Denemarken heeft veel fietsroutes en is een geschikt fietsland.Al in 1989 fietsten we met de kinderen een flink stuk door Denemarken;
in 2006 speciaal om het Deense stuk van de North Sea Cycle Route te inventariseren.


Het is goed fietsen in Denemarken omdat het geen hoge bergen kent en veel kampeervoorzieningen. Het land is niet echt groot en heeft door al zijn eilanden toch nog een vrij gevarieerd beeld. Er zijn verschillende fietsroutes, maar niet zoveel als in Nederland en Duitsland. Ook zijn ze nog niet echt uitgebouwd tot alleen maar fietspaden en moet je relatief vaak langs een doorgaande weg. We kunnen echter alleen maar spreken van de Noordzeeroute waar het hier voornamelijk over zal gaan.
Het doet zelfs wat exotisch aan, omdat ze nog hun eigen munteenheid hebben (hoewel de Euro overal wordt geaccepteerd eigenlijk). Ze zijn bang dat alles veel duurder wordt bij een toetreding tot de eurozone, wat ons sterk lijkt, gezien de hoge prijzen hier vergeleken met Nederland en Duitsland.


Noordzeeroute:
(Vestkyststien)
De route volgt in Denemarken vanaf de Duitse grens bij Rudbøl tot aan Skagen in het hoge noorden de nationale route nr 1, vandaar langs de oostkust van Jutland over de nationale route nr 5 tot aan Grenå.