Meer recepten met:  [appel] [bosbes] Terug   Index
 

APPEL-BOSBESSENWIJN

 
Zoete rode dessertwijn
per 4,5 liter
Ingrediënten: Hoeveelheden:
Rijpe appels 3000 gram
Bosbessen 2000 gram
Rozijnen 250 gram
Suiker 1600 gram
Citroenzuur 7 gram
Pecto-enzym 5 gram
Gist (Sauternes) en gistvoedingszout
Campdentabletten (sulfiet)

  • Zoek de appels goed uit snijd rotte en gekneusde plekken weg Snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Doe de appels in een emmer met 2,5 liter koud water en twee sulfiettabletjes, roer alles goed door.
  • Roer de appels een week lang elke dag door en stamp ze steeds verder fijn en zeef ze daarna.
  • Als de appels klaar zijn, gaan de bosbessen in een andere emmer voeg hierbij 2,5 liter heet water en laat dit drie dagen staan. Voeg dan het antipectineenzym toe.
  • De volgende dag de most goed uitpersen en zeven. Voeg nu de twee sappen en voeg hierbij de gehakte rozijnen. Voeg hierbij de overige ingrediënten. Roer tot alle suiker is opgelost en dek de emmer goed af. De most regelmatig goed doorroeren.
  • Zeef na een paar weken het sap in een gistingsfles met waterslot.
  • Als de gisting voorbij is overhevelen in een schone fles.
  • Hierna overhevelen als de wijn helder is, daarna nog twee keer om de drie maand.
  • Bottelen en nog minstens 6 maand op de fles laten rijpen.
 
Meer recepten met:  [appel] [bosbes] Terug   Index