (vind ik) goed te doen. Vervolgens wordt de wrat er compleet afgeschaafd, en het weefsel wordt bovendien opgestuurd voor analyse.

In mijn geval bleek het een ouderdomswrat, en dat is een compleet ander type dan een normale wrat.

In dit geval duurde het wat langer, maar opnieuw kwam de zeer hardnekkige wrat terug. Op 17 november 2018 had ik een feestje, en wilde ik verlost zijn van die vermaledijde pukkel, dus voor de 4e keer naar de huisarts.

Er waren 2 opties: opnieuw schaven of een nog drastischer ingreep. Vanwege dat hij al ver was uitgelopen, kozen we voor de 1e optie.

Op dit moment (1-12-18) is er dus vrijwel niets meer van de wrat te zien, maar ik weet nu al vrijwel zeker dat hij niet definitief weg is. In dat geval treedt plan 3 in werking: de wrat met een soort appelboor verwijderen, waarna de wond zelfs gehecht moet worden. Nadeel: er blijft een litteken achter, maar dat zal mij worst zijn. Die wrat *moet* weg!!!

Wordt vervolgd.



© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 30-11-18 21:16:31