![]()
Cover door William D.Kuik.
Flaptekst: Hilbert Kuik is de auteur van het in 1970 in de Meulenhoff Editie verschenen Vreemde Eend, medicijnman in Afrika, waarin hij als witte temidden van zwarten zijn ervaringen beschrijft gedurende een driejarig verblijf in Oeganda. Zijn boek vond een enthousiast onthaal en raakte snel uitverkocht. In zijn nieuwe boek manifesteert Kuik zijn schrijverstalent eens te meer. Het bestaat uit zeven verhalen waarvan er een aantal werden gepubliceerd in Avenue Literair, Tirade en Hollands Maandblad. De nog ongepubliceerde, langere verhalen beslaan ruim de helft van het boek. Kuik hanteert opnieuw een geestige, en vooral ook scherpe pen. Zijn taal is helder en effectief. Hij zoekt zijn kracht niet in de beschrijving van excentrieke of fantastische toestanden maar vindt deze juist in het nauwkeurig volgen en uitwerken van 'gewone', ten dele autobiografische gebeurtenissen. Humor en ontroering zijn in zijn verhalen emoties die vlak bij elkaar liggen; de geboeide en geamuseerde lezer zal het lachen af en toe dan ook snel vergaan. Vrijwel alle figuren die hij beschrijft, staan met één voet in de volwassenheid, het is de ándere voet die maakt dat zij struikelen, of er, op het beslissende moment, niet in slagen met adequate emoties te reageren. Kuik's mensen zijn bezig hun eigen identiteit te zoeken en kunnen die (nog) niet vinden. De verhalen zijn variaties op het thema van de ontmoeting of beter de confrontatie tussen twee partijen: een wanhopige man die een volksvrouw met haar zoontjes een lift geeft, twee vrienden die hetzelfde meisje kwijt zijn, een broer die bij zijn zuster door de mand valt, een meisje dat de jongen waar ze van houdt in de kou laat staan, een jongen die alleen maar platen komt draaien bij een meisje dat meer verwacht. Een boek dat de lezer, al naar gelang zijn leeftijd, een schok van herkenning zal geven of met weemoed zal vervullen.
Perscitaten:
- Het laatste , langste verhaal met de wat truttige titel "Ik en mezelf" is een soort apotheose van Kuiks talenten en zwakheden. De ik-figuur is tegelijk argeloos-ontwapenend en studentikoos-ijdel, een held en een rozewater. Het verhaal bezit de slappe woordspelingen, maar ook de voortreffelijke analyse van een jongen die door de seksuele daad tot wasdom komt - al is dat (alweer) met een naamloos meisje. …Het zusje Annet wordt meesterlijk beschreven in haar eerste prille en vergeefse verliefdheid. Deze novelle is een gevoelige love-story en maakt alleen al het aanschaffen van deze bundel de moeite waard. (Ab Visser in Leeuwarder Courant dd 1.7.1972)
- Kuiks verhalen zijn ontmaskerend. (T. van Deel in Trouw; zie recensie)
- In de meeste verhalen balanceert Hilbert Kuik zorgvuldig tussen denderende hilariteit en prettig doorvertellen en zoiets verzoent je toch altijd weer met, ja waarmee? In elk geval heeft Kuik het onder de knie om van de kleinste voorvalletjes (een sollicitatie, een afspraak) een tragedie te maken die je hartklop versnelt, nou ja een tragedie, maar wel iets tragisch. (...)En er is maar één feil die Hilbert Kuik uiteindelijk de lauwerkrans onthoudt: de 'ongesmeerde broodjes' van bladzijde 148 zijn op bladzijde 149 opeens gesmeerde broodjes', terwijl het jammergenoeg dezelfde broosjes zijn. (Gerrit Komrij in Vrij Nederland dd. 5.8.1972)
- Verhalen vol tragiek zou men kunnen denken, maar de kracht van Kuik is juist dat hij het menselijk tekort in uiterst lichtvoetig proza vol understatements beschrijft. (Vera Illés in Algemeen Handelsblad dd. 23.6.1972)
- Maar het gaat om de manier waarop het is beschreven. Om het losse, vlotte taalgebruik dat in onze literatuur vrij zeldzaam is. Het (is) gevaarlijk schrijven, want met een enkel woord te veel zou de schrijver in de regionen van "malle gevallen"terechtkomen. Hilbert Kuik kent zijn grenzen. Hij bewijst het in de laatste novelle: "Ik en mezelf.", die de omvang heeft van een korte roman. Daar temperde hij zijn uitbundigheid, weet zonder spoor van sentimentaliteit te onroeren, en toont wat hij waard is als romancier. (Rico Bulthuis inHaagsche Courant dd 17.10.1972)
Recensie: Trouw (pdf)
Tekstvoorbeeld:
Trix en de onzekerheid (html) Trix en de onzekerheid (pdf)
Ik en mezelf (1e hoofdstuk; pdf)