Meer recepten met:  [berkensap] Terug   Index
 

BERKENSAPWIJN

 
 
Halfzoete witte tafelwijn
per 4,5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Berkensap 3.4 liter
  Suiker 2360 gram.
  Rijpe peren 340 gram.
  Witte rozijnen 227 gram.
  Citroenzuur 14 gram.
  Tannine 1.75 gram.
  Gist en gistvoedingszout  
  Campdentabletten (sulfiet)  

  • Was de rozijnen en hak ze fijn.
  • Schil de peren, haal de pitten en het klokhuis eruit, en hak ze in stukjes.
  • Doe de peren met een campdentabletje in een pan en zet ze onder water, breng het aan de kook en laat het 15 min. zachtjes doorkoken. Voeg nu het berkensap toe laat opnieuw doorkoken en haal daarna pan van het vuur.
  • Doe de rozijnen in een emmer en voeg het hete sap toe, daarna de tannine en het citroenzuur toevoegen en het geheel goed doorroeren.
  • Los de suiker op in een beetje heet water en voeg dit toe.
  • Als alles lauw is de gist en gistvoeding toevoegen.
  • Zet de emmer 5 dagen op een warme plaats en roer deze elke dag goed door.
  • Zeef daarna de most in een gistingsvat met waterslot en voeg water bij tot 4.5 liter
  • Zodra de gisting is afgelopen de wijn overhevelen in een schone fles met bijvoeging van een sulfiettabletje.
  • Gedurende het eerste halfjaar iedere twee maanden overhevelen daarna met langere tussenpozen alleen als zich droesem vormt.
  • Daarna kan de wijn gebotteld worden.
  •  
    Meer recepten met:  [berkensap] Terug   Index